Skip to main content

Vinene som jeg mener er meget gode kjøp kvalitet vs pris eller som viser et helt spesielt særpreg har betegnelsen «Spesielt anbefalt». 

Vinene som har årgangsendring er merket «Ny årgang», resten av vinene lanseres fredag 2.mars.

Flere av vinene med årgangsendring som omhandles er allerede lansert eller er i ferd med bli lansert. Det kan derfor stå på nettsiden til Vinmonopolet at vinen er «utsolgt» eller at det foreløpig står feil årgang. Hvis noe er uklart så ta kontakt med Vinmonopolets kundesenter eller send en mail direkte til importørene, de fleste svarer raskt og er veldig hyggelige.

Smaksnotater på røde viner 

Aldo Conterno Barolo Colonello 2013 – Bestillingsutvalget – 1199 kroner  

Vinen har et ganske tungt og intenst aromabilde – dette er bjørnen som går i hi for vinteren – og har pakket seg inn med mørke dype kirsebær, meget konsentrerte plommer, lett tørket frukt, kaffe, og med litt lær. Den ellers så flotte rosetonen er foreløpig satt litt på sidelinjen, og vinen trenger nok litt tid for få et mer harmonisert aromabilde.

Bam. Hva treffer meg?! Den meget seriøse og dypt konsentrerte nebbiolen bare tar tak på paletten med et særdeles fantastisk fruktbilde der dype og lett sprekkferdige saftige kirsebær og en flott lærtone bare vokser og brer seg rundt i munnen. Det er lite tegn på at denne skal gi seg, men til slutt bunner den meget lange og faste utgangen i litt kaffebønner og trevirke.

De maskuline tanninene er meget faste, men blir holdt tilbake av frukten som åpenbart er sjefen her. Syren er også flott. Foreløpig er ikke dette en balansert vin der tanninene minner for eksempel ganske mye om 2006-årgangen. Men gi dette 15 år i kjelleren, og du vil takke deg selv. Aldo Conterno spiller i ypperste Champions League klasse for tiden. Fantastisk!  95 poeng. For nå. Spesielt anbefalt.

 

Aldo Conterno Barolo Cicala 2013 – Bestillingsutvalget – 1244 kroner   

Vinen er mer åpen og mer feminin på nesen enn Colonello med absolutt et elegant og delikat aromabilde med kirsebær, litt søt tobakk, lett tørket frukt og med et forsiktig, men flott rosepreg. Aromaene vil bare forsterke seg de neste årene, og du skal ikke se bort fra at denne årganen kan være i nærheten av 2001-årgangens fantastiske luktbilde.

På paletten er anslaget nesten litt svakt, vinen framstår raskt som litt hul og ufokusert. Vinen ser ut til å ombestemme seg og fyrer på alle sylinderne med en mer delikat, men svær og bred munnfølelse som bare er linær tvers igjennom. Vinen bare blir og blir, den har ikke tenkt seg noen steder. Herlig dyp forførende kirsebær, en vanvittig flott brent mineralsk uttrykk, røyk og lakris gjør dette til et komplekst og herlig smaksbilde. Utgangen er meget lang, men også tydelig tanninrik og tanninene blir kanskje vel grove. Men dette er en vin for evigheten, og viser kanskje idag litt mindre modne toner enn Colonello, og kan raskt tåle enda lengre lagring. Jeg liker personlig kanskje den lille råheten i Colonelloen litt bedre, men den uhyre presise og elegante frukten i denne vinen imponerer stort.  95 poeng. For nå. Spesielt anbefalt.

 

Elio Altare Barolo Cannubi 2013 – Bestillingsutvalget – 1398 kroner

Det er ikke mange eiere av disse flaskene, da Silvia Altare lager kun 1500 flasker av denne vinen fra den flott Cannubi-marken i kommunen Barolo. Silvia har vært vinmakeren sammen med verdenskjente pappa Elio lenge, men i 2016 har hun også formelt overtatt eierskapet. Selv om hun har vært med lenge i produksjonen, har det nok i de siste år vært en liten stilendring. Der Elio kjørt hardt og kompromissløs på eikebruken, har vinene nå fått et mindre hardt utrykk av eik som unge.

Vinene har ikke mange dagers fermentering, og selv om de fortsatt modnes på barriques er andelen nye eikefat redusert betraktelig. Ca 30% av fatene er nå nye. Vinen har bare to års modning på fat, resterende av tiden koser den seg på flaske før lansering.

Vinplantene til Cannubi-vinen er ikke gamle enda, men 30 år er en bra start. Det er tredje årgang av deres Cannubi som nå lanseres fra en vinmark de leier. Vinen er på nesen herlig delikat og forfører umiddelbart med dype sødmefulle kirsebær, lysere plommer, rips, nydelige roseblad, og med et trevirke som merkes i form av et lett søtt fint toffeepreg. Antakeligvis vil også nesen bare vokse i sjarme med årene, så dette kommer til å bli et helt stunning aromabilde.

Vinen har en pen fylde, men alt handler om det sjarmerende vesenet til denne vinen som brer seg forførende ut som en majestetisk dronnning med sine kompakte og delikate frukttoner med kirsebær, et flott innslag av syrlige ripsbær, og noen modne bringebær. Det er også et preg av noe jordlig og mineralsk som får selskap av trevirke og lysere sjokoladetoner på en sjarmerende og lang utgang. Flott vin! 94 poeng. Spesielt anbefalt

 

Elio Altare Barolo Ceretta Vigna Bricco 2011 – Bestillingsutvalget – 975 kroner

Denne vinen overrasker meget positivt i den litt varmere 2011-årgangen der vinrankene fra Serralunga er ganske så unge, bare 15 år gamle. Vinen vinifiseres på samme måte som Cannubi-vinen og det lages ca 5000 flasker av denne vinen.

Vinen er rik og tyngre på nesen med mørkere preg på frukten med plommer, lakris, røyk og med et fint trevirke. På paletten er vinen konsentrert og oppleves som stor og med et fint bløtt anslag der mørkere røde bær, lær, lakris og faste tanniner konkurrerer sterkt med en sylfersk Bordeaux om å være det flotteste følge til sommerens blodige biffer. Og ja – jeg sa den kommende sommeren. Vinen er faktisk overraskende tilgjengelig nå, og vil ikke gjøre skamme på kjøttmåltidet. Selvfølgelig har vinen fint et 10-15 års lagringspotensiale, men er nok ikke for det lange løpet. 94 poeng. Spesielt anbefalt

 

Angerville Volnay 1er Cru Clos des Ducs 2015 – Bestillingsutvalget – 1296 kroner   

Vinen er fortsatt litt sky og lukket på nesen, men det merkes at det ligger noe dypt og heftig konsentrert som venter på å komme fram aromamessig med sine sødmefulle mørkere røde bær, et klart preg av dryppende blodig kjøtt og noen forsiktige kryddertoner.

På paletten gir vinen umiddelbart gass og krever fri vei – Her kommer jeg! Vinen er konsentrert og brer seg ut med sin gode munnfølelse. Allikevel virker den fortsatt ufokusert, det er åpenbart både mer kompleksitet og sjarme i vente. Det er en tung mørk kjerne i vinen med saftige mørke kirsebær, ditto mørke modne bringebær, litt tørket frukt og noe lær. Dette er absolutt en flott vin, men vil trenge mange år i kjelleren. Som vanlig. Men, utrolig nok – vinen er mer tilgjengelig idag enn 2005-årgangen, som er en beist av en vin. 94 poeng. For nå. Spesielt anbefalt.

 

Château de Beaucastel Rouge 2015 – Bestillingsutvalget – 725 kroner    

Det er ikke akkurat få druesorter i denne ikonvinen fra Ch.de Beaucastel i Sør-Rhône. Her finner du 30 % grenache, 30 % mourvedre, 10 % counoise, 10 % syrah, 5 % Cinsault og 15 % roussanne, bourboulenc, grenache blanc, picpoul, clairette, picardan, vaccarese, terret noir og muscardin. Hvor mange druer ble det, sa du?

Vinen er nok litt lukket på nesen enda og vil trenge tid på å utvikle seg, men det kjennes noen underliggende flotte toner av dyp frukt med mørke skogsbærtoner, røyk, lær, et tungt asiastisk krydder, og moden liten nerve av søtladen tobakk.

Vinen er konsentrert på paletten og er i overraskende herlig balanse der frukten er stor og tilstedeværende. Tanninene er faste, men er godt modne og gir et flott bitt til vinen. Kanskje er syren litt tilbakelent, men gjør jobben sin. Tung mørk kraftig rødsort frukt med en litt moden blåbærtone, herlige båltoner, tydelig kaffe, og noe halvtørt trevirke. Vinen får en saftig, konsentrert og tanninrik utgang. Wow. Beste CdB jeg har smakt. Ypperlig! 94 poeng. Spesielt anbefalt.

 

Allegrini Fieramonte Amarone Classico Riserva 2011 – Bestilingsutvalget – 2390 kroner 

Dette er flaggskipet til Allegrini som de kun lager 5000 flasker av i året. I Norge har det kommet kun i underkant av 50 flasker av denne storkaren. Alkoholprosenten er som vanlig for disse tradisjonsrike Amaronene – 16,5%.

På nesen er vinen mørkets ypperste fyrste med herlig kraft og autoritet med særdeles kraftfull og konsentrert mørk sort frukt som setter spor sammen med et fint tiltrekkende vaniljepreg.

På paletten er vinen vanvittig fydlig med en herlig tung masse som bare dytter alt unna og sier jeg kommer jeg. Bekmørke bær, fyrrig tobakk, krydder, brent stein, og med en fiffig lett barnålstone som gjør dette til en kompleks og herlig vin. På utgangen gir ikke smaksbildet seg og følger opp med mørk karamell og brente kaffetoner. Jeg synes ikke vinen får noe spesielt søtladen eller tung alkoholdig stikk jeg, den gir bare et kraftfullt uttrykk med fine bløte tanniner. Dette er kanskje en litt sær, men meget flott vin. 94 poeng. 

 

Domaine de La Côte «La Côte» Pinot Noir 2015 – Bestillingsutvalget – 750 kroner

Denne dronningen kommer opp av glasset med dybde og renhet med sin mørkere modne seriøse jordbær og tydelig modne bringebær. En herlig gjesteopptreden av forførende roser er med på gi en meget delikat nese.

På paletten er vinen relativt konsentrert, men preges av særdeles delikat frukt med mørke modne moreller, bringebær, et fint sjokoladepreg som går over til lett kakao. Den flotte utgangen avslører en bra porsjon tanniner og syre i vinen. Litt eik merkes også, som nok trenger litt tid til å integreres. Uansett – dette er en strålende vin!

Merk – det er 40 flasker igjen av 2014 på BU, denne her kommer som påfølgende årgang. Ta kontakt med importør ved ytterligere spørsmål. 94 poengSpesielt anbefalt.

 

Domaine de la Côte Bloom`s Field Pinot Noir 2015 – Bestillingsutvalget – 700 kroner

Vinen har foreløpig en litt reduktiv nese, men du kjenner en merkbar dyphet der nede som venter på å komme fram foran sceneteppet. Tunge, modne bringebær, skogsbær og noe krydder venter klar.

På paletten er vinen middels konsentrert, men gir umiddelbart svært delikate frukter med krydrete bringebær, jord, noe fint steinpreg og med ett lett eikepreg på en fin utgang. Selv om vinen er delikat, har den også en seriøs side med bra kompleksitet og fine modne tanniner. Dette er en flott vin som trenger litt mer tid.

Ved et teknisk uhell er de fleste flaskene allerede solgt til hoReCa-markedet, men det finnes flasker tilgjengelig i flere utsalg. I tillegg forteller importør at de venter ytterligere flasker inn om seks uker. 93 poengSpesielt anbefalt.

 

Elio Altare Barolo Arborina 2013 – Bestillingsutvalget – 865 kroner

Vinen kommer fra Arborina-marken i La Morra som har vinplanter som er 30 og 60 år gamle. Det lages 5000 flasker av denne vinen også.

Vinen har litt tyngre og sødmefulle parfymerte kirsebær, kjøtt, sjokolade og lett trevirke på nesen som framstår som behagelig.

Vinen er konsentrert på paletten og gir en sødmefull følelse som er lett å like med saftige kirsebær, lær og trevirke. Tanninene er faste, men er ikke for grove eller påvirker vinen negativt. Vinen har nesten et litt delikat preg, som tar igjen det vinen kanskje mangler av kompleksitet. En meget vellaget vin som bare blir bedre med tid i kjelleren. 93 poeng.

 

Aldo Conterno Barolo Bussia 2013 – Bestillingsutvalget – 689 kroner       

Nebbiolo og Aldo Conterno er som alltid bare herlig på nesen og denne entry-baroloen er åpenbart friskere og mer ungdommelig en Colonello og Cicala med freshe og fine kirsebærstoner, et nydelig nype, rose og tepreg som virkelig fanger. Litt lær også.

Vinen har en herlig flott konsentrasjon på paletten. Vinen brer seg rundt, sjarmerer, tar i mot applaus og leker videre, med sine nydelige rene kirsebær, nyper og lett eikepreg som lar de meget faste tanninene overta utgangen. Tanninene er røff i stilen, og dytter nok litt på den ellers så fine frukten. Syren er maestroen som sitter der oppe og følger med på de to andre kranglefantene. Bussiaen mangler denne lille kompleksiteten og blir litt mer ubalansert da frukten ikke takler tanninene på samme måte som de to andre. Uansett – gi vinen 5-10 år i kjelleren, og du vil kose deg fælt med disse også. 92 poeng. 

 

Fontanafredda Barolo La Rosa 2011 – Bestillingsutvalget – 690 kroner

Typeriktig Nebbiolo på nesen med mer sødmefulle og modent utrykk med kirsebær, plommer, litt tørkede roser, og med en fin jordlig tone.

På paletten er vinen konsentrert og gir en årgangsriktig stil med varmere preg, men som allikevel gir en overraskende bra frukt med flott konsentrasjon der modne kirsebær, lysere plommer, og lær preger en bra, og ganske så tanninrik utgang. Ha vinen til et kraftig storfe-middag med kraftig mørk saus om en fem års tid. Bra vin dette! Ny årgang. 92 poeng.

 

Angerville Volnay 1er Cru Champans 2015 – Bestillingsutvalget – 968 kroner     

Vinen er relativt rik og viser en fin intensitet på nesen med saftige, nesten litt våte skogsbær som tenderer mot bjørnebær. Også noen herlige dype kryddertoner kommer snikende med et fint lærpreg.

Vinen er ikke oppulent, men viser naturlig styrke med en god fruktkonsentrasjon der mørke saftige plommer, skogsbær, tydelig våt tung stein, og dype kryddertoner setter spor på paletten. Det kjennes også litt eikestikk. Vinen virker kanskje litt lukket og uforløst enda, og vil raskt kreve både 10 og 15 år før potensialet er nådd. Men vinen er god den. 92 poeng. For nå. 

 

Perrin Gigondas Vieilles Vignes L’Argnée 2015 – Bestillingsutvalget 530 kroner       

Denne vinen fra Gigondas i Rhône-dalen er laget på Grenache og Syrah-druer. Vinen kommer ut av bålplassen på nesen der litt parfymerte skogsbær er med på ferden og gir et behagelig og spennende aromabilde.

Vinen har en bra fylde, brer seg godt rundt på paletten, uten å blir for maskulin. Litt mørkere rød bær, lær, lette urter, og brent stein gir en bra kompleksitet på denne vinen. Det er ingen merkbare søtladne toner, tanninene er faste, men jeg synes de er godt modne og fungerer bra til denne vinen. Dette er et meget godt kjøp det. 92 poeng. Spesielt anbefalt.

 

Ridge Geyserville 2015 – Bestillingsutvalget – 429 kroner

Den berømte vinen på hovedsak Zinfandel fyller 50 år, og får druene sine fra blant annet imponerende 130 år gamle vinstokker. Det er hentet druer fra 37 plotter som er vinifisert Hver for seg. I denne årgangen er blenden 70% Zinfandel, 15% Carignane, 12% Petite Sirah og 3% Alicante Bouschet. Vinen er modnet i 14 måneder på 100% amerikanske eikefat derav 5% nye, 14% ett år, og 81% tre eller fire år gamle fat. Vinen er tappet på flaske i februar 2017. Alkoholnivået er på 14,5% alkohol.

Krystallklar med presis granatrød farge med noe lysere kant. Geyserville! Ah, så forførende på nesen! Noe tydelige superfriske klare bær med preg av moreller, saftige plommer og med noen røde roseblader. Litt alkoholstikk, men det går raskt over.

Vinen er fyldig, maskulin og strukturert men uten å være aggressiv eller i ubalanse. Denne forfører deg med plommer, lær, eik og på kanten noe mørkere sjokolade og vanilje. Middels til lang smattende utgang, med relativt faste tanniner. Biffen vil skrike av glede når den treffer denne rakkaren til sommeren. Geyserville må være verdens beste vin på Zinfandel? Så stor, men allikevel balansert? 92 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Massolino Barolo 2013 – Bestillingsutvalget – 384 kroner

Massolinos klassiske Barolo viser virkelig at 2013-årgangen vil levere strålende. Vinen er modnet i 2 1/2 år på større eikefat og er en blend fra flere vinmarker.

Vinen viser en herlig Nebbiolo-nese med relativt dyphet der saftige kirsebær, herlige roseinnslag, lær og et fint lakrispreg gir et godt aromabilde.

Vinen har en bra fylde med fine fruktige kirsebær, et fint mineralsk snitt og med noen lette lærtoner. Tanninene er ikke grove her, men relativt modne og gir et perfekt bitt til vinen. Dette er en meget god vin for pengene som vil skape mye glede for pengene de neste 5-8 årene. Ny årgang. 91 poengSpesielt anbefalt.

 

Francesco Sobrero Barolo Ciabot Tanasio 2013 – Bestillingsutvalget – 350 kroner

Druene til denne vinen kommer fra tre vinmarker rundt Castiglione Falletto som vinifiseres hver for seg og blendes sammen før flasketapping. Vinen har en hel måned med skallkontakt før modningen skjer på de tradisjonelle store bottiene i 30 måneder før tapping.

På nesen kommer det en ytterst klassisk tradisjonell Nebbiolo-duft med sine modne kirsebær, stall, tjære, roser, samt et fint steinpreg som gir et relativt komplekst og fint aromabilde. Vinen har som ventet bra fylde og vinen brer seg fint ut i munnen. Her er det modne, lett sødmefulle kirsebær, roser og et lett trevirke som preger vinen med sine faste piggrådaktige tanniner og fine syre. Vinen har en lang utgang også. Dette er en vin som åpenbart trenger sin tid i kjelleren, men et godt kjøp er det. Ny årgang. 91 poeng. Spesielt anbefalt.

 

Col d´Orcia Brunello di Montalcino 2013 – Basisutvalget – 340 kroner

2013-årgangen fra den anerkjente Brunello-produsenten Montalcio er første årgang vinen lanseres som sertifisert organisk. Vinen er faktisk modnet på større fat i ca 4 år samt med noe flaskelagring.

Vinen har en forførende og relativt dyp nese med sine konsentrerte kirsebær, litt sopp, rødt halvtørkede kjøtt og lærpreg.

Vinen har en overraskende bra fylde, selv om det er den fine Sangiovese-frukten som dominerer med dype kirsebær, en fin syrlig rødbærstone, asiatisk krydder, og lett lær. Vinen er laget i en tilgjengelig stil, men kan også legges i kjelleren i 5-10 år. Bra vin til en ypperlig penge! Ny årgang. 91 poengSpesielt anbefalt.

 

Duroché Gevrey-Chambertin 1er Cru Lavaut-Saint-Jacques 2015 – Bestillingsutvalget -820 kroner  

Vinen har absolutt en dypere og seriøs Gevrey-nese med krydrete kirsebær, bringebær og med en herlig dyp følelse av te. Jeg synes aromabilde er meget godt og skaper virkelig en interesse for hva som kommer.

På paletten har vinen derimot foreløpig bare en grei fylde og virker litt uforløst. Frukten er forsåvidt tiltalende med saftig rødbærsfrukt, en fin syrlig nerve og med lett mineralitet. Vinen kunne nok ha hatt litt mer trøkk, da frukten blir ikke ren og interessant nok alene. Tanninene er perfekt modne og syren er bra. Jeg tenker denne trenger litt mer tid i kjelleren. Ta den fram om 5 år og se hva som har skjedd. 91 poeng. For nå.

 

Saint Cosme Cote-Rotie 2014 – Bestillingsutvalget – 469 kroner

Saint Cosme er vel mer kjent for sine særegne og referanseviner fra Gigondas men de lager også viner fra blant annet Cote-Rotie og Crozes-Hermitage.

Denne vinen leverer en seriøs, litt tung nese med konsentrerte mørkere røde bær med knekk mot modne solbær, saftige plommer, og med et hint av velhengt kjøtt. Det er et delikat aromabilde dette!

På paletten er vinen relativt fyldig med mørkere røde bær der kirsebær, plommer, og bålrøyk dominerer. Årgangens litt kjølige uttrykk kommer fram i form av einer som faller godt inn på den behagelige siden. Tanninene er faste de, men er pent integrert i vinen som har en fin syre også. Vinen mangler kanskje det lille særpreget som de helt store vinene fra Cote-Rotie har, men jeg synes dette er en god vin. Idag er det ikke lett å finne viner fra Cote-Rotie til en bra pris, så dette er en vin å vurdere. Ny årgang. 91 poeng. Spesielt anbefalt.

 

Les Chapouins Châteauneuf-de-Pape Vieilles Vignes 2010 – Bestillingsutvalget – 600 kroner       

Denne Châteneauf-de-pape vinen fra den flotte 2010-årgangen er laget på Grenache, Mourvèdre og Syrah-druer. Vinen er rik og relativt oppulent på nesen med litt halvtørkede modne frukter der solbær, røyk og litt søtkrydret kjøtt merkes. Vinen er relativt konsentrert, men det blir ikke for voldsomt. Det er også en fin syrlig nerve på vinen. Det merkes en del modne rødbærstoner og litt lær som gir et behagelig smaksbilde. Tanninene er faste, men er pent integrerte. Ettersom vinen har et lett moden preg allerede, kan den godt nytes idag sammen med en god biff. 91 poeng.

 

Domaine du Clos des Tourelles Gigondas 2015 – Bestillingsutvalget – 530 kroner    

Dette er vinen fra Perrin-familiens kanskje aller flotteste marker i Gigondas der det visstnok kun er hester som pløyer i markene. Vinplantene er gamle og vinen består av ca 80% Grenache samt noen Syrah-druer. Det er brukt hele klaser under fermenteringen. På nesen har vinen en bra intensitet og dypet med sødmefulle kirsebær, litt velhengt kjøtt, krydder og med et bittelitt røykpreg.

På paletten er vinen konsentrert og viser en saftig og moden kirsebærsfrukt, bringebær og med et lett rosepreg. Mineraliteten er også fin i vinen der tanninene er modne og fint integrerte. Ja, jøss dette er en flott vin med renhet og balanse, men jeg synes den kanskje virker vel polert og litt kjedelig? Uansett, kanskje den vokser seg litt på deg de neste 10 årene men for nå blir det 91 poeng. For nå.

 

Dom. de la Côte Memorious Pinot Noir 2015 – Bestillingsutvalget – 500 kroner

Vinen er middels intens på nesen med litt sødmefulle kirsebær og litt kjøligere villjordbær som gir et behagelig aromabilde.

Vinen har en middels fylde, men gir innledningsvis et delikat fruktbilde som etterhvert går over i en vel søtladen følelse med jordbær, bringebær og lett peppermynte preg. Vinen virker i lett ubalanse enda, jeg tror denne vil vokse litt i løpet av 2-3 år jeg. Det står 2014 på Vinmonopolet, men i følge importør er det 2015 som leveres. 91 poeng. For nå.

 

Chryseia 2015 – Bestillingsutvalget – 529 kroner

Denne portugiseren fra Douro er laget på 65% Touriga Nacional og 35% Touriga Franca-druer. Vinen roper skog, høst og jakt på nesen med sin fine båltone, skogsbær, bjørnebær, helt modne blåbær og sjokolade.

Vinen har en bra fylde, kanskje litt mindre enn hva nesen forteller deg, men her er den mørke frukten pakket fint sammen med lakris, krydder og gir en flott sødmefull utgang der du igjen sitter i skogen ved bålet og koser deg. Alkoholen er på 14% som kler vinen fint, sammen med de faste tanninene og flotte syren. Denne legger du i kjelleren i fem år og tar den fram til… Høsten! Flott vin. Ny årgang. 91 poeng.

 

Valduero 6 Años Reserva Premium 6 anos 2010 – Bestillingsutvalget – 595 kroner

Denne karen fra Ribera del Duero i Spania er rik og intens på nesen med mørke plommer, litt modne solbær, og med et fint elegant urtepreg.

På palletten er vinen middels + konsentrert, med en saftig rødbærsfrukt, litt toffee, og med et fint mineralsk snitt. Tanninene er kanskje vel faste, men den fine konsentrerte frukten trenger litt bitt. Legg vinen i kjelleren de neste 5-7 årene og ta den fram til påskens lammekjøtt. Bra vin. 91 poeng.

 

Palladino Barolo Parfada 2012 – Bestillingsutvalget – 435 kroner

Vinen fra marken Parfada har en litt dypere og interressant nese en deres standard-Barolo fra Serralunga. Her får du en mørkere utgave av kirsebær, litt plommer og med en skogsaktig tone.

På palletten har vinen en bra fylde og greier faktisk å levere en pen frukt med våte kirsebær, noe lakris, fat og med en liten lærtone. Nesten litt toffee på den saftige utgangen. Tanninene er faste, men blir ikke for grove. Prøv denne til påskens lammemåltid om 5 år, og jeg tror du blir positivt overrasket. Ny årgang. 90 poeng.

 

Pecchenino Barolo DOCG San Giuseppe 2013 – Bestillingsutvalget – 450 kroner

Denne Baroloen fra den lille San Giuseppe-vinmarken er relativt konsentrert og fyrrig på nesen med mørkere frukt enn forventet med plommer, krydder og bittelitt søtladen lakris.

På paletten er vinen konsentrert og brer seg rundt med kraftig mørk frukt som er badet i mørk kaffe og lær. Ikke noe roser her nei, og skulle de ha vært der er de visnet i møte med de faste tanninene. Denne er en seriøs tradisjonsrik Barolo som ikke er for de sarte sjeler, men for de maskuline karene som vil ha Barolo til biffen. Bra vin, om ikke akkurat tidenes harmoniserte eksemplar. Ny årgang. 90 poeng.

 

Fontodi Chianti Classico 2015 – Bestillinsutvalget – 220 kroner

Vinen viser en seriøs og tung utgave på nesen med mørkere solbær, kaffe og med et fint asiastisk krydder.

Vinen har bra fylde på paletten og framstår mer seriøs enn vanlig med sine relativt dype frukt. Vinen viser fram sine seriøse sider med mørkere røde sødmefulle bær, kaffe og lær. Også litt trevirke og jord på den fine utgangen. Så -alkoholen? Ja, den merkes i denne litt varme årgangen. Blir det for mye? Nei, jeg synes ikke det, men denne vinen er nok ikke for sarte sjeler. Tanninene synes jeg er pent modne, dog mangler vinen kanskje litt syre. Men det er aboslutt kjellerprosjekt verdig. Kjøp en kasse og bli belønnet om  5 – 10 år. En meget god vin for pengene. Til rødt kjøtt. Ny årgang. 90 poeng. Spesielt anbefalt.

 

Duroché Gevrey-Chambertin Champ 2015 – Bestillingsutvalget – 428 kroner  

Vinen greier å levere en flott GC-nese der en herlig presis frukt bestående av parfymerte kirsebær og bringebær leker fint sammen med lett røyk og med en bra mineralsk nerve. Jommen er det ikke litt kaffe der også. Ikke kompleks, bare herlig.

På paletten er vinen middels fyldig og mangler nok litt trøkk. Allikevel kommer de fine rene presise røde bærene snikende fram og forfører fint. Her får du litt saftige bringebær men også noen søte kirsebær som gir et behagelig smaksbilde. Tanninene er fint modne og godt integrerte. Konklusjonen er at dette ikke er en alt for kompleks vin, men gir meget bra valuta for pengene og vinen vil passe greit til et torskemåltid, men også til hvitt kjøtt. 90 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Pavelot Savigny-les-Beaune 1er Cru Guettes 2015 – Bestillingsutvalget – 390 kroner   

Vinen på 100% Pinot Noir er frisk og leken på nesen med sine tydelige søtere bringebær, lær og lett jordlige toner.

Vinen har middels fylde, men tar mye igjen på sjarmen med ukompliserte gode røde frukter med sødmefulle kirsebær, moreller og bringebær. Lett integrerte fattoner kjennes på en middels lang men saftig utgang. God vin dette. 90 poeng. Spesielt anbefalt.

 

Ch.La Gardine Chateauneuf de Pape 2015 – Bestillingsutvalget – 360 kroner 

Vinen har en saftig og rik nese med et sødmefullt preg av lekne plommer og mørke lett parfymerte bringebær som gir et behagelig aromabilde.

Vinen har en pen fylde med fine saftige røde bær av kirsebær og moreller og et snev av mineraler som er med på å gi et godt inntrykk. Alkoholen er på 14%, noe som er greit i denne vinen. 2015 er et varmere år for Rhône, men jeg synes denne kommer pent i fra det uten noe sterk syltetøyfølelse. Frukten er til stede og gir et bra uttrykk. Kanskje mangler vinen litt særpreg, men allikvel er dette en godt laget CdP til en fin pris. Ha den gjerne til litt påskelam faktisk. Bra vin. Ny årgang. 90 poeng. Spesielt anbefalt.

 

Ridge Lytton springs 2015 – Bestillingsutvalget – 219 kroner (halvflaske)

Vinen fra Lytton Springs i Healdsburg er laget på 74% Zinfandel, 16% Petite Sirah, 8% Carignane, og 2% Mataro (Mourvedre). Druene er fra 24 plotter som er vinifisert hver for seg. Druene er fermentert i hele klaser og har gjennomgått malokatisk gjæring. Vinen er modnet i 14 måneder på 100% amerikanske eikefat derav på 15% nye fat.

Lett rik opp av glasset med følelse av kaffebønner som forsiktig forsvinner før syrlige kirsebær og saftige plommer tar over aromabildet. Bittelitt floralt preg også.

Litt forsiktig og tilkneppet på paletten enda med røde / lilla bær, litt lær, og en del eikefat. Middels + tanniner, med syre som er litt lav kanskje. Middels lang utgang med noe smattende følelse. For meg trenger vinene fra Lytton Springs litt mer tid i kjelleren, og er den litt forsiktige og sky naboen til den maskuline og tøffe Geyserville`en. 90 poeng. For .

 

San Polo Rosso di Montalcino 2015 – Bestillingsutvalget – 279 kroner

Vinen har en type og årgangsrik nese med sødmefulle kirsebær, lær, og lett søtere trevirke. Vinen er middels konsentrert på paletten og viser virkelig en herlig frukt som leker og koser seg. Litt sødmefulle kirsebær, flint, og fine kryddertoner gir et flott smaksbilde. Dette er en overraskende god Rosso som vil kle de fleste lette kjøttmåltider eller bare til glede. Bra levert! Ny årgang. 89 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Lamy Santenay Clos des Gravières 2015 – Bestillingsutvalget – 486 kroner 

Hubert Lamy greier nok ikke å følge opp den kvaliteten han har på sine flotte hvite viner, men dette er en spennende rød vin på Pinot Noir-druen som gir litt tørket rød frukt, te, og lys kaffetone på nesen. På paletten er vinen middels fyldig med røde, litt generiske bær sammen med litt te-aktige toner. En lett mineralsk nerve kjennes også. Vinen blir en litt mellomting mellom en røff og elegant vin. Denne vil passe til krydret holte-kylling eller lignende måltider. 89 poeng.

 

Palladino Barolo Serralunga 2012 – Bestillingsutvalget –  340 kroner 

Denne baroloen er middels intens opp av glasset med litt våte kirsebær, lette plommer, litt modne roser og en liten følelse av alkohol på nesen. På paletten er vinen relativt fyldig og ikke voldsom kompleks, men greier å gi typeriktig Nebbiolo-frukt i denne litt vanskelige årgangen med fine bringebær, kirsebær, mokkabønner og med lett lakris på en lett og leken utgang. Tanninene er tilstede, men er relativt modne i denne vinen og jeg synes den lander stødig beina jeg. Som nevnt, ikke for komplekst, men en fin introduksjon til hva Nebbiolo og Barolo er. Ny årgang. 89 poeng.

 

Colares Chitas 1999 – Bestillingsutvalget – 300 kroner

Colares, det lille utrydningstruede området vest for Lisboa, har fått en ny vår i Norge med lansering av flere svært gamle årganger som har fått gode skussmål. Denne vinen fra 1999 er rik på nesen og gir en leken og fruktig stil med modne, men levende presise røde bær samt noe jordlige toner. På paletten er vinen middels konsentrert og gir behagelig og elegant rød frukt med moreller og kirsebær der syren er tilstede og gir et bra bidrag til vinen. Lett bitter utgang, men dette er aboslutt en god vin. 89 poeng. 

 

Sottimano Langhe Nebbiolo 2015 – Bestillingsutvalget – 239 kroner

Denne Langhe-vinen fra tradisjonsrike Sottimano er lett reduktiv ut fra startblokken, men kvikner til med litt luft og viser etterhvert en tydelig fruktig stil på nesen med lekne lett syrlige kirsebær, noe jordlig preg og med et fint hint av trøffel. Vinen er middels konsentrert og viser typeriktig Nebbe på paletten med presise røde kirsebær, et tydelig lær, lakris og med et fint soppreg. Tanninene ligger nok litt utenpå enda og gir et klart preg av piggtråd uten at det føles alt for grovt. Dette er en seriøs Langhe Nebbiolo i en årgang som begynner å skape meget gode forventinger til storebror Barolo. Denne vinen har du til rødt kjøtt med mye fett på. Ny årgang. 88 poeng.

 

Aldo Conterno Barbera d’Alba Conca Tre Pile 2014 – Bestillingsutvalget – 349 kroner    

Vinen viser en ganske vill barbera-duft på nesen, med litt søtere plommer, tørket frukt, og med en fin røyktone. Vinen er middels fyldig og viser innledningsvis svært lovende takter, men greier dessverre ikke å holde trykket oppe hele veien. Lander dog greit ned i bakken med sine litt våte skogsbær, solbær, og med noen grønnere urter på en lett, men fin utgang. Denne passer fint til ulike pastaretter. Jeg synes dette var godt levert jeg i en travel årgang! 88 poeng.

 

Francesco Sobrero – Bestillingsutvalget – Barbera d`Alba Selectio 2015 – Bestillingsutvalget – 200 kroner

Dette er også en seriøs tradisjonell Barbera der skinnkontakten var i 3 uker før vinen ble modnet i 12 månder på fat før flasking. Vinen gir en klassisk nese med modne kirsebær, stall, røyk, sopp og litt lær som gir et seriøs og kompleks aromabilde. Dette kan bli for mye for de som er vant til enklere Barbera-viner med modning i ståltank, men en skal aldri glemme de tradisjonelle vinene heller. På paletten er vinen relativt konsentrert, med litt tung mørkere frukt med modne skogsbær, lær, og noe sjokolade. Også en lett floral middels lang utgang på denne interessante vinen. Ny årgang. 88 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Pavelot Savigny-les-Beaune 1er Cru Dominode 2015 – Bestillingsutvalget – 449 kroner     

Vinen er laget på 100 % Pinot Noir og førsteinntrykket på nesen er litt farmeraktig stil med jordlige toner som fungerer fint sammen med sødmefulle mørke modne bringebær og noen blåbær. Vinen har ikke en voldsom konsentrasjon men er lett å like med saftige bringebær, noe jordbær og med en litt søtladen blåbærfølelse. Personlig synes jeg Pavelot sin Guettes kom litt bedre ut av årgangen foreløpig, men denne trenger kanskje litt mer tid. 88 poeng. For nå. 

 

Rottiers Moulin-à-Vent Champ du Cour 2015 – Bestillingsutvalget – 320 kroner  

Hvem sier Beajolais ikke kan være tøff? Denne herremannen er laget på 100% Gamay-druer og kommer bredt opp av glasset med en overraskende konsentrert frukt med modne plommer, moreller, og lett lakris som setter spor. Kanskje litt sødmefullt for noen, men jeg likte aromabildet godt. På paletten er vinen middels fyldig, med mørkere preg på frukten med modne kirsebær, skogsbær, brent trevirke, lakris og lær. Tanninene er faste, og blir vel grove på paletten. Her er det nesten lånt tanniner fra Nebbioloene. Dette er en vin som kanskje er litt i ubalanse enda. Men vær tålmodig – gi den tid og dette vil bli supert om tre års tid. Ny årgang. 88 poeng.

 

Coudolet de Beaucastel Rouge 2015 – Bestillingsutvalget – 290 kroner    

Dette er junioren til Ch.Beaucastel der drueblenden er 40 % grenache, 30 % mourvèdre, 20 % syrah og 10 % cinsault. Vinen har en relativt bred og dyp nese med mørkere skogsbær, tung tørket lær og litt halvmodet kjøtt på nesen. På paletten er vinen middels fyldig på paletten der kanskje bittelitt varm frukt preger smaksbildet. Dog synes jeg frukten ikke blir syltetøy, og gir heller en saftige følelse med skogsbær og lær. Syren er heller ikke for høy, men tanninene er ihvertfall modne og passer fint til resten av komponentene. Bra vin dette. 88 poeng.

 

Saint Cosme Crozes-Hermitage 2016 – Bestillingsutvalget – 259 kroner

Vinen er ganske så ungdommelig på nesen og gir et fint typeriktig preg med mørkere bær som bare roper skog og natur. Her får du sødmefulle skogsbær, bål, og lett blodig vilt. På paletten er vinen middels konsentrert med lett sødmefulle kirsebær, asfalt, og med et lett krydrete preg. Tanninene er relativt faste, og trenger et par år for å integrere seg bedre. Men for prisen Er dette en bra vin. Ny årgang. 88 poeng. 

 

Perrin Gigondas La Gille 2015 – Bestillingsutvalget – 290 kroner        

Vinen på Grenache og Syrah-druer er ikke voldsom på nesen, men kommer leken og nysgjerrig opp av glasset med litt parfymerte kirsebær, undermodne bjørnebær og litt røyk. Vinen er middels fyldig, med ganske så bra rød presis frukt som får et litt fyrrig urtepreg. Ja, dette er leken og godt, selv om vinen kanskje ikke er for kompleks. 88 poeng.

 

Stolpman Vineyards Love You Bunches 2017 – Bestillingsutvalget – 300 kroner

Denne vinen er vinkelnerens drømmevin og serveres blant annet i vinpakken på Michelin-restauranten Kontrast i Oslo. Vinen er laget av amerikanske Stolpman fra Santa Ynez i California og er faktisk laget på den erkeitalienske Sangiovese-druen etter teknikken karbonisk maserasjon. Det brukes hele klaser i en lukket gjæringstank som som er fylt med karbondioksid. I denne vinen  er 40% presset etter en uke med fermentering, men resterende er presset tre uker til tørrhet.

Vinen er leken og fruktig på nesen, nesten litt smågodtpose-aktig med alle dine favoritter med jordbær, bringebær og røde epler som fører til en meget fresh nese. Vinen er ikke fyldig i det hele tatt, men superfrisk med sine freshe jordbær, rips, og kirsebærstoner. En fin syrlig nerve kjennes i det som strengt talt er en rask utgang. Det gjør ingenting. Dette er sommer og sol og en vin med ytterst særpreg. PS – det anbefales at vinen serveres kjølig. Ny årgang. 88 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Planeta Nocera Etna Rosso – Bestillingsutvalget – 240 kroner

Vinen fra Sicilia er laget 100% Nocera druer og er ikke modnet på fat. Men den gjør ingenting, dette er en vin som er forførende på nesen med mørke sødmefulle skogsbær. Vinen er middels fyldig og har en bra delikat uttrykk med ungdommenlig røde bær, litt moreller og fin syrlig rips. Dette blir en Scläger til sommerens enklere stil og vil passe til svinekjøtt eller lignende. 87 poeng. Spesielt anbefalt

 

Planeta Mamertino Rosso – Bestillingsutvalget – 250 kroner

Vinen har en mørkere tone på nesen med modne skogsbær og litt jordlige toner.  Vinen er middels fyldig, men er meget fruktdreven og gir et godt delikat og litt mørkere utrykk enn vinen på 100% Nocara-druen. Litt jord og lett mineralsk også på en forholdsvis lang og smattende utgang. Dette er en god vin dette. Vinen vil passe fint til grillet fisk og hvitt kjøtt. 87 poeng.

 

Domaine de Cébène Belles Lurette 2015 – Bestillingsutvalget – 251 kroner   

Denne vinen fra Languedoc-Roussillon i Frankrike har en drueblend på 80 % carignan, 10 % granche og 10 % mourvèdre-druer. Vinen er leken og luftig på nesen med en fin tone av rene mørkere sødmefulle bær, lær og med et bittelitt kjøttaktig preg. På paletten er vinen middels konsentrert, men gir en ren og pen frukt med mørkere kirsebær, noe plommer og bittelitt sjokolade. Vinen mangler kanskje litt trøkk og blir litt puslete, men til enklere kjøttretter eller til kveldskos fungerer den fint. 87 poeng.

 

Vignamaggio Terre di Prenzano Chianti Classico 2016 – Bestillingsutvalget – 190 kroner

Villa Vignamaggio ligger i hjertet av Chianti og historien sier at det var her Leonardo da Vinci møtte Monna Lisa for første gang. Denne vinen er rik på nesen med modne kirsebær, bringebær og med lette jordlige toner. På paletten oppleves vinen som frisk og med god frukt. Her kjennes en fin kirsebærsnerve og en lett syrlig tone som har et godt tak om vinen. Også noen tegn til mineraler som kjennes på den tørre, men gode utgangen.  Tanninene er perfekt modne. Vinen passer ypperlig til pizza og enklere pastaretter. Et bra kjøp dette. Ny årgang. 87 poeng. Spesielt anbefalt.

 

Bernard Baudry Chinon Les Granges 2016 – Bestillingsutvalget – 189 kroner

Vinen kommer fra Loire i Frankrike og kommer litt forsiktig opp av glasset med litt sødmefulle krydrete kirsebær og et fint lærpreg. Vinen har en middels fylde på paletten, og preges umiddelbart av en fin syrlige nerve  som tar tak og leder an de røde kirsebærene, mineralene, samt det lille lærpreget. Den fine syrlige tonen kamuflerer pent tanninene som egentlig er relativt faste. «Ikke prøv deg», den fine tørrende utgangen er avslørende. En vin som kanskje kler et hjortemåltid med en litt tyngre lett krydrete saus. Kan også passe til de fryktede tyttebærene. 87 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Perrin Vinsobres Vieilles Vignes Les Hauts de Julien 2015 – Bestillingsutvalget – 375 kroner  

Vinen fra Perrin er laget på Grenache og Syrah-druer og har en middels intensitet på nesen med skogsbær, lær og lett lakris. Vinen har ikke en voldsom fylde, men gir litt forsiktige kirsebærsfrukter og en bra mineralsk nerve. Også en litt toffee på en grei utgang. OK vin. 87 poeng.

 

Cap Royal Bordeaux Supèrieur 2014 – Bestillingsutvalget – 170 kroner

Denne entry-vinen fra Bordeaux består av 70% Merlot og 30% Cabernet Sauvignon. Vinen er ikke intens på nesen, men litt i skyggen lurer en fin bdx-blend med mørke modne solbær, lett treverk og med en lett søtere følelse som gjenkjennes etterhvert som vanilje. Det gir følgelig et behagelig aromabilde det. Vinen er middels fyldig på paletten og gir et greit inntrykk av hva Bordeaux er med sine rene solbær, urter, et bittelitt lærpreg og med litt brente fat. Vinen mangler nok litt pondus enda, men til prisen er dette en vin å gjenkjenne gleden av Bordeaux i. 86 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Gros & Tollot 50/50 Rouge 2016 – Bestillingsutvalget 215 kroner    

De to svært anerkjente navnene fra Burgund – Anne Gros og Jean Paul Tollot – har dette samarbeidsprosjektet sammen og vinen er laget på Grenache, Syrah og Carignan. Vinen er ganske bred på nesen med saftige litt mørke søtladne frukter med parfymerte skogsbær, lær, og lett lakris. Vinen er middels fyldig og får litt preg av søtere skogsbær og noen skogtoner. Vinen er bra nok den, men er litt dvask og litt ukomplisert kanskje. Mangler også litt tanniner. Ny årgang. 86 poeng.

 

Mas del Périé La Roque 2016 – Bestillingsutvalget – 236 kroner

Vinen på 100% Malbec fra Cahors i Frankrike er seriøs nok på nesen den. «Her kommer jeg», mørk og bred opp av glasset med fyrrige modne skogsbær, blåbær, mørk solbærtoddy og med et fint bålpreg. Vinen er middels konsentert og setter momentant tankegangen tilbake til skogsturen og solbærtoddyen. I tillegg får du en fin syrlige nerve på en utgang du kjenner igjen i solbærtoddyen. Tanninene er også tilstede her. Ja, dette blir kanskje litt mye for mange, men hvis liker du toddy – dette er vinen! 86 poeng.

 

Forge Cellars Pinot Noir Classique 2016 – Bestillingsutvalget – 339 kroner

Denne vinen laget på Pinot Noir-druen er fra Finger Lakes som faktisk befinner seg på østkysten av USA, i New York fylke. Det er ikke laget mye av vinen, faktisk kun i underkant av et par tusen flasker. Det er kun brukt lokalt gjær og vinen er tappet ufiltrert. Vinen er ikke voldsom intens men allikevel  sjarmerende på nesen med litt modne bringebær, jordbær og med et lett urtepreg. Vinen er middels konsentrert, med litt mer seriøse mørkere røde bær der bringebær, kirsebær, og et greit lærpreg gir et fint smaksbilde. Vinen har en ukomplisert, men frisk utgang. Dette er aboslutt en vin å prøve for å utvide horisonten. Ha vinen til for eksempel kylling eller svinekjøtt. 86 poeng. 

 

Paddy Borthwick Paper Road Pinot Noir 2016 – 195 kroner 

Vinen fra New Zealand har en litt søtladen nese med kirsebær og lette lærtoner som gir et behagelig uttrykk. På palletten er vinen ikke veldig fyldig, men lett og ledig med fine mørkere røde bær, litt nøttepreg og lett lakris. Dette er en bra vin til hvitt kjøtt til en overkommelig penge. 86 poeng.

 

Bergerie de l’Hortus Cuvée Pic Saint Loup Classique 2016 – Bestillingsutvalget – 269 kroner

Dette er en vin fra Languedoc i Frankrike, ned mot spanskegrensen. Vinen er rik og litt enklere luktbilde med våte plommer, cassis, og et tydelig tørt lærpreg. Vinen er middels konsentrert på paletten med litt mørkere bær som får selskap av en liten syrligere lysere tone. Litt lærpreg også her. Frukten virker litt ufokusert, og får ikke festet grepet om vinen. Tanninene er heller ikke så skarpe og friske egentlig. Uansett har vinen et greit særpreg for sitt område, og vinen vil passe fint til svinekjøtt. Ny årgang. 85 poeng. 

 

Yealands Land Made Pinot Noir 2016 – Bestillingsutvalget – 175 kroner

Vinen fra New Zealand har tydelig rødbærsfrukt på nesen med krydrete tone som oppfattes innbydende aromamessig. På paletten er vinen middels fyldig med en fin fruktig kirsebærsfrukt og med lett brent steinpreg. Vinen har fine tanniner som er med å gjøre dette til en god, dog ukomplisert, vin fra Pinot fra New Zeland. Til lysere kjøttretter. Ny årgang. 84 poeng. 

 

Pierre Ponelle Pinot Noir 2016  – Bestillingsutvalget – 126 kroner

Denne franske herren er laget på 100% Pinot Noir og kommer forsiktig opp av glasset med sine litt mørkere røde bær og bittelitte lærpreg. Vinen er ikke fyldig, men gir et fruktig innslag av sødmefulle skogsbær og bringebær. Kort, men behagelig utgang med litt lakrispreg. Ha vinen til lysere kjøtt eller til et godt glass på balkongen i den kommende vårsolen. Ny årgang. 83 poeng.