Skip to main content

Smaksnotater musserende viner

Diebolt-Vallois Fleur de Passion Blanc de blancs Brut 2008 – Champagne – 962,90 kroner

Dette huset lanserte denne Champagnen på 100% Chardonnay (Bdb) for første gang i 1995 da de laget kun 1 fat i god gammel «old style». Populær ble den og Champagnen lages fortsatt med druer fra 7-8 plotter i Les Buzons fra Cramant. Vinstokkene er 40 til 60 år gamle og gjæring foregår på fat. Også maloaktisk gjæring og 6-8g dosage på denne Champagnen som ikke er filtrert.

Champagnen er mørk strågul med kraftige bobler. På nesen er Champagnen rik og dypt konsentrert med tyngre modne sitruser, saftige gule epler, et flott herlig nøttepreg samt det nydelige smøret som er lagt på det nybakte brødet. Nydelige aromaer! På paletten er Champagnen konsentrert med forførende bobler. Den brer seg virkelig ut og tar plass, men ikke på den maskuline måten. Nesten vanskelig å bli kvitt denne hyggelige gjesten! Mørkere gule litt gjærede epler, sitruser, modent lime-skall, tunge jordlige nøtter, og noen nydelige, litt brente steiner som minner om bålet ved sjøkanten der mineraler treffer bål. Også litt karamell og et snev av det orange preg her. Saftig og stor munnfølelse helt ut til den bemerkelsesverdige lange, litt syrlige utgangen. Dette var meget godt! 480 flasker tilgjengelig. 94 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Philipponnat Clos des Goisses Brut 2008 – Champagne – 1574,50 kroner

I denne Champagnen fra anerkjente Philliponnat er det en høyere andel Chardonnay enn i andre årganger med 55% og «kun» 45% Pinot Noir. Champagnen har en lys gyllen farge og med tunge kraftig bobler som legges som et lokk over vinen før den sakte, men sikkert, presenterer herligheten.

På nesen er den foreløpig litt reservert, men sakte kommer den smygende fram med en flott dybde i frukten med karamellisert gul frukt med et snev av det orange preget, noe tyngre blomster og med et pent litt steinete preg. På paletten er Champagnen fyldig og stor, den brer seg rundt som en annen verdensborger. Frukten er tung og dryppende med gyllen gul frukt, snev av appelsin-skall, tung heftig smørete toast, noe autolyse, og med et flott preg av sjø. Her er det mineraler som er meget ekspressive og i verdensklasse! En lang saftig utang med et preg av asfalt. Dette er en Champagne med lang levetid foran seg og vil bare utvikle seg enda mer i årene som kommer. 120 flasker tilgjengelig. 94 poeng. For nå. Spesielt anbefalt. 

 

Pol Roger Winston Churchill Brut 2006 – Champagne –  1265,00 kroner     

Champagnen er også forsøkt i august 2017 og denne har knapt endret seg en millimeter. Her er det meget fyldig Champagne som trenger tid i kjelleren for videre utvikling.

Champagnen har en dyp gyllen fin farge. På nesen oppleves den som konsentrert, men allikevel litt sjy og forsiktig med lette grønne frukter, noe gjær, kjeks og autolysepreg. Den er også konsentrert på paletten med preg av modne røde epler, en herlig kremet mousse med mye salt og mineralsk preg. Noe gjærbakst. Syren er crispy og balanserer champagnen på en herlig måte. Litt stum utgang foreløpig. Konklusjonen er at dette er MYE Champagne, men denne vil trenge tid på å finne ut av det, men det vil den. På grunn av potensiale blir den spesielt anbefalt. Dette er en flott gave til kjelleren. 93 poeng. For nå. Spesielt anbefalt  

 

Vilmart Coeur de Cuvee Brut 2010 – Champagne –  908,30 kroner

Dette er husets toppvin som kommer fra en enkeltvinmark som de lager ca 6000 flasker av i året. Det er 80% Chardonnay og 20% Pinot Noir i Champagnen som har vært 10 måneder på 2-3 år gamle barriques og er uten maloaktisk gjæring.

Champagnen har en lysere gyllen farge. På nesen er den rik og ganske så ekspressiv på nesen. Litt moden frukt med aprikos, valnøtter og toast. Den følger opp på paletten med flott fylde. Champagnen prøver å sprinte ut av startblokkene med syrlige epler, flotte mineraler og litt halvferdig toast. Dette er 7-kjemper´en som litt tung og kraftig skal løpe 100 meteren. Virkelig morsomt å følge med på. Flott Champagne. 60 flasker tilgjengelig. 93 poeng. Spesielt anbefalt

 

Soreau Clos l’Abbe Blanc de blancs Brut 2009 – Champagne – 680,60 kroner

Denne kommer fra en av de eldste vinmarkene i Champagne som Soreau eier kun 0,49 hektar av. Morsom at det også er deres eneste Champagne, så det er ikke akkurat en stor polert produsent dette. Soreau bruker ingen kjemikalier i vinmarken og dosage her er 5g. Forøvrig er det gjennomført maloaktisk gjæring.

Champagnen har en gyllen farge med en bra mousse. På nesen er den frisk og intens, nærmest hopper opp av glede for å ha kommet ut av flasken. Virkelig livsglad og livlig med mørkere epler, lett sitrus, mørke toffee, toast og lett autolyse. Virker nesten kremete aromamessig. På paletten er den middels + fyldig med en bra tydelig syre. Her er det mer uttalte sitrusfrukter, litt syrlige epler og en lett følelse av mandel. Fin mousse også. Utgangen er litt slankere, men ikke noe galt i det. Flott Champagne med bra utviklingspotensiale! 60 flasker. 93 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Wiston Blanc de blancs Brut 2010 – West Sussex – 490,70 kroner         

Wiston er i utgangspunktet en nobel landeier med hele 4000 hektar mark. Hans kone Pippa sa visstnok i forbindelse med deres Bryllup de burde plante druer. Herremannen sa han skulle tenke på det. Det gjorde han, og 34 år etter (!) ble vinmarker plantet i 2006. Wiston lager nå 4 Non-vintage samt årgangsviner fra samme marker.

Det er alltids morsomt med nye ting. Dette er første Cuvee´n som Wiston lager av denne med druer fra kalkholdig vinmark som også er deres bratteste. Den har fått 6 år på berme og det er Nyetimbers gamle vinmaker som bistår i kjelleren nå. Denne musserende er litt mørkere strågul med grønnskjær. Fine små tiltalende bobler også i glasset.

På nesen er den middels + intens med friske grønne epler, noe gule parfymerte bær og lett mineralsk snitt. Nesten litt kremete tanke også aromamessig. På paletten har den virkelig en overraskende bra fylde og vokser godt i munnen. Dog er det den flott friske gule frukten som tiltaler mest her. Blir nesten linær i smaksbildet med en kremete følelse. Mineralske epler, litt brødbakst og en perfekt crisp syre gjør dette til en rett og slett god musserende drikke. Også en bra balansert utgang. Kanskje mangler den kompleksitet, men tar det igjen med masse sjarme. 180 flasker tilgjengelig. 92 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Nyetimber Blanc de blancs Brut 2010 – West Sussex – 599,00 kroner 

 Nyetimber er en av de etablerte og kanskje de aller mest kjente vinhuset fra den britiske øya. Oppstarten skjedde med vinmarker i West-Sussex, men produsenten har senere også kjøpt marker i Hampshire og i Kent. Jordsmonnet til denne på 100% Chardonnay kommer av kalkstein og «Greensand», laget under kalken. Denne her har fått 5 år på berme og 4% har vært innom fat.

På fargen er denne musserende strågul og har fine middels store bobler. På nesen er den meget frisk og kommer løpende opp av glasset med litt halvmodne generiske gulefrukter. Også med en følelse av de nye tyngre knekkebrødene med frø på. Også noe følelse av strå. På paletten har den en pen fylde og en delikat følelse av kremete frukt. Grønne og gule epler, noe brødbakst og ikke minst et pent mineralsk snitt. Utgangen er bra, kanskje litt vel jernrik og bittelitt forsiktig. Men uansett er dette en meget god musserende med særpreg som vil utvikle seg med noen få år i kjelleren. Flott! 480 flasker tilgjengelig. 92 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Peters Cuvee Speciale Chetillons Blanc de blancs Brut 2010 – Champagne – 962,90 kroner

Dette er som kjent en enkeltvinmark og Champagnen har 72 måneder på berme. 75% av vinen har gjennomgått maloaktisk gjæring. På farge er den mørkere strålgul.

På nesen viser Champagnen råskap og dybde med gule superkonsentrerte epler, litt våt strå og nøtter. Konsentrasjonen på paletten er ganske så høy, men det er forsåvidt syren også. Gule og grønne epler, gjæret bakst og lett kremete vaniljepreg. Fin utgang også. Dette er bra det, men trenger tid i kjelleren for å finne balansen. Gjæren er vel fremtredende nå. 342 flasker tilgjengelig. 92 poeng. For nå. 

 

Roederer Brut 2012 – Champagne – 670,00 kroner         

Blenden på denne er 70% Pinot Noir og 30% Chardonnay druer. Opp til 50% har vært på eik. På farge er Champagnen gyllen, nesten litt mørkere stil.

Den følger nesten litt opp fargen med å vise en rikere og tyngre stil på nesen med mørkere bær, nesten litt eksotisk og spennende aromabilde med modne gule frukter. På paletten har Champagnen en pen fylde med tyngre gule generiske bær og litt brødbakst som fortsatt står og godgjør seg i ovnen. En pen mousse forøvrig. Champagnen har i denne interessante årgangen et bra potensiale med tid i kjelleren.  480 flasker tilgjengelig. 92 poeng. 

 

Pol Roger Blanc de blancs Brut 2009 – Champagne – 669,00 kroner         

Champagnen på 100% Chardonnay har 7 år i kjelleren på berme og 8g dosage.

Denne ble også forsøkt i august 2017, og viser virkelig en rivende utvikling på kort tid. Aromamessig er den ganske så lik med gule ferske frukter, friske blomster og med et pent spicy krydder. Gjærbaksten var ikke like fremtreden på denne flasken. På paletten er den middels fyldig og friske epler, tydelig urter og flotte mineraler. Denne var ikke så utagerende som sist, og er overraskende harmonisert på kort tid. Fin kremtete utgang med litt nøtt. Flott Champagne! 600 flasker.  Et overraskende hopp poengmessig, fra 90 til 92 poeng.

 

Gimonnet Gastronome Blanc de blancs Brut 2012 – Champagne – 449,90 kroner

Gyllen farge med lett lysere snitt.

Champagnen har ikke for intens aromabilde, men har en bra kosentrasjon på nesen med gule epler, lett smør, og litt stein.

På paletten er anslaget ypperlig og den har en flott munnfølelse med saftige epler, litt voks og autolyse. Frukten er bare herlig, og syren spiller så absolutt med på laget. Utgangen er bra, og de syrlige eplene kjennes i kjeven minutter etterpå. Kanskje er ikke dette Champagnen for sarte sjeler, men viser overraskende bra kvalitet på frukten. Bra! 120 flasker tilgjengelig. 92 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Lassaigne Blanc de blancs Extra Brut Nature 2008 – Champagne – 737,60 kroner

Denne Champagnen viser en mørkere stil å nesen med tunge gjærede epler og pen aprikos. Også noe mineraler. På paletten viser denne herremannen at det er mr.Macho som har kommet. Dypt konsentrert og rå med mye av alt. Saftige gule epler, autolyse, og mineraler med preg av brente steiner. Lang smattende utgang også på denne Champagnen som definitivt ikke er for sarte sjeler. Jeg synes den er flott jeg, dog trenger den litt tid i kjelleren. 92 poeng. For nå.

 

Hattingley Valley Kings Cuvee Brut  2013 –  Hampshire – 800,00 kroner

Denne musserende noble herren fra Hampshire er 100% fatgjæret og har åtte måneder på 4-5 år gamle fat.

Vinen viser frisk og delikat frukt med ferske sitruser, noe urter og friske mineraler på nesen. Fylden er overraskende pen, men det er aboslutt dens eleganse som er vinens fremste egenskap. Friske saftige grønne epler med det kjente syrlige snittet og med noe brødskive-følelse. Frisk utgang, dog kanskje vel syrerik for noen. Uansett – et flott eksempelar av hvor frisk frukt de engelske musserende kan levere! 60 flasker tilgjengelig. 92 poeng. 

 

Charlemagne Cuvee Charlemagne les Coulmets Blanc de blancs Brut 2012 – Champagne – 582,10 kroner         

Det har ikke kommet ny årgang av denne så Vinmonopolet har kjøpt inn et nytt parti av denne som har 4 år på berme og 6g dosage. Vinstokkene er forøvrig ca 45 år gamle. Gyllen på farge med små, men ganske så ekspressive bobler.

På nesen er Champagnen ungdommen og fersk, nesten litt halv-rå gjæret brødbakst som dytter litt gule epler og nøtter i bakgrunnen. På paletten er den ganske så fyldig og brer seg pent ut. Mye frukt her – sitruser, epler og litt engelsk kjeks. På den gode utgangen er det nesten litt røde epler også. Dette er en Champagne som kanskje mangler litt kompelsitet enda, og trenger litt tid i kjelleren før potensialet utløses. Men dette er absolutt noe følge med på. 270 flasker tilgjengelig. 91 poeng. For nå. 

 

Henriot Blanc de blancs Brut (base 2007) NV – Champagne – 552,70 kroner           

Dette er jo en Champagne som allerede finnes på BU, men der er basen 2012 eller 2013. I denne årgangen, som ikke ble så verst allikevel, ble deklassifiserte druer brukt til denne Non-Vintagen. Så her er 70-80% av druene fra Grand Cru vinmarker og ca 40% er forøvrig fra tidigere årganger. Dosage er ca 8g.

På fargen er den gyllen, med litt mørkere snitt. På nesen er den virkelig tiltalende med moden gule frukter, noe friske blomster og med et lett nøttepreg. Fylden er pen med en bra modenhet allerede. Merker at det er eldre årganger i denne her. Gule generiske frukter på paletten med ferdig bakverk som ligger under bestemors håndkle for den siste kjærligheten før servering. Litt bitre grønne epler på utgangen, som kanskje viser litt 2007 også. Kan gjerne få et par år til kjelleren, men synger allerede bra. 91 poeng. For nå. Spesielt anbefalt. 

         

Roederer Blanc de blancs Brut 2011 – Champagne – 745,00 kroner

Champagnen er litt lysere gyllen på fargen, nesten mer mot moden strågul. På nesen har den bra intensitet med kjøligere sitruser, epler, litt vått gress og lett følelse av sandstrand. Litt pen gjær i bakgrunnen også med noe beskjedne blomster. På paletten er Champagnen middels fydlig med bra frisk syre. Vanskelig årgang, men jeg synes frukten kommer bra ut jeg med en slankere stil. Sitruser, litt, lysere og friske gule epler. Også litt brød. Hm, bra levert dette! 360 flasker. 91 poeng.

 

Leroy Blanc de blancs Extra Brut 2009 – Champagne –  535,60 kroner

3g dosage på denne her som er litt strågul på fargen. På nesen er det litt mye gjær som tar tak innledningsvis før mørkere og forførende modne gule krydrete epler og mineraler gjør aromabilde mer harmonisk. På paletten er Champagnen konsentrert med litt tung ubestemmelig frukt og en del brødbakst. Også litt nøtt vel. Utgangen er meget smattende og viser det tørre mineralske preget. Kanskje er den ikke for kompleks og kan ha godt av litt tid i kjelleren. Men dette er godt det altså. 120 flasker.  91 poeng. For nå. Spesielt anbefalt. 

 

Veuve Fourny Monts de Vertus Blanc de blancs Extra Brut 2012 – Champagne – 539,70 kroner           

Druene til denne Champagnen kommer fra midt i marken fra de beste parsellene deres. Plantene er i gjennomsnitt 60 år gamle og er modnet 5 år på berme. Kun 3 gram dosage her.

Gyllen farge og fine små bobler i glasset. Det er ganske så forførende  frukter som kommer opp av glasset med gule epler, sitrus, lett forsiktig brødbakst og blomster. Virkelig en sjarmør på nesen dette! Vinen har en middels fylde med en flott friskhet i frukten. Mer eleganse enn power her. Noe bitre gule generiske frukter og med et pent mineralsk snitt. Vinen er som nevnt mer elegant og mangler kanskje litt trøkk, men for de som liker dette preget er dette en vinner. 140 flasker tilgjengelig. 91 poeng. Spesielt anbefalt. 

           

Coates & Seely Perfide Blanc de blancs Brut 2009 – Hampshire – 770,70 kroner

Denne anerkjente musserende produsenten fra Hampshire ble etablert i 2006 blant annet av en kjent britisk finansakrobat. Vinen har 5 1/2 år på berme og dosage er ganske høy på 10g.

Den er litt strågul på fargen med en grønn kant. Ganske så bra bobler faktisk. På nesen viser den en bra intensitet, kommer rik og mangfoldig opp av glasset med friske sitruser, grønne epler, nøtter, og snev av toast. På paletten er denne musserende fyldig, men allikevel med en delikat aura rundt seg. Litt syrlige sitroner, Syrlige epler, lett floral og lett toast. Godt, men personlig blir dette for syrlig og ikke helt i balansen. Men med syrlige matretter kan nok dette fungere bra. 66 flasker. 91 poeng.

 

Nyetimber Tillington Single Vineyard Brut 2013 – West Sussex – 1090,00 kroner

Denne krabaten fra en enkeltvinmark er Englands dyreste musserende og kommer fra et jordsmonn på kalk og leire. På fargen er vinen gyllen og ren med litt følelse av eksklusive bobler, som et scene-teppe som trekkes elegant bort.

På nesen er vinen konsentrert, med et pent lett smørpreget stil med generiske gul-grønne bær og med et pent spicy touch. På paletten er vinen konsentrert, men framstår egentlig ganske tidlig relativt en-dimensjonal. Noe gulaktige rike frukter og tydelig gjærbakst på den lange utgangen. Litt bitre tanker også. Her er det mye kvalitet i en flaske, den trenger dog bare rikelig med tid til å vokse litt. 60 flasker tilgjengelig. 91 poeng. For nå.

 

Hambledon Premiere cuvee Brut NV – Hampshire – 527,50 kroner        

Denne musserende vinen fra Hampshire har en blend på 58% Chardonnay, 24% Pinot Noir, og 18% Pinot Meunier. Basen er 2011 og vinen har fått 50 måneder på berme. 15% av vinen har vært innom eik.

Gyllen gul farge med fine tette bobler. På nesen er den virkelig tett og konsentrert med litt tyngre modne frukter, noe smørblomster og et med et pent vanilje preg. På paletten følger den opp – fyldig og tett egentlig. Anslaget er fyrrig – reagerer momentant og brer seg bra rundt med generiske friske gule frukter som gir en bra mineralsk smattende utgang. Dette er bra dette! 180 flasker tilgjengelig. 180 flasker. 91 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Lilbert Blanc de blancs Brut 2011 – Champagne – 614,80 kroner      

Denne på 100% Chardonnay kommer fra to vinmarker i Cramant der hovedvinmarken har vinstokker fra 1936. I glasset kommer det store ekspressive bobler og er ganske så innbydende.

På nesen er ikke Champagnen for intens, men forsiktig gir den pen frukt med kjørligere sitruser, epler, noe stein, blomst og nøtter. På paletten har den så virkelig lyst til å vise fylden sin, men i denne vanskelige årgangen når den ikke opp til mer enn middels fylde. Champagnen tilpasser seg og forsøker heller å vise en mer elegant stil med kjølige litt undermodne gule epler, voks, mineraler og en følelse av røyk. Dette er en ypperlig Champagne for de som liker elegante prinsesser, men er ikke for de som liker maskuline turbo-prinser. 420 flasker. 90 poeng.

           

Hambledon Classic cuvee Brut  NV – Hampshire – 391,50 kroner

Hambledon fikk faktisk hjelp av ærverdige Pol Roger ved oppstarten så langt tilbake som til 1952. Lenge var Hambledon kjent som å være den første som startet med musserende i England, men fasit sies at det var Hambledons italienske nabo som var først. Uansett, denne klassiske Cuveen kommer fra jordsmonn av kritthvit kalk og basen er 2014 med reservevin fra 2010. 6% har vært på fat, 6% dosage og drueblenden er 40% Chardonnay, 31% Pinot Meunier og 29% Pinot Noir.

Gyllen gul farge med friske fine bobler. Opp av glasset er denne musserende rik med friske gule frukter, litt engelsk kjeks, nøtter, og med et tiltalende gjæret brødbakst. Også et snev av floralitet her. Denne er middels fyldig med mye bobler som tar tak i paletten og bidrar med å vokse godt. «Dette er jo Champagne», tenker jeg. Pen munnfølelse med grønne og gule epler. Også et innslag av rødbær her. Litt bitre tanker på utgangen trekker ned, men frukten er frisk og syren bra balansert. Nesten litt Crispy. Bra dette da! 180 flasker. 90 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Henners Brut Reserve 2010 – East Sussex – 411,60 kroner   

6 Hektar vinmark i Øst av Sussex ble plantet så sent som i 2007 av en herremann med økonomi fra Formel 1 sirkuset. Dog solgte han Henners til et større konsern i 2017, men som har vært med på driften lenge før salget skjedde og har allerde erfaringer med eiendommen. 2010-årgangen består av 70% Chardonnay og 30% Pinot Noir og har 3 år på berme.

Strågul farge. På nesen er vinen frisk og vennelig med et snev av modne sitruser. Også en følelse kremete med litt nøtter på nesen. På paletten er den middels fyldig men gir mye frisk frukt med sitruser, limeskall og en litt smørete utgave av toast´en. Også floralitet her. Utgangen er litt vel tørrende, men alt i alt er dette bra laget dette. 260 flasker. 90 poeng.

 

Wiston Brut 2013 – West Sussex –  420,70          

Denne karen er laget på på klassisk blend av Pinot Noir, Chardonnay og et dæsj Pinot Meunier der alt har vært på fat. Gyllen gul på farge med tyngre bobler.

På nesen er vinen ganske intens med en litt mer tyngre preg på aromabildet med saftige litt våte epler, autolyse med en tydelig gjærbakst som fortsatt står i ovnen. På paletten har den en pen fylde og vokser godt med pene bobler som preges av saftige gule litt bitre epler, noe rødbærs-innslag og med noe mineralitet. Seriøst forsøk på å lage en seriøs musserende som de lykkes ganske så godt med. Bra! 132 flasker. 90 poeng. 

 

Exton Park Brut Reserve NV – Hampshire – 375,00 kroner

60% Pinot Noir og 40% Chardonnay i denne karen fra Hampshire som er lys gyllen gul på farge og gir bra med bobler fra seg.

På nesen gir den umiddelbart et pent mineralsk snitt med litt florale toner, epler og lett toffee. Fylden er bra med fine friske syrlige epler og litt brødbakst. Et snev av jordbær også. Kanskje er den ikke for kompleks, men er lett å like med sin friske og tiltalende stil. Mye for pengene dette her! 89 poeng. Spesielt anbefalt.

 

Wiston Blanc de blancs Brut NV – West Sussex – 370,70 kroner

I denne er basen 2014 med reservevin fra 2013 og 2009. Gyllen gul farge på denne med ganske så små bobler.

På nesen er vinen litt forsiktig og gjør ikke så mye ut av seg med litt kjørligere frukter med gule epler, sitrus, noe grønt gress, strå og kjeks. På paletten er vinen middels fyldig med vokser ganske greit med igjen det litt mer kjørligere snittet med sitruser og eple. Litt jordsmonn i form av støvete vei også. Kanskje et lite snev av brent stein også her. Denne mangler litt den energien i frukten som 2010-årgangen hadde, men er uansett en bra musserende, dog mer i den elegante banen. 180 flasker. 89 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Exton Park Blanc de blancs Brut 2011 – Hampshire – 495,00

Denne bratte vinmarken ble plantet så sent som i 2003 på kalkholdig jordsmonn. Det er forsattt en høy andel aktiv kalk her, hele 30%. I Champagne er det visstnok ingen som har over 20%. Det lages 2000 flasker og det er første årgang av akkurat denne musserende som nå lansers. 9g dosage. Blenden av denne Cuveen foregår forøvrig helt blindt, og det skal visstnok være kun 1 person som vet miksen. Morsomt.

Gul moden på fargen. På nesen har vinen en overraskende bra intensitet med brede, nesten litt gule tropiske toner. På paletten er vinen fyldig, vokser godt i smaksbilde med en rik stil. Anslaget er meget bra, men midtpartiet preges / skjemmes av en ekspressiv syre som får en til å riste litt i kjeven. Noe gule epler krangler fælt med de meget syrlige eplene, syrlige sitruser, lett kjeks og et snev av pene mineraler. Avslutningsvis skjerper frukten seg, og utgangen leverer bra. En god musserende med særpreg, men balansen med den tydelig syren er ikke der enda. Men – for dere som liker skarp syre er dette en vinner. 132 flasker. 89 poeng. 

 

Hambledon Classic cuvee Rose Brut NV – Hampshire –  418,70 kroner     

I denne morsomme engelske Rosèen er det hele 90% Chardonnay som er ganske så uvanlig.

På nesen er den frisk og leken med litt enklere frukt med sitrus, et snev av noe orange-toner og lyse røde toner. Litt generisk, men forførende allikevel. På paletten er konsentrasjonen middels og det er den lekne og friske stilen som er tilalende med sitruser og en følelse av markjordbær. Fin mousse forøvrig. Morsomt! Verdt å prøve selv om det ikke er den mest komplekse sprudlende Rosè-vinen som finnes. 180 flasker. 89 poeng.

 

Jenkyn Place Classic Cuvee Brut 2013 – Hampshire – 377,40 kroner

Jenkyn Place eier 5 hektar vinmark og har faktisk ingen vineri. Men gode naboer hjelper til og vinifikasjonen skjer hos Wiston. Da de ikke har kapasitet til å lagre reserveviner må de ty til å kun lage årgangsviner. I denne vinen med jordsmonn fra den nevnte «Green sand» er blenden 62% Chardonnay, 24% Pinot Noir og 14% Pinot Meunier. 7g dosage og syrenivået er faktisk over 10 g/l.

På fargen er den lys gyllen gul med litt små bobler. Opp av glasset er den ganske å intens med litt smørtunge generiske gule frukter. På paletten er fylden bra med syrlige sitronskall, grønne epler og et pent mineralsk uttrykk. Syrlig er den, men frukten fanger syren på en flott måte og holder den i ørene. Utgangen er mineralsk og god, dog oppleves vinen kanskje ikke for kompleks og interressant.  132 flasker. 87 poeng.

 

Jenkyn Place Blanc de noir Brut 2010 – Hampshire – 417,80 kroner           

Dette er den eneste Blanc de noir som ble testet under smakingen der vinen har fått 42 måneder på berme og har hele 11g dosage.

På fargen er vinen mørkere strågul og viser en middels intensitet på nesen med generiske gule frukter, litt grønt gress, et snev av kjemisk tanke og valnøtt. På paletten er vinen middels fyldig med en pen mousse. Der nesen gjorde en litt bekymret er den friskmeldt på smaksbilde med en pen friskhet i frukten. Saftig og syrlig generiske frukter med litt mineralsk snitt og med en tanke jern på utgangen. Litt spesiell musserende dette, men verdt å forsøke. 132 flasker. 87 poeng.

 

Saves Brut 2011 – Champagne – 439,70 kroner

Denne fra 2011-årgangen har ikke gjennomført maloaktisk gjæring og kommer fra 80% pinot Noir og 20% Chardonnay. Vinstokkene er 35+ år gamle.

På fargen er vinen gyllen gul. På nesen er vinen middels intens med mørkere litt enklere frukt med litt syrlig eple, autolyse, og nesten med et preg av lett sopp og karamell. På paletten er Champagnen middels fyldig og med en lett syrlighet som hopper fram for å skremme deg. Eple og autolyse. Her også. Et snev av bitterhet kanskje. Mineralene er forøvrig tiltalende, men til slutt blir den aldri så interresant eller harmonisk. Gi den tid i kjelleren, så kan jo underverker skje. 180 flasker. 87 poeng.

 

Guiborat Prisme 13 Blanc de blancs Extra Brut NV – Champagne – 430,70 kroner           

Guiborat er en flere generasjoner gammel familie av druedyrkere som i mange år solgte druer. Siste tilskudd av ansvarlig for familiens dyrking bestemte seg for å lage vin selv fra 2005. Dog selges fortsatt 50% av druene til andre produsenter.

90% av denne Non-Vintage Champagnen kommer fra 2013 årgangen med 40 måneder på berme og dosage er 4,5g.

På nesen er den litt uvøren og rå med mørkere sitrus med vekt mot lett tropiske toner. Også litt fersk gjær og nøtt. Noe mineral også. På paletten er anslaget rett og slett ganske så syresterk. De syrlige tonene tar all plass og dytter det meste unna til å begynne med. Etterhvert blir det litt orden i rekkene med sitrusfrukter, noe grønn eple, lett snev av julenøtter og noe mineraler på en fin smattende utgang. Greit, men vel syrefriskt dette og gir en ubalansert følelse. 86 poeng.

 

Hattingley Valley Classic Reserve Brut NV – Hampshire – 335,00 kroner

Hattingley har kun 10 år som vinprodusent og vineriet deres stod ferdig så sent som i 2010. Første lansering var 2013 og det brukes Solera-prinsippet. 15% får tid på gamle Burgund-fat og det er gjennomført delvis maloaktisk gjæring.

Lysere gyllen gul farge. På nesen er vinen middels intens med mørkere gule epler og sitruser. Konsentrasjonen på paletten er middels med gule sitruser og modne litt kraftige gjærede epler. Syren er også høy, og sammen blir dette greit, men framstår ikke som veldig spennende enda. Men vi får gi Hattingley mer tid. 240 flasker. 86 poeng.