Skip to main content

Vinene til Taupenot-Merme reflekterer eieren sin. Verken selvsentrert eller dominerende, men til gjengjeld fokusert og detaljert. Endelig er vinene til Romain Taupenot og Taupenot-Merme tilbake på det norske markedet. Her kan du lese intervjuet med Romain og smaksnotater på vinene som nå er lansert i tilleggsutvalget.  

Romain Taupenot holder til i den lille landsbyen Morey-Saint-Denis i Burgund og driver Domaine Taupenot-Merme sammen med søsteren Virgine. Familien og vintradisjoner går tilbake i flere århundrer, selv om eiendommen ikke ble opprettet før 1963 da Jean Taupenot og Denise Merme giftet seg og dannet dagens eiendom. I dag lager Romain 19 viner fra tilsammen 13,5 hektar selveid vinmark spredt rundt i Burgund med landsbynavn som Morey-Saint-Denis , Gevre- Chambertin, Chambolle-Musigny, Nuits-St.Georges, Auxey-Duresses og Saint-Romain. 

Romain Taupenot: Foto: Produsenten.

Vi er privilegerte, sier Romain og er fornøyd med markene familien har til disposisjon. Med over 10 års erfaring i finansbransjen skulle Romain gjerne ha mulighet til å utvikle eiendommen ytterligere, men Burgunds heftige prisutvikling har foreløpig satt en stopper for dette. – Det er ingen proporsjonal tanke mellom kvalitet og priser i dag sukker Romain. – Investorer har et sterkt ønske om å eie vinmark i Burgund, som en investering. Prisene bare øker. De som kjøper mark må lage vin i 200 år for å kunne tjene penger på selve produksjonen, ler den tidligere finansmannen.

Morey-Saint-Denis – Ta venstre. Foto: Botti.no v/ Knut Løken.

Det som er slående med Taupenot-Mermes viner – enten om de laget på druer fra Village, Premier Cru eller fra de fire Grand Cru markene de eier –  er at de virkelig formidler sitt terroir så presist. Her det tydelige forskjeller som kommer fram i vinene. – Jeg definerer meg selv som en lat vinmaker. Romain ler hjertelig før han forklarer. – Vår plikt er å lage vin som trekker fram ektheten i Pinot Noir-druen og selve årgangs-karakteristikkene. – Ikke legge til ting som tar bort det autentiske. Stemmen er mild og vennelig. Romain fremstår som en dannet mann med svært god kunnskap om Burgunds terroir, værmønster, årgangers utvikling og klimaendringer. Romain Taupenot er virkelig mannen enhver vin-entusiast hadde ønsket å invitere middag.

Domaine Taupenot-Merme ligger pent til i Morey-Saint-Denis . Foto: Produsenten.

Romain driver økologisk og gjør aktsomme vurderinger i hver årgang om hva som skal gjøres når druene i hus. – Vi avstilker druene våre og utfører kaldmasersasjon i syv til ni dager. Romain forteller at han både bruker Punch down-metoden og pumper vin over under fermenterings-prosessen. Men Romain forteller at det ikke er absolutt. – Vi ser at i varmere årganger må vi ha hendene borte og bruke mindre Punch down for å ikke over-ekstrahere. Vinene får mellom 12 til 14 måneder på barriques med moderat andel nye fat. – Vi bruker ca.40% nye fat på Grand Cru-vinene, 30% på Premier Cru nivå og 25% på village-vinene forteller Romain og påpeker; – Vi er nøye på kjøp av fatene våre og bruker lav brennegrad. Jeg liker vanilje, men det er som dessert humrer Romain før han han blir mer seriøs og presiserer. – Eiken skal ikke overvelde vinen. Hvis det gir en touch av krydder-toner så er det fint, men skal du ha presisjon i frukten og vise terroir så må eiken være i bakgrunn.

Ståltanker brukes under fermenteringsprosessen. Foto: Produsenten.

Romain lager i dag både hvite og røde viner fra de mindre kjente appellasjonen St.Romain og Auxey-Duresses som ligger vest for Meursault i Côte de Beaune. – Disse vinene begynner å få fotfeste og anerkjennelse sier Romain og merker større etterspørsel etter vinene både fra vin-entusistene og restaurantene. Disse vinene fyller et tomrom nå som prisene øker forteller han. Klimaendringene har gjort disse appellasjonene godt. – Bare se på de røde vinene fra St.Romain. Ingen trodde det var mulig å få slik balanse mellom friskhet og konsentrasjon i Saint-Romain som vi opplever i dag konkluderer han og har åpenbart rett. Taupenot-Mermes vin fra St.Romain har meget god balanse mellom god fruktkonsentrasjon og frisk syrlig rødbærsfrukt og er strålende kjøp for 350 kroner.

Taupenot-Merme eier flere parseller i kjente Premier Cru vinmarker som ligger i ypperlige posisjoner innenfor sine appellasjoner. Her  kan marker som Chambolle Musigny La Combe D´Orveau, Nuits Saint Georges Pruliers, Gevrey Chambertin Bel Air og Morey Saint Denis La Riotte nevnes. De fleste vinmarkene har planter som er minst 50 år gamle, gjerne eldre. I sistnevnte vinmark på ca.2 hektar er det bare to andre eiere. Den ene er søskenbarnet til Romian, Christopher Perrot-Minot og den siste er produsenten Hubert Lignier. – Jordsmonnet i La Riotte har likheter til Grand Cru marken Mazoyères-Chambertin med mer leire. Vinene herfra blir gjerne komplekse og vil ha fordel av lengre tid i kjelleren bemerker Romain.

Kvalitetsmessig er det de fire vinene fra Grand Cru markene Clos des Lambreys, Corton, Charmes-Chambertin og Mazoyères-Chambertin som er hanene i Romains portefølge. Selv om det ikke er alt for mye vin å hente. Taupenot-Mermes få planter i Grand Cru marken Clos des Lambreys gir for eksempel svært få druer.  – Vi lager vel kun 200 flasker fra Clos des Lambreys, som ikke er en monopol-vinmark, klukker han i full visshet om andre kunne bestemme hadde ikke Romain laget vin derfra i det hele tatt. Luksuskonsernet Louis Vuitton Moët Hennessy brukte i 2014 hinsides mye penger på å kjøpe opp Domaine des Lambrays, en eiendom som eier resten av markene i Clos des Lambreys. Bare noen skarve parseller mangler før det hadde vært Monopol-vinmark. – Vi har fått sjenerøse tilbud sier Romain, men vi har konkludert med at vi ikke vil selge nå. Mine sønner studerer innenfor vinfeltet og de er villig til å komme tilbake hit for å arbeide. Det er dumt å kvitte seg med vinmark når muligheten til å skaffe nye vinmarker er så begrenset. – Men fremtiden vil vise sier Romain bestemt.

Domaine Taupenot-Merme bruker begrenset andel nye fat i vinene sine med lav brennegrad. Foto: Produsenten.no

Vinene fra markene Charmes-Chambertin og Mazoyères-Chambertin har også interessant historie. Vinplantene ble plantet etter andre verdenskrig og 15% ble replantet i 1998. Det skiller bare 200 meter imellom parsellene i de to ulike Grand-Cru markene forteller Romain og legger til at vinene kan defineres som søsken dog kanskje ikke helt. Fram til år 2000 laget Taupenot-Merme kun Charmes-Chambertin med druene fra begge markene, men Romian forteller at jordsmonnet er såpass forskjellig at vinene gir distinktive forskjeller. Charmes-marken ligger i forkant av Mazoyères og har et grunnere jordsmonn. – I Carmes får vi mer rødbærsfrukt og lettere krydderstorter. Mazoyères har dypere jordsmonn, ned mot 70-80 centimeter med jordsmonn av mer leire. Rett og slett mer Mer Morey-saint-Denis i uttrykket. Mer mørkere frukt, krydder, konsentrasjon og mer lag avslutter Romain.

Oppsummeringsvis er konklusjonen at vinene til Taupenot Merme er meget godt håndverk. Karakter og særpreg skinner igjennom vinene. Vinene er i 2017-årgangen, spesielt i aromabildet, generøse. Men de har også stramhet og tydelig struktur som gjør at vinene til Romain vil lagre meget godt i kjelleren. Vinene til Taupenot-Merme vil absolutt også være viner som kan vises fram i opplæringsøyemed for å vise de ulike appellasjonens sanne karakter.

Vinene til Taupenot-Merme (med unntak av Saint-Roman som allerede er tilgjengelig på Bestillingsutvalget) ble lansert på tilleggsutvalget fredag 6.mars og er kun tilgjengelig ved direkte bestilling i et Vinmonopol-utsalg eller hos kundesenteret. Flere av Vinmonopolene har allerede bestilt vinene og kan være tilgjengelig i enkelte utsalg til kommende uke.

Smaksnotater:

Smaksnotater – Domaine Taupenot-Merme

Legg igjen et svar