Skip to main content

Det er snart juletider og Vinmonopolet lanserer denne gang et rikt utvalg av viner som kan være interessant å forsøke før høytiden setter inn. Kvaliteten er blandet og det er få viner så utmerker seg som topp kvalitet, men utvalget er bredt og det er muligheter å utvide horisonten – Flere hvite viner fra Friuli-Venezia Giulia, Nebbiolo fra USA (sic), og flere musserende viner på mindre kjente druer gjør dette mulig. 

Basis og partilanseringen dekker denne gangen litt forskjellige land og områder samt begynner å gjøre seg klar for en av de årets store høydepunkt – julehandelen. Det blir lansert en rekke musserende viner både fra Frankrike og Tyskland og vi blir introdusert med andre druer en de tre store klassiske franske druene (Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier) til musserende, med et realtivt godt resultat.

En liten morsomhet under denne lanseringen er Nebbiolo. Nebbe – klassisk drue til Barolo og Barbaresco – hva er morsomt med det sa du? Jo, bare hør, ca 1500 hektar vinmark med nebbiolo-druer ligger faktisk utenfor Piemonte, med marker i både Mexico, Argentina, Uruguay og ikke minst USA. Denne gang blir det lansert tre viner på Nebbiolo-druen fra Santa Barbara, Santa Maria, og Paso Robles i California. I tillegg ble det også lansert et par gode viner fra et av mine favoritt-kommuner i Piemonte – nemlig fra den litt mindre kjente Verduno.

For øvrig ser Vinmonopolet nå en liten nedgang i salg av Amarone. Endelig, tenker kanskje noen, men de to Aamarone-vinene som lanseres nå viser at det finnes meget god kvalitet og en av disse topper faktisk poengskalaen under denne testen.

PS – alle disse vinene er testet blindt. 

(MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere.)

For å holde deg oppdatert med nye artikler og smaksnotater på botti kan du like facebook-siden som du finner HER.

Smaksnotater

Musserende

Drappier Quattuor Blanc de Quatre Blancs Extra Brut – Basisutvalget – 490 kroner

Denne Champagnen fra allsidige Drappier har en interessant drueblanding på 30% Pinot Blanc, 20% chardonnay, 25% Petit Meslier og 25% Arbane. Den er modnet på bunnfall i 2-3 år. Champagnen er rik og har en fin gul frukt med brioche og urter som kommer behagelig opp av glasset. Middels konsentrert, men er en Champagne i fin balanse med gule modne epler, fint mineralsk bitt, litt sitrus og lett brioche preg. Absolutt bra denne! Det den mangler i konsentrasjon, tar den igjen i balanse og det elegante preget. Til skalldyr. 90 poeng.

 

Gyéjacquot Anatom Champagne Blanc Vrai – Basisutvalget – 390 kroner

Denne Champagnen tuller ikke med Chardonnay, Pinot Noir eller annet – her er det Pinot Blanc som gjelder – 100%. Den er lagret 36 måneder på bunnfall og er tørr med en middels + intens nese og dypere frukt. Store modne gule frukter, lett blomst og mineralsk preg. Champagnen har en stor og fin kremet mousse, med en perfekt balanse mellom syre og frukt. Store runde kjeks, brioche og fin tørket frukt med noe innslag av nøtter preger paletten. Dette var også bra! Til krydret fisk. 90 poeng. 

 

Dautel Cadot Emélie – Partiutvalget – 549 kroner

En champagne som er laget kun på Pinot Blanc og er modnet i 36 måneder. Champagnen er stor, rik og med noe maskulinitet opp av glasset. Her er det modne gule epler, krydder og noe kjeks. Den har en stor fin mousse, med bra konsentrasjon der litt grønne bitre epler, noe gule modne epler og mineraler gir en god musserende med en tørr og fin utgang. 89 poeng.

 

Von Buhl Riesling 2015 – Partiutvalget – 220 kroner

Tyskland lager også musserende (Sekt altså) i flere forskjellige varianter med relativt vekslende hell. Denne her er laget på 100% riesling-druer, lagret på bunnfall og senere på flaske i 15 måneder. Denne musserende vinen har en mer utviklet gulfarge, med en ganske så intens nese med lett fyldig gule frukter og nøtter. Noe gjærpreg, men ikke så voldsomt. En ganske så fin nese dette faktisk! Medium store bobler med en middels kosentrasjon, der det typisk syrlige grønne eplet leder an foran noe lime, brioche og selvfølgelig mineraler. En ganske lett – men harmonisk og morsom musserende. En liten vinner dette – noe av det bedre jeg har smakt fra Tyskland på den musserende fronten! Hva med å ha den til sushi, asiatisk mat eller bare til kos? 88 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Houblin Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs 2014 – Basisutvalget – 180 kroner

Crèmant kommer jo i alle slags fasonger, og denne bdb er følgelig laget på 100% Chardonnay. Denne musserende er middels intens med litt generisk forsiktige gule frukter på nese. Også lett mineralsk. Den har en fin, fyldig mousse, men mangler kompleksitet. Men frukten er tiltalende, med saftige gule frukter, litt saltpreg og med en fin balanserende syre.  En bra musserende dette. Til salt fisk eller til kos. 86 poeng.

 

L.Carron Crémant de Bourgogne Le Crèt de La Fée bdb 2015 – Basisutvalget – 220 kroner

Denne er også med 100% Chardonnay og er lagret 12 måneder på bunnfall. Den er rik med litt parfymert gule frukter og lett jordlige toner. Også noe ubestemmelig på nese. En fin enkel mousse med litt kremet følelse med generisk gule og grønne frukter. Mot litt mørk moden tropisk frukt og kjekspreg på paletten. Litt ubestemmelig denne egentlig, men drikker fint altså. Ha den til skalldyr eller annen hvit fisk. 85 poeng.

 

Winter Riesling Brut – Basisutvalget – 193 kroner

Nok en tysk musserende som er lagret 12 måneder på flaske. Den har en middels intens gul frukt med noe brød og lett gjærpreg. Den er tørr med den typiske tøffe syren. Både grønne og gule epler her og noe sitrus. Fin utgang, men en sitter egentlig igjen med litt enkel syrebasert musserende. Morsomt nok det. Til mat med en del syre i. 84 poeng.

 

Sanger Terroir Natal Blanc de Blancs Grand Cru – Basisutvalget – 300 kroner

Denne her kommer følgelig med 100% chardonnay-druer og er lagret en god del år på flaske. 30% av denne musserende har ikke gjennomgått maloaktisk gjæring. Den viser en middels intensitet på nese med sitrusfrukter og noe kjemisk preg. Lav til middels konsentrert på paletten med høy syre som skinner for mye igjennom de gule modne eplene og sitrusfrukten. Noe kjekspreg også. Kanskje til syrlig mat, ellers så blir den nok litt tøff. 84 poeng.

 

Petit-Camusat Blanc de Blancs Brut – Partiutvalget – 315 kroner

Denne musserende på 100% Pinot Blanc-druer er rik og har en fin nese med gule epler og lett gjær. Middels konsentrasjon, med modne gule frukter, pærer og med moden litt stor gjærbakst på paletten. Egentlig så faller den noe igjennom og framstår som lite berikende. Best på nese. 83 poeng.

 

Bliard-Moriset La Belle Bleue Blanc de BLancs Grand Cru – Basisutvalget – 370 kroner

Merk, smaksnotatet er skrevet lenge før utseende på flasken ble avslørt. Denne musserende på 100% Chardonnay-druer er lagret 40 måneder på bunnfall i flaske og viser litt moden frukt med lav intensitet på nese, med typiske gule frukter, og med ganske utpreget gjærduft. Sånn kjemisk, uharmonisk preg. På paletten er det en gul moden frukt, noe krydder og bakst, men også her med veldig mye gjær. Kan ha vært en dårlig flaske, men det ble ikke reagert av journalistpanelet under smakingen. 81 poeng.

 

Hvite viner

Von Buhl Kiesleberg Deidesheim Resling GG 2016 – Partiutvalget – 370 kroner

Denne tørre rieslingen fra Von Buhl med opphav i Pfalz, Tyskland har håndplukkede druer og er gjæret i store fat i 21 dager. På nese er den rik, men har fortsatt noe uforløst med seg. Dog er frukten behagelig med et bra eplepreg, lime og noe mineraler. Vinen har ikke den største konsentrasjonen, men tar det virkelig igjen med en delikat frukt på paletten som sitter virkelig godt i. Saftige epler, urter og med et  herlig bitt på mineralene. Vinen har også en flott balanserende syre, ikke for meget, og ikke for lite. Dette er en bra vin det! Ha den for eksempel til tradisjonell maki. 91 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Rings Saumagen GG Riesling Trocken 2016 – Partiutvalget – 399 kroner

Denne her er også fra Pfalz og det er brukt både ståltank og store fat på deler av vinen. Vinen er rik på nese, med litt store runde frukter med lett tropisk preg og med en fin syre som skinner igjennom. Vinen er konsentrert med store runde gule frukter på paletten. Litt varmere anslag, men gir også et delikat preg med blomster og lett parfymert slør på utgangen. Den mangler kanskje litt kompleksitet, men er absolutt en meget god vin. Til sushi og rik fisk. 89 poeng.

 

Nik Weis St. Urbans-Hof Riesling Saarfeilser GG 2016 – Partiutvalget – 345 kroner

Denne vinen fra Mosel er spontanfermentert på gamle tyske eikefat og har 8 måneders lagring på bunnfall. På nese er den stor og relativt fruktig med litt tropisk anslag, men også med noen epler og urter. Også noe bittelitt blomsterpreg. Middels konsentrert med litt modne sødmefulle epler og tydelig sitruspreg på paletten. Den gir et fint syrlig bitt, uten at det blir for mye. En bra vin dette. Tenker at noe asiatisk mat kan fungere her. 88 poeng.

 

Livon RoncAlto Ribolla Gialla 2016 – Partiutvalget – 200 kroner

Denne her er fra Collio i Friuli-Venezia Giulia der både ståltank og eikefat har vært med i prosessen. Druen som brukes er Ribolla Gialla og gir en vin som er rik med tropisk frukt og litt nøttepreg. Den er ganske så behaglig og interresant på nese faktisk. Vinen er middels konsentrert med en fin rundhet på paletten. Det er tropisk moden anslag med en bitter grapefrukt sammen med litt nøtter på utgangen. En bra vin dette! Til forskjellige fiskeretter. 87 poeng.

 

Zidarich Malavazija 2015 – Partiutvalget – 339 kroner

Denne vinen er også fra Friuli, men lages på Malvasia-druen. Vinen er lagret i hele to år på slavonsk eik. Vinen er ikke så rik på nese, men viser moden frukt av sitrus, noe appelsin og lett brødbakst. Vinen har en bra fylde i seg med fin balanserende syre. Her er det gule epler, sitrusfrukter og lett bitre blomster på en lang utgang. En bra vin dette også. Kan passe til pasta med sjømat i. 87 poeng.

 

Pomodolve Diletto Derthona Timorasso 2014 – Partiutvalget – 217 kroner

Denne hvite er fra Piemonte og er laget på den mindre kjente druen Timorasso. Det er ståltank som gjelder her. Vinen har en moden gul frukt som er litt forsiktig med å slippe opp. Vinen har noe dyphet på nese, men den har ikke kommet skikkelig ut enda. En bra konsentrasjon på paletten med fine gule saftige frukter, med litt kremete følelse. Litt appelsin, litt nektar, litt sitrus sammen med gode mineraler. Også en bra balanserende syre på denne. Konklusjonen er at dette er en bra fruktdreven vin som gir muligheter til å vise fram Timorasso-druen. Til enkle fiskeretter eller til helgekosen. 87 poeng.

 

Frei Gigante 2015 – Basisutvalget – 230 kroner

Dette er en vulkanvin fra øya Azorene og viser modne gule epler med noe urteinnslag. Middels konsentrert på paletten med gul frukt, noe brente og jordlige toner. En vin med greit særpreg, som faller litt midt på treet. Hvit fisk eller kanskje til og med kylling. 85 poeng.

 

Ricci Terre di Timorasso 2014 – Basisutvalget – 215 kroner

Også her er det Piemonte og Timorasso som gjelder. Denne er lagret 1 år på ståltank og viser en ganske så moden gul farge. På nesen følger den opp med stor rik moden frukt med noe meloner og lett parfyme. Kanskje vel moden frukt også. Lav til middels konsentrasjon med litt generiske grønne og gule frukter, noe jordlige toner og med absolutt en fin mineralitet her. 85 poeng.

 

Poggiobello Friulano – Basisutvalget – 175 kroner

Friuli som gjelder her, med 100% Friulano (tai) druer. Vinen er rik og har de mer tutti-frutti tonene med noe spicy preg. Middels konsentrasjon, men har en fin rundhet i frukten. Lett modne gule epler, noe tropisk innslag og med noe saltpreg. En bra vin dette som kan brukes til litt salt fisk. 85 poeng.

 

Bettulle Friulano 2016 – Partiutvalget – 190 kroner

Samme som ovenfor – Friulano som gjelder her også. Vinen er lagret minimum fire måneder på bunnfall. Vinen er middels intens på nese med litt gule frukter med et lett honning-bitt. Middels konsentrasjon med litt store sødmefulle frukter på paletten. Noe epler og lett bitter frukt, men ikke av den negative sorten. En bra vin dette og. 85 poeng.

 

Rock Ferry Trig Hill Pinot Gris 2015 – Basisutvalget – 240 kroner

Her er det et innslag fra den nye verden med denne vinen fra Central Otago i New Zealand. Vinen er laget på Pinot Gris og har en fin intensitet på nese med litt sjy gul frukt, men som allikevel sitter lenge i med fin mineralsk tone. Lav til middels konsentrasjon, med gule meloner, nøtter og litt urtepreg. Følger ikke like opp den gode nesen, men det er absolutt en grei vin dette. 84 poeng.

 

Stella Collio Ribolla Gialla – Partiutvalget  220 kroner

Nok en Friuli-vin, der denne er laget på 100% Ribolla Gialla. Det er stål som er sjefen her også. Vinen er ganske så rik og luftig på nese, med modne gule epler og med bra mineralitet. Lav til middels konsentrasjon på paletten og faller dessverre litt igjennom. Litt uinteressant frukt. Litt lav syre. Kanskje trenger den bare et lite år for å åpne seg. 83 poeng. 

 

Skerk Malavazija – Partiutvalget – 340 kroner

Friuli og Malvasia her. Denne har vært spontanfermentert i store slavonske eikefat og viser en gul moden farge. På nese er den rik og nesten vel voldsomt blomstrete med noe syrlig sitrusfrukt. Vinen har en lav konsentrasjon, med litt syrlig og bitter frukt. Også her ganske floral og framstår ikke så voldsom harmonisk akkurat. Kanskje trenger den bare litt tid. 83 poeng.

 

M.Difficulty Roaring Meg Pinot Gris – Basisutvalget – 230 kroner

Her er den andre vinen fra Central Otago og New Zealand. Pinot Gris er også dronningen her med lett parfymert tropisk frukt med noe nektar i førersetet. Middels konsentrasjon med en palett som er ganske så forglemmelig. Litt vasne modne epler, litt jord og med noe blomsterpreg. Helt ok vin. 83 poeng.

 

Røde viner

Allessandria Fratelli Barolo Monvigliero 2013 – Partiutvalget – 480 kroner

Verduno er en av mine favoritt-kommuner i Piemonte, med produsenter og viner som har vært litt under radaren og som har gitt forholdsvis meget gode priser. Nå har Verduno begynt å få litt interesse, spesielt med de flotte vinene fra Burlotto. Denne her fra Fratelli er ganske stor på nese med mørk rød frukt, tørket bør og noe lette roser og fioler. Godt å lukte på, men er lett uforløst. Middels konsentrasjon, med litt leken rød syrlig bringebærfrukt noe kirsebær og fiolpreg. Læpreg også. Lang, mineralsk elegant utgang. Vinen har en fin nerve, og syren balanser den på en god måte. Vinen trenger å vokse litt, må legge på seg litt kompleksitet for at dette skal bli helt der oppe, men dette er absolutt en god vin. Trenger bare tid. Vil passe til lam. 91 poeng. For nå. 

 

Tedeschi Capitel Monte Olmi Amaraone d.V.CI.Riserva 2011 – Partiutvalget – 599 kroner

Denne Amaronen har en drueblend med 30% hver av Rondinella, Corvinone, Corvina og en liten støttepilar i Rossignola. Druene er følgelig håndplukket og druene er tørket i fire måneder med 40-60 dager maserasjonstid. Fatlagringen er på botti i 3-4 år før flasketapping. Vinen har en mørk og intens lilla frukt, vanilje og søt kokesjokolade på nesen. Vinen har er en skikkelig konsentrasjon og viser fin maskulinitet. Dette blir ikke så grovt at det er kroppsbygger tendenser, ingen kokt eller for mye søtladen frukt her. Vinen er presis og tydelig med mørke solbær, skogsbær og med fine toner av kakaobønner. Dette var godt det! Og alkoholprosenten? Må jeg røpe den? Helt sikker? 17%… Ja, dette er en vin som sikkert får slakt av flere andre vinjournalister, men jeg gir den cred for å balansere fjellstøtt på den tynne linjen. Dette beviser nok at 2011-årgangen kler Amarone på en helt utmerket måte. Til kraftige kjøttretter, gjernet grillet. 91 poeng.

 

Masi Campolongo di Torbe Amarone d.V Classico 2009 – Partiutvalget – 800 kroner

Denne vinen fra en av flaggskipene i Veneto, spesielt i volum, har en drueblanding på 70% Corvina, 25% Rondinella og 5% Molinara. En liten funfact er at druene er tørket på bambusmatter i 50 dager før 3 år på slavonsk eik fulgte. Også noe flaskelagring. Vinen er middels intens på nese, med litt søtladen, men ikke for varme, mørke bær med bjørnebær, kaffe og noe syrlighet også. Konsentrert på paletten med fin sødmefull frukt med modne skogsbær og noe tørket frukt. Faste tanniner og fin syre. Trenger nok litt tid enda, men dette er en flott representant for Veneto dette. Til kraftige kjøttretter. 90 poeng. For nå. 

 

Ch.Gazin Pomerol 2010 – Partiutvalget – 1300 kroner

Ch.Gazin er et kjent slott i Pomerol og denne er laget i en stor årgang for Bordeaux. Drueblenden er 86% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon og 4% Cabernet Franc. Så dette kan vel ikke skuffe? Vinen er stor og rik på nese, med sødmefulle bær med mørke modne bjørnebær, lett våt skog og bittelitt lær. Et lite alkholsting også. Ganske så konsentrert, og litt vanskelig å få tak på. Ikke så varm og stor som forventet etter lukten å bedømme, men har noen vel modne solbær, noe plomme, og på en fast utgang en god del tobakk som sitter i. Ikke helt som på røykehjørnet, men merkbart. Følgelig faste tanniner og høy syre. Dette er ingen vin i harmoni, og er relativt lite behagelig enda. Det er gode komponenter her, men den når ikke opp til forventingene. Men for all del, gi denne 20 år kjelleren, så kan den bli interressant den. Bør stige to, tre poeng. 90 poeng. For nå. 

 

Leroux Gevrey Chambertin Vielles Vignes 2015 – Basisutvalget – 460 kroner

Denen burgunderen på gamle vinstokker i Gevrey fra Benjamin Leroux har følgelig druer på Pinot Noir og er lagret på fat i 18 måneder derav på 10% nye fat. Vinen er noe lukket på duft enda, men har en viss rikhet i seg. Her finner du mørke bringebær, litt krydder, men også noe animalsk ved seg. Også blomsterpreg på nesen. På paletten er vinen mer åpen og morsom med leken saftig rød frukt. Har også en fin dybde i seg. Litt treverk og lakris på en fin utgang, der tanninene og syrenivå er middels. En god vin dette. Ha den sammen med en amerikansk vin på Pinot Noir-druen til Thanksgiving-middagen eller til nyttårskalkunen. 89 poeng.

 

Palmina Nebbiolo Rocca 2009 – Partiutvalget – 330 kroner

Min litt stive nakke strammer seg litt til. Nebbiolo fra Santa Maria Valley – California – USA? Skeptisk! Denne vinen er gjæret på åpne fat rundt 40 dager og er lagret på nøytrale 500 liters fat i 60 måneder. Noe høy alkoholprosent, nesten 15%. Vinen åpner faktisk med et relativt preg av nebbiolo den – røde, litt parfymerte bær, fin floral og med noen urter på nese. Middels konsentrasjon, og mangler kanskje den lille dybden som en finner i Piemonte. Men vinen har fine elegante bringebær, kirsebær, og lær på en lett utgang. Igjen en friskere utgave av en tradisjonell italiensk nebbiolo dette, og den kjører seg faktisk ikke fast. Morsomt. Bør prøves. Kan fungere fint til både lam og for eksempel kalv. Noe enklere viltretter kan også gå. 89 poeng.

 

Wind Gap Lina Matta Vineyard Nebbiolo 2009 – Partiutvalget – 399 kroner

Nok en amerikansk nebbiolo fra Pax Mahle, som du kanskje husker fra forrige slipp. Druene til denne her er kjøpte der 50% er hele klaser som blir spontanfermentert med lagring på gamle fat i 39 måneder. Vinen har litt søtladne røde bær, florale toner, fin tjære og lett lakris. Vinen er middels konsentrert, med fin rød leken frukt. Tanninene sitter fint i, og er som resten av vinen – ukomplisert, men harmonisk. En god vin. 89 poeng.

 

 

Clendenen Family «Bricco Buon Natale» Nebbiolo 2011 – Partiutvalget – 385 kroner

Den siste Nebbe-vinen fra USA i denne lanseringen. Vinen har en litt søtladen frukt på nese, med tørkede bær og lett sviske. Middels kosnetrasjon, men også denne er en Nebbiolo-basert vin som er mer tilgjengelig en fra moderlandet med røde bær og en meget krydrete tone. Også litt jordlig preg. Litt lakris. Morsomt dette også! 88 poeng.

 

ArnaldoRivera Barolo Monvigliero 2013 – Basisutvalget – 379 kroner

Nok en Verduno-vin som viser gode takter. Denne vinen på Nebbiolo har skallkontakt i 12 dager og følges opp med 32 måneder i 900 liters fat. (Tonneau). Vinen er ganske så intens på nese med forførende toner av roser, violer og med et fint krydet bringebærsnitt. Middels konsentrert, med ganske så slank og elegant frukt, med en fin kremete rød spicy kirsebær og bringebær frukt. Fin utgang. Noen helt lette grønne toner trekker ned helhetsbilde, men denne lagrer du fint i noen år til. Bra vin til lammemåltidet. 88 poeng.

 

Ch.du Glana 2010 – Partiutvalget – 345 kroner

Denne Bordeaux-vinen er fra St.Julien og har klassisk drueblend fra vestsiden med 60% Cabernet Sauvignon og 40% Merlot. Vinen er lagret i 12 måneder på eikefat, derav 20% nye fat. Vinen er klassisk mørk på farge og forsetter egentlig å være mørk på nese også. Mørke bær, plommer, litt vanilje, litt sedertre og med et fint sting av mørk sjokolade. Middels konsentrert på paletten med fine bjørnebær og saftige skogsbær. Noe pirrende syrlige bær finnes også her med fast og lang ettersmak. Vinen mangler litt dyphet, og syren er ganske markant. Tanninene er til stede, men er forsåvidt behagelige. Til rødt kraftig kjøtt. Gi den 5 år i kjelleren. En bra vin dette til rødt kjøtt. 88 poeng.

 

Camparo Nebbiolo d´Alba 2015 – Basisutvalget – 184 kroner

Denne vinen er med nebbiolo-druer fra Alba-området og er spontanfermentert med 30 dagers skallfermentering. Vinen er videre lagret i hele 30 måneder, derav 18 måneder på fat og 12 måneder på flaske. Vinen viser en fin nebbe-aroma med lett utviklet røde tørkede bær, litt tjære, og lett treverk. Vinen er middels konsentret på paletten med den flotte modne nebbe-frukten, her er det saftige kirsebær, noe tjære, mot negllakksfjerner, urter og lett lakris. Dette er godt håndtverk dette til en rimelig penge! Allround-vin. 87 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Grille Iole Schiopettino di Prepotto 2014 – Basisutvalget – 260 kroner

Denne vinen er fra Cividale del Friuli som ligger i langt unna Slovenia. Vinen er laget på 100% Schioppetino og har ikke vært lagret på fat. Vinen er ganske intens med rik pirrende frukt, med et ganske så bløt anslag med bra jordbær og bringebær nese. Middels konsentrasjon med litt kjølig rød frukt med fine bringebær, noe mørkere skogsbær og en klar urtepreg. Vinen er litt hul i midten, men dette er en bra vin det. Til pasta, pizza og annet godt. 87 poeng.

 

Skerlj Terrano 2015 – Partiutvalget – 359 kroner

Det er ikke bare hvite viner som lages i Friuli-Venezia Giulia, helt nord-øst mot slovenia og Kroatia. Området er rikt av kalkstein, og det er synlig i denne vinen. Druene kommer fra 20 år gamle vinstokker, er spontangjæret og gjennomgått 3 uker maserasjon. Vinen har modnet seg i 12 måneder på nøytral eik. Denne er mørk og intens på nese, med litt søtladne solbær og skogsbær. På paletten er vinen middels konsentrert, med litt mørke, men fruktige bær med noe herlig syrlig preg. Noe urter og mineralsk også. Dette var ikke en kompleks vin, men den er absolutt tiltalende med leken og fin frukt. Smart å ikke lagre denne på nye fat. Trenger ikke eik her. Ha den til enklere kjøttretter. 87 poeng.

 

Seguin Gevrey-Chambertin Vielles Vignes 2015 – 450 kroner

Nok en landsby-vin fra Gevrey-Chambertin i burgund med druer fra eldgamle vinstokker, 60-90 år gamle. Vinen har modnet seg i mellom 6 til 12 måneder på brukte eikefat. Vinen viser en fin floral nese med med elegante krydrete bringebær med akkurat passelig syrlighet. Medium konsentrasjon der kirsebær er i tet, med fin syre og noe skjulte tanniner. Fin saftig utgang, med ganske tydelig preg av urter. Noe lett treverk som er godt skjult. Denne trenger tid. Til litt krydret hvitt kjøtt. 87 poeng. For nå. 

 

Louis Max Gevrey Chambertin Vielles Vignes 2015 – Partiutvalget – 450 kroner

En ny landsby-vin fra Gevrey med Pinot Noir som er lagret på fat i 18 måneder derav 10% nye fat. Vinen er middels intens, med litt søtladne jordbær og bringebær. Middels konsentrasjon, men har relativt rundhet i seg, som er noe behagelig med litt søte kirsebær, bringebær og noen fattoner. En grei utgang. Sitter igjen med at det er noe uforløst enda med denne. 86 poeng. For nå. 

 

Ch.Gravettes Samonac 2015 – Basisutvalget – 134 kroner

En rimelig Bordeaux fra Còtes de Bourg med 90% Merlot og 10% Cabernet sauvignon. Denne er ikke lagret på fat faktisk. Vinen har en bra intensitet og grei dybde i frukten, med mer lekenhet enn hva som kanskje forventes i en vin fra Bordeaux. Litt søte bringebær og lakris. Middels konsentrert på paletten med en fin solbær-følelse som varer ganske så lenge. Lett sjokoladepreg også. Fine tanniner og bra syre. En bra og litt morsom Bordeaux i denne flotte årgangen. Kan passe til pasta og pizza med kjøtt på. 85 poeng. Spesielt anbefalt.

 

Gassier Garrigues 2016 – Basisutvalget – 140 kroner

Denne vinen er fra Sør-Rhone og er nesten en ren Syrah, med et innslag av 5% Grenache. Vinen er spontanfermentert der det er brukt noen hele klaser. Vinen har mørke, lett parfymert skogsbær og har et lett vaniljepreg. Vinen har middels konsentrasjon med fin rød frukt som kanskje er noe varme og søtladen samt en fin kryddertone. Litt bitter utgang trekker ned. Til hygge. 84 poeng.

 

Dominguez Tacoronte acentajo 2015 – Partiutvalget – 222 kroner

Dette er en øyvin fra Spania, rettere sagt Tenerife, med fem forskjellige druer der Listàn Negro er hoveddruen. Vinstokkene er ganske gamle faktisk, 60 år, og fatlagringen er på 5 måneder. Vinen har en grei intensitet på nese, med lett parfymert rød frukt. Noe bringebær her. Lav til middels konsentrasjon, vinen føles litt litt kjemisk og underutviklet med parfymerte moreller. Treffer ikke helt denne, men er for all den en grei vin som en kan drikke sammen med svinekjøtt mens en drømmer tilbake til de spanske ferieøyene. 83 poeng.

 

Camillac Bordeaux 2015 – Basisutvalget – 110 kroner

Denne vinen er også fra Còtes de Bourg i Bordeaux, men er laget på kun Merlot-druer og det er ikke brukt fat. Vinen har litt mørkere toner på nese, med litt bjørnebær og lett parfyme. På nesen er den noe tiltalende, men vinen faller helt igjennom på paletten. Lav konsentrasjon med noe lette bringebær og kryddertoner. Vinen har faktisk litt bitt i tanninene og vinen har en bra syre. Synd frukten ikke er der da. 81 poeng.

 

Cátulo Tinto Garnacha 2016 – Basisutvalget – 120 kroner

Denne her er fra Spania, mer bestemt fra Navarra. Vinen viser litt søtladen frukt, med noe røde plastelina toner. Lav til middels konsentrert på paletten med mørkere røde bær med en grei lengde. En helt ok vin. 80 poeng.

 

Chakana Maipe Malbec 2016 – Basisutvalget – 119 kroner

Denne argentineren er fra Mendoza og laget fullt og helt på Malbec-druer. Vinen er kun lagret på ståltanker. Vinen har en bløt og moden rød frukt på nese. Lav konsentrasjon, og framstår som enkel. Noe parfymert skogsbær og krydder her. Eneste som merkes spesielt positivt er en fin syre i vinen. 79 poeng.

 

Cesar Ca´Grande Roagna Sangiovese Superiore 2016 – Basisutvalget – 109 kroner

En vin fra Emilia-Romagna med 100% Sangiovese. Eller skal ligne på dette i hvertfall. Her er det mye parfyme! og noe kirsebær. Lav konsentrasjon med tilnærmet ingen frukt. Noe rødt er det, men jeg vet ikke hva. Helt uinteressant. 76 poeng.

Legg igjen et svar