Skip to main content

Her vil du finne viner i prisklassen 100-250 kroner som gjerne kan betegnes som viner som kan bruker til uhøytidelige anledninger. Kanskje trenger du eller dere et glass i sola mens dere slapper av, eller til en ukomplisert middag med gode venner. På grunn av avgiftssystemet i Norge kan rimelige viner blir uforholdsmessig dyre, men til gjengjeld kan dyre viner være særdeles prisgunstige enn det vi finner ute i Europa eller ellers i verden.

Denne siden hjelper deg til å orientere deg i lendet av en prisklasse som kanskje er vanskeligst å finne ut av – men husk: Det er DIN smak som gjelder. Ingen kan ta fra deg det du liker. Noen liker vinene litt yngre, mens andre liker mer velutviklede aromaer også. Denne siden er derfor veilledene og ingen fasit.

PS – De fleste viner er testet i årgangen som er tilgjengelige og vil inneholde mer detaljerte rsmaksnotater mens noen viner er testet i andre årganger eller som av erfaring er viner som trygt kan anbefales videre.

Trykk på vinens navn for å gå til vinmonopolets nettside. (MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere.)

 

Bobler

Bouvet Brut – Bestillingsutvalget – 149 kroner

Denne franske musserende fra Loire er laget på 85 % Chenin Blanc og 15% Chardonnay på denne musserende som lager denne på tradisjonell metode. Litt søt med 12 gram sukker, men fin syre som balanserer den godt. Denne drikker du i godt selskap.

 

Bosco Del Merlo Brut – Bestillingsutvalget – 150 kroner

Denne Proseccoen fra Italia laget på Glera-druen er en av de bedre musserende i denne prisklassen med store fine bobler, ukomplisert men med fin gulgrønne frukter og en fin balanserende syre. Ca 8 gram restsukker og ca 6 gram syre balanserer denne godt. Til Aperitif under store selskap.

 

Garamvari Tokaji Furmint NV – Partiutvalget – 173 kroner

Denne interessante ungarske musserende fra Tokaj-området er laget etter tradisjonell metode (som Champagne) på deres Furmint-druen. Klar grønngul, medium+ intensitet på nese med sitron, eple og brioche som gir en behagelig aroma og viser et fint særpreg. I munnen faller den litt igjennom opp mot hva nesen lovte, med litt vel modne epler, men har fine kryddertoner og en behagelig kremete mousse. En god musserende til lett tapasretter eller til terrassen.

 

Dom.Vaillant Les Grandes Vignes Bulle Naturale Petillant Naturel 2016 – Basisutvalget – 190 kroner

Hipt og trendy dette – et eksempel på naturvin, nå med bobler. Vinen er fra Loire i Frankrike og er laget på  50% Chenin Blanc, 20% Groslot, og 30% Chardonnay-druer. Druene er spontanfermentert på flaske og har frisk frukt på nesen med fin intensitet av eple, honning og litt nøtter. En behagelig mousse, men er kanskje litt kort og lite kompleks på paletten. Med litt bitter eple, blomster og kryddertoner. Enkel, men behagelig utgang.  En morsom vri på musserende. Gjerne til lett mat.

 

Tissot Crémant du Jura Brut Nature – 260 kroner

Natur-musserende? Kan det være godt?

Jepp, vær trendy og prøv denne. Denne musserende har en uklar mørkere gul på farge med spisse intense toner av modne gule epler, blomster, litt ubestemmelig krydder og gjæret litt søt bakverk. Forførende, men også litt råskap på nese. Fin mousse med små bobler – tydelig syre i munnen sammen med litt vill konsentrert frukt av epler, bitter blodappelsin, salter, og lett brioche. Også en anelse oksidative toner – før den får litt luft og åpner mer opp. Fin lengde på en tørr,litt bitter utgang. Konklusjon? Wow, et lite fyrverkeri til prisen på 250kr, med mer villskap enn en polert forglemmelig masseprodusert champagne i samme priskategori. Noen vil like den, mens andre vil kanskje synes den er litt sær. Jeg digger den!

 

Hvite viner

Felines Jourdan Picpoul de Pinet 2016 – Basisutvalget – 124 kroner

Denne vinen fra Langudoc-Roussillon i Frankrike er sakte fermentert mellom 16-18 grader, og er lagret 4 måneder på bunnfall før tapping som gir den mer litt kompleks aromabilde med gul tropisk frukt og litt grønt gress. Behagelig aroma altså! Vinen er tørr med under 3 gram restsukker, men har forførende friskhet med stikkelsbær, urter, gul frukt og nøtter på en tørr enkel utgang. Ingen kompleks vin, men en fin vin for lange sommernetter med til litt enkle småretter. Et meget god kjøp for prisen dette!

 

Loxarel Ops By Loxarel 2016 – Basisutvalget – 130 kroner

Denne spanske vinen fra Catalonia-området er laget på 40% Garnacha Blanca og 60% på den lokale druen fra området, Xarel-lo, ofte kjent drue til Cava. Ung, frisk i luktbilde med lime, stikkelsbær, og hvit krydder. I glasset følger den opp med litt medium intense tutti frutti-toner men også noen behagelige smaker av lime, hvit asparges og urter. Oppfattes som litt varm. Lett utgang. Men en bra vin.

 

Dònnhoff Riesling Trocken 2015 2016 – Basisutvalget – 138 kroner

En enkel entry-level Riesling fra Nahe i Tyskland med enkle epler, krydder og lett mineralitet. Kan også brukes til sushi eller lettere fingermat. Ingen kompleks vin, men til «any given day».

 

Penfolds Koonuga Hill Chardonnay 2015 – Bestillingsutvalget – 140 kroner

En rik chardonnay fra Australia som er herlig frisk til varme sommerdager, men også til lettere fiskeretter. Her får du på epler, sitrusfrukter, lime og pepper. Ingen kompleks vin, men frisk og passer til lette fiskeretter og krabbe.

 

Pflüger Buntsandstein Riesling trocken 2016 – basisutvalget – 145 kroner

En liten ny terrassefavoritt, denne rieslingen fra Pfalz i Tyskland. Tørr, men frisk vin med sitrusfrukter, epler, pærer, litt honning og mineraler.  Vil fungere til varme dager, men også til lette fiskeretter og sushi.

 

Grand Bateau Blanc 2016 – bestillingsutvalget – 160 kroner

Ingen kompleks hvit vin fra Bordeaux, men herlig toner av litt syrlige epler, stikkelsesbær og jordlige toner. 100 % Sauvignon Blanc. Dette er et kupp for prisen fra produsentene av det berømte 4.klassifiserte slottet Ch.Beychevelle. Vil passe et krabbemåltid eller litt fyldig fisk.

 

 

Wittmann Silvaner Trocken 2016 – Bestillingsutvalget – 174 kroner

Silvaner sa du? Jepp, druen dyrkes i Tyskland og i Alsace, Frankrike og gir et tyedelig preg av jordsmonn og en fin balansert fruktighet av epler, sitrus og noe nøttepreg. Litt artig å prøve noe annet en Riesling også. Jeg synes denne tørre vinen passer til et rikelig utvalg enkle fiskeretter eller hvis en har lyst å kjenne – jepp, jordsmonn. Bra levert av Wittmann dette.

 

Dom.La Suffrene Bandol Blanc 2016 – Basisutvalget – 175 kroner

Prøvd en hvitvin fra Bandol før? Nei? Du vet nok allerede at Provence-området i Frankrike er kjent for Rosè, men jammen lager de gode hvite også. Denne vinen er laget på 60% Clairette og 40% Ugni Blanc druer som er håndplukket fra 30 år gamle vinstokker med 1 døgns skallkontakt. Vinen er lys, litt grønn gul med litt spisse toner som hopper opp – sitrus, blomster og urter. Vinen har et fruktig preg med fin syre der grønt gress og grapefrukt dominerer med en litt krydrete og steinete enkel utgang. Fin behagelig terrassevin.

 

Henri Bourgeois Sancerre Grande Rèserve 2016 – Basisutvalget – 210 kroner

En virkelig klassiker, denne Loire-vinen med 100% Sauvignon blanc druer. Henri Bourgeois lager flotte viner hvert år som passer fint til et større utvalg av fiskeretter – som fiskesupper, laks, kamskjell. Her er det epler, sitrusfrukter og jordsmonn. Godt kjøp ja.

 

Manuel Olivier Bourgogne Aligotè Vielles vignes 2015 – partiutvalget – 209 kroner 

 

Manuel Olivier er en up´n coming vinpersonlighet i Burgund som gjerne blir omtalt som en av  den nye generasjonen vinmakere. Druene til denne vinen på Aligotè er håndplukket i vinmarker med 35 gamle vinstokker og er spontanfermentert. Vinen har en fin harmonisert aromabilde med grønne epler, tropisk innslag med fin mineralitet og sjøpreg. Som å sitte ved sjøen dette. Virkelig behagelig. Vinen balanserer 4,7 gram syre på en fin måte, med medium intens frukt på litt crispy inntrykk med modne epler, nøtter, og en fin steinpreget utgang – en nesten tygger på litt flint, som kanskje varer litt kort. Ingen stor kompleksitet, men skikkelig behagelig – til terrasselivet ved sjøen nå i sommer, eller til enkle fiskeretter.  

 

Bassermann-Jordan Forster Ungeheuer Ziegler Riesling Trocken 2016 – Bestillingsutvalget – 225 kroner

Vinen fra Pfalz i Tyskland kan ikke klassifiseres som GG, da de bruker noe druer fra ”Ziegler-marken”, som ligger i forlengelsen av Ungeheuer. Dette gjør ikke noe, da kvaliteten overgår prisen de må ta for vinen da den mangler den ”ypperste” merkingen. Vinen er oppulent både på duft og smak. Her kommer jeg! Eple og mineraler tar i mot deg på nesen. Videre er syren midedls med konsentrert frukt med eple, lime, noe brente toner og krydder. Herlig kjøp!

 

Greywacke Wild Sauvignon 2015 – Bestillingsutvalget – 240 kroner

En liten favoritt fra kultprodusenten Kevin Judd i New zealand. I 2014-årgangen var vinen enda litt sjy på nesen enda, vil trenge litt tid i glasset for å åpne seg, med under ligger det et fint lag med blomster og nøttetoner. Medium syre og intensitet av tropisk frukt, gule blomster, og litt valnøtter. Ikke så ekspressiv frukt, men rund og mer elegant i stilen. Litt steinpreg på en fin utgang. En vin som passer fint til skalldyr og forskjellig type hvit fisk.

 

Weinbach Riesling Réserve 2016 – Bestillingsutvalget – 260 kroner

Domaine Weinbach er en av Alsaces aller beste produsenter med den karismatiske og svært hyggelige Chatrine i spissen. En ny årgang er akkurat lansert av denne flotte vinen laget på Riesling-druen som er Weinbachs første steg inn i deres eliteviner. Litt mer friskhet i druene i 16-årgangen, men det kler den godt. Middels intensitet med epler og mineralsk nese. Fin konsentrasjon med grønne epler, litt gult strå, og flintpreg i munnen. Mangler kanskje litt syre, men ellers godt harmonisert. Denne vinen er perfekt til enkle fiskeretter, og kan kanskje bli vel mineralsk til f.eks Sushi-retter. En god vin!

 

Rosè

Leitz Rheingau Pinot Noir Rose 2016 – Basisutvalget – 145 kroner

Super-fresh Rosè fra Rheingau i Tyskland på den franske Pinot Noir druen. Denne er frisk med røde bær og mineraler til late sommerkvelder. Ukomplisert, men godt!

 

Georg Breuer Spätburgunder Rose 2016 – Basisutvalget – 155 kroner

Breuer fra Rheinhau i Tyskland lager som kjent solide rieslinger, men Rosè-vinene deres har virkelig kommet etter. Super fresh med litt mer fylde en Leitz med fine presise røde bær. Til fisk eller hvit kjøtt. Eller til sola da. Ps – Vinen står som utsolgt fra leverandør  men finnes på en rekke vinmonopol rundt i landet. Populær denne!

 

Ch.Val d Arenc Bandol Rosè 2016 – Basisutvalget – 170 kroner 

Nok en fin vin fra Bandol i Provence, Frankrike. Her med drue-blandingen 80% Mourvedre, 10% Cinsault og 10% Syrah. Behagelig på nese med blomster, røde bær og lette krydder. Saftig i munnen! Følger opp med en fin kompeleksiset av kirsebær, jordbær, fiken, og litt mineraler. Til solrike ettermiddager eller lette måltid. Flott Rosè for pengene!

 

Dom.Bunan Moulin des Costes Rosè 2016 – Basisutvalget – 196 kroner 

 

Vin fra der Rosè bør lages – Provence i Frankrike. Ren lys lakserosa farge, med drueblanding av 39% Cinsault, 36% Mourvedre, og 25% Grenache. Druene er håndplukkede og har gjennomført en lett skallmaserasjon.

Mmmm, En behagelig klar frukt, men kanskje fortsatt bittelitt sjy, som møter deg i nesen med sitrusfrukter, kjølige jordbær og urter. Wow, sånn skal det gjøres! Dette er en voksen Rosè med kompleksitet, balanse og renhet på frukt som gjør at sånne viner skinner så klart i en verden med ganske mange enkle rosèr. God syre med kirsebær, Jordbær, sitrus og med litt krydrete og mineralsk preg der du sitter på smatter en god stund etter på. En ettersmak som sitter og sitter. En herlig Rosè. PS – utsolgt, men finnes i flere utsalg.

 

Røde viner

Dovitia Dolcetto d´alba 2015 – Basisutvalget – 116 kroner

Dolcetto er kanskje bruksvin nr 1 i Piemonte-regionen i Italia. I Norge har druen kanskje ikke blitt helt den samme folkekjære druen. Dette kan skyldes avgiftsystemet som gjør rimelig vin litt dyrere enn nødvendig samt  at nordmenn ofte har gått opp ett hakk, som for eksempel til Barbera-druen. Denne er vinen er tørr med under 3 gram reststukker og tappet ulagret fra ståltanker. Litt sjy på nesen, men skjuler en litt spennende nese. Fin moden kirsebær, ikke for søte, og med kryddertoner. Følger opp med ukomplisert røde bær, og litt blomster. Ikke så vaniljepreget, men har noe småtoner, men oppfattes ikke som skjemmende. Kort, men god utgang på vinen. Fin pizzavin.

 

Trerose Rosso di Montepulciano 2015 – basisutvalget – 120 kroner

En klassiker på Norge i mange år, spesielt da prisen fortsatt holdes gunstig på denne sør-Toscaneren fra Montepulciano. Stort sett Sangiovese (85%), men litt Caniolo, Gamay og Syrah for å holde den litt oppe. Vinen har et stort bruksmønster – storfe, enkle viltretter (ja, den går til hjort), og svinekjøtt. Any given vin dette – som fortsatt er et godt kjøp vs pris. Årets årgang er bra, mer mørkere bær.

 

Melini Governo Toscana 2015 – Testutvalget – 140 kroner

Denne super-Tuscaneren har består av 50% Sangiovese, og en solidarisk «fransk» drueblanding av 25% Cabernet sauvignon og 25% Merlot. Vinen har lagring på ståltank, samt at en andel lagres 3-5 måneder på eikefat. Merk også at Melini  bruker en gammel toscansk metode der tørkede druer tilsattes i tillegg til tradisjonell metode som gir litt høyere restsukker. Metoden kan sammenlignes med Ripasso som bruker valpolicella-viner fra Veneto. Dyp rød i fargen, med litt vill rød frukt som er ganske forførende. Litt alkoholstikk på nesen også, vinen har 14% alkohol som kan være årsaken. Vinen er oppleves som rund og har fine nyanser. Medium med tanniner og en fin syre som balanserer plommer, solbær og blyantspiss. Litt urteptreg på utgangen. Vinen har vel høyt restsukker nivå på 8,5 gram, men merkes ikke alt for mye. Dette er en meget god vin for pengene. Til Pasta og enkle kjøttretter. PS, 99 kroner i Sverige. Ikke værst.

 

Signorelli Valpolicella Ripasso Superiore 2013 – Testutvalget – 145 kroner

En vin fra Veneto i Italia som viser medium intensitet på nese med røde bær, litt krydder og urter. Litt modning på frukten, med ganske konsentrerte røde bær som balanserer tanninene og syren godt. Denne var ikke så søtladen som enkelte valpolicella kan bli og vinen vil være en meget god partner til pasta og enkelte pizza-retter.

 

Palladino Barbera d’Alba Superiore 2015 – Basisutvalget – 154 kroner

En ren og fin vin på barbera-druen som har maserasjonstid på mellom 18-20 dager før lagring i store botti i 12 måneder før et par måneder på flaske før lansering. Vinen er forsåvidt ukomplisert, men sammen med røde bær og litt kryddertoner får en litt fat og lærpreg som gjør at vinen fint kan brukes til litt enkle kjøttretter, for eksempel pizza med litt kraftig krydrete saus og biff på toppen. Prisene går litt opp, men kvaliteten overgår prisen foreløpig. Godt kjøp!

 

Ch.Dudon 2008 – basisutvalget – 155 kroner

Dette er en Bordeaux-vin som viser klassiske toner av Bordeaux med solbær, krydder og lær som gjør at vinen vil passe fint som allround kjøttvin. Hjort, Storfe, og lam med moderat tilbehør går fint. Vinen er nå i en årgang som ikke ble den aller store, og vinen er noe utviklet med litt bløt frukt, men allikevel er det et god kjøp i forhold til pris. Her får du alle druene som er klassisk for Bordeaux – Merlot (40%), Cabernet franc (30%), Cabernet sauvignon (28 %) samt en liten andel av Malbec (2%).

 

Giovanni Rosso Barbera d`alba Donna Margherita 2016 – basisutvalget – 160 kroner

Her har importør holdt hodet klart og unngått å heve prisene unødvendig på denne populære vinen på Barbera-druer fra Piemonte i Italia.  Denne er super i pizza / pasta segmentet, med litt saftige toner av  mørkere røde bær, urter og lette plommer. Meget godt kjøp for prisen.

 

Felsina Berardenga Chianti Classico 2015 – Basisutvalget – 165 kroner

Denne italieneren er en av mine aller største favoritter på bruksfronten. Denne vinen av 100 % Sangiovese  har alltids levert uansett årgang og er vinprodusenten Felsina sin entry-level. Felsina holder til i Toscana og  første årgangen av denne vinen er faktisk helt tilbake til 1967. Største andelen av druene lagres på slavonske eikefat i 1 år, og her er det ofte kirsebær, noe fat og krydder på tonene. Til rødt kjøtt, lam eller pasta og pizza med litt fylde i. PS – Denne er MEGET bra i 2015 årgangen!

 

Domaine d´Andèzon 2016 – Basisutvalget – 170 kroner

Det er en liten skjult hemmelighet at Rhone-dalen i Frankrike leverer noen av de beste vinene til vilt i verden. Dessverre er prisene ganske så høye, spesielt i Nord-Rhone der Syrah – selve viltdruen – dominerer. Denne vinen er fra Sør i dalen, men laget på 100% Syrah og er virkelig prisgunstig. Her får du flere lag av bjørnebær, plomme, animalske toner (kjøtt og bacon), sjokolade og krydder. En medium kompleksitet og konsentrasjon, som gjør at denne vinen passer til både storf og lettere typer vilt. Godt kjøp!

 

Vinyes de l`alba Sumoll 2015 – Basisutvalget – 169 kroner

Nei, du gjettet feil. Den er ikke fra Alba i Italia, men faktisk fra Catalonia i Spania. Tørr, på 100% Sumoll druen der 80% av vinen er lagret i ståltanker, og resterende i gamle eikefat. Vinen er lilla, mot mørkere blå med en fin forførende tone av plommer. Gir assosiasjoner til Valopicella egentlig. Markant syre og tanniner, noe kompleks med litt vel grønne toner, men også fine mørke plommer. God lengde. Underholdene vin. Prøv til svin, grillmat, eller pasta.

 

Aurelio Settimo Dolcetto d’Alba 2016- Bestillingsutvalget – 170 kroner

Jeg er personlig litt fan av  den italienske Settimo-familiens erketradisjonelle stil og baroloene deres er av veldig god kvalitet. Dolcetto er jo bruksvin nr 1 i Italia og er til enkle matretter, pizza og enkel pasta. Prisen blir dessverre litt dyr i Norge, men skyldes nok avgiftssystemet. Men verdt det – sursøte kirsebær og enkel fruktig stil.

 

Cline Sonoma Coast Pinot Noir 2016 – Basisutvalget – 180 kroner

En amerikansk Pinot-produsent som har tatt Norge med storm det siste året. Som kjent har den skjøre pinot noir druen fra Burgund i frankrike nærmest blitt et umulig kjøp i bruksvinsegmentet pga. heftige priser de siste årene. Gode pinoter har en allikevel fått fra USA, men i de siste årene har økt dollarkurs og gjort det vanskeligere med god kjøp over dammen.

Men Cline leverer til prisen, litt varmere og saftigere stil med plommer, røde bær og litt vanilje-preg, men med et behagelig smaksbilde . Denne kan du kose deg med alene eller til kylling, kalkun eller svin.

 

Il Poggione Rosso de Montacino 2015 – Bestillingsutvalget – 184 kroner. 

Denne produsenten mest kjent for fabelaktige brunelloner lager også en prisgunstig og herlig baby-brunello på 100% Sangiovese-druen. Lagres på fat i 1 år. Vinen kler de fleste kjøttretter, fra storfe til svinekjøtt med litt kraftigere tilbehør. La vinen få litt tid på dekanter eller i glasset før servering. Nå er den også i en fantastisk årgang- Bare å hamstre.

 

G.D Vajra Barbera d`alba 2015 – Basisutvalget – 195 kroner

En sikker vinner denne gode produsenten fra Piemonte i Nord-Italia. Barbera-druen en kjent og kjær for mange nordmenn og vinene brukes til enkle kjøtt-retter og til som pizza-vin. For en del oppfattes druen som litt søtladen, og lite kompleks samt at prisene har steget en del de siste årene. Denne vinen forsvarer allikevel sitt gode rykte med fin kompleksitet av skogsbær og lette grønne urter. Til lyst kjøtt og spesielt til pizza med hvite oster.

 

Ch.Dutheil de la Rochere Ch.Sainte Anne Bandol Rouge 2015 – Basisutvalget – 190 kroner

Sannelig, her er det mulig med en liten minivertikal fra Bandol i Provence hvis du kjøper 07`i samme slengen. Denne vinen er laget på 60% Mourvedre, 20% Grenache, og 20% Cinsaultdruer. 28 dager maserasjonstid, og lagret 18 måneder på store brukte fat. Vinen er rødlilla i fargen, med en fin forførende spiss rød og mørk bærfrukt. herlig grippy tanniner, med en markant syre. Skogsbær, litt sviske, urtepreg og sjokolade på en fin konsentrert utgang. Trenger litt mer tid for å skinne helt, dette er en vin med godt lagringspotensiale. Til Lam, svin og enkle kjøttretter.

 

Bronzo La Bastide Blanche Bandol Rouge 2015 – Basisutvalget – 199 kroner

Fra Provence med drueblanding på 70% Mourvedre, 16% Grenache, 6% Cinsault, og 6% Syrah. Druene er håndplukket. Lagret 18 måneder på 600 liters eikefat. (Såkalte «Demi-Muid», spesielt brukt i Rhone-dalen) Medium + intensitet med en litt floral og krydrete inngang, men også med fine presise kirsebær og solbær. Medium syre og tanniner, men litt grønnaktig inngang, men det er også litt mørkere røde bær, cedertre, og kaffepreg på paletten. Litt kort i utgangen. Prøv til sommerens grillmat.

 

Fontodi Chianti Classico 2014 – Basisutvalget – 217 kroner

For meg det aller beste kjøpet på vinmonopolet nesten hvert år når det gjelder røde viner. Druene håndplukkes og kommer fra vinmarkene som Fontodi eier i Panzano, i hjertet av Chianti og lagres i hele 18 måneder på fat før vinen lanseres. Det lages hele 170 000 flasker av denne, og det er smått utrolig at de greier å opprettholde kvaliteten år på år. Mørkere røde bær og fattoner. Bruk vinen til det godt kjøttmåltid.

 

Humberto Canale Old Vineyard Pinot Noir 2015 – Basisutvalget – 215 kroner

Nei, ikke amerikansk Pinot dette, men Pinot Noir plantet i Patagonia, Argentina. Det lages faktisk annet godt derfra enn viner på Malbec-druen. Druene til denne vinen er fra 45 år gamle vinplanter i underdistriktet Rio Negro der druene blir håndplukket. Vinen lagres 10 måneder på eik. Denne er forførende med medium + intensitet, med litt røde generisk frukt og litt krydder/urtepereg på nesen. En skikkelig markant syre balanserer vinen godt, med fin kompleksitet med rød/illa skogsbær og lette plommer.  Lang utgang med litt lær og lakristoner. Denne vinen har god utviklingspotensiale de neste 3-5 årene. Ganske imponerende at de kan lage et såpass kjølig inntrykk på vinene sine fra denne regionen. Dette er en meget god vin! MERK – Det har kommet tilbakemeldinger om at vinen har ganske reduktive toner ved åpning, men som forsvinner med god lufting. Det anbefales derfor sterkt at vinen får minst 30 minutter i dekanter før servering, helst mer.

 

Dom.Bunan Moulin des Costes Rouge 2014 – Basisutvalget – 218 kroner

Klassiske druer brukt til denne vinen fra Bandol med 61% Mourvedre, 29% Grenache og 10% Syrah-druen. Druene er følgelig håndplukket, og vært igjennom en lang skallmaserasjon før lagring 18 måneder på Fourdrefat. (De store franske fatene der altså). Ganske fremtreden mørke bæraromaer med litt krydrete, jordlig preg. Fin balansert syre og medium tanniner med saftig røde bær, litt mørke kirsebær, plommer med et fint snitt med sjokolade, og lær. En behagelig konsentrert vin som kan brukes til et stort matfat – lam, svin med litt kraftig tilbehør, og grillmat på storfe.

 

Castell`in Villa Chianti Classico 2013 – Bestillingsutvalget – 220 kroner

100% Sangiovese fra forskjellige vinmarker i Chianti Classico regionen i Toscana med 13,5% alkohol. Maserasjonstid på ca 14 dager. Lagret i ca 12 måneder på gamle og store slavonske fat (botti) samt noe flaskelagring.

I 2012-årgangen var vinmakingen gjør nok at den er litt reduktiv ved åpning, sørg at vinen får minst en time luft før bruk. Medium+ syre og kamuflerte, men tilstedeværende tanniner. Fin konsentrasjon, frukt som brer seg inn munnen. Litt plommeaktig introduksjon, men går over til mer leken rød frukt med markant syrlige kirsebær og solbær-toner. Medium lengde. Dette er en solid vin! Til rødt kjøtt.

 

Chakana Ayni Malbec Paraje Altamira 2015 – Basisutvalget – 227 kroner

Denne argentineren fra Mendoza i Argentina leverer en vin som ser mørkere ut en natta, lilla/sort i fargen. Vinen er forørig spontangjæret, før juicen er lagret i store brukte eikefat på 3000-5000 liter. (Litt botti der altså). Fargen kjennes igjen på nesen med mørke kraftige bær, og litt urter. Kompleks med fine grippy tanniner og markant syre med mørke bær, lakris og mørk sjokolade. Vil lagre greit, men pass på at frukten ikke forsvinner på ferden. Til saftig Entrecôte eller annen storfe-middag.

 

Vignobles Dubard Ch.La Croix Romane 2014 – Testutvalget – 229 kroner

En rimelig Pomerol i en god årgang bør levere. Og det gjør den. Den typiske øst-Bordeaux druen Merlot leder an med 80% og får selskap av 10% Cabernet Sauvignon, og 10% Cabernet Franc. Vinen er lagret på franske eikefat i 12-18 måneder der 30% av fatene er nye. Vinen er følgelig dyp rød, med litt skogsbær, blomsterpreg og fine kryddertoner. Syren er markant, men balanserer frukten av mørke bær på en god måte, med litt lær og sjokolade på en fin lang utgang. En meget god matvin til kraftige kjøttretter. 

 

Ch.Musar Ana 2013 – Basisutvalget – 245 kroner 

Ch.Musar er jo en skikkelig kultvin i Norge – vin fra de tidligere krigsområdene i Libanon som leverer varene vært år. Kanskje burde deres storebror (Ch.Musar) blitt anbefalt i stedenfor, men prisene har steget noe og i denne priskategorien vil «ana» være et godt kjøp. Vinen har en noe annen drueblanding en storebror, der Carignan-druen er byttet ut med Grenache-druen. Cinsault representerer vinen 50% i stedenfor litt over 30% på storebror.

Ana 2013 er litt mer leken i stilen, men har klare fattoner, mørkere bær som bjørnebør og plommer. Også denne vil være helt fortreffelig til lammemåltidet, men greier også noe vilt og storfe. En god vin!

 

Ch. Coutet 2015 – Bestillingsutvalget – 250 kroner

En entry-level Bordeaux vin fra St.Emilion som gir god valuta for pengene med fine modne solbær, krydder og lett cedertre fra fatlagringen. Denne latt du få et time eller to i dekanter før du bruker den til et godt biff måltid.

 

Mauro Molino Barolo 2013 – Bestillingsutvalget – 280 kroner

Piemonte-produsenten Mauro Molino produserte sine første baroloer i 1983 og har i senere år fått anerkjennelse spesielt for sine baroloer fra enkeltvinmarker. Molino er nok i det moderne sjiktet, uten at det diskvalifiserer hans viner. I standardutgaven lages det 22 000 flasker som er lagret 18 måneder på eikefat. Her får du fortsatt ganske markante tanniner, roser, og lær på smak. For meg er dette en vin til entrocote eller til å følge utviklingen av vin laget på nebbiolo-druen ved å kjøpe inn flere flasker. Det kan du – se prisen – En av de rimeligste baroloene på markedet – som faktisk har karakter. Godt kjøp.

 

 

 

Legg igjen et svar