Skip to main content

Vekstsesongen i Burgund 2016

«- Jeg stod opp om morgenen ca kl 0700, åpnet gardinene og blå klar himmel møtte meg. Det så ut som en fin dag, men raskt fikk jeg meldinger om heftig frost i løpet av natten og at det kunne være kritisk. Dessverre var ugangen bare så vidt startet. Den klare morgensolen brente knoppene på vinplantene og de ble helt sorte. Kl 0900 var mye av sesongen allerede ødelagtVictor Pepin, representant hos Bouchard oppsummerer den tragiske natten til 26 april 2016 der frost og den påfølgende solrike dagen ødela mye av den kommende avlingene i områdene rundt Côte d’Or.

Resten av sesongen ble også preget av uvær med melduggangrep, regn, hagl og inne i mellom ekstrem hete. Allikevel har disse utfordringene kommet på tidspunkt i sesongen som har gjort det håndterlig for vinbøndene. Fra sommeren ble vekstsesongen mye bedre og varmen hjalp til utover høsten.

Kvaliteten på vinene som ble produsert oppleves å være gode. Avlingene er dessverre tilnærmet historisk lave, der gjennomsnittet mistet mellom 40-50% av druene sine som gjør at presset prisene blir enda tøffere i denne årgangen.

Konklusjon

Både de hvite og røde vinene leverer godt i 2016-årgangen, der de røde vinene er et knepp foran de hvite kvalitetsmessig. Generelt så framstår vinene som medium lagringsdyktige, men vinene er også relativt tilgjengelige og flotte allerede nå.

De hvite vinene gir et pent kjølig uttrykk, langt unna det vi husker fra den varmere 2015-årgangen. Vinene har stort sett flott fruktkvalitet og viser mye friskhet. Enkelte tenderer til litt undermoden frukt og på kanten litt grønnere stil. Men plukker du nøye i 2016 er også de hvite vinene noe å samle på.

De røde vinene leverer meget flott fruktkvalitet, strukturerte viner og god viner med god konsentrasjon. Følelsen av høy friskhet går igjen i de fleste vinene. Det er også et godt stykke under de mer markante og lett sødmefulle vinene vi så i 2015. Enkelte av produsentene selv holder 2016 et lite stykke foran den forrige årgangen. Det kan til dels være forståelig.

Med klima-endringene er det ikke sikkert det blir for mange slike årganger som dette i framtiden. Og for å presisere – den undermodenheten som enkelte av de hvite vinene gav gjaldt ikke de røde. Ikke et snev av grønnhet eller umodenhet kjentes i de røde vinene i 2016å-årgangen.

Så er det prisene. Jeg spådde at i fjor var året der prisene oversteg kvaliteten. Der tok jeg feil. Vinene i 2015-årgangen var forbasket gode og forsvarte prisen. I år er jeg mer i tvil. jeg tror faktisk 2016 er årgangen der jeg synes prisene overgår generelt kvaliteten. Det er absolutt noen gode kjøp, men det koster nok mer enn det smaker.