Skip to main content

Smaksnotater på røde viner

Ch. Canon la Gaffeliere 2013 – Partiutvalget – 612 kroner     

Vinmonopolet lanseres denne vinen fra det etterhvert meget ettertraktede slottet fra St.-Emilion, Bordeaux i et mindre parti fra den vanskelige 2013-årgangen. Vinen er laget på 70% Merlot druer, 25% Cabernet Franc og 5% Cabernet Sauvignon. Druene er håndplukket og ikke presset. Fermentasjon på fat i 28-35 dager. Vinen er modnet på barriques i 16 måneder.

Vinen har vært ute på glattisen, greier å gjenvinne balansen, strammer seg opp og gir så en behagelig nese med cassis, bjørnebær og lett plommepreg. På paletten er vinen middels fyldig, men gir alt hva remmer og tøy kan holde i denne vanskelige årgangen med fine syrlige solbær, bjørnebær og et lett blyantpreg. Så kommer det litt grønne preget snikende da, men vinen forsøker å gjemme den unna og greier det såvidt. Vinen mangler litt frukt, men allikvel må jeg si jeg blir imponert over det CLA greier i denne årgangen altså. Utgangen er litt bittelitt grønn med lett toffe og brent sten som er med på å gi en bra smattende utgang. Imponert. 91 poeng. 

 

Home Block Pinot Noir 2016 – Partiutvalget – 385,60 kroner

Dette er sjefen blant flokken av viner fra Wairarapa som lanseres på Vinmonopolet denne gang. Vinen er laget på 100% Pinot Noir-druer fra en sydvendt vinmark. Vinen har gjennomført 1 uke kaldmaserasjon, deretter spontangjæret i åpne tanker med 7% hele klaser. Modningen har foregått i franske eikefat i 12 måneder.

Vinen er oppulent, rik og tar føringen med sin åpne stil med modne jordbær, bringebær, et fin underliggende krydder og nesten med litt kremete nese. Vinen er middels fyldig, men leverer saftig og delikat frukt med bra dybde der mørkere skogsbær, en fyrrig lærtone, granbar, og en lett smattende mineralsk utgang er med på gi en flott vin fra den nordre øya på New Zealand. Pene integrerte tanniner og en flott syre også. En referansevin derfra dette? 90 poeng.

 

Castaldi Fara 2013 – Partiutvalget – 310,00 kroner

Denne vinen er fra det litte stedet Fara, i underkant av et par timer kjøring nord for den kjente Langhe-kommunen Monforte d´alba. I Fara er det ikke mye mer enn 10 vinprodusenter. Vinen er laget på 70% Nebbiolo og 30% Vespolina som gir vinen ett litt mykere uttrykk. Vinen er spontanfermentert og lagret i store slavonske eikeliggere i ca 24 måneder før vinen tappes på flaske for videre lagring.

Vinen kommer rikt og lett oppulent opp av glasset med sitt vel sødmefulle uttrykk med mørke røde modne bær og tydelig blyanttone. På paletten har vinen en pen fylde, med litt moden mørk frukt som tenderer mot syrlige kirsebær, solbær og faktisk tørkede bjørnebær. En god lærtone og et fint mineralsk snitt er med på å gi vinen et overraskende særpreg med tendenser mot enkelte burgundere fra Côte de Beaune. Den syrlige tonen blir ganske dominerende på den gode utgangen, som også preges etterhvert av de faste tanninene som har lurt litt i bakgrunnen. Ha denne vinen til påskens lam etter litt tid i dekanter. Bra vin med særpreg! 89 poeng.

 

Terrazzi Alti Sassella Valtellina Superiore 2015 – Partiutvalget – 315,80 kroner

Denne vinen fra Lombardia er også en av «fjellvinene» som Vinmonopolet lanserer denne gang og er laget på 100% Nebbiolo-druer.

Vinen har en fin dyphet på nesen og virker kanskje vel seriøs og tradisjonell med kirsebær, roser, litt fersk sviske og lett søt toffee-preg. Vinen er middels fyldig og viser en overraskende fin balanse mellom frukt, tanniner og syre der litt sødmefulle røde syrlige bær, et brent jordlig preg, samt en dæsj nype-te gir en god og meget særpreget vin. Tanninene er litt grove her, men balansen er som nevnt bra. Verdt å prøve denne fine vinen. 89 poeng.

 

Boniperti Bartön 2013 – Partiutvalget – 259,90 kroner

Dette er også en vin fra den lille landsbyen Fara som er laget på 70% Nebbiolo og 30% Vespolina. Fermentering og skallmaserasjon i ståltanker, deretter modning og lagring i store 2000 liters eikefat i 12 måneder.

Vinen har et litt tyngre fruktoner på nesen, mer er allikevel ganske så leken med sødmefulle skogsbær, halvmodne plommer, noe syrlige røde frukter, litt blodig kjøtt, vanilje og tobakk som gir et meget behagelig og bra aromabilde. Vinen er middels fyldig og gir et preg av mørkere røde frukter med en fin syrlig kirsebærtone, lær, te og noe einer på en middels, men bra utgang der tanninene biter litt – men såpass må det være. Flott vin dette! 89 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Copain Tous Ensemble Pinot Noir 2015 – Testutvalget – 300 kroner       

Copain er en velkjent produsent fra California og lager flotte viner på Pinot Noir. Vinen har gjennomgått tradisjonell vinifikasjon med spontangjæring og lagring på nøytrale, franske eikefat i 9 måneder.

Vinen er ikke intens på nesen, men gir allikevel en flott dyphet med rene perfekte modne røde bær, bittelitt lær og med en tone av gammelt tørket trevirke. Vinen er åpenbart en amerikaner på palletten, uten at dette overhodet er negativt. Her får du mørkere modne bringebær og kirsebær, som greier akkurat å havne utenfor syltetøyglasset. Pent trevirke, litt krydder og snev av mørk sjokolade er med på å gi en meget behagelig vin der tanninene og syren balanserer vinen på en god måte. Bra vin dette. 89 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Manuel Olivier Hautes Côtes de Nuits Vieilles Vignes 2015 – Testutvalget – 269,00 kroner

Denne vinen fra Burgund er følgelig laget på 100% Pinot Noir med håndplukkede druer fra eldre vinstokker. Vinen er spontanfermentert og det er brukt minimalt med svovel.

Vinen har en mer «dark side» enn forventet med mørkere skogsbær, skogbunn, og med lett røyk på nesen. På paletten viser vinen en pen fylde med en fin skogsbær og kirsebærsnerve, som viser en mer lysere side enn hva nesen inviterte til. Noe lett lær på en fin utgang, der tanninene gir et akkurat perfekt bitt til vinen. Ja. Dette fungerer. Bra levert. 88 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Cosse Maisonneuve Le Sid Cahors 2004 – Partiutvalget – 211,00 kroner     

   

Denne vinen fra sørvest i Cahors begynner å få litt alder og er laget på 100% Malbec. Vinen er modnet i gamle eikefat.

Vinen har en fin dybde på nesen med mørk cassis, bjørnebær og med et pent preg av blyantspiss. På paletten er vinen middels fyldig med en fin syrlig nerve som holder et fint grep om vinen. Vinen har blitt pent modent, men avslører nok litt vanskelig vekstforhold med litt mangel av fruktighet. Men de mørke bærene gjør alt det de kan, og sammen med lær og litt granbar blir dette en bra vin som vil kle det saftige kjøttet godt. Og du så prisen, ikke sant? En flott kjøp! 88 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Arpepe Sassella Stella Retica Riserva 2015 – Partiutvalget – 349,90 kroner    

Dette er en «fjellvin» fra Valtellina i Lombardia som er laget på 100% Nebbiolo-druer. Vinen er spontanfermentert og modnet i store gamle eiekliggere.

Vinen gir en relativt sødmefull nese med modne røde bær og litt te. På paletten er vinen middels konsentrert med et tydelig preg av kirsebær, syrlige markjordbær og mineraler. Tanninene er fint integrerte og sammen gir dette en behagelig vin og et godt stykke unna de tradisjonsrike og tyngre nebbene fra Piemonte. Dette er vinen til deg som liker Nebbiolo-frukten, men ikke tanninene. Vinen vil passe til lettere retter som svinekjøtt. Bra vin. 88 poeng.

 

Marañones Garnacha 2016  – Partiutvalget – 260,10 kroner

Denne vinen på 100% Garnacha-druer kommer faktisk fra området rundt Madrid og Sierra de Gredos, med vinmarker så høyt som 750-850 moh. Vinstokkene er gamle og 100% av druene er helklasefermentert. Det er ikke brukt kultivert gjær.

Vinen er rik og gjør mye ut av seg med litt søtladne røde frukter, blomster og lett tørket lær. På paletten er vinen middels fyldig med ganske så rene røde bær som tar styringen sammen med litt brente steiner og lær på en interresant og bra utgang der litt eik kjennes, uten at det blir for meget. Tanninene er tilstede, men frukten er lederen og pakker tanninene ganske så godt. En bra vin til vårens lam dette. 88 poeng. 

 

Palliser Pencarrow Pinot Noir 2016 –Partiutvalget – 251,00 kroner

Wairarapa og Pinot Noir her også. Spontangjæret med 5 % hele klaser. Vinen har hatt 10 måneder modning med 24 % nye eikefat på klassiske barriques.

Vinen har en lett dark side på nesen med overmodne bringebær, litt mørk toffee, men også med en liten fiffig syrlig detalj som gjør aromabilde ganske så fint. På paletten er vinen middels fyldig, men vinen har en bra dybde i frukten med mørkere kirsebær, plommer, lær og et litt jordlig preg. Også lett sjokolade på en utgang preget av urter. En seriøs og god Pinot fra Wairarapa dette. Bra. 88 poeng.

 

Dom. Les Roques de Cana Le Vin des Noces 2008 – Basisutvalget – 200,60 kroner

Denne vinen fra Cahors i Frankrike har fått litt år på baken og drueblenden er 85% Malbec og 15% Merlot. Vinen er gjæret på ståltank og modnet 12 måneder i betongkar.

Mørk som natten på fargen, og fortsetter å være mørkets fyrste på nesen med modne plommer, litt tørket frukt, mørk kokesjokolade, og med et flott urtepreg. Dette er klassisk og tradisjonelt, nesten til å grine av. På paletten er vinen middels konsentrert med en flott blanding av mørke modne solbær og tørkede bjørnebær. Også et preg av grønne urter på en ganske pen utgang. Litt sødme, som trekker en nærmere Veneto enn Bdx faktisk, men vinen vil passe perfekt til en tung biff med mørk saus. Tanninene er der, men pent integrerte. 87 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Leusciatti Sassella del Negus Valtellina Superiore 2015 – Basisutvalget – 207,90 kroner     

 

Denne italienske vinen er fra Valtellina i Lombardia og er laget på 100% Nebbiolo-druer som er modnet i gamle kastanjefat.

En pen Nebbiolo-nese med mørke seriøse kirsebær, røde roseblad, litt våt lær og mørkere toffee. På paletten er vinen middels fyldig, med en fin nerve av modne jordbær, kirsebær, og med et lett preg av urter på en kort, men behagelig og syrlig utgang. Dette er vinen for deg som digger Nebbiolo, men er redd for piggtrådbittet. Her er tanninene relativt softe og fint integrerte. Bra vin dette. 87 poeng.  Spesielt anbefalt. 

 

Bernabeleva Navaherreros 2016 – Partiutvalget – 219,90 kroner

Vin fra området rundt Madrid og er laget på 100% Garnacha-druer. Druene er fra 40-80 år gamle vinstokker som er høstet for hånd. Over 25% er helklasefermentert. Lagret på stål, fat og betongtanker.

Vinen er relativt intens og rett fram på nesen med skogsbærsfrukter, litt tørket lær, og med tørkede roser. På paletten har vinen en pen fylde med litt syrlige kirsebær, litt urter og med noe jordlig preg. Også lett mørk sjokolade på den gode utgangen. Tanninene er faste, men ligger ikke utenpå. Dog er dette en vin som krever en godt kjøttstykke med relativt mye fett på seg. Bra vin! 87 poeng. 

 

Gladstone Pinot Noir 2016 – Partiutvalget – 285,80 kroner

Vinen fra Gladstone er laget på Pinot Noir og kommer fra Wairarapa der druene er håndplukkede. Vinen er spontanfermentert, har gjennomført malolaktisk gjæring og modnet i 11 måneder på eikefat, derav 25% nye fat.

Denne vinen fra Gladstone har et litt mørkere utrykk både på fargen og nese med mørke modne kirsebær, litt sødmefulle plommer, og litt bringebærskompott. Også et bittelitt mineralsk preg her. På paletten er vinen middels konsentrert, med gir et fint saftig preg av mørkere bringebær, modne markjordbær og med en tone av lett tobakk også. Fungerer til svinekjøtt dette. 87 poeng.

 

Te Tera Pinot Noir 2016 – Basisutvalget – 243,10 kroner

Wairarapa og Pinot. Vinen er spontangjæret i åpne tanker etter 1 uke kaldmaserasjon. 12 måneder modning på franske eikefat derav 15 % er nye.

Vinen har en gjenkjennelig New Zealandsk nese med sin lett jordlige mørkere modne bringebær, mørkere karamell, og lett tørkede lakris. Vinen er ikke voldsom konsentrert, men gir et behagelig smaksbilde med litt syrlige markjordbær, bringebær, og et fint jordlig snitt på en enkel, men god utgang. Litt torsk eller hvitt kjøtt. Bra vin dette. 87 poeng.

 

Ch. Roland la Garde Tradition 2012 – Testutvalget – 209,90 kroner

Denne vinen fra Bordeaux har en drueblend på 80% merlot og 20% Cabernet Sauvignon. Druene kommer fra 20 år gamle vinstokker, er spontanfermentert og modning har foregått i amfora og barriques.

Vinen gir en typeriktig nese med middels intensitet der lette plommer og bjørnebær preger nesen. Vinen er har en grei fylde på paletten med litt saftige fine bjørnebær, et hint av tørket lær og lette fattoner. Også noe urter på den gode utgangen. Ja, tross vanskelig årgang og litt unge vinstokker blir det en grei vin til rødt kjøtt dette. 86 poeng.

 

Montresor Amarone della Valpolicella 2014 – Testutvalget – 289,00 kroner

Her er det Veneto og Amarone-land som gjelder med 60% Corvina, 30% Rondinella og 10% Molinara-druer. Druene er høstet sent og            tørket frem til februar, så fermentert i ståltank. Lagret på slovenske og franske eikefat.

Denne amaronen kommer ganske intenst opp av glasset med tørket frukt, tydelig lær og med et enda tydeligere kaffepreg som gir en fin nese. Vinen er middels fydlig med tørket frukt, litt urter, og igjen med en fin kaffetone. Vinen blir nok litt søtladen, og ikke så veldig engasjerende, men vinen er forsåvidt vellaget den. For deg som liker kaffe. Merk – vinen er prøvd blindt uten at den spesielle flasken ble sett… 86 poeng.

 

7Navas Joven 2016 – Basisutvalget  -163,80 kroner

Castilla y León og 100% Garnacha her. Vinmarkene ligger høyt, over 600 moh. Vinstokkene er over 50 år gamle. Mer enn 25% helklaser under gjæring. Det er ikke brukt kultivert gjær.

Litt rå og uvøren opp av glasset, men skikker seg og gir etterhvert en interresant nese med rødlilla sødmefulle frukter, urter og med et fint lett floralt preg. På paletten er vinen middels fyldig, men gir mye frisk og saftig frukt der kirsebær, lysere plommer, og et litt brent, men behagelig steinpreg gir et et godt smaksbilde. Også litt eik, uten at dette blir for grovt. Tanninene er tilstede, men kler vinen godt. Ha den til enkel tapas. Dette er en solid vin vs pengene dette! 86 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Pagliarese Chianti Classico 2015 – Testutvalget – 175,00 kroner

Denne eiendommen sies å være en tidligere berømt storhet som etterhvert ble overtatt av anerkjente Felsina og druene inngitt i deres viner og navn. Nå etter 25 år får vinen atter en gang se dagens lys og i god Pagliarese ånd er vinen på 90% Sangiovese tilsatt litt lokale druer som Cannaiolo og Mammolo. Vinen har fått modning i 10-12 måneder på slavonske fat og deretter fire måneder på flaske før lansering.

Vinen er herlig tradisjonsrik CC på nesen med lett sødmefulle kirsebær, litt lær, noe mørkere sjokolade og noe tendenser til blyantspiss. Vinen har en middels fylde, men gir en seriøs tone med kirsebær, krydder og med et fint preg av trevirke. Tanninene er tilstede de, men blir aldri for grove. Vinen mangler nok til kompleksitet, men vinen er god den. Til helgens enklere kjøttretter eller pasta med kjøtt i. 86 poeng.

 

Pegaso Zeta Garnacha 2015 – Partiutvalget – 216,00 kroner

Denne kommer også fra Castilla y León i Spania og er laget på 100% Garnacha-druer der vinstokkene er minst 50 år gamle. Minimum 25% er helklasefermentert. Tradisjonell vinifikasjon i ståltank.

En rik og frukt nese viser seg med lett sødmefulle røde bær, krydder, og med et greit lite urtepreg. På paletten er vinen middels fyldig og gir et preg av saftige mørkere røde bær, noe jord og lær på en grei, litt vel tanninrik utgang. Men dette er en seriøs og bra laget vin på Garnacha-druen det. 86 poeng.

 

Krásná Hora Pinot Noir 2016 – Testutvalget – 219,00 kroner

Tsjekkia og Pinot Noir sa du? skeptisk? Vinen har gjennomgått manuell fermentering i åpne plasttanker på 1000 liter. Det er gjennomført maloaktisk gjæring, vinen er modnet på eikefat og fourdre. Vinen er ufiltrert og lavsvovlet.

Vinen gir litt kjølige lysere bær på nesen der undermodne jordbær og litt jordlige toner leder an den litt beskjedne karen. På paletten begynner vinen å bli litt varmere i trøyen med middels fylde der friske jordbær, bringebær, og rips gjør dette til et hederlig forsøk på å lage en særegen Pinot Noir. Det blir nok litt spinkelt, men kan gå til veldige enkle fiskeretter. 83 poeng.

 

Borgogno Barbera d’Alba 2015 – Testutvalget -175,00 kroner

Denne vinen fra Piemonte er følgelig laget på 100% Barbera-druer etter tradisjonell vinifikasjon med bl.a. temperatur kontrollert gjæring ved 25 °C i 9-11 dager. Vinen har 6 måneder fatlagring samt 1 måned flaskemodning før lansering.

Vinen er rik og relativt tradisjonell på nesen med litt mørke modne kirsebær, plommer, og lett mandel-essens. På paletten har vinen en grei fylde med litt tradisjonell og tung mørk rødbærsfrukt som framstår som litt varm. Tanninene er lite til stede, og syren kanskje litt lav. Men som enkel vin til pasta passer denne vinen fint. 83 poeng.