Tenuta San Guidos viner med Sassicaia i spissen har blitt svært ettertraktet blant Norges vin-entusiaster. For mange er vinene essensen av begrepet Super-Toscaner. Det er det god grunn til. Familien Incisa della Rocchetta tilpasser seg klimaendringene og lager noen av verdens mest delikate og raffinerte viner på Cabernet Sauvignon-druen.
En italiensk vin-evolusjon oppstår
Tenuta San Guidos ferd for å bli en av verdens mest ettertraktet produsenter må sees i sammenheng med evolusjonen av vinlandet Italia som aksellerte på 1960-tallet. Druedyrking i Italia har sannsynligvis pågått flere tusen år, men den kvalitetsbevisste siden av den italienske vin-industrien startet på 1960-tallet.
Etter andre verdenskrig var det mangel på arbeidskraft. Mange forlot vinmarkene for å arbeide på fabrikker eller livnærte seg på annen måte enn å drive med druer. En stor andel av italiensk vin var typisk bordvin. Det ble gjort tiltak for å øke kvaliteten og det første italienske systemet for klassifisering av vin så dagens lys i 1963. Senere har kvalitetskravet blitt ytterligere forsterket med Vini DOP (viner med beskyttet opprinnelsesbetegnelse) og de kjente underkategoriene DOC og DOCG. Disse stilte krav til blant annet krav til drue-typer, utbytte og vinifikasjon.
Det ble derimot raskt klart at 1960 og 1970-tallet også var tiåret for motstand. Ungdommelige krefter tok til motmæle i flere italienske vinregioner. I Piemonte blandet Angelo Gaja inn en liten andel Barbera med Nebbiolo. Resultatet var at vinene ble klassifisert som bordvin og Gaja fikk ikke bruke Barbaresco på etiketten. I nabokommunen Barolo så man starten på «Barolo-krigen» der de unge kreftene innførte rotorfermentorer, franske barriques og uhørt lav maserasjonstid.
Det ble også et stille opprør i Toscana. Flere talenter så det som unaturlig med for strenge regler rundt hvilke viner som kunne defineres som Chianti Classico. Enkelte begynte også å se til Frankrike. Det ble satt spørsmålstegn til om Toscana-helten Sangiovese trengte å være druen som alltids var i hovedrollen i den toskanske landskapet.
«Super-Tuscans ble raskt et kjent internasjonalt begrep».
Viner som Tignanello, Masseto, Ornellaia og Sassicaia ble født og var kjernen i den nye vinen som strengt talt var å beregne som simple Wines.
Tenuta San Guido
Den svale brisen fra Tyrrenhavet, San Guidos duft av oliventrær og synet av druer på vei til å skifte farge er byttet ut med Zoom, kaffekopper og mailutvekslinger. Det som skulle ha vært et hjertelig intervju i Bolgheris vinmarker er på nytt byttet ut med videoskjerm. Pandemiens utfordringer er fortsatt ikke over. Priscilla Incisa della Rocchetta tar allikevel utfordringen som det kommer og er svært godt forberedt til intervjuet.
Tenuta San Guido har vært i Priscillas familie i mange generasjoner. Priscilla forteller. – Våre besteforeldrene Clarice og Mario hadde 3 barn: Enrico, Orietta og min far Nicolò, den yngste. Da pappa ble involvert i å hjelpe faren sin på 1960-tallet, var han mer fokusert på landbruksdriften mens min tante og onkel var mer involvert i hestene. Familien har også slektskap med Antinori-familien, som ved et arveoppgjør arvet eiendommen ved siden av, Tenuta Guado al Tasso. Det var derimot ikke druedyrking som var familiens beskjeftigelse fra starten av.
Eiendommen, som var og fortsatt er en veldig tradisjonell toskansk landbrukseiendom, har blant annet produsert olivenolje i all den tid de kan huske.
– I dag har vi fortsatt husdyr og dyrker korn (hvete, havre, bygg) som tidligere forteller Priscilla. Det er flere forhold som imponerer. San Guido har rundt 100 kyr av storfe-rasen limousin som avles i friluft på naturreservatet. De har også 8000 produserende olivenplanter som til sammen gir en totalproduksjon på 30 000 flasker. Familien har også i snart 100 år vært involvert i avling av racerhester og det ble bygd stall og treningsfasiliter i Bolgheri. Priscilla kan røpe at avl og trening av racinghester var hovedvirksomheten for familien helt frem til 1980-tallet.
Tenuta San Guido har i omfang vokst og har med årenes løp hatt tre ulike vinerier. Familien har etablert et apparat til å håndtere de ulike prosessene som kreves. Nicolò er i dag president og har med seg Alessandro Berlingieri og Carlo Paoli til å styre driften. Paoli er spesielt involvert i vinproduksjonen og koordinerer hele fire agronomer og kjellerteamet. Priscilla forklarer at de ikke har en klassisk vinmaker i kjelleren. – i dag er det min far og Paolo som støttes av konsulenter som følger produksjonsprotokollene som ble etablert av Giacomo Tachis og vår bestefar. Priscilla og hennes fire søskenbarn er i dag involvert i ulike deler i prosessen.
Sassicaia blir født
Familiens historie med vin startet først i 1942. Priscilla forteller; – Vår Bestefar plantet noe vinplanter som allerede etter et par år måtte replantes. Det var en blanding av noen lokale røde druesorter (som for eksempel ciliegiolo), som ble blandet først og fremst med de franske druene Cabernet sauvignon og Cabernet franc. Han ønsket å lage en vin med referanse til Bordeaux som var laget på Italiensk jord. Vinifiseringen skjedde på slottet Castiglioncello og kjelleren til familiens private hus, Villa Poggio. Produksjonen var svært liten, ca 1000 flasker.
Priscillia forteller at det ikke var en kommersiell intensjon bak Sassicaia i begynnelsen. – Sassicaia ble født ut av vår bestefars lidenskap og ønske om å eksperimentere, for å lage en vin som først og fremst ville tilfredsstille hans smak, for å nytes med familie og venner. Det ble eksperimentert med barriques.
Vinen var kun for familien fram til midten av 1960-tallet. – Det var min far og hans søskenbarn Piero Antinori som var pådriver for lansere vinen utad. På laget hadde familien fått med seg Gacomo Tachis, som etterhvert ble en av de viktigste økologene i Italia og høyre hånd for Antinori-familien. – Min bestefar ble motvillig med på ideen, han fryktet at en kommersiell versjon av Sassicaia førte til økt produksjon. Priscilla reflekterer over samspillet mellom bestefaren, faren, Antinori og Tachis på den tiden.
«Bestefaren vår hadde visjonen, men var motstandsdyktig mot å la andre tukle med sitt private prosjekt. Min far var mer initiativrik, og samtidig forsiktig med å ødelegge juvelen hans far hadde skapt».
1968 – Første kommersielle årgang
– Pappa fant en viktig støttespiller i sitt søskenbarn Piero som var med på å bringe Sassicaia på markedet. Giacomo Tachis kom med sin avgjørende kunnskap, for å gjøre Sassicaia til en vin som ville være egnet for handel, uten å ville endre for mye av dens sanne natur.
Sassicaia 1968, klassifisert som Vino da Tavolo (bordvin), dukket opp på markedet i 1971 og ble distribuert, opprinnelig i Italia, av et distribusjonsselskap som tilhørte Antinori-familien. Resten er historie. Sassicaia ble raskt regnet som en av verdens beste viner. Blant annet kåret det kjente britiske magasinet Decanter kåret Sassicaia 1972 til den beste vinen laget på Cabernet Sauvignon i med konkurranse av 33 toppviner fra 11 land. Andre vinjournalister skiltet med tre sifre. I 1994 fikk Sassicaia sin egen appellasjon, DOC Sassicaia.
Vinmarkene
Generelt sett har jordsmonnet ved Tenuta San Guido forskjellige egenskaper, med en sterk tilstedeværelse av kalkrike områder med mergelstein og gabbrostein, samt småstein og steiner og delvis leire. Priscillia vil påpeke mineraliteten i jordsmonnet. – De gamle etruskerne var allerede veldig aktive på disse åsene, som vi kaller «Colline Metallifere», og utvinner forskjellige metaller. Dette gir vinene også deres særegne mineralitet forteller hun.
Vinmarkene ligger i en høyde mellom ca. 80 og 390 meter over havet, med eksponering vest/sør-vest.
Priscilla forteller at sjøinnflytelsen er svært viktig for sin bris og vind, som moderer klimaet, både sommer og vinter. Lyset speiler også fra havoverflaten og opp mot markene. – Disse elementene har vist seg å være spesielt gunstige for korrekt og fullstendig modning av for eksempel Cabernet Sauvignon forteller Priscilla engasjert.
Vinene
Tenuta San Guido lager i dag tre viner; Sassicaia, Guildaberto og Le Difese. Druene kommer fra ulike områder i Bolgheri. Den mest kjente vinen er åpenbart for alle som er glad i vin.
Bolgheri Sassicaia DOC tilhørende Tenuta San Guido er på rundt 450 hektar, hvorav bare rundt 98 hektar er beplantet med vinmark. I dag er bare rundt 86 av hektar produktive. Ca. halvparten brukes til produksjon av Sassicaia. Til sammen lages det betydelige 260 000 flasker Sassicaia.
Drueblend og vinifikasjon har stort sett vært lik siden slutten av 1970-tallet med 85% Cabernet Sauvignon og 15% Cabernet Franc. Fatene kommer fra de samme 2-3 leverandørene hvert år, hovedsakelig fra Allier-skogen. 1/3 av fatene er nye, resten 1-2 år gamle fat. Modningen foregår i 24 måneder.
– Vi vil at barriquen skal gjøre jobben sin uten å være for dominerende på vinen påpeker Priscilla.
Det som kjennetegner Sassicaia er at der andre Super-Toscanere ofte søker kraft og konsentrasjon, fokuserer Sassicaia på mer finesse og de raffinerte tonene. Sjelden blir en Cabernet Sauvignon basert vin oppfattet så elegant som Sassicaia. Allikevel er også vinene overraskende lagringsdyktige og tåler ofte minst et par ti år i kjelleren. Priscilla bekrefter at stilen er ønsket og fordeler gledelig årsakene til vinens suksess. – Det er 60% takket være terroir, 30% agronomenes arbeid og 10% arbeidet under vinifiseringsprosessen forteller hun energisk.
Guildaberto ble introdusert for markedet i 2000 og har blitt en viktig vin for familien med tanke på økonomisk drift. Familien har 60 hektar vinmark til disposisjon. En god del druer fra yngre vinstokker fra Sassicaia-markene og resten av druene kjøpes fra en familievenn i Bolgheri. Totalproduksjonen er på ca. 340 000 flasker. Drueblenden de siste årene ligger på 60 % Cabernet Sauvignon og 40 % Merlot og vinen får 15 måneder modning i hovedsak i franske fat.
Familiens siste vin Le Difese kommer med druer fra 10 hektar egen eid vinmark og med ytterligere druer som kjøpes vingårder i Chianti-området. Drueblenden er på 70% Cabernet Sauvignon og 30% Sangiovese. Vinen modnes i 12 måneder på både fransk og amerikansk eik. Produksjonen er årlig på ca. 300 000 flasker.
Klimaendringene
Vinprodusentene merker klimaendringene. Også hos Tenuta San Guido følger de utviklingen med bekymring og de har over tid satt i gang effektive teknikker. Priscilla forteller: – Et enkelt eksempel er å forutse innhøstingstiden for å unngå overmodne druer. Vi har en tendens til å redusere kvantiteten som produseres, dyrke druene litt lenger unna jorden og la mer bladdekke være igjen for å beskytte druene mot solen.
Priscilla peker også på tre andre forhold som reduserer varmetilfanget i Bolgheri. – Vi er heldige fordi vi er på sjøsiden, og klimaet vårt er ikke så ekstremt som i innlandet i Toscana.Dessuten er vinmarkene våre omgitt av skog, noe som også bidrar til å gi mer fuktighet og ly for solen. Sist, men ikke minst, har vi muligheten til å plante vinmarker i ganske høye høyder på åsene, noe som helt sikkert vil være veldig nyttig i fremtiden.
Fremtiden
Familien har ingen planer om utvidelse i årene som kommer. – Vi tror at vi i dag bruker det beste jordsmonnet fra Bolgheri Sassicaia DOC. Vi planlegger derfor ikke å utvide eller heller ikke å produsere nye viner. Hun forteller derimot at de ønsker å vedlikeholde vingården, øke kvaliteten og forbedre arbeidsarealene. Priscilla kan også røpe at det er planer å bygge kjeller for Guidalberto-vinen.
Priscilla reflekterer avslutningsvis på fremtiden. – Vi har har selvfølgelig en stor arv å bære videre. Våre besteforeldre hadde et langsiktig syn på å beholde godset som ett og familien som forvaltere. Min far Nicolò har satt sammen et solid team av profesjonelle ledere, som er der for å følge familien på denne utfordrende, men spennende reisen inn i fremtiden. Vi tror at alt dette fungerer sammen på en synergisk måte, støtter og opprettholder hverandre og vinen er en del av systemet.
Som familie er vi veldig opptatt av bevaring av vårt territorium og naturvern.
Hun avslutter; – I min generasjon er vi 5 søskenbarn, og i den neste er det allerede 6 medlemmer. Kanskje flere kommer i løpet av de neste årene smiler Priscilla før vi avslutter intervjuet med de kjente hyggelige høflighetsfrasene.
Nyhetslansering på Vinmonopolet
Her kan du lese smaksnotate på Sassicaia 2019 blir tilgjengelig på Vinmonopolets spesiallansering av Bordeaux og andre kvalitetsviner torsdag 1. desember 2022.
Smaksnotater
Varenr: 10323701
Vin: San Guido Sassicaia 2019
Region: Toscana, Italia
Pris: 2 608,– kr
Importør: Palmer Fine Wine
Produsent: San Guido
Alkohol:13.50%
Druer: merlot og cabernet sauvignon.
Beskrivelse: Bredere og mer bergtakende i aromaene enn tidligere årganger der maskuliniteten går hånd i hånd med vinens kjente mer feminine duftbilde. Sensuell frukt med mørkere plommefrukt, solbær, violet, dette preget av vanilje, våt tørkende lærbelte og salter. Middels tl fyldig vin med delikat og friskt fruktbilde som bare smelter hjerter. Nesten feminin mørk frukt som gir karakter og glede med denne friskheten som imponerer og forfører. Herlig urt, lær, rødere bær og lakris. Lang kompleks og fast utagang der tanninene tar i, men allikevel så balansert med frukt og syre. En fabelaktig vin. Spesielt anbefalt.
Poeng: 96