Skip to main content

Begrepet «bruksviner» tar for seg gode viner til uhøytidelige anledninger. Kanskje trenger du eller dere et glass i sola mens dere slapper av, eller til en ukomplisert middag med gode venner. På grunn av avgiftssystemet i Norge kan rimelige viner blir uforholdsmessig dyre, men til gjengjeld kan dyre viner være særdeles prisgunstige enn det vi finner ute i Europa eller ellers i verden.

Denne siden hjelper deg til å orientere deg i lendet av en prisklasse som kanskje er vanskeligst å finne ut av – men husk: Det er DIN smak som gjelder. Ingen kan ta fra deg det du liker. Noen liker vinene litt yngre, mens andre liker mer velutviklede aromaer også. Denne siden er derfor veilledene og ingen fasit.

Her er en knippe viner til hverdagen og til forskjellige anledninger fra ca 100 kroner til 200 kroner. Trykk på vinens navn for å gå til vinmonopolets nettside.

(MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere.)

Bobler

Tissot Crémant du Jura Brut Nature – 250 kroner

Forsøkt musserende fra Jura i Frankrike før? Nei? Gjør det nå! Et Herlig kupp for prisen. Tørr, men frisk utgave, med mineraler, druer og epler. Her er det i hovedsak Chardonnay (50%) og Pinot Noir (40%) druen, men har eksotisk innslag av druene  Merenzo og poulsard også. Til terrassen eller krabben eller annet god mat.

 

Hvite viner

Dònnhoff Riesling Trocken 2015 eller 2016 – Basisutvalget – 130 kroner

En fin terasse-vin hvert år denne vinen. Kan også brukes til Sushi eller lettere fingermat. Ingen kompleks vin, men til «any given day».

 

Penfolds Koonuga Hill Chardonnay 2014 – Bestillingsutvalget – 140 kroner

En rik chardonnay fra Australia som er herlig frisk til varme sommerdager, men også til lettere fiskeretter. Her får du på epler, sitrusfrukter og litt peppertoner. 

 

Pflüger Buntsandstein Riesling trocken 2015/2016 – basisutvalget – 145 kroner

En liten ny terrassefavoritt, denne rieslingen fra Pfalz i Tyskland. Tørr, men frisk vin med sitrusfrukter, epler, pærer, litt honning og mineraler.  Vil fungere til varme dager, men også til lette fiskeretter og sushi.

Grand Bateau Blanc 2015/2016 – bestillingsutvalget – 160 kroner

Ingen kompleks hvit vin fra Bordeaux, men herlig toner av litt syrlige epler, stikkelsesbær og jordlige toner. 100 % Sauvignon Blanc. Dette er et kupp for prisen fra produsentene av det berømte 4.klassifiserte slottet Ch.Beychevelle. Vil passe et krabbemåltid eller litt fyldig fisk. 

 

Leitz Eins Zwei Dry 2011 – Bestillingsutvalget – 170 kroner

Det er utrolig nok fortsatt 800 flasker igjen i Norge. Kan det være navnet? Denne rieslingen fra Rheingau, en av toppområdene i Tyskland gir deg mineraler og gode sitrusfrukter. Fin balanse mellom sødme og syre, og den vil føles forholdsvis tørr. Den passer perfekt til sushi, thai og hvite kjøttretter.

 

Wittmann Silvaner Trocken 2015 – Bestillingsutvalget – 170 kroner

Silvaner sa du? Jepp, druen dyrkes i Tyskland og i Alsace, Frankrike og gir et tyedelig preg av jordsmonn og en fin balansert fruktighet av epler, sitrus og noe nøttepreg. Litt artig å prøve noe annet en Riesling også. Jeg synes denne tørre vinen passer til et rikelig utvalg enkle fiskeretter eller hvis en har lyst å kjenne – jepp, jordsmonn. Bra levert av Wittmann dette.

 

Henri Bourgeois Sancerre Grande Rèserve 2016 – Basisutvalget – 200 kroner

En virkelig klassiker, denne Loire-vinen med 100% Sauvignon blanc druer. Henri Bourgeois lager flotte viner hvert år som passer fint til et større utvalg av fiskeretter – som fiskesupper, laks, kamskjell. Her er det epler, sitrusfrukter og jordsmonn. Godt kjøp ja.

 

Rosè

Leitz Rheingau Pinot Noir Rose 2015 – Basisutvalget – 140 kroner

Super-fresh Rosè fra Rheingau i Tyskland på den franske Pinot Noir druen. Denne er frisk med røde bær og mineraler til late sommerkvelder. Ukomplisert, men godt!

 

Georg Breuer Spätburgunder Rose 2016 – Basisutvalget – 155 kroner

Breuer lager som kjent solide rieslinger, men Rosè-vinene deres har virkelig kommet etter. Super fresh med litt mer fylde en Leitz med fine presise røde bær. Til fisk eller hvit kjøtt. Eller til sola da. Ps – Vinen står som utsolgt fra leverandør  men finnes på en rekke vinmonopol rundt i landet. Populær denne!

 

Røde viner

Trerose Rosso di Montepulciano 2014 – basisutvalget – 120 kroner

En klassiker på Norge i mange år, spesielt da prisen fortsatt holdes gunstig på denne sør-Toscaneren fra Montepulciano. Stort sett Sangiovese (85%), men litt Caniolo, Gamay og Syrah for å holde den litt oppe. Vinen har et stort bruksmønster – storfe, enkle viltretter (ja, den går til hjort), og svinekjøtt. Any given vin dette – som fortsatt er et godt kjøp vs pris.

 

Ch.Dudon 2007 – basisutvalget – 155 kroner

Dette er en Bordeaux-vin som viser klassiske toner av Bordeaux med solbær, krydder og lær som gjør at vinen vil passe fint som allround kjøttvin. Hjort, Storfe, og lam med moderat tilbehør går fint. Vinen er nå i en årgang som ikke ble den aller store, og vinen er noe utviklet med litt bløt frukt, men allikevel er det et god kjøp i forhold til pris. Her får du alle druene som er klassisk for Bordeaux – Merlot (40%), Cabernet franc (30%), Cabernet sauvignon (28 %) samt en liten andel av Malbec (2%).

 

Giovanni Rosso Barbera d`alba Donna Margherita 2015 – basisutvalget – 160 kroner

Her har importør holdt hodet klart og unngått å heve prisene unødvendig på denne populære vinen på Barbera-druer fra Piemonte i Italia.  Denne er super i pizza / pasta segmentet, med litt saftige toner av  mørkere røde bær, urter og lette plommer. Meget godt kjøp for prisen.

 

Felsina Berardenga Chianti Classico 2013 – Basisutvalget – 164 kroner

Denne italieneren er en av mine aller største favoritter på bruksfronten. Denne vinen av 100 % Sangiovese  har alltids levert uansett årgang og er vinprodusenten Felsina sin entry-level. Felsina holder til i Toscana og  første årgangen av denne vinen er faktisk helt tilbake til 1967. Største andelen av druene lagres på slavonske eikefat i 1 år, og her er det ofte kirsebær, noe fat og krydder på tonene. Til rødt kjøtt, lam eller pasta og pizza med litt fylde i.

 

Domaine d´Andèzon 2015/2016 – Basisutvalget – 165 kroner

Det er en liten skjult hemmelighet at Rhone-dalen i Frankrike leverer noen av de beste vinene til vilt i verden. Dessverre er prisene ganske så høye, spesielt i Nord-Rhone der Syrah – selve viltdruen – dominerer. Denne vinen er fra Sør i dalen, men laget på 100% Syrah og er virkelig prisgunstig. Her får du flere lag av bjørnebær, plomme, animalske toner (kjøtt og bacon), sjokolade og krydder. En medium kompleksitet og konsentrasjon, som gjør at denne vinen passer til både storf og lettere typer vilt. Godt kjøp!

 

Cline Sonoma Coast Pinot Noir 2015 – Basisutvalget – 180 kroner

En amerikansk Pinot-produsent som har tatt Norge med storm det siste året. Som kjent har den skjøre pinot noir druen fra Burgund i frankrike nærmest blitt et umulig kjøp i bruksvinsegmentet pga. heftige priser de siste årene. Gode pinoter har en allikevel fått fra USA, men i de siste årene har økt dollarkurs og gjort det vanskeligere med god kjøp over dammen.

Men Cline leverer til prisen, litt varmere og saftigere stil med plommer, røde bær og litt vanilje-preg, men med et behagelig smaksbilde . Denne kan du kose deg med alene eller til kylling, kalkun eller svin.

 

Il Poggione Rosso de Montacino 2014 – Bestillingsutvalget, men på en rekke vinmonopol. 184 kroner. 

 

Denne produsenten mest kjent for fabelaktige brunelloner lager også en prisgunstig og herlig baby-brunello på 100% Sangiovese-druen. Lagres på fat i 1 år. Vinen kler de fleste kjøttretter, fra storfe til svinekjøtt med litt kraftigere tilbehør. La vinen få litt tid på dekanter eller i glasset før servering.

 

G.D Vajra Barbera d`alba 2014 – Basisutvalget – 190 kroner

En sikker vinner denne gode produsenten fra Piemonte i Nord-Italia. Barbera-druen en kjent og kjær for mange nordmenn og vinene brukes til enkle kjøtt-retter og til som pizza-vin. For en del oppfattes druen som litt søtladen, og lite kompleks samt at prisene har steget en del de siste årene. Denne vinen forsvarer allikevel sitt gode rykte med fin kompleksitet av skogsbær og lette grønne urter. Til lyst kjøtt og spesielt til pizza med hvite oster.