I de siste par årene har det blitt lansert en rekke glemte hetviner fra Rivesaltes i Languedoc-Roussillon fra forskjellige tiår vi færreste har opplevd. Oppmerksomheten disse vinene har fått og ikke minst det faktum at det rett og slett begynner å bli veldig få flasker igjen på markedet fra disse årgangene har gjort at prisene mer eller mindre har doblet seg.
Denne gang har en norsk importør skaffet viner fra krigsårene 1940 til 1945, med et unntak av D-dagsåret 1944. Vinene har en blend på Grenache, Grenache Gris og Grenache Blanc. Andelen av disse druene kan nok variere fra årgang til årgang, fargeforskjellene indikerer ihvertfall dette. Alkholprosenten er oppgitt til 16%, og med en restsødme på ca 100 g/l. Regn med litt forskjeller her.
De to første årene ble vinene lagret på glassballonger før de ble tappet på store fat og gjemt i kjelleren. Vinene er tappet på flaske så sent som i 2010. Derfor ser også etikettene følgelig nye ut.
Det er relativt nostalgi å drikke viner fra disse tragiske årene, dog så koster det også ganske mye penger etterhvert. Er det verdt det? Tja. Alt kan ikke måles i penger. Det er ingen tvil om at disse vinene stort sett lever og gir forskjellige uttrykk. Alle vinene har et godt brunskjær, men varierer litt på fargenyansene. Frukten er stort sett på hell med et hederlig unntak av 1945-årgangen, som faktisk leverer helt strålende! Vinen viser en strålende balanse med nok frukt til å ligge i kjelleren noen år til.
På fredag er det lansering av disse vinene i tilleggsutvalget. Det vil si at de forskjellige Vinmonopolene kan bestille inn viner direkte til sine utsalg via sin egen portal. For å sikre seg noen av disse klenodiumene bør du ta kontakt med ditt Vinmonopol de nærmeste dagene og spør om de kan forsøke å bestille disse vinene til deg. Uansett – du må nok kjempe litt for disse. Det har kommet 12 flasker av 1945-årgangen til Norge og 24 flasker hver av de andre årgangene. Lykke til.
Smaksnotater
Domaine Marie Rivesaltes 1945 – Tilleggsutvalget – 1744 kroner
I 1945-årgangen er hetvinen litt mørkere brunaktig på fargen. På nesen viser vinen en middels intensitet og gir et fint preg av litt mørkere modne rødsorte bær med plommer i spissen. Også noe lysere toner med preg av tørket frukt, karamell og nøtter. Ingen utoner aromamessig, vinen gir et godt velbehag. På paletten har vinen en pen fylde, med umiddelbart et preg av en vin i skjønneste harmoni med en søt toffee-aktig følelse. Det er helt klart mer frukt i denne vinen enn de øvrige årgangene og den oppleves som levende med modne kirsebær, litt stilkpreg, myk toffee, søt sjokolade, noe lær og et bittelitt petroleumspreg. Dette er nesten flytende sirup av den gode sorten. Flott hetvin! 93 poeng. Spesielt anbefalt.
Domaine Marie Rivesaltes 1942 – Tilleggsutvalget – 1744 kroner
I 1942-årgangen er hetvinen litt forsiktig på nesen, med litt mørk tørket frukt med et fint preg av kaffe og karamelliserte nøtter. På paletten har vinen en pen fylde, med moden tropisk frukt, karamell, nøtter, og lett vanilje. Dette er faktisk en bra syre i denne som løfter helhetsinntrykket og er med å gi en bra balansert gammel traver. Bra hetvin! 89 poeng.
Domaine Marie Rivesaltes 1943 – Tilleggsutvalget – 1744 kroner
Også i 43-årgangen (ganske spesielt å skrive så gamle årstall egentlig) er vinen litt forsiktig på nesen med moden frukt med et mer tydelig alkoholstikk, nesten litt badet i en tyngre karamell-tone. På paletten har vinen en middels fylde, og i denne årgangen gir vinen en litt med rødbærspreg med mørk skikkelig moden plommelikør, nesten noe lær og litt varm halvsmeltet karamell. Joda, dette gav et ganske komplekst og interessant smaksbilde. Bra hetvin. 88 poeng.
Domaine Marie Rivesaltes 1941 – Tilleggsutvalget – 1744 kroner
Denne er lysere i fargen og indikerer vel mer Grenache Blanc i blenden. På nesen er hetvinen litt mer forsiktig av seg, men avgir litt mer karamellisert frukt enn de øvrige med litt moden banan og lette petroleumstoner. På palletten har vinen en middels fylde med tørkede tropiske frukter med fokus på moden banan, nøtter og litt steinpreg. Også en kort, men fin harmonisk utgang med en ganske så karamellisert smak. Joda, fungerer greit dette. 88 poeng.
Domaine Marie Rivesaltes 1940 – Tilleggsutvalget – 1744 kroner
Hetvinen er rik på nesen med tørket, nesten litt visnet frukt, aceton, mørk karamell, nøtt og med et alkoholpreg på nesen. Vinen viser at den lever, men gir kanskje ikke den helt store opplevelsen aromamessig sett. På paletten har hetvinen en relativt grei fylde med litt bitter tørket frukt, oksidative toner, karamell, nøtt, litt asfalt, petroleumstoner, og lær. Konklusjon? Jo, her var det faktisk mye utviklet smak, dog var det nok mer interessant enn godt. Men – har du penger og vil smake en hetvin fra 1940 så er denne fortsatt levende. 86 poeng.
Hvite viner – Lanseres også på TU 06.04.18
Weingut Sybille Kuntz Bio-Riesling Spätlese Trocken 2015 – Tilleggsutvalget – 315 kroner
Sybille lager vin fra Mosel-dalen i Tyskland og forsøker å lage ærlige viner på biodynamiske prinsipper. Hun er en av få kvinner i Tyskland som både er leder og vinmaker for vingårdene.
Spätlesen hennes, med rundt 8 g/l restsødme og syre, er ikke brutal på nesen, men viser en fin konsentrasjon med modne sitrusfrukter, noe melon og litt kremete vanilje. Vinen har en pen fylde med saftige gule frukter med vekt på frisk steinfrukt og fin moden sitrus som nesten gir en søt kremete følelse. Vinen har litt restsødme, men oppleves ikke for søt. Dette blir rett og slett bare godt balansert kunst mellom sødme og syre. Kanskje litt kort utgang, men helhetsinntrykket er meget bra. Ha den til krydret asiastisk mat. 91 poeng. Spesielt anbefalt.
Weingut Sybille Kuntz Bio Riesling Auslese Feinherb 2013 – Tilleggsutvalget – 450 kroner
Denne vinen med 51 gram restsødme og 10,4 g/l syre er søtere og rikere på nesen enn Spätlesen. Her får du mer moden melonpreget gul frukt og litt nøtter på nesen. På paletten har vinen en relativt fyldig konsentrasjon med leken, men kanskje vel sødmefull moden gul sitrusfrukt, meloner, og nøtter som går over i litt sirupstendenser. Utgangen er lang og interessant. Dette er en bra søtvin, med vekt på søtvin. Denne passer mer mot oster og desserter. 89 poeng.
Weingut Sybille Kuntz Bio-Riesling Trocken 2015 – Tilleggsutvalget – 199 kroner
Denne vinen har litt restsødme med ca 8 g/l og en syre på rundt det samme.
Vinen er lett og frisk på nesen med modne steinfrukter. På paletten har vinen en lav til middels fylde med frisk steinfrukt der litt syrlige sitrustoner merkes. Ja, dette er en enkel og leken Riesling med litt restsødme, men som gir et godt velbehag og kan glede mange med et fint glass på terrassen. 86 poeng.
Røde viner – Lanseres også på TU 06.04.18
Anthill Peters Pinot Noir 2014 – Tilleggsutvalget – 499 kroner
Denne vinen fra Anthill kommer fra Sonoma Coast og har vært tilgjengelig på det norske markedet via BU. Nå har det kommet noe få flasker til som er tilgjengelig på TU.
Vinen er leken og blomstrende på nesen med jordbær, friske bringebær, roser, fersk lakris og lette fattoner som merkes nesten med et litt vanilje-preg. Vinen har en middels fylde med et saftig og harmonisk fruktbilde med moreller, litt syrlig rips, lette fattoner og lakris. Vinen har pene modne tanniner og med en bra syre. Utgangen er litt bitter og kan være litt utfordrende på matsiden, men litt krydrete kylling vil nok passe fint. Kan godt lagres i 5-7 år denne her. 91 poeng.
Anthill Comptche Pinot Noir 2015 – Tilleggsutvalget – 499 kroner
Denne vinen fra Mendocino County i California har en litt rikere stil å nesen enn Anthill Peters og kommer nesten litt rå og uvøren opp med mørkere bringebær og med lette fattoner som viser seg fram i form av litt varm toffee. Vinen har en middels fylde med en fin syrlig nerve med rips, moreller, kirsebær og med et lett fattpreg. Bra lengde på utgangen også. Vil passe fint til både kylling og kalkun denne. En bra vin fra USA! 91 poeng.