Den lille appellasjonen Cornas har historisk sett vært ansett som lille-bror i sammenligning med de mer kjente kommunene Côte-Rotie og Hermitage. Men enkelte vinbønder som Alain Voge har med stor pågangsmot og en posjon stahet stått støtt i områdets kalde vind og lager i dag noen av Nord-Rhones mest delikate Syrah-viner.
Domaine Alain Voge er en av Cornas ypperste kvalitetsprodusenter av topp Syrah og har lang historie i Nord-Rhones litt undervurderte appellasjon. Fram til midten av 1900-tallet solgte familien vinen i barriques til lokale restauranter og vinforhandlere, noe som ikke var uvanlig på den tiden. I 1957 bestemte Louis Voge og sønnen Alain seg for å selge noe vin selv. En moderat tapping på 1500 flasker var startskuddet for den etterhvert lysende karrieren til Alain og i dag nevnes han med rette i samme åndedrag som de andre Cornas-legendene Auguste Clape, Noel Verset, Robert Michel og Thierry Allemand.

Vinmarkene i majestetiske Cornas ligger i bratte skråninger i overkant av landsbyen. Foto: Botti.no
I tillegg til å representere Cornas på en fremragende måte har også Alain vært en viktig stemme for hvitvinskommunen Saint-Péray som ligger noen kilometer sør for Cornas. Det var derfor ikke uventet at en borger med lang fartstid fra Saint-Péray, Lionel Fraisse, overtok styringen av domainet da Alain Voges tidligere manager og samarbeidspartner Albéric Mazoyer pensjonerte seg i 2018. – Du vet, familien min var vinmakeren i Saint-Peray og vi har alltid vært gode venner av Alain, forteller Lionel noen vindkast etter at jeg ankommet vineriet som ligger sentralt plassert i landsbyen Cornas.
Lionel er i dag manager hos Voge og har vært offisiell samarbeidspartner siden oktober 2018. – Jeg har samme filosofi som Albéric og Alain. Vi tenker som en familiebedrift, forteller Lionel med iver i stemmen. I dag arbeider Lionel med 13 hektar vinmark og kun en totalproduksjon på 75 000 flasker i året. – Vi har ikke ønske om å ekspandere for mye med tanke på hektar eller flasker. Mitt mål er å forbedre detaljer og øke kvaliteten for å vise fram det beste av jordsmonnet i Saint-Péray og Cornas, sier Lionel mens vi går rundt i vineriet.

Domaine Alain Voge. Foto: Botti.no
Det er vinene fra Cornas som har satt Voge på kartet. Deres entry-Cornas er «Les Chaillets» som kommer med druer fra ulike plotter i skråningens lavere beliggenhet. Disse vinene er ofte mer tilgjengelige som unge. Voges viktigste vin er Cornas «Les Vielles Vignes» som kommer med druer fra de seks vinmarkene Combe, Patou, La Cóte, Thézier, Les Mazards og indrefilet Chaillot. – Faktisk kan det være fra syv marker røper Lionel og forteller at deres vin fra 0.9 hektar enkelvinmark med navn «Les Vielles Fontaines» kun lages i de beste årgangene. I de øvrige årgangene som for eksempel i 2013, 2014 og 2017 gikk druene i «Les Vielles Vignes.» I tillegg lager Voge tre hvite viner fra Saint-Pèray, en Cotes-du-Rhone med druer fra unge vinstokker i Cornas, og til slutt enfra St.Joseph.

Lionel Fraisse. Foto: Botti.no
I dag er Voge sertifisert økologisk, men de driver også etter biodynamiske prinsipper. Når Albéric sa til Alain Voge at han ville konvertere til økologisk produksjon var han ikke helt overbevist, ler Lionel før han gir litt innsikt i Alains bekymringer. – Du må huske den generasjonen Alain er vokst opp i. Når de replantet vinstokkene på 1950-1960 tallet var de avhengige av kjemiske løsninger for at vinplantene i hele tatt skulle overleve. I dag har vi andre hjelpemidler, som blant annet forsiktig bruk av kopper til å bekjempe sykdommer, mugg og insekter. Lionel forteller at arbeidet ikke har ført til mye endringer, men han bedyrer at de merker mer nerve og friskhet i vinene. Men den kjente stilen er her fortsatt, sier Lionel og legger til leende at omleggingen til organisk er Ok for for Voge nå.

Voge filtrerer vinene sine. Foto: Botti.no
Et langbord med blant annet kaffekopper og bestikk viser bedriftens sosiale sone. Lionel humrer. – Vi bruker å samles her på morgenen for en kaffekopp. Det er en koselig start for oss, sier han i det vi tar noen forsiktige steg ned til kjelleren. Små barriques står stablet rundt i kjelleren, som framstår som mer praktisk anlagt, enn et pent utstillingsvindu. Lionel hoster, mens noen arbeidere har startet arbeid i bakgrunnen. – Du kan se at vi ikke er et laboratorium, men vi er veldig nøye ned hygiene-prosessen konkluderer han og forteller at alle de røde vinene modnes på fat fra 10 måneder til 24 måneder. Vi bruker forskjellige produsenter av fat da vi liker ulikhetene som fatene bringer til vinen, sier Lionel og legger til at de ikke bruker en stor andel nye fat. – Maksimalt 15-20% ny eik på topp cuveene sier han i de vi fortsetter rundt i kjelleren som svinger seg som en liten slange. – Det er en liten labyrint dette, ler Lionel mens det suser i bakgrunnen. Arbeiderne har begynt å med dagens økt etter kaffekoppen.

Mange fat å holde rede på hos Voge og Fraisse. Foto: Botti.no
Når det gjelder framtiden for Cornas er han todelt. Lionel ser i dag gode tider for Cornas med økt oppmerksomhet og etterspørsel. – Historisk sett har nok vinene fra Hermitage og Côte-Rôtie vært mer kjente, men kanskje vi vi er i ferd med å bli mer likestilte sier Lionel håpefullt. På den andre side er Lionel bekymret for klimaandringene som også merkes i Cornas. – Ja, det er et problem for alle. Vi er bønder og vi er kanskje de første som ser endringene. Sukkerinnholdet øker og innhøstingen blir bare tidligere og tidligere. Spesielt vi som driver økoloigisk er sensitive for klimaendringene sier Lionel som røper at Alain Voge var tidlig ute med å erkjenne de nye utfordringene. – Allerede for 20 år siden bestemte Alain seg for kjøpe mark og å plante mer i høyden sier Lionel. Dette vil hjelpe oss i framtiden sier Lionel avslutningsvis i det en sylskarp vind fra nord treffer oss i det vi kommer ut av vineriet.

Alain Voges viner. Foto: Botti.no