Skip to main content

Besøk i tradisjonell britisk regnvær

Fine høstfarger over Sussex. Foto: Botti.no

Skyene over den engelske landsbygda er faretruende mørke. Det ser ut til at Vest-Sussex hvert øyeblikk skylles ned med regnbyger direkte fra Atlanterhavet. Samtidig starter en traktor opp og flere arbeidere i ført regnjakker begynner å haste bort til bøttene sine og rusler opp de forholdsvis bratte skråningene der vinplantene står. De har sett det samme som meg. Det haster å få plukket så mange druer som mulig før uværet kommer denne formiddagen. – Vi har bare hatt to dager med fint vær under innhøstingen, så det har vært vanskelige forhold. Kirsty Goring er kledd med klassisk engelsk regnjakke og typeriktige høye støvler. Hun og resten av familien Goring har fått flere års erfaring i vin-industrien. Dog er det landbruk det har mest erfaring med. Familien har holdt på med landbruk i området siden 1743. Det er i dag Kirstys svigerforeldre Harry og Pip Goring som eier vinmarkene, mens Richard Goring, Kirstys mann, daglig følger opp vindriften.

 

Pip drømmer om vinplanter

Fine sørvendte skråninger der Wiston har plantet Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Foto: Botti.no

Det var derimot lite som tydet på at familien Goring skulle benytte området til vinmarker. Tradisjonell dyrking av korn og sauedrift var det tradisjonelt skapte inntekter til familien. Pips forsøk om å plante vinplanter når hun emigrerte fra Sør-Afrika på 1970-tallet var nyttesløs. – Min svigermor elsket Vest-Sussex når hun ble med svigerfar til England i 1972. Men hun ble fort hjemsyk og ville finne noe som minnet henne om hjemlandet. Hun foreslo å plante vinplanter, men svigerfar Harry var ikke like positiv. Kirsty ler mens vi tusler inn i den lilla hytta som står nederst i vinmarkens skråning.

Tradisjonell gårdsdrift med jevn kontantstrøm var det sikreste. Pip gav derimot ikke opp. Hun leste bøker og inspiserte nøye jordsmonnet. Hun oppdaget at det ekstreme kalkholdige jordsmonnet var lik som i Champagne. Hun fulgte også nøye med oppstandelsen av Ridgeview og Nyetimber og kjøpte flasker som hun tok med seg hjem. Men Harry var urokkelig. Det var sauer som skulle beite i markene.

 

Franskmenn på besøk

Franskmenn så potensiale i det kalkholdige jordsmonnet hos Wiston. Foto: Botti.no

Franskmenn så potensiale i det kalkholdige jordsmonnet hos Wiston. Foto: Botti.no

Men det var ironisk nok to franskmenn som skulle snu skuta. I 2005 kom to franske agronomer som representerte champagnehusene Louis Roederer og Duval-Leroy på besøk. De hadde sett denne perfekte skråningen med gode solforhold og utmerket drenering, De tok kontakt med familien Goring for å høre om muligheten til å leie marken til vinproduksjon. – Det var da svigerfar skjønte han var i trøbbel. – Kona hadde snakket om dette i 35 år og nå ble han spurt om leie ut til franskmennene! Kirsty ler nok en gang høyt, mens varmen fra peisen tørker opp de våte jakkene. Pip fikk endelig viljen sin, og familien solgte unna litt dyrket mark for å få kapital til drueplantingen. Familien tok kontakt med flere etablerte vin-eiendommer for å undersøke muligheten for å vinifisere druene til familien. Det var vanskelig. – Alle sa nei. Vinprodusentene sa de kunne kjøpe druene og blende druene  inn i sin egen vinproduksjon. Svigermor nektet. Hun hadde ikke ventet i 35 år på at drømmen skulle gå i oppfyllelse – for at andre skulle få bruke druene.

Wiston overtar Nyetimbers vinmaker

Chardonnay-druer klar til å plukkes. Foto: Botti.no

Men en person merket seg Pips lidenskap. Nyetimbers daværende vinmaker Dermot Sugrue besøkte Wistons marker og ble imponert over jordsmonnet og vinmarkenes beliggenhet. Dermot avtalte derfor med familien Goring at han kunne lage en tank på hans ansvar. Men historien ville ting annerledes. Nyetimber var på vei til å oppleve det store gjennombruddet. I Dermots øyne begynte Nyetimer å vokse seg vel store. Han oppsøkte Goring-familien i julen 2005 og fortalte at han skulle forlate Nyetimber. I samme åndedrag fortalte Dermot at han ønsket å bli Wistons vinmaker. På heltid. – Svigermor var virkelig opprømt. Svigerfar var derimot skikkelig han bekymret. Han hadde ikke sett for seg å betale for en vinmaker også! Kirstys skinnende latter får vinflaskene som nå er blitt testet til å lett riste på seg.

Sugrue tok med seg sine erfaringer fra Nyetimber og med uttalige franske kontakter og begynte Goring og Sugrue å lage viner sammen. De enkleste Cuvee`ene til Wiston ble modnet på ståltank, mens årgangsvinene fikk modning på gamle Burgund-fat fra kvalitetsprodusenten Domaine Jaques Prieur (Meursault). Første årgang ble lansert i 2008. Wiston og Sugrue ble en del av den britiske boble-revolusjonen vi nå opplever og har tatt andre vinbønder under sine vinger. Nå vinifiserer Wiston musserende vin for 10 andre produsenter samt Sugrues egne viner fra vinmarker han selv eier.

Perfekt beliggende vinmark

Kirsty Goring. Foto: Botti.no

Wiston eier ca. 11, 5 hektar vinmark, derav syv hektar som befinner seg i den hellingen vi nå er på vei opp. Marken åpenbarer som en perfekt beliggende vinmark. Kirsty ser ut til fryse litt. Vi har akkurat forlatt varmen og tusler ut i vinmarkene sammen med arbeiderene som fortsatt plukker for harde livet. Noen ytterligere fottråkk oppover skråningen viser den gode hellingen som sammen med det tydelige jordsmonnet av kalk gir god drenering. Vinmarken har også flott soleksponering og ligger sør, sør-øst vendt. – Vi er heldig som får veldig mye morgensol. Det er viktig i England. Det tørker opp ting, sier Kirsty mens vi nærmer oss toppen av bakken. Pene høstfarger lyser fra vinmarkene.

 

Klima i endring – men det regner fortsatt

Profesjonelle plukkere er en nødvendig i England. Foto: Botti.no

– Vi ligger 110 meter over havet og området er nok litt kjøligere enn andre toppmarker her i Sussex. Vi kan ha lett frost på vinteren, men på grunn av hellingen legger gjerne kulden seg nederst. Vi har også en fin bris fra havet som hjelper. Kirsty legger også til at de ironisk nok grunnet den litt kjøligere beliggenheten gjør at blomstringen skjer litt senere, som gjør at de ofte «slipper» vårfrosten. Det er bra for oss erkjenner Kirsty. Den litt sene starten på sesongen gjør at plukkingen også skjer sent. – Dermot er veldig opptatt av modne druer og vi plukker generelt sent. Vi har nesten uten unntak siden 2006 – utenom den forferdelige høsten 2012 – vært veldig heldige med varm og tørr september og oktober måned. Nesten for å barnslig protestere slipper himmelen ned et par ekstra regndråper. Noen gjenværende Chardonnay-druer viser at mildvær og mye regn fortsatt kan være en utfordring for de engelske vinbøndene. Druene er åpenbart svulmet opp og råte sees i enkelte partier. Vi har heldigvis plukket mye, men fortsatt gjenstår noe Chardonnay-druer for i år forteller Kirsty.

Wiston er en av Englands fremste vinprodusenter

Colin Davids har kjørt traktor rundt i markene hos familien Goring siden 60-tallet. Foto: Botti.no

Vel nede sammen med arbeiderne kommer traktoren tilbake. Det er vinmarksassistent Colin Davids som sitter bak rattet. Han har arbeidet hos Wiston sin 1992, men startet allerede å kjøre traktor i markene her sammen med sin far når det fortsatt stod 60-tallet på kalenderen. Hei! Colin snakker med ekte sørbritisk aksent, nesten på kanten vanskelig å forstå. – Vi håper å være ferdig neste tirsdag. Colin peker opp mot arbeiderne. Han er veldig fornøyd med kvaliteten de utfører. Hadde det vært familie og venner som plukket og ikke profesjonelle arbeidere hadde det vært katastrofe legger Kirsty til mens de obligatoriske bildene tas.

Selv i regnværet var besøket hos Wiston lærerikt. Wiston har ingen lang erfaring med druedyrking og vinproduksjon, men kombinasjonen av særdeles god beliggenhet, ypperlig jordsmonn og med en av Englands aller mest erfarne vinmakere i kjelleren gjør at Wiston vil nå langt. Wiston er åpenbart en av de beste vinprodusentene i Sussex. Jordsmonnets karakter viser godt i vinene som følgelig er i friske stil, men balansepunktet er strålende og vinene blir aldri for syrlige i uttrykket. Dette er absolutt kvalitetsviner til en god penge som er verdt å forsøke.

Smaksnotater

Her finner du smaksnotater på Wistons viner og vinmaker Dermot Sugrues egne viner som lanseres førstkommende onsdag 17.juni kl 0800 på nettbutikken.

Smaksnotater til Wiston

Legg igjen et svar