Domaine Jacques Prieur er stor landeier av de ypperste kvalitetsvinmarkene i Burgund og Prieurs navn er å finne blant annet i toppmarkene Le Chambertin, Le Montrachet og Musigny. Allikevel har produsenten vært litt under radaren i Norge selv om landets «Fine wine miljø» har i det stille avdekket Prieurs lille vin-skatt. Her kan du lese Bottis besøk hos Prieur og selv avdekke hemmeligheten.
Domaine Jacques Prieurs historie startet i 1868 da det unge forelskede paret Claude Duvergey og Marie Taboureau giftet seg. Begge kom fra familier som drev med vin og det var naturlig at ekteparet fortsatte i sine foreldres spor. I 1879 kjøpte de eiendommen «Les Herbeux» i Meursault og flere parseller i mange av de kjente vinmarkene, marker som familien fortsatt eier i dag. Her kan blant annet Monopol-marken Clos de Mazeray, Puligny-Montrachet Les Combettes, Clos Vougeot og Chambertin nevnes. Claude og Marie hadde ikke arvinger, men eiendommen fortsatte å være i den nærmeste familiens eie etter deres død på 30-tallet. Slektningen Jacques Prieur overtok ansvaret for driften og det er i dag er Jacques barnebarn Martin Prieur som er frontmann for eiendommen.
Det er Martin Prieur som møter de norske utsendingene på gårdsplassen i Les Herbeux, en eiendom som som ligger i ytre kant av den rolige landsbyen Meursault. – Fransk, Engelsk? Martin hilser velkommen. Han er i ført strøken skjorte og røde benbukser og forsvarer forventingene av hvordan en velstående vingårdseier fra Burgund bør se ut. Skribenten prøver seg. – Norsk? Martin bryter ut i rungende latter og setter standarden for besøket. – Vi kunne nesten ha snakket norsk, husk at min kone er fra Danmark røper han smilende på fransk-engelsk mens vi går inn i vineriets hovedetasje. Store fermenteringsfat i trevirke står majestetisk oppstilte som tinnsoldater. Og det er ikke få av de.
Små skilt på de store trefatene viser Domaine Prieurs store styrke. Her finner du blant annet påskriften Chevalier-Montrachet, Le Montrachet, Chambertin, Musigny, Echézeaux, Clos Vougeot, Champans og Corton-Bressandes som forteller oss at Prieur er en stor landeier i både Côte de Beaune og i Côte de Nuits. Dette er ganske uvanlig. – Vi eier i dag 21 hektar vinmark rundt i de mange refereansemarkene i Burgund. 5 hektar er Grand-cru marker og hele 12 hektar er Premier Cru vinmarker forteller Martin og legger til at det er mye å holde styr på. Vi lager i dag 27 forskjellige viner under navnet Domaine Jacques Prieur. Puh! Martin tørker seg over pannen og ler høyt. – I enkelte vinmarker greier vi i bare lage en halv tønne, så det er mye arbeide og ansvar for lite. Men jeg klager ikke. Martin ler høyt igjen, nesten så bærebjelkene rister. Martin forteller overraskende nok at han nettopp har utvidet porteføljen. Martin samarbeider i dag med Labruyère-familien som eier 2/3 av Domaine Prieur. I tillegg har de to familiene nylig startet opp et Négociant-hus, som har blant annet kjøpt syv hektar vinmark både i blant annet Chassagne-Montrachet og Santenay. Druene fra begge selskapene, totalt ca. 42 hektar, vinifiseres sammen her på eiendommen.
Hos Prieur plukker de druene så sent som mulig og selektering av druene foregår i både vinmark og ved ankomst vineriet. – Vi foretar en uke kald-maserasjon for å trekke ut farge og vi kjører forsiktige nedpressinger hver dag sier Martin. Han forteller også at de har forsøkt et mekanisk system under «Push-down» prosessen. – Det ble for aggressivt. Det kunne fungere før, men med den gode fruktkvaliteten vi har i dag må vi være mer forsiktige. Vi behandle frukten mer som med en tepose humrer Martin. Det har også blitt vanlig å bruke delvis hele klaser under fermenteringsprosessen i Burgund. Martin bekrefter at det også er tilfellet hos Prieur. Det kommer litt an på vinområdene. – Musigny er av 100% avstilkede druer, mens i Clos Vougeot er det litt mer leire i jordsmonnet som passer bra til å bruke 10-20% hele klaser. Dette gir oss litt mer krydder og andre interessante ting i vinen avklarer Martin.
I naborommet står moderne ståltanker og 2017-årgangen finnes på innsiden. – Vi lar vinene få noen uker med hvile her før tapping forteller Martin før han henter vinglass og tar forsiktig ut noen dråper til smaking. En av disse glassene fylles opp med vin fra ståltanken merket «Gevrey-Chambertin Premier Cru». Det som før var en liten hemmelighet blant Fine-wine miljøet i Norge har blitt mer kjent de siste to årene. Druene til Martins Premier Cru kommer nemlig ikke fra hvor som helst – men er druer fra 0,8 hektar parsell fra det Martin definerer som yngre vinstokker i fra en av de ypperste Grand Cru vinmarkene – nemlig Le Chambertin. – Vinstokkene har nå rukket å bli 23 år gamle forteller Martin og nærmer seg den 25-årsgrensen som mange andre vinbønder har før de bruker druene i Grand Cru vinene. Men det framstår ikke som Martin har hastverk med å selge vinen som «Chambertin. Martin forteller videre at vinstokkene fortsatt kan være litt skjøre. I april 2016 ble som kjent Burgund truffet av voldsom frost som gjorde stor skade hos mange vinprodusenter, også hos Domaine Prieur. – Vi mistet hele 80% av avlingen av de unge vinstokkene Chambertin i 2016, og vi kunne dessverre ikke lansere Premier Cru vinen.
Flere viner testes, både hvite og røde viner i fra flere områder og årganger. Martin forklarer; 2017 er for meg lettdrikkelig årgang. Lettere, men allikevel med rik og god frukt. Vinen er kanskje ikke så kompleks. Han legger til; Og vi fikk fikk volum da! Endelig! Puh, vi er fornøyde ler Martin høyt, nå også så ståltankene rister. Fortsatt med litt glimt i øyet blir han seriøs og konkluderer med han er ei av å selge halve avlinger som han har erfart de siste årene grunnet utfordringer rundt hagl, frost og råte.
Glassene klirrer. Martin har funnet fram en tralle til Bottis skribent som forsiktig dytter trallen foran seg med flere glass, en flaske Le Montrachet, bærbar Mac, lyd og skriveutstyr. Vi er på vei ned i kjelleren der 2018 årgangen ligger på fat. – «Tuuut, Tuuuut!»Haha, han ser morsom ut! Martin Prieur peker og henvender seg til fotografen. Begge spruter ut i latter med lite forståelse for det viktige utstyret som må medbringes under moderne vinsmaking.
De største vinene får 18 måneder modning på barriques. Domaine Prieur gjør som brorparten av vinprodusentene i Burgund og reduserer bruken av nye eikefat. Men fortsatt bruker Prieur høyere andel nyere fat enn mange av sine likesinnede. Vintønnene kommer fra en produsent noen hundre meter unna her i Meursault og Martin er avslappet rundt temaet. – Vi evaluerer stadig men er fornøyd med vinene våre. Vi bruker ca. 40% nye fat på Premier Cru vinene våre og ca. 70% nye fat på vinene fra Grand Cru markene. Martin heller noen røde dråper fra den eksklusive Musigny-marken. – Akkurat dette fatet er faktisk 100% nytt sier Martin. Blendingen er ikke foretatt enda. De røde eksklusive dråpene prøves og frukten er overraskende tilstedeværende. Rik og kraftfull, allikevel silkepreget og delikat. Det er umulig å merke at dette er vin fra et nytt fat og er en viktig påminnelse om at det er mange faktorer som spiller inn på eikefølelsen i vinen. Her er det åpenbart relativt lav brennegrad og Domaine Prieur greier å framme det optimale med hva eikefatene kan bidra med gode aromaer, struktur og pent fatkrydder.
– Sikker? Ikke flere fatprøver? Martin ser nesten litt skuffet ut når fatprøver av 2018 Echézeaux blir ettermiddagens siste vin. Det er på tide å takke for besøket og både Martins danske kone og datter kommer ned i kjelleren for å hilse på før vi sammen tusler ut i det kveldsmørket har falt over Meursault.
Konklusjonen er at vinene til Domaine Prieur er meget vellagede og spesielt vinene fra Le Chambertin og Musigny er uttalte store viner. Prieur forvalter også druene fra Corton-Bressandes strålende og er sammen med Gevrey Chambertin Premier Cru et meget godt kjøp. Også de hvite vinene fra Le Montrachet og Puligny-Montrachet Les Combettes representerer vinmarkene sine på en utmerket måte. Forvent både hvite og røde viner som gir god frukt og vinene spesielt på Grand Cru nivå tar med seg høykvalitets-trevirke i lagringsferden. Kanskje får ikke vinene den finessen som andre produsenter, men vinene har til gjengjeld bra struktur og er bygd for å tåle lang kjellertid.