Toget går for mange klassiske vinområder
«Det går alltid et tog» er noe alle har hørt. Mange tror kanskje dette er eller har vært slagordet til NSB, eller Vy som selskapet nå heter, men neida – dette var tittelen på en episode i den legendariske NRK-serien «Fleksnes Fataliteter» som ble sendt på midten av 1970-tallet. Togene går i vinverden også, og da særlig på pris-togene. Bordeaux-toget var blant de første som gikk, og det fikk god fart utover 1990-tallet. Burgund-toget forlot stasjonen noen år senere – for siden aldri å bli sett igjen. Og nå er det Barolo-toget sin tur. Togfører har annonsert at «dørene lukkes,» konduktøren har blåst i fløyta og viftet med det grønne flagget, og snart forsvinner dette toget også rundt en sving og blir borte for alltid. Og tilbake på plattformen står vi, folket, med tomme vinkofferter og fortvilte blikk og spør oss selv og hverandre – som Viggo Valle i Påskelabyrinten – «kor ska vi reis hen nu?»
Spania – nymoderne
Verden er stor, så også vinverden. Og vi trenger ikke å reise langt om vi ikke vil. Vi trenger ikke dra lengre enn til Spania, og der har jo de fleste vært før – så litt kjent er vi. I vinmiljøet snakkes det mye og med stor entusiasme om «det nye» Spania. Nye generasjoner vinmakere med nye ideer, som gjerne vil skape noe helt annet enn generasjonene før dem. Noe lett, noe friskt, kanskje noe utfordrende. Målet er å distansere seg fra det bildet som har festet seg hos forbrukerne gjennom årtier – at spansk vin er ensbetydende med varm frukt, sødme, ekstraksjon og fat. Masse fat.
..Men fortsatt ganske så klassisk – R. Lopez de Heredia Viña Tondonia
Det er derimot gull å finne blant tradisjonalistene også. Og den mest tradisjonelle av dem alle er kanskje R. Lopez de Heredia Viña Tondonia. Bodegaens historie begynner på midten av 1800-tallet, da franske negocianter inntok Spania på jakt etter kvalitetsdruer til erstatning for deres egne druer som hadde blitt ødelagt av phylloxera. Unge Rafael Lopez studerte på denne tiden vinmaking, og han fulgte etter franskmennene for å se og lære. Og i området rundt Haro, hovedsetet i Rioja Alta, fant Don Rafael det han mente var den optimale kombinasjonen av klima og jordsmonn for å dyrke fram vinduer av høyeste kvalitet. I 1877 etablerte han vinhuset Bodegas Lopez de Heredia i Haro, og her holder de på fortsatt – 143 år senere.
Don Rafael
Don Rafael var bestemt på at han måtte eie sine egne vinmarker for å kunne ha full kontroll med kvaliteten på vindruene, så i 1913-1914 plantet han Viña Tondonia – som med tiden skulle bli bodegaens mest berømte vin. I tillegg til Tondonia eier Lopez tre marker; Cubillo, Zaconia og Bosconia. Her dyrkes de røde druene Tempranillo, Garnacha, Graciano og Mazuelo, samt de grønne druene Viura og Malvasia. Bodega Lopez produserer en rekke viner på ulike kvalitetsnivå, men toppene er de røde Reserva-vinene Tondonia og Bosconia, som i eksepsjonelle år også lages i Gran Reserva-utgaver. Fra toppmarken Tondonia lages det også hvit Reserva og Gran Reserva, samt en ettertraktet Gran Reserva Rosé.
Viña Bosconia Reserva 2008
Viña Bosconia Reserva 2008 består av 80% Tempranillo, 15% Garnacha pluss litt Graciano og Mazuelo. Druene kommer fra fra vinmarken som heter El Bosque som ligger ved siden av elven Ebro i en høyde av 465 meter. Vinranker er plantet på sørvendte foten av Sierra Cantabria. Jorden er en blanding av leire og kalkstein, og gjennomsnittsalderen på vinstokkene er 40 år. Vinen er lagret 5 år på brukte amerikanske eikefat, etterfulgt av flere års lagring på flaske før den legges ut for salg.
Smaksnotat
(Vinene merket RW er smakt og bedømmet av Bottis skribent Rune Wasshaug)
(MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere.)
1917901
Lopez de Heredia Viña Bosconia 2008
Fra Rioja, Spania
349,90 kr (Basis)
Importør: Fondberg AS
Produsent: Lopez de Heredia
Alkohol: 13.50%. Syre: 6.5 gram per liter. Sukker: 3.0 gram per liter.
Druer: 80%Tempranillo (Tinto del Pais), 15% Garnacha, 3% Graciano og 2% Mazuelo.
Fargen er dyp rød på vei mot rust. Herlig lukt av mørke søte plommer, tobakk, kaffe, kanel og utrydningstruede tresorter. Her er det bare å stikke nesen ned i glasset og la fantasien løpe. Og vinen smaker akkurat så godt som den lukter. Legg til en stram og ren syre og finslipte tanniner, og du har en vidunderlig moden vin full av gode og spennende smaker som passer perfekt til lammelår eller lignende. Og den har fortsatt mange gode år foran seg. Det er langt mellom de modne vinene i Vinmonopolets hyller, men her har vi et svært godt eksemplar, og prisen – 350 kroner – er det virkelig ingenting å si på. Knallkjøp. 92 poeng. (RW) Spesielt anbefalt.