Skip to main content

I bratte og delvis utilgjengelige vinmarker i overkant av byen Cornas har vinbøndene slitt og strevet i flere generasjoner for å kunne dyrke sine Syrah-druer. I dag har nye krefter videreført tradisjoner og kunnskapen videre og jobber fortsatt utrettelig i vinmarkene. En av de aller fremste av disse yngre kreftene er Guillaume Gilles som lager vin som få gjør bedre i Nord-Rhône.  

Annonse

Annonse

Mistralen

Fabelaktige Cornas. Foto: Botti.no

Mistral-vinden girer om, setter flat pedal og treffer oss med en voldsom kraft. Lavt tyngdepunkt er påkrevd for å ikke bli med vinden videre nedover dalen. – Det blåser godt idag, ler Guillaume Gilles mens vi med forsiktige steg tar oss nedover parsellene han besitter i toppmarken Chaillot i Cornas. Guillaume Gilles er kanskje appellasjonens fremste Vigneron og få viser fram klassisk Syrah fra Cornas på en bedre måte. Litt stram og trass som ung, men allikevel med godt fruktbilde, tydelige tanniner og dette tydelige preget av særpreget terroir i vinene. Hans tradisjonelle tilnærming er ikke tilfeldig. Guillaume har gått i lære hos Cornas-legenden Robert Michel og har også fartstid i kjelleren hos Jean-Louis Chave i Hermitage.

Fem hektar

Guillaume Gilles i markene med den lille landsbyen Cornas i bakgrunn. Foto: Botti.no

Guillaume eier i dag 5 hektar vinmark og han lager to ulike Cornas med druer fra henholdsvis vinmarkene Chaillot og Les Rieux. I tillegg lager han en Côtes-Du-Rhône samt hvitvin på druene Marsannay og Rousanne som også er plantet innenfor Cornas-appellasjonen.

Tre parseller i Chaillot

Vincent Paris og Guillaume Gilles viser markene i Cornas. Foto: Botti.no

– Jeg har tre ulike parseller her i Chaillot, sier Guillaume og peker nedover skråningen og identifiserer Les Grands Murs, Les Terrasses og Combe de Chaillot. Markene ligger fint til i skråningen med meget gode solforhold. Parsellene overtok han for nevnte Michel da han pensjonerte seg etter 2006-årgangen. Vinstokkene er ca. 40 år gamle og de ulike parsellene gir gleder, men også sine utfordringer. Guillaume skal til å utdype da fru Mistral nok en gang tar sats og Guillaume må holde pusten litt før han begynner.

Ulik jordsmonn

Guillaume Gilles viser jordsmonnet i parsellen Les Grands Murs. Foto: Botti.no

– Min del av Les Grands Murs er her, så jeg heldig. Eller uheldig. Det er hvordan du ser på det, sier han og ler høyt. I en del av jordsmonnet er det mye granitt og røttene har arbeidet seg langt ned i jordsmonnet. I en annen del av parsellen er det tydelig ulikt. – Det er granitt her også, som du kan se. Men her er det leire rett under løss og kalkstein. Det er veldig vanskelig å arbeide her, sier Guillaume mens han demonstrativt tørker seg på pannen. – Jeg foretrekker granitt, ler han og påpeker at granitt er det mest vanlige i Cornas. Dog er fordelen med forskjellige planter i ulike jordsmonn åpenbar; Jordsmonnets ulikheter bidrar til kompleksitet og særpreg som få produsenter kan vise til i sine Cornas.

Nye vinmarker

Guillaume har kommet utfordringene med klimaendringer i forkjøpet. Nye vinmarker anlegges høyere oppe i i Cornas-markene for å unnslippe varmen. – Jeg plantet vinstokker i marken Les Rieux på 400 meters høyde i 2012 og 2013 med ren granitt i jordsmonnet sier Guillaume og peker lengre oppover skråningene. Fruen prøver igjen på å rive oss nedover dalen. og det er derfor på tide på å trekke oss ned i selve landsbyen.

Råkjeller

Terrasser er bygd for holde plantene på plass i skråningene. Foto: Botti.no

– Hei, dette er Robert Michel. Guillaume presenterer meg mens jeg hilser på den gamle legenden i hans egen bakgård. Det gamle vineriet til Michel ligger under bakken i bakgården og er i dag leid ut til Guillaume. Porten inn til kjelleren gir kort smerteskrik før den gir etter og åpenbarer en kjeller der tiden har stått stille. Her finnes ingen designer-fliser, moderne kunstverk, LED-belysning eller avanserte kjølesystemer.

Dette er derimot råskap. Bokstavelig talt. Rå luft tas inn mens skoene setter sine avtrykk på den mørke sanden som dekker kjellerens gulv. Automatisk senkes hode og kropp for å ikke stange i det avrundede taket. Guillaume, som er noe lavere, setter opp farten, passerer de eldre 300-liters fatene før han tar skarp høyre, mens jeg duknakket tusler etter og inn i neste rom der både fatene på 400 liter – og – takhøyden er noe høyere. Selv om Mistral-vinden holder seg over bakken, er det ikke mulig å la være å snufse litt i den kalde Cornas-kjelleren. Her er det åpenbart ikke er grunn til avansert klimaanlegg.

Hele klaser

Tiden har stått stille i gamle Robert Michels kjeller. Foto: Botti.no

Guillaume har ført den klassiske tenkningen i Cornas videre fra sin læremester Michel og bruker 100% hele klaser, lokalt gjær og minimalt tilsetning av sulfur i vinen. Guillaume vinifiserer de ulike parsellene hver for seg i gamle fatene på 300 og 400 liter før han etterhvert blender sammen. Guillaume røper at han har forsøkt moderne teknikker og brukte presse (destemmer) på druene fra parsellen Combe de Chaillot i fire år og lanserte dette som eget vin. Men han angret fort. – Jeg fant ut at det manglet balanse i vinen. Han opplevde at vinen ikke var like stabil som blenden med bruk av hele klaser. – Jeg likte ærlig talt ikke resultatet og nå lager jeg en blend på hele klaser igjen sier Guillaume.

Fatprøver

Fatprøver fra de ulike parsellene i 2017 og 2018 årgangen viser virkelig ulikhetene i jordsmonnet i Cornas. Druene fra Les terrasses viser mer parfyme og feminitet, mens druene Les Grands Murs oser av å være mer framoverlendt og mer maskulin. Vinen fra den lavere beliggende parsellen Combe de Chaillot balanser de to ytterpunktene med stram, men meget god frukt. Sammen finnes balansen og blenden framstår som virkelig balansert, med flott klassisk tekstur og struktur. Her er det komponenter nok til at vinene kan ha et langt kjellerliv.

Når det gjelder vinene fra det nye vin-området høyere opp i markene – Les Riux – er fruktkvaliteten høy og vinene begynner å få begynnende kompleksitet. Men det er framstår fortsatt som at jordsmonnets karakter og særpreg fortsatt trenger tid til å vokse med plantene før de vises i vinen.

Ekte folk

Vel oppe av kjelleren så har mørket begynt å komme krypende. Vindstille. Mistral-vinden har kanskje lagt seg for kvelden? Det har kanskje gamlefar Michel også tenker jeg mens porten knirker og jeg vandrer videre rundt i den gamle landsbyen. Cornas altså. For noen folk. For noen viner. Det er det jeg greier å tenke før Mistralen på nytt prøver å dytte meg over ende.

</stro

Annonse

Annonse

ng> 

Smaksnotater 

Varenr: 13412801
Vin: Guillaume Gilles Cornas 2018
Region: Rhone nord, Frankrike
Pris: 642,70 kr
Importør: MGS
Produsent: Gilles
Alkohol:13.50%
Beskrivelse: Nydelig sjarmerende aromabilde som får deg til å smelte med denne bittelille sødmen som skaper smil med herlig parfyme, solbær, hvit pepper, svette og steiner. Herlig intens og nydelig anslag som smelter pikehjerter. Nydelig rød/lilla frukt, fyrstikk, einer og tydelig saltet jordsmonn. Nydelig balanse, og faktisk mer tilnærmende som ung en tidligere. Flott syre og utmerket Rhônsk tanninstruktur. Strålende vin. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 94

Legg igjen et svar