Skip to main content

Vinene som jeg mener er meget gode kjøp kvalitet vs pris eller som viser et helt spesielt særpreg har betegnelsen «Spesielt anbefalt». 

(MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere.)

For å holde deg oppdatert med nye artikler og smaksnotater på botti kan du like facebook-siden som du finner HER.

Smaksnotater

Rosè-viner

La Valentina Spelt 2017 – Partiutvalget – 230 kroner

Denne litt dyrere Rosè-vinen kommer fra Abruzzo i Italia og er laget på 100% Montepulciano-druer. Vinen har åpenbart mer tid med skallet, 18 timer, og gir en dypere rød litt saftigaktig farge. Denne her er ikke filtrert og kan gi litt uklarheter i glasset.

Vinen er middels intens, men har en bra konsentrasjon på frukten med friske jordbær og snev av kirsebær. Også noe lysere innslag. På paletten startet vinen med en overraskede frisk syre som er sjefen og viser fram de syrlige morellene, noe rips og med et pent preg av litt lær. Ja, dette var en Rosé med særpreg, som kanskje kan ha vanskeligheter med å finne kunder pga prisen. Men absolutt verdt å prøve! 87 poeng.

 

La Falaise Blanche Rosè 2017 – Testutvalget  – 120 kroner

Denne Rosè-vinen er laget på 90% Grenache og 10% Syrah-druer. Modningen skjer på ståltank.

Pen lakserosa-farge på denne vinen med en enkel, men allikevel forførende nese med roser, bringebær og noe kjøligere jordbær. Så enkelt, så bra aromabilde! På paletten har denne Rose-vinen en overraskede pen fylde med litt sødmefulle bringebær, noe jordbær og med et bra urtepreg. Også litt blomsterstilk på utgangen. Ingen komplisert Rosé, men gir særdeles mye vin for pengene. Dette vil mange like til sommeren! 85 poeng. Spesielt anbefalt.

 

Dreissicacker Pinot Noir Rosè – testutvalget – 155 kroner

Vinen har en moden lakserosa-farge, med nesten litt grålig stil. På nesen er vinen ikke for intens, men har allikvel en tiltalende presentasjonsmåte med en lett blanding av sitrus og bringebær med et pent syrlig snitt. På paletten har denne Rosè-vinen en forførende stil med denne særpregede syren som gjør rosé-vinene herfra spennende. Sammen med syren får vinen besøk av litt kjølige røde frukter, litt sitrus og noe krydder. Dette var godt dette, og sammen med litt syrlige matretter eller til terrasselivet blir dette bra. 85 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

A.A Bodenhorst Secateurs Rosé 2017 – Bestillingsutvalget – 150 kroner

Denne Rosè-vinen kommer fra Swartland i Sør-Afrika og er laget på 90% Cinsault og 10% Shiraz. Vinen har fått naturlig gjæring på gamle 4500 liters eikefat samt noe bruk av ståltank.

Vinen har en forførende nese med lett søtladne røde bær, et bra stikk av røde roser samt syrlige lysere frukter. På paletten har vinen ikke all verdens fylde, men gir overraskende syrlige røde bær med et bittelitte urtepreg. Ja, dette fungerer fint også. Bra Rosè med et pent særpreg. 84 poeng.

 

Janson Bernhard Pinot Noir Rosè 2017 – Basisutvalget – 127 kroner

Denne tyskeren fra Pfalz kommer fra 100% Pinot Noir (Spätburgunder altså) og druene er håndplukkede. Vinen er lagret på bunnfall i 4 måneder

Denne Rosè-vinen er ikke intens på nesen, men gir forsåvidt tiltalende frukter med litt søtladne bringebær og et bra mineralsk snitt. Vinen er middels intens på paletten med røde litt modne bær med et fint syrenivå. Ja, til enkel terrasse-liv vil dette fungere supert det. 82 poeng.

 

Røde viner

Kollerhof Blauburgunder Pinot Nero 2015 – Basisutvalget – 251 kroner

Denne herremannen på Blauburgunder (Pinot-Noir) kommer fra Trentino-Alto Adige, nord i Italia, og er modnet i 12 månder.

Vinen er ikke for intens på nesen, men gir umiddelbart en forførende følelse med rene konsentrerte mørke kirsebær, noe plommer og lett lær. Vinen har en overraskede pen fylde med klare plommer, mørke modne bringebær, noe kirsebær, litt brente steiner og lett lær. Vinen har en lang, kanskje litt rustikk utgang. Men dette var en vin av meget god kvalitet og med et pent særpreg. Verdt å prøve til sommerens grillede kjøttstykker. 90 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Ratte Trosseau Les Corvées 2016 – Partiutvalget – 300 kroner

Denne vinen fra Arbois i Jura er laget på 100% Trosseau og er modnet i gamle eikefat. Vinen er ufiltrert og kan være noe uklar i glasset.

Vinen er ganske dyp på nesen, med en herlig rustikk stil med saftige plommer, stall, og litt kjøtt. Vinen har en middels fylde med saftige mørkere røde frukter, med nesten litt perlende stil. Litt stall og trevirke er med å gi en rustikk stil, men dette vil passe fint til kraftige retter av svinekjøtt. Bra utgang også. Fin vin. 88 poeng.

 

Gottardi Südtiroler Blauburgunder 2014 – Partiutvalget – 260 kroner

Denne Blauburgudneren er spontanfermentert og lagret på store botti i ca 18 måneder før vinen er tappet på flaske.

Vinen har en bra intensitet på nesen med litt søtladne bringebær, jordbær og kirsebær. Også litt lær på det harmoniske aromabildet. På paletten er vinen middels fyldig med ren kirsebær, noe syrlige rips, og med litt grønnere urter. Tanninene biter fra seg, men kler vinen godt. Vinen har et godt smaksbilde, men mangler kanskje litt bitt og kompleksitet. Men dog, verdt å prøve til for eksempel grillet lam med en bra fettrand. 87 poeng.

 

Obermoser St.Magdalener Classico 2016 – Bestillingsutvalget – 178 kroner

Druene, 100% Schiava, er håndplukkede og har maserasjonstid på 10-14 dager. Fatlagringen er gjort i 6-10 måneder.

Vinen er ganske intens og gir raskt et litt gammelmodig preg på nesen med friske blomster og røde rene bær. Vinen er middels fylde, men gir en pen saftig frukt av mørkere røde bær sammen med et fyrrig lærpreg og litt urter. Tanninene er godt integrerte allerde. Dette var overraskende mye vin for pengene og en vin med særpreg. Bra til sommerens tapas-retter. 86 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Petrussa Schiopettino 2016 – Basisutvalget  196 kroner

Vinen er laget på 100% Schiopettino-druer og det er ikke brukt fat på denne her. Ren frukt for pengene altså. Vinen har en ren mørkere plommestil med litt jordlig og stilkpreg. Vinen har en middels fylde, men mørkerøde saftige bær, med krydder og et lite lærpreg. Tanninene er ganske modne her, og mange vil like denne til sommerens enklere kjøttretter. Kanskje et bra selskap til tapas-retter også. Bra vin! 86 poeng.