Bordeaux-messen har blitt en av høstens viktigste vinmesser og trekker så mye folk at denne gangen var Posthallen utsolgt. En kan på mange måter si at denne messen har blitt en arvtaker fra den tidligere en-premiur messen, der viner som fortsatt lå under modning i fat ble vist fram. Selv om å smake en-premiur er spennende, vil det nok for vinglade mennesker være mer interressant å forsøke sluttproduktet, som vi i år fikk med den meget gode 2014-årgangen.
Det er vinimportøren Grapestone i et samarbeid med Sovex GrandsChateaux og Norske Vinklubbers Forbund (NVKF) som arrangerer messen med muligheter til å smake over 60 viner fra hele 30 slott. Det var også en mulighet for Winemakers dinner etter messen der noen eldre årganger ble presentert sammen med en tre retters middag.
Det positive med messen er muligheten til å smake så mange forskjellige viner i samme årgang fra de store områdene i Bordeaux. Det gir en unik mulighet til å selv å kjenne kvaliteten på årgangen og finne viner en selv liker. Det mangler ikke på entusiasme – jeg overhørte en som gav uttrykk for dette – «finner jeg noe jeg liker på denne messen, så kjøper jeg kasser, så enkelt er det». Det er også positivt at flere vinmakere stiller på messen. Det gir mulighet til å lære mer om deres viner og mulighet til relasjonsbygging for de som senere ønsker å gjøre et besøk.
Det messen savner er flere masterclass der spesielt interesserte kunne lære litt mer om de forskjellige produsentene. Også når messen blir så stor i volum blir det trangt om plassen og vanskelig for en representant for slottene å kunne dele kunnskap samtidig som det skal skjenkes flere viner. Her bør nok flere representanter fra slottene eller importørene hjelpe til. Jeg savner også de hvite Bordeaux´ene. Hvor var de? Jeg har en liten forkjærlighet til hvit Bordeaux, og messen blir bare halvveis uten flere hvite å smake. Jeg har i den senere tid hatt gode opplevelser med hvite Bordeaux som ikke er overeiket, men som viser god frukt.
For å holde deg oppdatert med nye artikler og smaksnotater på botti kan du like facebook-siden som du finner HER.
2014 ÅRGANGEN I BORDEAUX
Årgangen 2014 for Bordeaux startet generelt med en litt mild og våt vår som dessverre fortsatte utover de første sommer-månedene. Juli og august var preget av litt kjøligere klima enn normalt med regn og en del overskyet vær. Dette førte med seg senere modning på druene og noe sykdom på vinplantene. Faktisk var ikke årgangen så ulik den svært vanskelige 2013-årgangen når august banket på døren. Heldigvis var ikke sommeren over – sent i august kom det både solskinn og varme og enkelte regnskyll til rett tidspunkt. Disse nødvendige ukene med sol gjorde at plukkingen begynte relativt sent.
Det skal også nevnes at avstandene mellom vinområdene i Bordeaux er ganske så store samt at det er store forskjeller på blant annet jordsmonn, høyde over havet, beliggenhet på markene osv slik at er vanskelig å generalisere påvirkningen været har i Bordeaux. For eksempel regnet det dobbelt så mye på østsiden av Bordeaux i sammenligning med den venstre fløyen.
Det er St.Estephe, Pauillac og St.Julien som får spesielt skryt i 2014, men denne testen med Domaine Chevalier fra Pessac-Leognan i tet, viser at også viner ifra dette området kan levere supert. Også vinene fra St.Emilion og Pomerol som ble forsøkt under messen var av god kvalitet.
Jeg synes at årgangen viser gode kvaliteter og begynner å få et «må-kjøpe stempel.» Dette kommer selvfølgelig an på pris vs kvalitet, men også på hva framtiden bringer. Jeg har begynt å høre illevarslende priser på 2016-årgangen, som vil medføre at enda flere faller av muligheten til å forsøke disse vinene og for samlere er det vanskelig å skape gode vertikaler da prisene rett og slett blir altfor skyhøye i de særdeles gode årgangene.
Det ligger derfor an til at 2014-årgangen er en årgang som vil skape mye glede, med greie priser og viner som leverer. Denne årgangen er et godt knepp opp fra de siste tre årgangene med mer konsentrasjon, dypere frukt og balanse i vinene. Jeg opplever at vinene i 14-årgangen stort sett har en flott rik nese med forførende bær. Tanninene er til stede, men er ikke så markante som for eksempel i 2006 og i 2010. Selv om vinene stort sett har medium konsentrasjon og kanskje mangler litt trøkk og det lille ekstra, synes jeg vinene står seg fint og ikke minst vil de raskt bli tilgjengelige. Disse vinene lagrer du i 10-15 år mens du venter på å pensjonere deg så du kan drikke 2010-årgangen og den ventende knall-årgangen 2016.
OVERSIKT OVER MESSEN
Arrangert 5.september 2017 i Posthallen, i tidsrommet 1600 – 2000.
Arrangør: Grapestone sammen med Soavex GrandsChateaux og NVKF. Over 30 slott til stede.
Pris: 399 kr. (350 kr hvis medlem av NVKF).
+ Mange produsenter fra de store områdene på både vest og østside til stede.
+ Produsenter/representanter til stede, også noen eiere og vinmakere.
+ 2014 – en god årgang å få smake!
+ De aller fleste vinene er tilgjengelig på vinmonopolet allerede.
+ Enkelte slott hadde både med seg 2014 årgangen og noe eldre viner. Dette er supert.
+ Fortsatt en del av de bedre slottene som stiller, som Clos Fourtet, Ch.Pichon-Baron og Loeville Poyferre.
– For få representanter ved de forskjellige bordene. Blir fort kø og vanskelig å stille spørsmål og lære mer om de ulike slottene og vinene.
– Burde ha vært en eller flere Masterclass under messen.
– Mangler enkel matservering. Kun litt brød og vann.
– Skal en representere på messen bør også de større slottene ha med sin første vin i relevant årgang. Ch.Montrose stilte kun med 2.vin som er lite interessant på en slik messe. Ch.Haut Bailly stilte også kun 2012-årgangen. Selv om ikke importøren eventuelt har vinen til salgs, bør slottet ta med seg den nye årgangen.
– Hvor var de store hvite Bordeaux-vinene? Et stort savn.
Karakter over messen: 4+
Merk – Vinene som nå er tilgjengelige på Vinmonopolet kommer fra en eller to importører. Av erfaring vil prisene ligge noe lavere under selve Bordeaux-lanseringen spesialbutikkene desember 2017. Så er det et valg om en ønsker å sikre seg disse vinene allerede nå til en formentlig høyere pris eller vente til desember.
SMAKSNOTATER FRA 2014-ÅRGANGEN SMAKT UNDER BORDEAUX-MESSEN 2017
Domaine de Chevalier 2014 (Cru Classé, Pessac-Leognan) – Bestillingsutvalget – 845 kroner
65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot og 5% Petit Verdot.
Intens, saftig frukt kommer opp av glasset, med modne mørke kirsebær, lett solbær og noe fatpreg på nese. Medium + konsentrasjon med herlig dybde i frukten med elegant frukt (til Bordeaux å være), med solbær, jordlige toner, cedertre, deilig sjokolade og et lite mint-preg på utgangen. Mangler kanskje bittelitt kompleksitet, men tar det virkelig igjen på sjarmen! Dette liker jeg! For en utvikling av Domaine Chevalier på den røde siden de siste årene, herlig vin! 94 poeng. Spesielt anbefalt.
Ch. Leoville Poyferré 2014 (2. GCC, Saint Julien) – Bestillingsutvalget – 992 kroner
60% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, 3% Cabernet Franc og 2% Petit Verdot.
Mørk lilla kjerne på fargen med en rik nese, med skikkelig dyp frukt. Rett og slett en intens rund masse av bjørnebær, solbær, mineraler samt et lite preg av vanilje som leker med deg. Ganske så konsentrert på paletten med en vin som bare vokser og vokser i munnen. En meget bra struktur her. Klart preg av skogsbær, bjørnebær, litt sigarboks og lær. Vinen har idag vel faste tanniner, men vinen balanserers allikevel greit med en fin skinnende syre. Noen synes kanskje vinen har vel ekstrahert frukt, men jeg synes det er flott. Litt vel alkohol-touch på en lang utgang. En stor vin som over tid vil få enda mer balanse og sannsynligvis hoppe opp et par poeng på skalaen. For nå – Klar 93 poeng. Spesielt anbefalt.
Ch. Pichon Longueville Baron 2014 (2. GCC, Pauillac) – Bestillingsutvalget – 1395 kroner (foreløpig utsolgt fra importør)
62% Cabernet Sauvignon, 33% Merlot, 3% Cabernet Franc, og 2% Petit Verdot.
Vinen er litt sjy på nese, Men har en dyp konsentrert lilla frukt og noe floralt preg som ligger under overflaten, venter på å komme fram. Litt uforløst, men noe spennende er i vente. Medium + konsentrasjon med stor kompleks frukt i flere lag som kommer i mot deg på paletten. Krydrete bringebær, solbær, en herlig mineralitet og lett fatpreg. Alt er på plass – tanniner, syre og frukt. Bare den får litt tid. Fort minst 10-15 år på denne. En stor vin. 93 poeng. For nå.
Clos Fourtet 2014 (1. GCC B, Saint Emilion) – Bestillingsutvalget – 1258 kroner
89% Merlot, 7% Cabernet Sauvignon og 4% Cabernet Franc.
Medium + intensitet med dypere herlige mørke solbær, plommer og litt lær som har tørket i solen. Medium konsentrasjon, litt mer på den elegante siden mer en ganske lineær smakskurve med solbær, og litt søtere urter. Lett mintpreg. Fine saftige tanniner med bra syre. Også. Dette var en mer leken og god vin for de neste 10 årene. 93 poeng.
Ch. Clinet 2014 (Pomerol) – Bestillingsutvalget – 977 kroner
90% Merlot, 9% Cabernet Sauvignon og 1% Cabernet Franc.
Rik med mørk elegant frukt, med noe stall og våt lær på nesen. Litt søtladen. Også noe urter. Konsentrert på paletten som bare vokser og vokser i munnen. Meget god struktur i vinen. Store saftige bjørnebær, lær – sa jeg veldig mye lær – sort pepper, lakris og fat. Fine faste tanniner og en elegant syre. Dette var en seriøs vin, og kanskje den av 2014-årgangen som ble testet som trenger lengst tid på å finne balansen. Dette blir bare enda bedre med tid. Prøv om en 10 års tid. 92-93 poeng. For nå.
Ch. Beychevelle 2014 (4. GCC, Saint Julien) – Bestillingsutvalget – 1339 kroner
53% Cabernet Sauvignon, 34% Merlot, 8% Cabernet Franc og 5% Petit Verdot.
Medium + intensitet med bjørnebær og litt lær som preger aromabildet. Konsentrert frukt på paletten med flott struktur og faste tanniner. Tydelig preg av bjørnebær og skogsbær på en lang utgang. En meget seriøs Beychevelle som allikevel leker litt. Trenger litt tid, men egen veldig bra vin. Vil passe fint om ca 10 år? 92-93 poeng.
Ch. d’Armailhac 2014 (5. GCC, Pauillac) – Bestillingsutvalget – 689 kroner
52% Cabernet Sauvignon, 26% Merlot, 10% Cabernet Franc og 2% Petit Verdot.
Medium intensitet på nese med boysenbær, cassis, solbær, modne plommer, og litt søtladen pipetobakk. Ganske så kompleks nese som gir mye uten å overtenne opp av glasset. Medium konsentrert frukt med fin fylde – Tydelige bjørnebær, solbær, lett krydder og en del røyk. Også lett søtladen ubestemmelig frukt her også. Fine tanniner og syre. En meget god utgave av Ch. Armailhac for de neste 10 årene. 92-93 poeng. Spesielt anbefalt.
Ch. Clerc Milon 2014 (5. GCC, Pauillac) – Bestillingsutvalget – 1115 kroner
58% Cabernet Sauvignon, 29% Merlot, 11% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot og 1% Carménère.
Fin medium + intensitet på nesen med stor rund frukt som kommer opp av glasset med solbær, litt spicy krydder, noe urtepreg og lette vanilje-toner. Litt sjy frukt på paletten, faktisk litt mer elegant fruktpreg en jeg har opplevd tidligere med saftige solbær, lær, og cedertre. Jeg synes dette var velgjort, mangler litt konsentrasjon, men er mer leken og tilgjengelig i denne årgangen. En bra vin. 92 poeng.
Ch. Talbot 2014 (4. GCC, Saint Julien) – Bestillingsutvalget – 749 kroner
62% Cabernet Sauvignon, 32% Merlot og 6% Petit Verdot.
Ganske så rik på nese med fine elegante mørke skogsbær som sitter godt i. Også lette røykaromaer. Medium konsentrasjon, men med fin dybde i frukten. Skogsbær, solbær og fine litt tyngre eksotisk krydder som leker. Faste tanniner, men det er super balanse i denne vinen, der alt er på plass. Dette vil være helt strålende vin om 5-10 års tid. Dette varvirkelig en overraskende god Ch.Talbot! Faktisk den beste årgangen jeg har drukket fra dette slottet. Milevis foran fjorårets utgave. Merk – denne prisen framstår som vel høy, kan være lurt å vente til desember her. 92 poeng. Spesielt anbefalt.
Ch. Prieuré Lichine 2014 (4. GCC, Margaux) – Bestillingsutvalget – 549 kroner
50% Cabernet Sauvignon, 42% Merlot, 6% Petit Verdot og 2% Cabernet Franc.
Kraftig intens nese, stor og kraftig med litt generisk mørk frukt, cassis, litt krydder og urterpreg. Medium + konsentrasjon med kraftige solbær, plommer, lær og noe fatpreg. Også noe deilig lakris på en lang utgang. En veldig bra vin for de neste 10 årene. 92 poeng. Spesielt anbefalt.
Ch. Canon la Gaffeliere 2014 (1. GCC B, Saint Emilion) – Bestillingsutvalget – 920 kroner – Foreløpig utsolgt fra leverandør.
55% Merlot, 37% Cabernet Franc, og 8% Cabernet Sauvignon.
Rik, dyp frukt på nesen med solbær, urter, og litt spicy asiatisk krydder. En ganske så elegant og interessant nese. Konsentrert elegant frukt med vekt på bjørnebær samt en litt jordlig stil. Ikke så markant syre eller tanniner, men er en relativt godt balansert vin med finesse. Bra gjort! 92 poeng. Vil stige et poeng eller to.
Ch. Cantemerle 2014 (5. GCC, Haut-Medoc) – Bestillingsutvalget – 478 kroner
Merlot 40%, Cabernet Sauvignon 35% og Cabernet Franc 25%,
Dyp mørkere rød farge, men en intens deilig nese med krydrete skogsbær. Litt mindre konsentrasjon på paletten, mer har allikevel en fin kompleksitet med litt saftige bjørnebær, skogsbær, mye spicy asiatisk krydder samt en fin utgang med mørk sjokoladepreg. Vinen mangler nok litt dybde, spesielt på mellompartiet, men jeg tror vinen vil legge litt på seg jeg. En meget bra vin. 91 poeng. For nå. Spesielt anbefalt.
Ch. Cantenac-Brown 2014 (3. GCC, Margaux) – Bestillingsutvalget – 665 kroner
65% Cabernet Sauvignon og 35% Merlot.
Medium intens, med noe dyp frukt som lurer under panseret. Mørkere blå-sort bær med tydelig krydder, blomster og røyktoner. Medium konsentrasjon med bjørnebær, og en antydning av litt søte, men relativt elegante kirsebær på paletten. Tanninene og syre er godt tilstede, men er godt pakket inn. Dette er en god Bordeaux med stort utviklingspotensiale. 91 poeng.
Ch. d’Issan 2014 (3. GCC, Margaux) – Bestillingsutvalget – 722 kroner
77% Cabernet Sauvignon og 23% Merlot.
The Grand Vin av d Issan er medium intens med mer frukt og livlige bær av skogsbær, mørke kirsebær, jordlige toner og lett kokos på nese. Medium konsentrert med saftige mørke litt søte bær, med litt brent fat. Denne trenger mer tid for å vokse litt, men viser lovende takter. Vil nok skinne mer innen 5-10 år. 91 poeng.
Ch. Gazin 2014 (Pomerol) – Bestillingsutvalget – 895 kroner
95% Merlot, og 5% Cabernet Franc.
Litt forsiktig, men en underliggende sjy frukt med solbær og mørke kirsebær på nese. Medium konsentrasjon, vinen mangler nok litt kompleksitet men gir spennende mørke bær med en fin utgang på lær og mørk sjokoladepreg. En bra vin dette. 91 poeng.
Ch. Poujeaux 2014 (Moulis-en-Medoc) – Bestillingsutvalget – 445 kroner
60% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, og 5% Petit Verdot.
Medium intens på nese, med litt myke runde bjørnebær. Fin medium konsentrasjon, med elegante runde bær med bjørnebær, skogsbær, krydder og jordlige toner. Litt kort utgang. Vinen har faste tanniner, men mangler nok litt syre. Men en god vin. 90 poeng.
Ch. Sociando Mallet 2014 (Haut-Medoc) – Bestillingsutvalget – 475 kroner
55% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot og 5% Cabernet Franc.
Medium + intens på nese, nesten med litt kjemikalsk preg som blåser raskt over. Mørke plommer, litt overmodne bringebær og solbær. Løfter seg godt opp på paletten med en middels konsentrasjon med med flotte frukter av bjørnebær, litt mint og blyantspiss. En lang og fin utgang. Holder akkurat til 90 poeng.
Ch. Pedesclaux 2014 (5. GCC, Pauillac) – Bestillingsutvalget – 566 kroner
48% Merlot, 47% Cabernet Sauvignon, 3% Petit Verdot 3% og 2% Cabernet Franc.
Forholdsvis rik på nese med cassis, solbær, lakris og lette toner av brent kaffe. Medium konsentrert, med litt saftige skogsbær, urter, og en touch av vanilje. Ikke alt for kompleks, men har en fin balanse og vil utvikle seg fint. En bra vin dette. 89 poeng.
Ch. Chasse Spleen 2014 (Moulis-en-Medoc) – Bestillingsutvalget – 397 og 479 kroner (to importører)
55% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot og 5% Petit Verdot.
Medium + intens med dypere toner av skogsbær, lær og krydder. Litt slankere stil på midtpartiet med litt enklere bjørnebær, skogsbær og urter. Faste tanniner. Mangler litt kompleksitet, ikke sikkert at dette vokser seg til heller. Mulig tanninene blir for heftige for frukten. En god vin for de neste 5 årene. 89 poeng.
Ch. d’Aiguilhe 2014 (Castillon Cotes de Bordeaux) – Bestillingsutvalget – 349 kroner – Foreløpig utsolgt fra leverandør.
95% Merlot og 5% Cabernet Franc.
Fin mørkere frukt på nese, nesten litt animalsk. Fikk et ganske så moderne inntrykk på aromabildet. Litt enklere konsentrasjon med ganske så saftige bjørnebær, jordlige toner på paletten, med litt bitter frukt på utgangen. Bra vin dette også. 89 poeng.
Blason d`Issan 2014 – Bestillingsutvalget – 424 kroner
60% Cabernet Sauvignon og 40% Merlot.
Lillebror til 3.klassifiserte slottet Ch. d’Issan. Medium intens på nese med skogsbær, lette tretoner, og med et fint urtepreg. Også medium kosentrasjon på paletten med bjørnebær, skogsbær, og et ganske klart fint trepreg. Vinen oppfattes ganse så rustikk. Fatpreget trenger nok litt tid for å integrere seg. En seriøs 2.vin. 89 poeng
Ch Phelan Segur 2014 (Saint Estephe) – Bestillingsutvalget – 1063 kroner (MAGNUM)
64% Cbernet Sauvignon og 36% Merlot.
Rik på nese med boysenbær, modne blåbær og bjørnebær. Ganske interessant nese, hadde det ikke vært for en litt skjemmende jordlighet som overskygget fruktene en god del. Medium konsentrert frukt med skogsbær og litt varmere jordlig preg samt noe lær og fat. Jeg synes vinene hadde fine faste tanniner, men vinen mangler egentlig litt syre. Denne trenger nok litt tid for å skinne, som viner fra St.Estephe ofte gjør. 88-89 poeng.
Brio de Cantenac Brown 2014 – Bestillingsutvalget – 415 kroner
50% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot og 10% Cabernet Franc.
Lillebror til Cantenac Brown er mer oppulent og høy intens på nesen med lekne røde og mørke bær. Ikke så seriøs og kompleks duft, men er absolutt behagelig på nese. Medium konsentrert med skogsbær, litt mørke plommer og et fint sjokoladepreg. En god og relativt ukomplisert vin. 88 poeng.
SMAKSNOTATER FRA ANDRE ÅRGANGER SMAKT UNDER BORDEAUX-MESSEN
Ch. Haut- Bailly 2012 (Cru Classé, Pessac-Leognan) – Bestillingsutvalget – 1145 kroner / 846 kroner (To importører)
60% Cabernet Sauvignon og 40% Merlot.
Rik, stor på på nesen med heftige bjørnebær, jordlige toner og et litt spicy krydderpreg. Medium konsentrasjon med friske og herlige bjørnebær, klare blyanttoner og røyk. Denne vinen er nok en ganske typisk 12-årgang. Vinen mangler litt konsentrasjon og kompleksitet, men gir allikevel mye glede for pengene med saftig og deilig frukt. En Bordeaux som vil være på høyden de neste 5-10 årene. En meget god vin! 93 poeng. Spesielt anbefalt.
Ch. Prieuré Lichine 2010 (4. GCC, Margaux) – Bestillingsutvalget – 785 kroner
65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot og 5% Petit Verdot.
Også en vin som er intens på nese med dype solbær, bjørnebær og mye lærpreg. Oppleves nok også litt animalsk på nese. En fin konsentrasjon og kompleksitet på paletten med det samme som preger nesen – solbær, bjørnebær og lær. En flott struktur i vinen med faste tanniner. Kanskje vil frukten forsvinne med for mange år med lagring, men dette er absolutt en stor vin som har vokst veldig de siste to årene. 92-93 poeng.
Ch. Beychevelle 2009 (4. GCC, Saint Julien) – Bestillingsutvalget – 1489 kroner
46% Cabernet Sauvignon, 44% Merlot, 6% Cabernet Franc og 4% Petit Verdot.
En ny typisk 09-årgang som stormer opp av glasset med mye mørk frukt, dog synes denne mangler litt dybde. Medium konsentrert frukt med masse leken og varm røde bær på paletten med et lite stikk av fat og alkohol på en lang og god utgang. Denne tror jeg vil drikke relativt bra allerede om 5 år. Utvikler denne vinen seg raskere enn forventet? Vil frukten vare? Okke som, det er en god vin. 92 poeng.
Ch. Clinet 2012 (Pomerol) – Bestillingsutvalget – 998 kroner
90% Merlot, 9% Cabernet Sauvignon og 1% Cabernet Franc.
Medium intens, med skogsbær, asiatisk krydder og med et mer animalsk preg på nesen. Medium konsentrasjon med ganske bra dybde i frukten. Litt mer mot solbær enn bjørnebær, og en god del mørk sjokolade og – lær. Denne vinen er ikke så seriøs, men saftig og ganske så lekker. Denne drikker du om 5 år mens du venter på 14-årgangen. 92 poeng.
Ch. Cantemerle 2009 (5. GCC, Haut-Medoc) – Bestillingsutvalget -625 kroner
49% Cabernet Sauvignon, 38% Merlot, 7% Petit Verdot og 6% Cabernet Franc
En typisk 2009 som viser litt varmere preg på nese med rik forførende lekne skogsbær, solbær og litt deilig urtepreg. På paletten har vinen en medium + kompleksitet med mørkere frukt og saftig solbær i hovedrollen på en lang utgang. Faste tanniner og god balanserende syre. En god vin av Ch.Cantemerle! 91-92 poeng.
Ch. Chasse Spleen 2009 (Moulis-en-Medoc) – Bestillingsutvalget -479 kroner og 689 kroner (to importører)
55% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot og 5% Petit Verdot.
Rik på nese med bjørnebær og animalske toner. Medium konsentrasjon på paletten med saftig mørk moden frukt og en god del lærpreg. Tydelig 2009-årgang. Jeg liker vinen godt, dette er en vin for de neste 5-10 årene. 91-92 poeng.
Ch. Poujeaux 2010 (Moulis-en-Medoc) – Bestillingsutvalget – 548 kroner
50% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 5% Petit Verdot og 5% Cabernet Franc.
Mer intens, konsentrert frukt på nese med krydrete bærpreg som domineres av bjørnebær og solbær. Medium + konsentrasjon med mye av det meste. Skogsbær, bjørnebær, mineralitet, fat, tanniner og med vel høy syre. Litt lukket fase, men forhåpentligvis vil vinen finne balansen sin etterhvert. En god vin for framtiden. Mye vin for pengene her. 91 poeng.
Ch. Angelus Carrilon 2012 (1. GCC A, Saint Emillion) – Bestillingsutvalget – 1145 kroner
50% Merlot, 25% Cabernet Sauvignon og 25% Cabernet Franc.
Dette er lillebor Angelus fra Saint Emilion som har en medium intens animalsk preg på nese med solbær og noe dypere pirrende krydder. Medium konsentrasjon med mørke kirsebær, solbær, krydder og et jordlig preg. Middels med tanniner, men med en ganske så fin syre faktisk. En lang utgang. En bra vin dette. 91 poeng.
Ch. Leoville Poyferré 2013 (2. GCC, Saint Julien) – Bestillingsutvalget – 745 kroner
65% Cabernet Sauvignon, 26% Merlot, 6% Petit Verdot og 3% Cabernet Franc.
Medium intense toner med litt midlere frukt enn 2014-årgangen. Mer mot modne mørke kirsebær, og solbær. Medium konsentrert frukt med solbær, urter og litt grønne toner på paletten. OK syre og vel faste tanniner. Vinen mangler egentlig bare litt mer interresante aromabilde og ikke minst – kompleksitet. Men, det skal sies – dette var en meget god 2013-årgang. Vel utført av Ch.Leoville Poyferre! 90 poeng.
Domaine de Chevalier 2011 (Cru Classé, Pessac-Leognan) – Bestillingsutvalget – 844 kroner – Foreløpig utsolgt
65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot og 5% Petit Verdot.
Rik, mer modne varme bær med et relativt jordlig preg. Mangel på konsentrasjon med frukt, syre og tanniner litt over alt. Skogsbær, litt lær og fat på utgangen. Ikke så veldig balansert, og trenger litt tid. Kanskje vokser den litt, men var ikke så spesiell akkurat nå. 89 poeng.
Ch. d’Armailhac 2004 (5. GCC, Pauillac) – Bestillingsutvalget – 855 kroner
58% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 14% Cabernet Franc og 3% Petit Verdot.
Rik, vel moden røde bær med et tydelig animalsk preg med lær, stall og krydder. Medium konsentrasjon med saftige skogsbær, bjørnebær og lett faste tanniner. En vin som drikker bra nå. Det grønne som jeg har kjent i denne årgangen har vært fraværende de siste to årene, tydeligvis har årgangen gått seg fint til. 89 poeng.
Ch Phelan Segur 2007 (Saint Estephe) – Bestillingsutvalget – 505 kroner
58% Cabernet Sauvignon, 39% Merlot, 2% Cabernet Franc og 1% Petit Verdot.
En av de vanskeligste årgangene på 2000-tallet gir denne vinen en moden enkel frukt på nese med mørke bær. Medium konsentrasjon med ganske så ukomplisert men deilig frukt på midtpartiet med modne bjørnebær, skogsbær og urter. En grei og enkel utgang. Denne drikker du nå og de neste fem årene. 88 poeng.
Les Griffons de Pichon Baron 2012 – Bestillingsutvalget – 559 kroner
60% Cabernet Sauvignon og 40% Merlot.
En lillebror av Pichon Baron, 2.klassifisert slott i Bordeaux. Relativt rik vin på nese med mørke bær, et animalsk preg og litt lær. Medium konsentrasjon med skogsbær, litt mineraler og lett kokos. Men – mangler en god del kompleksitet selv om vinen oppleves som velgjort. For nytelse de neste 5 årene. 88 poeng.
La Pastourelle de Clerc Milon 2011 – Bestillingsutvalget – 498 kroner
62% Cabernet Sauvignon, 25% Cabernet Franc og 13% Merlot.
Lillebror til 5.klassifiserte Clerc Milon fra Pauillac. Medium intens på nese med yngre solbær, og litt animalsk preg med stalltoner. Medium konsentrasjon med modne litt varme skogsbær, krydder, lær og litt stall her også på paletten. Typisk Pauillac i en grei årgang. 88 poeng.
Connétable Talbot 2012 – Bestillingsutvalget – 398 kroner
75% Cabernet Sauvignon og 25% Merlot.
Lillebror til Ch.Talbot fra Saint Julien. Litt enklere intensitet med solbær, litt jordlig og animalsk preg. Medium konsentrerte frukter med litt enkel saftige røde og sorte frukter. Mangler kompleksitet og litt syre, men har fine integrerte tanniner. Enkel, men god vin. 87 poeng.
(Merk, det kan være noen avvik på drueblenden på de forskjellige vinene, men skal i hovedsak være korrekt)
Klassifiseringer og forkortelser brukt under smaksnotatene er:
Bordeaux vest
Klassifiseringen av 1855 er brukt – Grand Cru Classe 1 til 5.
Slott og eiendommer som ikke ble klassifisert kan ha betegnelsen Cru Classe eller bare ha området vinene kommer fra i overskriften.
Bordeaux øst
St.Emilion har klassifisering Crand cru Classe A og B, samt Cru Classe.
Pomerol har ingen offisiell klassifisering. Pr idag.