Skip to main content

Da kan høsten starte! I tradisjonen tro lanserer Vinmonopolet og vin-importørene flotte høstviner i september-lanseringen med perfekt konsentrasjon og druetyper for høstens vilt og lammemåltider.

Jeg har testet 60 viner fra lanseringen og kan trygt anbefale 35 viner, derav 12 hvite viner og 23 røde viner som du finner smaksnotater på under. De vinene jeg mener leverer spesielt bra for prisen har fått betegnelsen «Spesielt anbefalt».

Temaene for denne lanseringen er California, Sør-Rhone, gode kvalitetsviner på Rieslingdruen fra Tyskland og noen nisjeviner fra øyer med vulkaner til deg som allerede trodde du hadde smakt alt. Vin fra Azorene? Aktiv vulkan, mye vind, murer som beskyttelse i vinmarken.. Ikke sant….

Viner fra California har hatt min interesse i mange år. Nå gjør dollarkursen og andre faktorer at den store wow-faktoren som disse vinene kanskje har hatt er dalende. For eksempel har vinmarksprisene blitt den nest dyreste etter Burgund, altså dyrere enn for eksempel Bordeaux og Piemonte. Mye skyldes høy etterspørsel etter å dyrke ettertraktede viner, men også bygging av fancy hotellkompleks og annen turistindustri presser prisene opp.

De amerikanske vinene har ofte vært preget av høy alkohol og vel rike viner, men i de senere år har flere produsenter brukt mindre fat og fått viner med lavere alkohol. Dyrking av flere typer druer har også vært interessant.

I denne lanseringen er vinene fra Cathy Corison og Steve Mathiasson spesielt interessante. Corison har drevet med vin i Napa Valley siden 70-tallet og det er interresante er at hun har vært vinmaker hos en annen nykommer på det norske markedet – Long Meadow Ranch som jeg oppdaget for et par år siden under en messe der de søkte importør. Både Cabernet-vinene, men spesielt vinene på Pinot Noir viste utsøkt kvalitet som skilte seg ut på messen.

Steve Mathiasson har jeg vært inne på før. Alle som har sett vinfilmen «Sohm – into a bottle» (et must) fikk stor medfølelse til Steve og hans familie etter at jordskjelv rammet området i 2013 og ødela deler av produksjonen hans og ristet huset deres av grunnmuren. Han er også en interessant type som nå dyrker over 25 druesorter og har ingen tanker om å gi seg med dette. Heller tvert i mot. Vinen som lanseres nå, er vel strengt alt en relansering da vinen har vært å finne på spesialbutikkene en god stund allerede. Merk at både vinen fra Corison og Long Meadow Ranch er kjøpt inn i et parti på 144 flasker og fordeles på 20 butikker.

For å holde deg oppdatert med nye artikler og smaksnotater på botti kan du like facebook-siden som du finner HER.

(MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere.)

 

Hvite viner

Gaia Thalassitis Oak Fermented 2015 – Basisutvalget – 225 kroner

Ja, de hvite vinene fra ferieøya Santorini som lages på deres Assyrtiko-drue er knallgode. Gaia er kanskje en av de beste representantene for vin på øya og denne hvite utgaven er fermentert på eikefat. Jordsmonnet er av vulkansk jordsmonn. Og en spoiler-Alert – dette er ikke vin for sjarte sjeler – jeg liker den!

Høy intensitet på nese, men store runde frukter som kommer opp av glasset i flere lag. Gule epler, litt tropisk preg med nektar og melon i spissen. Selv om nesen viser konsentrert frukt er vinene ganske frisk og leken på nesen. 13% alkohol i vinene med en medium + konsentrasjon med gule epler, tydelig krydder og mineraler som sammen med litt bitter grapefrukt danner spennende lang utgang. En vin med stort særpreg til rimelig penge! Ha den med litt fet fisk.  90 poeng. SPESIELT ANBEFALT.

 

Zilliken Saarburg Rausch Riesling GG 2016 – Partiutvalget – 389 kroner

En Grosses Gewachs fra Mosel som får lett sødme med restsukker på 9 gram, men som balanserer fint med litt over 7 gram syre. Vinen er relativt opulent på nesen, med krydrete gul frukt. En sånn «her er jeg» vin. Lurer på om det er litt mye svolvel i vinen, men det blåser vel av uansett. En medium + konsentrasjon med modne gule epler som oppleves delikat med en fin syre. På utgangen kommer de grønne eplene og et tydelig mineralsk preg fram. Dette er kanskje en litt spesiell vin, men absolutt morsom og interessant! Den tyske vinen i testen med mest særpreg, synes nå jeg. Prøv den til asiatisk mat. 90 poeng.

 

Ver. Hosptien Kanzemer Altenberg Riesling Trocken GG 2016 – Partiutvalget – 360 kroner

Nok en Mosel-vin som får litt sødme med ca 9 gram restsukker og 7 gram syre. Vinen er gjæret i temperaturkontrollerte ståltanker og modnet i tank før tapping. Lys grønngul farge med tydelig intensitet på nesen, med runde gule epler, litt sitrus, blomstertoner og og lett flintpreg. Fin konsentrasjon mer komplekse frukter med syrlige grønne epler, litt fersken og lime, og en ørlite smak av pære. Syren balanser hele vinen på en god måte. Dette var en også en meget god vin. Prøv den til asiatisk mat.  90 poeng.

 

Von Winning Riesling Kieslberg GG 2016 – Partiutvalget – 380 kroner

En kjent og kjær produsent i Norge, har Von winning fra Pfalz i Tyskland blitt. Denne vinen er faktisk ganske spesiell synes jeg. En nervøs vin? Jepp. På nese har den en fin intensitet med litt skjøre gulgrønne frukter, med litt nøtt og gult strå. Opplevelses som relativt tørr selv med 5,7 gram restsukker. Medium konsentrert sitrusfrukt med en litt nervøs dame på syre. Klare pærer og sitroner på utgangen. For meg ble dette en spesiell vin som trenger litt tid før den blir mer i harmoni. Det kommer  nok. Prøv den til sushi eller lette fiskeretter. 88 poeng.

 

Santo Santorini Assyrtiko Reserve 2015 – Partiutvalget – 230 kroner

Denne greske vinen fra Vulkanøya Santorini er laget på 100% Assyrtiko-druen og er tørr. Skallkontakt i 6 timer før pressing og lagring i 12 månder derav 6 måneder på franske eikefat og 6 måneder på flaske før lansering.

Vinen er litt sjy på nese, men med abosolutt en underliggende nerve med gule frukter, krydder og lett nøttelukt. Medium konsentrerte modne gule frukter med lett bitterhet på midtpartiet med et mineralsk og tydelig fatpreg på utgang. Dette er en voksen vin og trepreget blir for drøyt enda. Kanskje varer frukten, så antar at vinen drikker enda bedre neste sommer. Eller sommeren etter der. Eller… 88 poeng.

 

Horst Sauer Escherndorf am Lumpen 1655 Silvaner GG Trocken 2015 – Partiutvalget – 349 kroner

Jeg er jo veldig glad i den erketradisjonelle Silvanerdruen og er glad at noen fortsatt tørr å dyrke denne og ikke planter Riesling-druer i stedenfor. Horst Sauer holder til i Franken-distriktet og denne vinen er meget tørr med rundt 7 gram syre. Vinen er lagret på ståltank og er mer fruktdreven.

Dette kjennes på nesen med voldsomme ville blomster og litt urene sitrusfrukter. Knusktørr, men medium kompleksitet med ganske så harmoniserende epler, sitrus og lett lime. Syren balanserer vinen godt. Jeg synes det ble litt i overkant mye frukt og lite terroir her, men en absolutt god vin med særpreg. Til hvitt kjøtt.  87 poeng.

 

Bassermann-Jordan Kalkofen Riesling GG 2016 – Partiutvalget – 359 kroner

Nok en annerkjent vinprodusent fra Pflaz i Tyskland på denne lanseringen. Vinen er spontangjøret i ståltanker og modnet på bunnfallet. Knusktørr med ca 7 gram syre.

Vinen er tydelig på nese, litt oppulent, med grønnere frukt, pære og mineraler. En crispy syre kjennes også. Litt skuffende konsentrasjon på paletten egentlig, med litt kjøligere frukt med epler, lime og litt bitter krydder på utgangen. Kan druene være plukket vel tidlig? Vet ikke, men falt litt igjennom, men kan nå bedres med et år eller to i kjelleren. Prøv den til Sushi. 87 poeng. 

 

Vassaltis Santorini Assyrtiko Barrel Aged 2015 – Partiutvalget – 250 kroner

Nok en øy-vin fra Santorini på Assyrtiko-druen med medium intens frukt på nesen med gule modne epler, litt nøtt her også med noe fat. Ganske så elegant på nesen. Fin konsentrasjon med mer tropisk frukt og mineraler. Ikke så fatpreg i munnen. Syren balanserer godt. Midtpartiet føles dessverre litt hult, men utgangen er lang. Kan passe til forskjellige fiskeretter og kylling. 87 poeng.

 

Lantieri Malvasia Bianco Secco 2016 – Partiutvalget – 209 kroner

Enda en Vulcan-vin fra Sicilia på kun Malvasia-druer, med ganske så lav alkoholprosent, 11%. Kraftigere strågul farge med rik nese, litt voks og dypere tropiske frukter, melon og tydelig krydder. Innledningsvis viser vinen mer konsentrert tropisk frukt på paletten med dessverre faller den litt igjennom på mellompartiet. Mulig det lave alkoholnivået spiller inn her? Tar seg opp i utgangen igjen med gule frukter. Dette er en god vin, som mangler det bittelille for at det skal være et kjempekjøp. Men igjen, en god vin som kanskje bare trenger et år eller to? Til fisk eller hvitt kjøtt. 87 poeng.

 

Virgona Salina Bianco 2016 – Basisutvalget – 184 kroner

Ny vulcan-vin fra Sicilia med 90% Malvasia, 5% Catarratto og 5% Inzolia druer (Rekk opp hånden de som har forsøkt de to sistnevnte druene før…) Strågul farge, litt sjy nese, med litt generisk gulgrønne frukter. Tørr, med mer konsentrert frukt enn hva nesen skal antyde. Smattende følelse med tropisk fukt og fin syre. Litt kort utgang, men en god vin dette. Til smaksrike retter. 86 poeng.

 

Bouzereau Bourgogne Aligoté 2015 – Partiutvalget – 169 kroner

Denne burgunderen på 100% Aligotè druer viser lys strågul farge med medium intensitet på moden frukt som er litt ubestemmelig egentlig. Tørr vin, med middels konsentrasjon med varm litt sursøt frukt  og lette kryddertoner. Ukomplisert og any given day vin. 84 poeng. 

 

Ormarine Picpoul de Pinet 2016 – Basisutvalget – 130 kroner

I juli ble det lansert et godt hvitt kjøp fra Languedoc-Roussillon i Frankrike, og sannelig kommer det nå en ny god kandidat. Lys grønngul med aromatisk nese med grønne frukter og krydder. Medium konsentrasjon med fin dybde i frukten. Litt grønne druer, epler og sitrus. Lett minerlalsk. Til lette fiskeretter. Et godt kjøp. 84 poeng.

 

 

Røde viner

Matthiasson Napa Valley Cabernet Sauvignon 2013 – Partiutvalget – 549 kroner

Napa Valley. California. 1976. Ringer det en bjelle? Det var da den sagnomsuste prøvingen tok sted der amerikanske viner laget på Cabernet Sauvigon ble prøvd opp mot alle Cabernets mor – Bordeaux. resultatet? Ikke spør franskmennene om dette. Uansett – Mathiasson var ikke med da, men Steve Mathiasson lager en fin vin fra Napa Valley med 85% Cabernet Sauvignon, 9% Merlot og 6% Petit Verdot druer. Alkoholprosenten er der den bør være, rundt 13,5%. Lagring på fat i 20 måneder på stort sett brukte eikefat.

Noe intens på nese med kraftigere mørkere frukt – varme solbær, bjørnebær, urter og pepper. Snakker vi alter ego til Pauillac? Nja, kanskje. Uansett, vinen har et flott aromabilde! Medium + konsentrasjon, med litt mer varmere frukt enn forventet. Mørke bær, men mer mot overmodne moreller, søtere solbær, lett fat og sjokolade på en saftig utgang. Tanninene er faste, med en liten fin nerve i syren som holder det hele sammen. Trenger tid, men er en meget god vin. 91 poeng.

 

Corison Napa Valley Cabernet Sauvignon 2013 – Partiutvalget – 684 kroner

Dette er vinen fra den evigunge Cathy Corison husker du, laget faktisk på 100% Cabernet Sauvignon. (!) Faktisk fermentert på fat, og lagret på franske eikefat i 22 månder, der 50% av fatene er nye. Vinen er rik på nese med mer søtladen plommer, strengt blomsterpreg og litt frisk krydder. Mer interresant innhold på paletten  med mer dypere og harmonisk frukt med flere lag av unge plommer, solbær, og litt peppertoner. Litt mørk sjokolade på en saftig utgang. Tanniner og syre tilstede, men er godt tatt vare på. Mye vin dette. Trenger også litt tid, men er en typisk vin til rødt kjøtt. Det begynner å koste, men det gjør Bordeaux også. Flott vin. 91 poeng.

 

Long Meadow Ranc Napa Valley Cabernet Sauvignon 2013 – Partiutvalget – 500 kroner

Denne har jeg gledet meg til lenge! Som nevnt traff jeg en representant for Long Meadow for en stund tilbake og de søkte importører til Norge. Jeg smakte meg igjennom hele rekka av viner og ble imponert. De har viner fra flere områder i California og spesielt et par av de på Pinot Noir var meget gode. Denne her fra Napa Valley og er også laget på 100% Cabernet Sauvignon med en fin alkoholprosent, 13,5%.

Litt sjy på nese enda, med noe bjørnebærpreg, krydder og lette vaniljetoner fra fatene. Mer elegant konsentrert frukt av skogsbær, urter og noe trepreg med fine integrerte tanniner. Kanskje litt lav syre, selv om det skal være tilstrekkelig. En litt stum utgang, men dette trenger bare tid til å vokse litt. Kanskje ikke for lenge, mangler kanskje litt frukt også, så lagre et par år og prøv den til rødt kjøtt. 90 poeng. 

 

LIOCO Valdiguie Lolonis Redwood Valley 2015 – Partiutvalget – 299 kroner

I California, rettere sagt i Mendocino, lager Lioco denne vinen på den mindre kjente Valdiguie-druen (Gros Auxerrois) som stort sett blir brukt i Languedoc-Roussillon i Frankrike. Også kalt Napa Gamay tidligere, men det viste seg tidlig på 80-tallet at druen allikevel ikke hadde noe med den franske erkedruen Gamay å gjøre, så da falt poenget bort. Druene er håndplukket og senere fottråkket der 60% av druene var hele klaser (Whole Bunch). Druesaften ble pumpet over 1 gang om dagen under maserasjonen på 14 dager og så videre lagret 9 måneder på nøytral eik.

Lett lilla på fargen, medium intens mørkere bæropplevelse med et fint elegant blomsterpreg. Medium konsentrasjon med saftige frukter, noe skogsbær, unge solbær og fine kryddertoner. Tanninene er ganske så krevende som brer seg utover med frukten og ender med en herlig  smattende utgang. Dette er en morsom, men seriøs vin! Her er det gjort flere interresante vinmaker-teknikker på en morsom drue dyrket i USA. Denne bør du prøve – bare for å kjenne noe nytt og lære. Dette var litt spesielt, men en morsom vin til rødt kjøtt og kanskje til høstens lam? 90 poeng. SPESIELT ANBEFALT.  

 

Joseph Phelps Freestone Pinot Noir 2014 – Basisutvalget – 349 kroner

En av mine favorittprodusenter av Pinot Noir-druen fra Sonoma Coast i USA de siste årene. Denne har på kanten en grei alkoholnivå med ca 14% og en dypere farge en forventet. Intens frukt på nese, den litt tradisjonsrike ørlite varme Sonoma-følelsen med skogsbær, yngre plommer, krydder og mørk sjokolade. Fin konsentrasjon med vel modne bringebær, lysere plommer, krydder og litt brente fat på en lang og smattende utgang. Tanninene og syren blir litt andre-fiolin her, men greier oppgavene sine greit. En meget god vin – sånn jeg liker litt mine amerikanske pinot Noir. Vil jeg ha «ekte vare» sparer jeg en stund og går og kjøper meg en Burgund. 90 poeng. SPESIELT ANBEFALT. 

 

Evening Land Seven Springs Gamay Noir 2015 – Basisutvalget – 300 kroner

Evening Land er også en produsent jeg i det skjulte har fulgt med over tid. De lager en rekke viner, men denne er litt spesiell. Fra vinmarker i Oregon med 100% Gamay druer med et behagelig alkoholnivå på rundt 12%. Druene er håndplukket og sponfermentert i hele drueklaser i sementkar og lagret 8 måneder på nøytral eik. Rød farge med en rik nese med veldig behagelige jordbær, med et krydrete preg og mineraler. For en harmonisk nydelig nese! Medium konsentrasjon med litt kjølig følelse med jordbær, litt brente kaffebønner og nydelige balanserte tanniner og syre. En vin som passer fint til lysere kjøttmåltider. Superkjøp på basis! Denne bør du prøve for å forsøke noe spesielt. 89 poeng. SPESIELT ANBEFALT. 

 

Castell’in Villa Chianti Classico 2013 – Testutvalget – 220 kroner

Erketypisk Chianti aom jeg har skrevet om før i 2012-årgangen laget på 100% Sangiovese-druer. I denne årgangen mangler den det lille ekstra. Intens, men vel moden rød frukt på nese med et fint jordlig preg. Medium kosentrasjon, med litt mindre frukt enn forventet, med modne kirsebær, urter og et tydelig fatpreg. Faste tanniner, og litt uklar syre. Denne trenger nok litt tid på å komme seg sammen denne, men ingen tvil, dette er en god vin altså. Til rødt kjøtt. 88 poeng.

 

Tenuta Terre Nere Etna rosso 2015 – Basisutvalget – 225 kroner 

Lillebror fra Sicilianske Terre Nere er laget på 98% Nerello Macalese og 2% Nerello Capuccio er meget rik på nese med kirsebær og jordbær, og framstår med saftig frukt som er relativt leken med bringebær, litt brent krydder og litt vel fast enda. Når tanninene blir mer integrert vil vinen bli noe mer behagelig, men absolutt en god vin dette også. 88 poeng. 

 

Vieux Clocher Gigondas Nobles Terrasses 2015 – Partiutvalget – 250 kroner

Gigondas, lillebror i Sør-Rhone gir oss her en vin laget på enkel og ren drueblanding (til å være Sør-Rhone) på 70% Grenache og 30% Syrah-druer. Vinen er mer oppulent på nese med skogsbær og et fint krydderpreg, nesten som lukte jul i stuen. Lett animalske toner. Medium konsentrasjon med fin saftig preg, med en deilig frukt som vokser i munnen. Mye tanniner, medium syre. Kanskje mangler den kanskje litt syre faktisk. Denne må lagres litt først. Fin til neste års viltbord. En seriøs og god vin. 88 poeng.

 

Broc Vine Valdiguié 2015 – Partiutvalget – 285 kroner

Stilig. Nok en amerikansk vin laget på Valdiguie-druen i samme årgang som den nevnt over. Det kan være gøy å kjøpe en av hver for få inn særpreget i druen og finne sin favoritt av disse. Vindruene kommer fra planter som er 60 år gamle, spontangjæret og det er delvis brukt karbonisk maserasjon. (Altså klasevis av druer i en lukket gjæringstank som fylles med karbondioksid, blir gjerne brukt til å lage fruktige og saftige viner.)

Vinen er mer oppulent i glasset med litt varme, seriøse bær. Minner etter kort tid som ren elegant solbærtoddy på nesen, bare tilført litt alkohol! Medium til lavere konsentrasjon av frukt, til enkel frukt med solbær og lett lakris. Fine tanniner som gir litt å tygge på. Morsom og god vin, men mangler litt mer seriøsitet og dybde i frukten. Kanskje for ivrig på nye vinmakerteknikker? Uansett – morsomt! 87 poeng.

 

Ngeringa Syrah Adelaide Hills 2016 – Basisutvalget – 210 kroner

Syrah laget i Adelaide hills, Australia med druer som er håndhøstet og modnet 12 måneder på ståltank. Rik på nese, med mørke røde bær, blomster og urtetoner. Kanskje litt uharmonisk på nese, men greit nok. Medium konsentrert frukt, ganske renhet med modne røde bær og overmodne moreller. Litt syrlige preg, men ganske så leken og ukomplisert frukt. Lang utgang. En morsom vin. 87 poeng.

 

Caravaglio Nero du Munti Corinto Nero 2016 – Basisutvalget – 230 kroner

Forsetter med Vulkanviner fra Sicilia – Her på Corinto Nero druen med druer som er spontanfermentert og lagret i store gamle fat og noe ståltank. Tørr vin, med passelig 14% alkohol. Mer dybde på frukten med seriøse modne bringebær, blomster og litt lakris på nese. Konsentrert på paletten, med mer kompleksitet enn forventet med vel modne mørke skogsbær og grønne urter på en lang fast utgang. Kanskje litt varme frukter og høy alkohol i kombinasjon med litt lav syre, men vinen er absolutt veldig interessant. Til høstmåltider. 87 poeng.

 

Cottini Amarone della Valpolicella 2011 – Testutvalget – 360 kroner       

Amarone er en av nordmenns store vintyper. For meg blir det ofte vel mye. Denne Amaronen er laget på 55% Corvina, 25% Corvinone, 15% Rondinella og 5% Molinara. Lagret 3 år på eikefat før noen måneders flaskelagring før lansering. Rik på nese med vel mye hint om moden frukt, rosiner, snev av aceton og vanilje. Høy konsentrert frukt, rike plommer, stall, lær og fat. Bra kompleksitet og lang ettersmak. En typeriktig Amarone, kanskje litt mye av det gode, men dette en bra vin det. 87 poeng.

 

Domaine des Treilles Syrah 2015 – Basisutvalget – 150 kroner

En enklere vin fra den svært anerkjente Domaine des treilles i Sør-Rhone på 100% Syrah-druer med 14,5% alkohol. Lilla frukt på fargen, med rik frukt av skogsbær,  ville blomster, og et lett mineralsk preg. Fin konsentrasjon, med varmere skogsbær, lette plommer og et jordlig preg. En litt kort utgang. Dette er en flott bruksvin for kommende høstmørke kvelder. Dette er HØST! 87 poeng. SPESIELT ANBEFALT.

 

Dom. Richaud Terre de Galets Côtes du Rhône 2015 – Basisutvalget – 220 kroner

En litt mer seriøs vin fra de enklere markene som har definasjonen Côtes du Rhône med en drueblanding på 80% Grenache og 20% Syrah. Druene kommer fra 60 år gamle vinstokker, spontanfermentert og lagret på eik i ca 12 måneder. Vinen er rik og oppulent – er tydelig opp av glasset med mørkere frukt og en lett undertone av flott krydder som sitter i nesen lenge. Medium konsentrert frukt med modne røde bær som er ganske leken og lite komplisert. Klart mineralsk og urtepreg. Tilstedeværende syre og tanniner som kanskje sitter vel i enda. Fin, men litt vel bitter utgang trekker ned. Dette er en voksen vin og trenger faktisk et par år til å komme helt sammen. Til rødt kjøtt. 87  poeng.

 

Paxton Wines MV Shiraz 2016 – Basisutvalget – 187 kroner

Vin fra Mclaren Vale i Australia på 100% Shiraz-druer. 6 måneder lagring på gamle franske eiekfat, 6 måneder på ståltanker og til slutt 3 måneder flaskelagring før lansering. Rett under 14% alkohol. Vinen er medium intens amed mer eleganse i frukten med runde skogsbær, flint og litt brent karakter. Medium konsentrasjon med litt varme mørke bær og krydder. Litt alkoholpreg, men ganske så elegant uttrykk. Til hjortemåltid. 86 poeng.

 

Suertes del Marqués La Solana 2015 – Partiutvalget – 230 kroner

Rødvin fra nordmenns ferieøy Tenerife? Er ikke det «table wine» så det holder? Neida, denne er laget på Listan Negro druen fra vinstokker som er over 100 år og druene er lagret i sementtanker etter håndplukking. Dyp blå i farge, med rik vill frukt som kommer opp av glasset. Litt rips, mye blomster og jordlige toner i nesen. Ganske morsom aroma egentlig. Lett konsentrert frukt som leker med ganske tydelige bringebær-toner og krydder. Litt lite syre og tanniner. Ren, enkel og likanes vin. Mange vil nok like denne. Server den blindt og fortell etter på at den kommer fra Tenerife. Ikke mange tror deg da. Til svinekjøtt, kylling og lettere lammeretter. 86 poeng.

 

Delorme Bourgogne Hautes Côtes de Nuits 2015 – Basisutvalget – 180 kroner

En billig Pinot Noir fra Burgund med druer som er lagret på eikefat i 12 måneder. Det hjelper følgelig at årgangen er super og vinen har en lysere rød farge, med fin ukomplisert frukt på nese med syrlige bringebær, jordbær og blomster. Medium konsentrasjon med lette røde bær, med et fint flintpreg og urter. Fin balanse mellom syre og tanniner. Dette er en meget god bruksvin til lette kjøttretter som svinekjøtt og kylling. En bra vin på basisutvalget! 86 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Roche De Bellene Bourgogne Pinot Noir Vieilles Vignes 2015 – Testutvalget – 190 kroner

Nok en billig burgunder følgelig på Pinot Noir druen. Druene kommer fra 50 år gamle vinstokker og viser en harmonisk nese med lett rundhet med bringebær, blomster og mineraler. Medium konsentrert frukt med en fin munnfølelse med litt varme modne bringebær og krydder på en helt grei utgang. En god vin til kylling dette. Test den gjerne med vinen ovenfor og finn din favoritt. 85 poeng.

 

Gemtree Bloodstone Shiraz 2016 – Basisutvalget – 175 kroner

Nok en vin på 100% Shiraz fra Mclaren Vale i Australia. Lagret i 12 månder på nye franske eikefat. (Barrique – de 225 literne husker du). Oppnådd hele 14,5% alkohol. Mørkere kraftig farge. Rik med modne skogsbær, mer mot den mørke frukten på nesen med lett grønt krydder. Konsentrert frukt med saftig frukt, lett skogsbær og ung plomme som gir en litt søtladen stil. Lett tanninpreg. Mange vil like denne og dette er et bra kjøp for prisen. 85 poeng.

 

Vignobles La Montagne Côtes du Rhône 2016 – Testutvalget – 150 kroner

Viner fra Sør-Rhone kan brukes til det meste av enkle kjøttretter og denne er laget på 50% Syrah, 25% Grenache og 25% Carignan-druer. Lagret 6 måneder på ståltank. Vinen er fruktig på nese med modne bringebær, lett lakris og har et aromabilde som er lett å like. Medium konsentrert frukt med modne bringebær og lærpreg. Litt bitter urtepreg på mellompartiet som trekker litt ned. Enkel og grei utgang. Ganske bra typeriktighet – dette er Cotes du Rhone for meg. 84 poeng.

 

Ch. Simian Côtes-du-Rhône Combe des Avaux 2015 – Basisutvalget – 150 kroner

Her er også en Sør-Rhone vin fra den gode 15-årgangen med 85% Grenache, 5% Mourvedre, 5% Cinsault og bare 5% Syrah druer. Druene er håndplukkede, og druesaften er lagret på ståltank. Vinen er ufiltrert tappet på glaske, så den kan være litt uklar, men dette er ikke en feil altså. Fin – litt elegant intens lysere rød frukt med bringebær og blomster. Litt grønt urtepreg. Enkel konsentrasjon med litt vel varme bær, med preg av modne bringebær og lett grønne urter. En typeriktig og en bra vin til høstens mer enklere måltider. 84 poeng.

 

Santoro Salento Rosso 2016 – Testutvalget – 149 kroner

En vin fra et mer traust og klassisk vinområde – Puglia, hælen i Italia med 33% hver av Malvasia Nera, Sangiovese og Aglianic. (Hva den siste prosenten er, er jeg neimen ikke sikker på). Litt mer beskjeden på nese med skogsbær, jordlige toner og lette krydder. Medium konsentrasjon med skogsbær, krydder, og et litt bittert grønt preg på en lang og leskende fin utgang. Ganske faste tanniner her enda, så ha den til rødt kjøtt. 83  poeng.

 

Legg igjen et svar