Skip to main content

Kunstler – sykepleieren fra Tyskland

Weingut Kunstler har historie tilbake til 1648, og har røtter tilbake til byen Untertannowitz i dagens Tsjekkia. Krigsoppgjøret etter den andre verdenskrig tvang Kunstler-familien til å flytte fra vinområdene sine, og det tok noen år, faktisk helt til 1965 før Kunstler-familien startet opp på nytt, nå i Hockheim, Rheingau-regionen i Tyskland. Senere har også familien kjøpt opp vinområder i Rudesheim og Assmannshausen, som ligger vest for Hochheim. Men det er ingen tvil om at er Hockheim som er deres hjem, og hele 96% prosent av deres produksjon kommer fra vinmarker derfra. I Rudsheim har de 0,3 hektar vinmark i Berg Rottland og 0,1 hektar vinmark i Berg Schlossberg. I Tillegg ca 1,4 hektar vinmark i Assmannshausen. Weingut Kunstler ble tidlig medlem, i 1994, av VDP (Association of German Pradikat wine estates) og bruker kjente klassifiseringsbegreper som blant GG (Grosse Lage – ala Grand cru) og EG (Erste lage) på de forskjellige vinmarkene.

Det er følgelig Riesling som er stjernen deres, derav ca 79% av deres produksjon er på Riesling-druen. Rester fordeler seg på på mindre hektar med Spatburgunder, Chardonnay, Sauvignon blanc, Gruner Vetliner, Merlot og 0,5 hektar Alvarinho.

Gunter Kunstler og kona Monica har drevet skuta siden 1992 og Gunter har nå fått lang erfaring. Snobbete er han allikevel ikke, her jeg møter han under Riesling-messa i Oslo. ”Good morning”, sier han i ler. Mannen er i toppform og svært engasjert forteller han meg om vinområder, druer, arbeid i kjelleren og det som ellers må til for å skape presise og balanserte riesling-viner.

”Liv i vinmarken er utrolig viktig!”, sier Gunter og trykker energisk på telefonen sin. Disse tok jeg nylig selv, se!” Han viser meg bilder av pelikaner i vinmarkene. ”Er det ikke et flott syn?” sier Gunter, fortatt like energisk.

Familien jobber ut i fra prinsippet om at jord som tåler livet er det som kan virkelig kommunisere sin karakteristiske terroir. Deres vinmarker skal være i kompakt med naturen. Her kan du ofte se harer, hjort og storker i vinmarkene. Arbeidet i vinmarkene skal gjøres skånsomt og så nære naturens egne virkemidler som mulig. Beskjæring utføres med forsiktighet og det utføres en selektiv utvelgelse av hvilke druer som skal brukes videre.

”Du vet, jeg ser på meg som en sykepleier,” sier Gunter. Jeg tar vare på og forpakter noe som allerede er der. ”Jeg steller med jorda og plantene, så blir resultatet bra.” Litt smil, men jammen tror jeg han mener det også.

Gunter tar med prinsippene sine fra vimarkene og ned i kjelleren. Her er det ikke tekniske analyser som er avgjørende, her er det smaking som avgjør når de synes vinene har oppnådd den balansen i mellom restsukker, søthet, alkohol og syre de søker etter i hver årgang. Gunther forteller – ” du skal kunne kjenne de forskjellige vinmarkens egen karakter når du smaker mine viner”. Da passet det fint at vi nå er midt i smakingene av vinene hans. ”Jøss, mannen har rett”, tenker jeg mens jeg noterer. Det er helt tydelige individuell karakter og forskjeller på de fire GG`ene fra Kirchenstuck, Holle (Hochheim), Rottland og Berg Schlossberg fra Rudesheim.

Dette skyldes selvfølgelig over de ulike vinmarkens kvaliteter og jordsmonn. Kirckenstuck har variert jordsmonn av kraftig kalkstein, mens andre steder i vinmarkene kan det være et mer finkornete jord (Løss). Schlossberg har et komplisert lag med stener, leire og skifer med et mørk overflate. Dette gir et fint mineralpreg på vinene.

Men ved feil bruk av teknikker i kjelleren kan selvfølgelig vinmarkens særegenhet ødelegges. «Ikke hos Kunstler», tenker jeg mens han forteller om arbeidet videre med druene fra innhøsting til arbeid i kjelleren.

Største parten av vinavlingene til Kunstler blir håndplukket og kjørt igjennom en ”de-stemmer”, før bærene kjøles ned og presses. De bruker videre ståltanker eller tradisjonell eiketønner for en sakte og kontrollert fermentering for å sikre utvikling av rike aromaer. De røde vinene gjennomgår maloaktisk gjøring, enten eldre eikefat (1200 liter) eller på vanlige barrique (225 liter). Vinene lagres i 1 år før flaskelagring i ytterligere 1 år.

Jeg takker Kunstler for en meget hyggelig gjennomgang og avtaler allerede et besøk for å se vinmarkene og arbeidet i kjelleren selv.

Her får du omtaler av vinene som er å finne på vinmonopolet idag.

 

 

Weingut Kunstler Rudesheim Berg Schlossberg Riesling Trocken GG 2015

Nydelig nese! Konsentrert, generisk lys gul frukt og mineraler tar i mot deg. Syren er frisk, men på ingen måte over kanten. Lang og konsentrert ettersmak av grønn epler og steiner. Vil lagre i mange år. Herlig vin!

93 poeng. BU – men utsolgt. 13 stykker igjen på CC vest og i Fredrikstad. 459 kroner.

 

Weingut Kunstler Hockheim Kirchenstuck Riesling Trocken GG 2015

Sitrusfrukter i nesen, tørr, knapt restsukker her med ca 2 gram. Ikke så kompleks, men har en fod gul-grønn frukt, med litt vanilje, blomster-toner og et herlig stein og petroleumspreg på en lang utgang.

92 poeng. BU – men dessverre utsolgt. 350 kroner.

 

Weingut Kunstler Kostheim Weiss Erd Riesling Trocken GG 2015

Høy intens med sitrus, eple og flint på nese, tørr i munnen med epler, flint og petroleumspreg. Mangler litt trøkk, men vinen har et individuell preg som er verdt å smake på.

89 poeng. BU – Men utsolgt. Finnes dog i flere butikker, blant annet 65 stk på Lillestrøm. 300 kroner.

 

Weingut Kunstler Hochheimer Hernberg Riesling Trocken 2016

Frisk både på nese og i munn, med sitron, tropiske frukter og kalkpreg. Litt bitre toner på avslutningen, men vil passe fint til terrassen eller til litt fisk.

87-86 poeng. Basisutvalget. 170 kroner.

Legg igjen et svar