Skip to main content

24.mai 1976 ble vinsmakingen, senere omtalt som «Judgement of Paris», arrangert på et fasjonabelt hotell i Paris av Steven Spurrier. Lite visste han eller de franske dommerne at dette øyeblikket skulle bli kanskje den aller viktigste hendelsen for utviklingen av en vinregion noensinne. 42 år senere samlet et meget habilt smakspanel av norske vinpersonligheter seg på Vérité i Oslo for å blindsmake 14 røde viner fra Bordeaux og California. Historien gjentok seg! Vin fra amerikansk jord troner fortsatt på TOPPEN! 

JUDGEMENT OF OSLO – ENGLISH VERSION

HISTORIEN

Bordeaux 

Historien til de erke-tradisjonelle franske slottene og deres rolle som kanskje verdens aller fremste vinprodusenter er godt kjent. Ingen andre områder i verden utstråler så mye selvtillit og urkraft; det er nærmest selvsagt at viner fra Bordeaux er kongen av vin. Med sitt fantastiske og unike jordsmonn, verdens mest ettertraktede druer Cabernet Sauvignon og Merlot, flotte historiemajestetiske slott, en klassifisering fra 1855 som er verdensledende, og blant annet sitt  kløktige salgssystem – en-primeur systemet – er Bordeaux kompleksiteten selv, lenge før vi begynner å se på de forskjellige områdene og vinene.

Bordeaux med sitt fantastiske slott som her hos Pichon-Baron imponerer. Foto: Eget

Disse flotte vinene med sin kraftige innpakning med herlige tresorter, pappas rulletboakk, lakris og et symfoni av solbær, bjørnebær og andre flotte friskheter har fanget nordmenns interesse i mange ti-år. Den berømte 1855 klassifiseringen har også vært utslagsgivende for å holde på mystikken rundt de forskjellige slottene og det er nærmest vedtatt og opplest at de 5 førstevekstene (Ch.Lafite, Ch.Latour, Ch. Haut-Brion, Ch.Margaux og Ch.Mouton Rothschild) er de beste vinene på Bordeaux-blend i verden.

California 

På slutten av 1800-tallet var også amerikanske viner hyllet. Ikke bare hadde de reddet Europa fra Phylloxera-epedemien, men kvaliteten på vinene var anerkjent og vinene vant annet flere priser på 1889 World´s Fair i Paris. Så kom nedoverbakken – Vinstokker importert fra Europa ble selv utsatt for Phylloxera, frost og  jordskjelv ødela marker, økonomisk nedgangstid og ikke minst – forbudstiden utraderte mange vingårder. Etter 2.verdenskrig var heller ikke etterspørselen stor for tunge viner på Cabernet Sauvignon – hetvin og søte viner var mer populær. 1/3 av vineriene mellom 1950 og 1967 forsvant.

Men enkelte vingårder og vin-personligheter stod støtt i stormen som blant annet Beringer, Inglenook, Wente, Beaulieu, Soverain Cellars og Robert Mondavi Winery. I skyggen av disse vokste blant annet vinmakerne Andrè TchelistcheffWarren Winiarski (Stags Leap Wine Cellars) og Mike Grgich (Ch.Montelena) opp. I tillegg  ble Paul Draper hentet inn fra vinlaging i Chile til Ridge Vineyards.

Ridge Vineyards med det originale vineriet på Monte Bello. Foto: Ridge.

De klimatiske forholdene utelukket ikke at det var mulig å lage klasseviner i Napa Valley, Sonoma og Santa Cruz Mountains. Jordsmonnet var rikt, gjerne med rød vulkansk jord. Markene fantes ofte i høyden samt i skråninger med god tilgang til sol. Med mer leken stil enn franskmennene ble det blant annet brukt temperaturkontrollerte ståltanker, både Barriques og Tonneau, og naturlig gjær fra vinmarkene.

Judgement of Paris

I 1976 var året der den enkle men allikevel store begivenheten som skulle snu opp ned på den amerikanske vin-industrien fant sted. Steven Spurrier  – en utradisjonell engelsk overklassemann som drev sin sin lille vinbutikk og vinutdannelse i Paris – steg inn i vinverden som en ridder sendt fra oven. Spurrier og hans assistent Patricia Gallagher arrangerte blindsmakingen som senere ble kalt «Judgement of Paris» der hvite og røde viner fra Bordeaux og California ble smakt av et panel bestående av Frankrikes berømte vinpersonligheter.

Blant sterke franske produsenter som Domaine Leflaive, Ramonet og Roulot gikk amerikanske Ch.Montelena av med seieren for beste hvite vin på Chardonnay. Stags Leap Wine Cellars røde vin på Cabernet Sauvignon og Merlot med druer fra tre (!) år gamle vinstokker tok seieren over berømte slott som Ch.Haut-Brion, Ch.Mouton Rothschild, Ch.Montrose og Ch.Las-Cases. 

Dette var et avgjørende øyeblikk for amerikansk vin-industri som fikk en enormt økning i popularitet og salg i årene etter smakingen.

RELEVANSEN IDAG

Judgement of Oslo vil aldri få store konsekvenser verken for fransk eller amerikansk vinindustri og mange kan spørre seg spørsmålet om en slik smaking er som å slå inn en åpen dør. Alle vet at amerikanske viner på Cabernet Sauvignon er noen av verdens beste i sitt slag – eller?

Her er det nok både et ja og et nei. Det er godt kjent blant Norges vin-entusiaster at de amerikanske vinene på Bordeaux-blend er av god kvalitet og kan i mange sammenhenger konkurrere med sine franske våpenbrødre fra Médoc og Graves. Allikevel ser vi i dag at nordmenn ser ut til å fortsatt har et spesielt forhold til vinene fra Bordeaux og markedet for de amerikanske vinene ser noe trangt ut.

Fantastiske vinstokker i Bordeaux. Foto: Eget

Senior Produktsjef i Vinmonopolet, Arnt Egil Nordlien forteller at salgstallene viser at kundemassen i Fine Wine miljøet i Norge hovedsakelig er interessant i vinene fra de geografiske områdene Médoc og Pessac-Leognan i Bordeaux. Mange nordmenn setter spesielt pris på vinene fra Pauillac, men i den senere tid har også kvalitetsheving i både kommunene St.-Estpehe og Margaux ført til at vinene herfra har økt popularitet. I 2017 ble det kjøpt inn i underkant av 18 000 flasker fra de nevnte kommunene til Vinmonopolets spesial-butikker. Videre forteller Nordlien at etter de erketypiske franske vinene er Italia det neste viktigste markedet for Fine Wine-miljøet i Norge når det gjelder viner på Bordeaux-blend. Typisk så er det supertoscaneren som har et sterkt marked og innkjøpstallene viser i underkant av 1700 flasker i 2017.

USA, og da nesten utelukkende California, må nok finne seg i bli plassert på tredje plass med underkant av 700 innkjøpte flasker på Cabernet Sauvignon i 2017. Nordlien forteller at spesielt de amerikanske vinene på Pinot Noir, men også delvis Syrah og Zinfandel har de siste årene opplevd en fornyet interesse. Nye tanker omkring dyrkested og vinifikasjon har ført til at disse produseres på en ny måte, og denne mer elegante stilen med mer friskhet er en trend som har opplevd god suksess.

Når det gjelder viner på Cabernet sauvignon så er det nesten litt motsatt. Her er det klassikerne, vesentlig mer enn det trendstyrte, som slår an der salgstallene viser stor interesse for de amerikanske klassikerene som Dunn, Ridge Monte Bello, Mount Eden, Opus One og Dominus som er produktene nordmenn ønsker.

Jordsmonn med vulkansk jord preger en del av vinmarkene i Napa. Foto: Continuum

SMAKINGEN

8.August ble smakingen av røde viner fra California og Bordeaux arrangert på Vèritè Aker Brygge, et av Oslos beste steder for vin og med en trendy atmosfære som skapte en meget fin ramme rundt arrangementet.

Trendy Vérité på Aker Brygge var vertskap for Judgement of Oslo. Foto: Aker Brygge

14 viner fra topprodusenter fra begge land ble nøye plukket ut til smakingen. Seks av vinene hadde noe modning, mens åtte av vinene var yngre utgaver. Det ble tatt utgangspunkt i produsentene som representerte sine land under Judgement of Paris med unntak av vinene fra amerikanske Clos du Val og Freemark Abbey. 

Smakspanelet bestod av 12 kompetente vinpersonligheter tilreisende fra flere steder i landet. Panelet var nøye sammensatt av personer med god erfaring både på franske og amerikanske viner. Panelet ble instruert i å vurdere vinene etter 100 poeng systemet og en gjennomgang av kriteriene for poengskalaen ble gjennomgått i plenum for å kalibrere deltakerne.

Vinene ble nøye dekantert og fikk tid til å komme seg med timer i åpne flasker før servering. Vinene ble delt inn i to grupper; vin med modning og en gruppe med yngre viner. De seks vinene med noe modning ble servert først. Rekkefølgen for servering internt i gruppene ble tilfeldig trukket.

Det ble servert 1 vin om gangen der panelet fikk ca 10 minutter til å smake hver vin. Panelet ble instruert i å gi poeng etter sin subjektive oppfattelse og ikke som gruppe.

Nøytrale flasker ble følgelig brukt til blindtestingen. Foto: Eget

RESULTATET

Smakspanelets poengsummer ble regnet sammen og delt på 12. Det er også kontrollsjekket mot median uten nevneverdige forskjeller. Endelig resultat ble følgende: 

Plass Produsent Land Poeng
1 Opus One 1992 California 93,75
2 Ch. Montrose 2014 Bordeaux 92,42
3 Ch. Palmer 1996 Bordeaux 91,92
4 Ch. Mouton Rothschild 1989 Bordeaux 91,83
5 Ch. Pontet-Canet 2009 Bordeaux 91,58
6 Heitz Martha´s Vineyard 1982 California 91,33
7 Ch. Haut-Brion 2014 Bordeaux 91,25
8 Ch. Las-Cases 2010 Bordeaux 91,17
9 Stags leap Cask 23 2009 California 91,08
10 Ridge Monte Bello 1996 California 90,42
10 Mayacamas 2013 California 90,42
12 Phelps Insignia 2014 California 89,08
13 Ch. Leoville Barton 1982 Bordeaux 88,58
14 Continuum 2014* California 85,25

 

I gruppen viner med modning ble det følgende del-resultat:

Plass Produsent Land Poeng
1 Opus One 1992 California 93,75
2 Ch. Palmer 1996 Bordeaux 91,92
3 Ch. Mouton Rothschild 1989 Bordeaux 91,83
4 Heitz Martha´s Vineyard 1982 California 91,33
5 Ridge Monte Bello 1996 California 90,42
6 Ch.Leoville Barton 1982 Bordeaux 88,58

 

I gruppen med yngre viner ble det følgende del-resultat:

Plass Produsent Land Poeng
1 Ch. Montrose 2014 Bordeaux 92,42
2 Ch. Pontet-Canet 2009 Bordeaux 91,58
3 Ch. Haut-Brion 2014 Bordeaux 91,25
4 Ch.Las-Cases 2010 Bordeaux 91,17
5 Stags leap Cask 23 2009 California 91,08
6 Mayacamas 2013 California 90,42
7 Phelps Insignia 2014 California 89,08
8 Continuum 2014 California 85,25

* Flasken fra Continuum – prosjektet til dagens Mondavi-familie – hadde dessverre en feil og fikk hard medbør av panelet. Dog er ikke flaskefeil sjelden, og vinens kvaliteter kan derfor ikke avskrives.

VINNEREN

Opus One var på slutten av 1980-tallet kanskje USAs mest berømte vin og var et resultat av ambisjoner og innovative tanker fra de to eierne Robert Mondavi og Baron Philippe de Rothschild fra Pauillac. Sammen satte de to seg et mål om å lage en vin på amerikansk jord av like god kvalitet som 1.vekstene i Bordeaux.

Det ble bygd et nytt vineri som stod ferdig i 1991 og Mondavi-familien stilte ca 14 hektar med vinmark fra den berømte «To Kalon» vinmarken i Oakville til disposisjon for dette samarbeidet. Vinmarkene var «lånt» inn fra henholdsvis Mondavi og Rothschild der Tim Mondavi og Patrick Léon samarbeidet i kjelleren fram til Michael Silacci overtok som vinmaker rundt 2000-tallet.

Etter at Constellation Brands overtok Mondavi-porteføljen i 2004 er det Baron Rothschild-konsernet som markedsfører og administrer prosjektet videre, mens Tim Mondavi idag fortsetter sin egen drøm; Continuum med vinmarker i Pritchard Hill.

ETTERORD

Judgement of Oslo følger fotsporene til Paris-smakingen og en vin dyrket på amerikansk jord vinner nok en gang mot sterke kandidater fra Médoc og Graves i Bordeaux. Men som i 1976 følger de franske slottene tett på og kaprer plassene bak vinneren. Det er også interessant at Ch.Montrose 2014, en yngre vin fra en erklært god mellom-årgang ble plassert som nr.2 foran viner som Ch.Mouton-Rotschild 1989, Ch. Palmer 1996, Ch.Pontet-Canet 2009 og Ch.Las-Cases 2010.

Utover flasken fra Opus One fikk de amerikanske vinene vanskeligheter med å skinne i møtet med sine brødre fra Bordeaux. Heitz Marthas Vineyard 1982 imponerte mange i panelet med sin ungdommelighet, både vin og kork framstod som oppsiktsvekkende ung. Men det var også tydelig at yngre viner fra California slet med å hevde seg med yngre viner fra Bordeaux og opplevdes nok idag som noe svære og oppulente.

www.Botti.no gratulerer vinnerne og takker smakspanelet for et godt utført arbeid. Behov for mer informasjon eller ytterligere spørsmål om arrangementet kan rettes til andre@botti.no  

BILDER

Her er noen bilder fra Judgement of Oslo:

Legg igjen et svar