Skip to main content

Smaksnotater  

Altesino Montosoli Brunello di Montalcino 2013 – Tilleggsutvalget – 743 kroner 

Vinen har en forførende ren mørkere kjerne med lysere kant og nesten med en frisk orange ytterkant.

Vinen treffer umiddelbart så presist og rent på nesen at det nesten kommer et forbløffende sukk. Intense og dype kirsebær, mot lekne friske jordbær, mørke urter, og lett asiatiske kryddertoner. Også noe nyere treverk. Dette er massivt, allikevel lekent. Over tid endrer aromabildet noe karakter, og den kommer enda mer mørkere og lunefull opp av glasset, nå med noe mer mørkere plommer og lær.

På paletten er vinen konsentrert med flott dybde i frukten. Vinen brer seg ut med kraft i anslaget. Ikke bryskt, bare bestemt ut. Her er det syrlige innslag av unge kirsebær, noe solbær, og et tydelig trevirke som krever sin plass. Vinen skifter også stil mot det herbale mot grønne urter og mørk skogbunn. Også noe tørrere karamell merkes. Med tid i glasset får vinen mer harmoni og smoothness, dog har vinen også utviklet enda mer preg av lær, brente stein, peppertoner og et tydelig urtepreg som kanskje kan være for mye for noen.

Tanninene er faste og er en anelse rå, uten at det er noe annet som forventes på dette nivået og alder tatt i betraktning.

Dette er en vin som er lett sensjonell og melder seg på som outsider for årets beste Brunello di Montalcino. Denne tåler 20-25 år, men vil sannsynligvis drikke optimalt allerede om 10 år. Fabelaktig! 60 flasker lanseres. 96 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Altesino Brunello di Montalcino – Tilleggsutvalget – 498 kroner

Umiddelbart gir denne råere nese enn Montosoli med syrlige kirsebær som bare erter litt. Klart at denne trenger tid i glasset. Med en liten time i skammekroken oppfører den seg aromamessig mer som folk med ganske så intens rød frukt med kirsebær, noe solbær, lær, og med et klart soppreg.

Vinen er litt forsiktig på anslaget, men går over til en middels / middels pluss fylde med litt råere røde bær med vekt på kirsebær, mulig noe moreller, fine herbale toner, litt toffee og med en smattende blend av brent stein og tydelig fat på utgangen. Vinen blir aldri for stor, men havner på den delikate siden. Dette er ikke vinen for de som liker de maskuline og foroverlente Brunello-vinene, men vil treffe entusiastene som liker sjarmør-viner.

Tanninene er faste, men blir holdt litt tilbake både av frukt og litt fat. Dette er en vin med druer fra forskjellige vinmarker, og denne her trenger nok mer tid til å finne balansen. Men alt er her til at dette blir strålende vin om 6-10 år. 240 flasker lanseres. 92 poeng. For nå.  Spesielt anbefalt. 

 

Altesino Rosso di Montalcino 2013 – Tilleggsutvalget – 274 kroner

Ren presis røde farge.

Vinen har innledningsvis litt rå vel friske syrlige kirsebær på nesen med et lett alkoholstikk. Med en liten time i glasset kommer et mer mørkere og riktigere aromabilde fram med friske kirsebær, ferske plommer, og med en litt sær snev av blåbær. Lett kryddertoner er med på ferden sammen med litt søtladen tanke i form av søt tobakk.

På paletten var vinen innledningsvis skrinn og lett hul, men kom til sin rett over litt tid i glasset. Nå middels fyldig med presise sursøte rødbærs frukter, litt lær og med lette herbale toner. Vinen er fortsatt ingen tungvektsbokser, men framstår som frisk og behagelig. Tanninene er attraktive, men ligger foreløpig litt utenpå. Gir også en tanke bitterhet. Utgangen er frisk, men en anelse kort.

Dette er en bra Rosso til enklere matretter eller til det berømte glasset på terrassen som gir et bra inntrykk av Sangiovese fra Montalcino. Gi den litt luft. Ca 100 flasker lanseres. 88 poeng. For nå.