Alsace har et mangfold av vindyrkere som lager rike og presise viner av forskjellige hvitvinsdruer. Vinene fra området er derfor veldig attraktiv å bruke for sommelierer som skal matche ulik mat, men også for privatpersoner som ønsker å smake karakter og mineralitet. Domaine Zind-Humbrecht er en av områdets ypperste vinprodusenter.

Jeg hadde gleden av å besøke Domaine Zind-Humbrecht i 2016 og jeg ble tatt godt i mot selv om det var travelt hos de med logistikk nå rett før jul. Familiene Zind og Humbrecht har en gammel historie, der sistnevnte har holdt på med vin siden 1620. Giftemål gjorde at selve ”Domaine Zind-Humbrecht” oppstod i 1959. Olivier Humbrecht driver nå eiendommen, og er faktisk selv utdannet ”Master of Wine», som første franskmann.

Frèdèrique Baltzinger, som er ansvarlig for det franske markedet, hadde satt av tid og viste meg rundt. ”Vi har egentlig ikke så ofte besøk”, kunne hun fortelle meg. De flyttet selve vineriet sitt hit i 1992, på et sted som ligger 8 km utenfor den sjarmerende byen Colmar og som kanskje er årsaken for at turistbølgen ikke tar turen. Colmar er navlen for vinproduksjon her i Alsace, og ligger ca 30 min togtur sør for Strasbourg i Alsace. Selve ”vingården” er ganske minimalistisk i utseende, men en skatt skjulte seg i kjelleren.

Vineriet til Zind-Humbrecht, noen minutter utenfor vakre Colmar. Foto: Eget

Frèdèrique beklaget seg, og sa at de ikke hadde et eget smaksrom, så vi måtte ta smakingen i kjelleren. Jeg nektet ikke på det jeg. Kjelleren bestod av store eldre fat, der 2015 og 2016 årgangen var under produksjon. Ellers var det et fint trebord i kjelleren så en kunne nyte både utsikt og de ulike vinene som ble presentert. Vinene har sakte fermentering, som kunne vare i over ett år. I fra begynnelsen av 90-tallet begynte de å tappe senere på flaske, til ca 12 – 18 måneder etter høsting. Zind-Humbrecht ble sertifisert organisk i 1998.

Kjelleren til Zind-Humbrecht. Foto: ZH

Totalproduksjonen hos Zind-Humbrecht med ca 40 ha vinmark er på 180- 200 000 flasker i året. De skiller litt på hvor vinene markedsføres og selges i de forskjellige markedene. Utenom Frankrike selv, var de viktigste eksportmarkedene USA, Storbritannia, Danmark og Tyskland. Men Frèdèrique kunne forsikre om at Norge hadde også definitivt blitt et viktig marked de seneste årene. ”Det står ikke på etterspørselen, for å si det slik», kunne Frèdèrique smilende fortelle meg.

Som mange vinprodusenter i Alsace har Zind-Humbrecht et bredt utvalg men vinplotter i mange av de nærliggende stedene i Alsace. Jeg nevner kort Rangen de Thann (5.5 ha), Clos Hàuserer i Wintzenheim (1,2 ha) Brand i Turckheim (2,4 ha med kun Riesling), og Clos Windsbuhl i Hunawihr (5.15 ha). De lager vin på forskjellige druer, som Muscat, Pinot Gris, Chardonnay (sic!), Gewurstraminer og selvfølgelig Riesling. De forskjellige vinmarkene påvirkes også her av kvaliteten (beliggenhet, skråning, og jordsmonn), og arbeidet i marken. (drenering, lavere utbytte osv)

De flotte vinmarkene til deres ypperste vin – Rangen Du Thann. Foto: Zind-Humbrecht

Clos-Windsbuhl marken. Foto: Zind-Humbrecht

Det er også forskjellig druetyper i de forskjellige plottene, som for eksempel Riesling og Pinot Gris i Windsbuhl-vinmarken som gjør at de har et bredt utvalg av vin. Det gjør Zind Humbrecht attraktive hos restauranter, men en utfordring kan være at omfanget og kvalitetsforskjellene kan bli forvirrende for den vanlige vin entusiast.

Likevel skjønner jeg ønsket om å vise bredden. Jordsmonnet i de forskjellige vinmarkene er så forskjellige og gir ulik karakter på vinene. Her er det fra kalkstein, granitt, og vulkanstein. I tillegg treffes de av ulikt vær. Som for eksempel så regnet det 14 august 2015 9mm i Herrenweg, men derimot hele 43mm i Clos Hàuserer, som kun er en distanse på 2 km fra hverandre.

God gammeldags pløying i Brand-marken. Gården har vært sertifisert økologisk allerede siden 1998. Foto: Zind-Humbrecht.

Frèdèrique viste meg at de hadde startet med en fiffig merking på flaskene sine, men en indeks fra 1-5 som beskriver nivå av sødme. 1 er tørt, og 5 indikerer svært søtt. Med deres rike omgang av vinområder og bruk av forskjellige druer kan merkingen hjelpe når en skal velge en vin til sitt bruk.

Jeg fikk skrevet en god del smaksnotater og ble hele tiden tatt godt vare på av Frèdèrique som besvarte, eller løp opp kjellertrappene, for å finne svar på mine spørsmål. Etter ca 2 timer på besøk takket jeg høflig for meg etter et hyggelig besøk.

Smaksnotater kan du finne her:

Smaksnotater – Zind-Humbrecht

Beskrivelser av årgangene finner dere her:

Zind-Humbrecht – årgangsbeskrivelser

 

Kategorier: Vingårdsbesøk

0 kommentarer til «Zind-Humbrecht»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte innlegg

Vingårdsbesøk

Comte Georges de Vogüé

Solstrålene gir sine siste kjærtegn i det det eldre døren knirker og vi går ned i den kjølige kjelleren. Her nede i mørket skjuler noen av verdens mest ettertraktede viner med druer fra de sagnsuste Les mer …

Vingårdsbesøk

Domaine d´Angerville

Domaine d´Angerville har tilnærmet kultstatus her til lands og vinene hans fra toppmarkene i Volnay selges ut stort sett umiddelbart. Det er ikke rart. Dagens eier Guillaume d´Angerville greier på en fremragende måte å vise de ulike Les mer …

Vingårdsbesøk

Alain Voge

Den lille appellasjonen Cornas har historisk sett vært ansett som lille-bror i sammenligning med de mer kjente kommunene Côte-Rotie og Hermitage. Men enkelte vinbønder som Alain Voge har med stor pågangsmot og en posjon stahet Les mer …