Skip to main content

Trykk på vinens navn for å gå til vinmonopolets nettside. (MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere.)

Røde viner

Trerose Rosso di Montepulciano 2015 – basisutvalget – 125 kroner

En vin fra Montepulciano i Toscana som kan betegnes som en klassiker Norge. Vinen er stort sett laget på Sangiovese (85%), men litt Caniolo, Gamay og Syrah for å holde den litt oppe. Vinen har et stort bruksmønster – storfe, enkle viltretter (ja, den går til hjort), og svinekjøtt. Any given vin dette – som fortsatt er et godt kjøp vs pris. Årets årgang er bra, mer mørkere bær.

Bouchard Heritage du Conseiller Pinot Noir 2015 – Bestillingsutvalget – 130 kroner

Bochard lager viner i forskjellige kvaliteter, og en skulle tro at dette prosjektet med Pinot Noir druer fra Langeuedoc, Loire og Jura-områdene i Frankrike var et nytt påfunn med restemateriale. Så feil kan man ta, Bochard har visstnok hentet druer og laget denne vinen siden 20-tallet. Her er det både brukte eikefat og ståltank.

Vinen har en middels intens nese, med frisk og tiltalende bringebær og noe jordlige toner. Helt ukomplisert, men lukter godt. Middels konsentrasjon med faktisk et greit trøkk. Vinen gir litt store runde røde bær på paletten, men mangler særpreg. Men her får du ihvertfall mye vin for pengene. Til hvitt kjøtt og fisk.

Carpineto Dogajolo Rosso 2016 – Bestillingstuvalget – 133 kroner

Dette er en mini super-toscaner med 70% Sangiovese og 30% Cabernet sauvignon. Druene er vinifisert hver for seg, før druesaften blandes sammen og de får 3 til 4 måneder på franske eikefat. Det er en enkel vin med røde bær på nesen og følges opp med en ukomplisert palett, med lette solbær og noe kaffetoner. Noe fat også. Enkel vin som sagt, men dette ER vin, til en veldig behagelig pris.

Ch.Gravettes Samonac 2015 – Basisutvalget – 134 kroner

En rimelig Bordeaux fra Còtes de Bourg med 90% Merlot og 10% Cabernet sauvignon. Denne er ikke lagret på fat faktisk. Vinen har en bra intensitet og grei dybde i frukten, med mer lekenhet enn hva som kanskje forventes i en vin fra Bordeaux. Litt søte bringebær og lakris. Middels konsentrert på paletten med en fin solbær-følelse som varer ganske så lenge. Lett sjokoladepreg også. Fine tanniner og bra syre. En bra og litt morsom Bordeaux i denne flotte årgangen. Kan passe til pasta og pizza med kjøtt på.

Signorelli Valpolicella Ripasso Superiore 2014 – Testutvalget – 145 kroner

En vin fra Veneto i Italia som viser medium intensitet på nese med røde bær, litt krydder og urter. Litt modning på frukten, med ganske konsentrerte røde bær som balanserer tanninene og syren godt. Denne var ikke så søtladen som enkelte valpolicella kan bli og vinen vil være en meget god partner til pasta og enkelte pizza-retter.

Palladino Barbera d’Alba Superiore 2015 – Basisutvalget – 160 kroner

En ren og fin vin på barbera-druen som har maserasjonstid på mellom 18-20 dager før lagring i store botti i 12 måneder før et par måneder på flaske før lansering. Vinen er forsåvidt ukomplisert, men sammen med røde bær og litt kryddertoner får en litt fat og lærpreg som gjør at vinen fint kan brukes til litt enkle kjøttretter, for eksempel pizza med litt kraftig krydrete saus og biff på toppen. Prisene går litt opp, men kvaliteten overgår prisen foreløpig. Godt kjøp!

Tre Monti Sono 2016  – Bestillingsutvalget – 160 kroner

Denne vinen er fra Emilia-Romagna i Italia og er laget på 100% Sangiovese-druer og er middels intens på nese med friske røde generiske bær, uten noen stort søtladen preg. Middels konsentrasjon med saftige røde bær og noen jordlige toner. Bra utgang på denne rene og fine vinen. Dette er vin det! Passer utmerket til enkle kjøttretter.

Ch.Dudon 2008 – basisutvalget – 156 kroner

Dette er en Bordeaux-vin som viser klassiske toner av Bordeaux med solbær, krydder og lær som gjør at vinen vil passe fint som allround kjøttvin. Hjort, Storfe, og lam med moderat tilbehør går fint. Vinen er nå i en årgang som ikke ble den aller store, og vinen er noe utviklet med litt bløt frukt, men allikevel er det et god kjøp i forhold til pris. Her får du alle druene som er klassisk for Bordeaux – Merlot (40%), Cabernet franc (30%), Cabernet sauvignon (28 %) samt en liten andel av Malbec (2%).

Fontaleoni Chianti Colli Senesi 2015 – Bestillingsutvalget – 159 kroner

Denne Chianti-produsenten fra San Gimignano lager nå denne enkle, men gode vinen på 100% Sangiovese. Vinen har undergått maloaktisk gjæring og har 6 måneders flaskelagring før lansering. Vinen har en litt lav intensitet på arombildet med litt forsiktige modne kirsebær og jordbær. Mer fylde på paletten med oppsiktsvekkende nydelige kirsebær og bringebærfrukt. Ganske kremtete følelse, som nok skyldes den maloaktiske gjæringen. Dette er en meget god Chianti for prisen som kan matches til pasta og pizza.

Quinta de Chocapalha 2013 – Bestillingsutvalget – 170 kroner

Denne portugiseren har en drueblend med 50% Touriga Nacional, 20% Tinta Roriz, 10% Touriga Franca, 10% Castelao og 10% Alicante Bouchet-druer. Fin intensitet på nesen med rikere frukt med røde bær, krydder og urtepreg. Middels konsentrasjon på paletten med litt steinfrukt og noe krydder. Litt kort utgang, men lett å like denne til for eksempel forskjellige tapasretter.

 

Giovanni Rosso Barbera d Alba Donna Margherita 2016 – Basisutvalget – 160 kroner 

Jeg har skrevet det før, men at importøren holder prisen på denne jevnt er æreverdig og ikke rart at den selger så mye i Norge. Vinen er lagret 8 måneder på botti og druene kommer fra Serrelunga kommunen i Piemonte. Davide Rosso driver forøvrig nå økologisk produksjon. 2016-årgangen viser meget gode takter med rikhet på nese med litt søte bær, blomster og urter. Medium konsentrert frukt med skogsbær, lysere plommer og fin krydder. Lett, men beghagelig utgang. Til alt slags mat – pizza, pasta, gryter eller lysere kjøtt. Dette fungerer, bra vin!

Felsina Berardenga Chianti Classico 2015 – Basisutvalget – 170 kroner

Denne italieneren er en av mine aller største favoritter på bruksfronten. Denne vinen av 100 % Sangiovese  har alltids levert uansett årgang og er vinprodusenten Felsina sin entry-level. Felsina holder til i Toscana og  første årgangen av denne vinen er faktisk helt tilbake til 1967. Største andelen av druene lagres på slavonske eikefat i 1 år. Vinen er i denne gode 2015-årgangen rik på nese med kirsebær og bringebær. Fin konsentrasjon med mye frukt på paletten, der andre Chianti-viner kanskje blir litt for varm og søtladen greier Felsina og holde vinene sine akkurat perfekt balansert med en  herlig syre og harmoniske bær. Her er det kirsebær og bringebær som har hovedrollen som gir en deilig fruktkombinasjon. Fin utgang på vinen. Til måltider med svinekjøtt, eller du kan bruke den til et godt pastamåltid.

 

Domaine d´Andèzon 2016 – Basisutvalget – 175 kroner

Det er en liten skjult hemmelighet at Rhone-dalen i Frankrike leverer noen av de beste vinene til vilt i verden. Dessverre er prisene ganske så høye, spesielt i Nord-Rhone der Syrah – selve viltdruen – dominerer. Denne vinen er fra Sør i dalen, men laget på 100% Syrah og er virkelig prisgunstig. Her får du flere lag av bjørnebær, plomme, animalske toner (kjøtt og bacon), sjokolade og krydder. En medium kompleksitet og konsentrasjon, som gjør at denne vinen passer til både storf og lettere typer vilt. Godt kjøp!

Aune Lohmann Touriga Nacional 2015 – Bestillingstuvalget – 180 kroner

Trønderen Roar Aune og Petra Lohmann fra Tyskland bor nå i Portugal og lager flotte viner til en rimelig penge. Denne vinen her kommer følgelig med 100% Touriga Nacional druer som er håndplukket og ikke minst – fottråkket. Det er både brukt ståltanker og franske fat, der 60% av vinen lå i disse eikefatene i 6 måneder. Vinen har en middels intens nese med bra rød frukt, med noe animalske toner, litt sjokolade og lett våt lær. Vinen er middels konsentrert på paletten, og egentlig litt slankere en ventet. Fin rød frukt, godt med krydder og lett sjokolade. Jeg synes kanskje kalv og noe forskjellig vilt vil passe utmerket her. Bra vin!

Donnafugata Sedara 2015 – Bestillingsutvalget – 175 kroner

Denne vinen fra en flott produsent fra Sicilia har en god drueblend, men i hovedsak er det Nero d´Avola som dominerer med noe innspill av Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah-druer. I 2014-årgangen viser vinen en intes varm rød frukt på nese som er ganske spiss. Middels konsentrasjon på paletten med vel varme, litt ubestemmelig rød frukt. Kanskje på grunn av alle dominerende druetyypene? Alle vil bestemme kanskje. Litt lav syre i vinen, men tanninene er godt til stede. En morsom vin for prisen og verdt å prøve. Ha den til tyngre gryteretter.

Cline Sonoma Coast Pinot Noir 2016 – Basisutvalget – 180 kroner

En amerikansk Pinot-produsent som har tatt Norge med storm det siste året. Som kjent har den skjøre pinot noir druen fra Burgund i frankrike nærmest blitt et umulig kjøp i bruksvinsegmentet pga. heftige priser de siste årene. Gode pinoter har en allikevel fått fra USA, men i de siste årene har økt dollarkurs og gjort det vanskeligere med god kjøp over dammen.

Men Cline leverer til prisen, litt varmere og saftigere stil med plommer, røde bær og litt vanilje-preg, men med et behagelig smaksbilde . Denne kan du kose deg med alene eller til kylling, kalkun eller svin.

Camparo Nebbiolo d´Alba 2015 – Basisutvalget – 184 kroner

Denne vinen er med nebbiolo-druer fra Alba-området og er spontanfermentert med 30 dagers skallfermentering. Vinen er videre lagret i hele 30 måneder, derav 18 måneder på fat og 12 måneder på flaske. Vinen viser en fin nebbe-aroma med lett utviklet røde tørkede bær, litt tjære, og lett treverk. Vinen er middels konsentret på paletten med den flotte modne nebbe-frukten, her er det saftige kirsebær, noe tjære, mot negllakksfjerner, urter og lett lakris. Dette er godt håndtverk dette til en rimelig penge! Allround-vin.

Zenato Ripassa Valpolicella Classico Superiore 2013 – Bestillingsutvalget – 200 kroner

Denne enklere vinen fra Zenato i Venetos Amarone-land har vært en favoritt hos mange nordmenn i mange år. Alkoholprosenten er heller ikke for høy med 14%. Det er druene Corvina, Rondinella, og Molinara som teller. 2014 er ikke forsøkt, men i 2013-årgangen var vinen medium intens på nese med fin fruktighet med litt barnålspreg med bjørnebær, skogsbær og kryddertoner. Vinen er middels konsentrert med har absolutt en fin tiltalende skogsbær-frukt med litt jordlig preg og lett sigarboks. Hm, var disse vinene faktisk så gode? Antar 2014 lever også og er en vin som vil fungere ypperlig til enklere vilt-måltider.

G.D Vajra Barbera d`alba 2015 – Basisutvalget – 205 kroner

En sikker vinner denne gode produsenten Vajra med sine meget hyggelig folk fra Piemonte i Nord-Italia. Barbera-druen en kjent og kjær for mange nordmenn og vinene brukes til enkle kjøtt-retter og til som pizza-vin. For en del oppfattes druen som litt søtladen, og lite kompleks samt at prisene har steget en del de siste årene. Denne vinen forsvarer allikevel sitt gode rykte med fin kompleksitet av skogsbær og lette grønne urter. Til lyst kjøtt og spesielt til pizza med hvite oster.

 

Janasse Terre d’Argile 2013 – Bestillingsutvalget – 215 kroner

Denne vinen fra kjente Janasse fra Sør-Rhône er laget på fire like deler med Grenache, Carignan, Syrah og Mourvèdre. Vinen er rik på nese med bra kirsebær-frukt og lett lærpreg. Middels konsentrert frukt med lett kjølig preg med kirsebær, skogsbær og en fin kryddertone også. En bra Côtes du Rhône-Villages dette!

 

Roagna Dolcetto 2016 – Bestillingsutvalget – 220 kroner

Har du hørt om en Dolcetto som ligger på skall og steiner i 120 dager? Nei, da har du det nå. Roagna er kanskje en av de aller mest spennende produsentene i Piemonte for tiden og halvparten av druene til denne vinen er fra Pàje, kjent vinmark til Barbarascoene deres. Vinen har en fruktig nese med røde parfymerte bær og roseblad. Gir også et syrlig preg. Middels fyldig på paletten med fin saftig skogsbær frukt og syrlige kirsebær. Flott Dolcetto som det sies bare Bartolo Mascarello lager bedre. Til deg som trodde Dolcetto var en enkel pizzavin.

Fontodi Chianti Classico 2015 – Basisutvalget – 220 kroner

For meg det aller beste kjøpet på vinmonopolet nesten hvert år når det gjelder røde viner. Druene håndplukkes og kommer fra vinmarkene som Fontodi eier i Panzano, i hjertet av Chianti og lagres i hele 18 måneder på fat før vinen lanseres. Det lages hele 170 000 flasker av denne, og det er smått utrolig at de greier å opprettholde kvaliteten år på år. Mørkere røde bær og fattoner. Bruk vinen til det godt kjøttmåltid.

 

Castell`in Villa Chianti Classico 2013 – Bestillingsutvalget – 220 kroner

100% Sangiovese fra forskjellige vinmarker i Chianti Classico regionen i Toscana med 13,5% alkohol. Maserasjonstid på ca 14 dager. Lagret i ca 12 måneder på gamle og store slavonske fat (botti) samt noe flaskelagring.

Erketypisk Chianti som er laget på 100% Sangiovese-druer. I denne årgangen mangler den det lille ekstra foreløpig, men på nesen åpner vinen intens men vel moden rød frukt med et fint jordlig preg. Medium kosentrasjon, med litt mindre frukt enn forventet, med modne kirsebær, urter og et tydelig fatpreg. Faste tanniner, og litt uklar syre. Denne trenger nok litt tid på å komme seg sammen denne, men ingen tvil, dette er en god vin altså og bør prøves. Ha den et par timer i dekanter først. Til rødt kjøtt.

Cune Grand reserva 2010 – Bestillingsutvalget – 220 kroner

CVNE (Compañía Vinícola del Norte de España) er historisk produsent i fra Rioja i Spania med historie helt tilbake til 1879. Alle de vinene som produsenten har i Norge er absolutt ledende viner fra Spania i sin prisklasse. Denne vinen er rik med varm rød frukt og lakris i stilen. En fin fruktkonsentrasjon med herlige konsentrerte røde bær, med litt mer vanilje, men også med noen herlige kryddertoner og lett brente fat. Denne trenger tid, men er en bra vin til litt store tunge kjøttmåltider. Hvis prisen spiller en større rolle, så er dette et meget bra kjøp.

M.Chapoutier Crozes-Hermitage Les Meysonniers 2015 – Bestillingsutvalget – 230 kroner

Chapoutier er ganske lik Guigal – lager viner av grei kvalitet – men også noen av Nord-Rhône aller beste viner. Denne her har en mørk kraftig lilla-rød farge som gir en pekepinn på resten. Store, litt varmere runde mørkere skogsbær på nese som følger opp med konsentrert frukt, med kraftige generisk mørke røde bær, lett lakris og noe lær. Bra tanninstruktur og bra balanserende syre. En fin vin dette til viltretter.

Dom.Bunan Moulin des Costes Rouge 2014 – Basisutvalget – 230 kroner

Klassiske druer brukt til denne vinen fra Bandol med 61% Mourvedre, 29% Grenache og 10% Syrah-druen. Druene er følgelig håndplukket, og vært igjennom en lang skallmaserasjon før lagring 18 måneder på Fourdrefat. (De store franske fatene der altså). Ganske fremtreden mørke bæraromaer med litt krydrete, jordlig preg. Fin balansert syre og medium tanniner med saftig røde bær, litt mørke kirsebær, plommer med et fint snitt med sjokolade, og lær. En behagelig konsentrert vin som kan brukes til et stort matfat – lam, svin med litt kraftig tilbehør, og grillmat på storfe.

Vietti Perbacco Langhe Nebbiolo 14 – Bestillingsutvalget – 249 kroner

Vietti – en av verdens beste Barolo-produsentener lager også viner i den rimeligere stilen og i en vanskelig årgang leverer denne knallbra. Vinen er medium intens på nese med fine kirsebær, blomsterreng, noe parfyme, lær og tiltalende røyk. Middels konsentrasjon på paletten med saftige kirsebær, noe lakris, litt treverk og et snev av grønne toner, men gir ikke noe negativt utslag faktisk. Tanninene er behagelige, men har nok struktur til å holde et godt tak i vinen. God vin dette faktisk tross det bregredelige året. Druene her kommer i utgangspunktet fra materiale som ikke brukes Barolo Castiglione. Ikke at jeg vet – men her må også vært brukt druer fra vinmarkene til dere eksklusive Cru`ene? Antar at de ikke lager disse dette vanskelige året. Men som sagt – vet ikke – dette ble en meget bra vin som passer utmerket til lam.

Matassa Coume de l`Olla Rouge 2016 – Bestillingsutvalget – 240 kroner

Denne kultprodusenten fra Roussillon i Frankrike lager naturviner i verdensklasse og denne her er rik og meget fruktig på nesen med noe volatilt preg med modne bringebær som plukkes opp av jorden den har falt ned på. Dette er nesten noe helt særegent aromamessig. Vinen er middels konsentrert med leskende bringebær og moreller, og med et flott syrlig snitt som gir et lekent preg på vinen. Sært, men hvem sier sært ikke er bra?

Ch.Musar Ana 2013 – Basisutvalget – 250 kroner 

Ch.Musar er jo en skikkelig kultvin i Norge – vin fra de tidligere krigsområdene i Libanon som leverer varene vært år. Kanskje burde deres storebror (Ch.Musar) blitt anbefalt i stedenfor, men prisene har steget noe og i denne priskategorien vil «ana» være et godt kjøp. Vinen har en noe annen drueblanding en storebror, der Carignan-druen er byttet ut med Grenache-druen. Cinsault representerer vinen 50% i stedenfor litt over 30% på storebror.

Ana 2013 er litt mer leken i stilen, men har klare fattoner, mørkere bær som bjørnebør og plommer. Også denne vil være helt fortreffelig til lammemåltidet, men greier også noe vilt og storfe. En god vin!