Skip to main content

Viner merket med varenummer er tilgjengelige enten i basisutvalget/bestillingsutvalget på Vinmonopolet eller på spesialbestilling via importør. Vinene merket NYHET er nylig blitt lansert på spesialbestilling.

Når det gjelder spesialbestillinger kan et begrenset antall viner bestilles via importøren.

Vinene Botti.no mener er meget gode kjøp når det gjelder kvalitet vs pris, eller som viser et helt spesielt særpreg, har betegnelsen «Spesielt anbefalt».

Der vinene er ekstra lukket og potensialet fortsatt er uavklart vil foreløpig potensiale stå i klammetegn.

For å holde deg oppdatert med nye artikler og smaksnotater på Botti.no kan du like Facebook-siden som du finner HER. Du kan følge også Botti.no på Instagram under botti_norge.

Smaksnotater

Hvite viner

6130301
López de Heredia Viña Tondonia Gran Reserva Blanco 2001 (NYHET)
Fra Rioja, Spania
2239,90 kr (Spesialbestilling)
Importør: Fondberg
Produsent: López de Heredia
Druer: Viura 85 %, Malvasia 15 %

30 flasker slippes. Formidabelt kompleks og med nydelig dybde på duft med aromaer av noe utviklet lys frukt, med vekt på gule plommer, gule epler, pærer, modne sitrusfrukter, aprikos, mango og fersken, samt sitrusskall, tørket frukt, honning, voks, nøtter, røyk, hvite blomster, krydder og vanilje. Merkbart innslag av tre, men dette vil integreres med tiden. Noen streif av sopp, smør og gjærbakst, samt hint av karamell. Noe volatil syre her, men dette balanseres aldeles utmerket. Vinen har en fyldig kropp med en fantastisk munnfølelse med pen fedme og solide doser nerve. Nydelig konsentrasjon av saftig, sammensatt, lett moden og lett oksidativ frukt på smak, med vekt på gule epler, pærer, gule plommer, stenfrukter, litt bitter grapefrukt og bittelitt modne sitrusfrukter. Innslag av nøtter, lakris, smør, røyk, mineraler og noe tre, samt noen hint av sopp og krydder. Suveren kompleksitet også på smak, med lag på lag av smakstoner som pirrer. Meget pen syre. Nydelig lengde med en frisk, saltaktig og tørrende avslutning. For en balanse i denne vinen! Vanvittig flott og særpreget hvitvin med et langt liv foran seg. Dette er en formidabel oppdagelsesreise i glasset og i sinnet. 98 poeng. Spesielt anbefalt.

 

López de Heredia Viña Tondonia Gran Reserva Blanco 1996
Fra Rioja, Spania
Produsent: López de Heredia
Druer: Viura 90 %, Malvasia 10 %

Nydelig parfymert og rikere aromabilde med preg av modne gule epler og plommer, pære, fersken, mango, limeskall og tørket frukt, samt voks, krydder, vanilje og tre. Hint av brioche og smør. Det er et besnærende aromaspill i vinen som i grunn favner mye av duftspekteret i mitt hode. Fabelaktig dybde på duft. Vinen har en fyldig kropp med en rik munnfølelse med formidabel, nesten kremet tekstur. Vinen har en konsentrert, moden frukt på smak, med vekt på gule epler, lett oksiderte pærer, gule plommer og stenfrukter. Den flotte frukten blir akkompagnert av noen lekre innslag av nøtter og lakris i samspill med toner av karamell, smør, røyk, mineralitet og velintegrert tre. Frisk syre. Nydelig lengde med en tørrende avslutning. Fantastisk vin med formidabel dybde og kompleksitet på duft og smak. Denne vinen er i mine øyne perfekt moden nå, men vil kunne lagre i mange år til. 95 poeng.

 

López de Heredia Viña Tondonia Gran Reserva Blanco 1981
Fra Rioja, Spania
Produsent: López de Heredia
Druer: Viura 90 %, Malvasia 10 %

Fantastisk dybde på duft med aromaer av moden, lett oksidativ frukt i retning av grapefrukt, fersken, pærer, gule epler og sitroner, samt appelsinzest, sitrongress, honning, tørket frukt, mandler, nøtter, skifer og noe som minner om hvite blomster. Snev av voks, lanolin og sjøsalter. Vinen har en fyldig kropp med en presis og dyp munnfølelse med god fedme. Moden, men samtidig oppsiktsvekkende frisk frukt på smak, med vekt på modne sitrusfrukter, særlig mandarin og sitron, samt epler. Innslag av sitruszest, fiken, mandler, hasselnøtter, voks, urter og honning, samt pent integrert fat. Hint av salter og litt te. Balansert syre. Fantastisk lengde med en tørr avslutning. Nydelig, kompleks vin som fortsatt har mange gode år foran seg. 94 poeng.

 

8059101
López de Heredia Viña Tondonia Reserva Blanco 2008 (NYHET)
Fra Rioja, Spania
500,30 kr (Spesialbestilling)
Importør: Fondberg
Produsent: López de Heredia
Druer: Viura 90 %, Malvasia 10 %

500 flasker slippes. Fremstår kompleks på nesen med aromaer av modne, lett oksidative gule epler og pærer, modne sitrusfrukter og litt tropisk frukt, samt voks, honning, tørket frukt, tørkede blomster, mandler, nøtter, vanilje og pent integrert tre. Snev av et sammensurium av krydder, tobakk, karamell og marsipan. I det hele tatt en herlig dybde på duft. Fyldig kropp med en nydelig munnfølelse med mye nerve. Nydelig konsentrasjon av saftig, lett utviklet og sammensatt frukt på smak, med vekt på lett oksidativ grapefrukt, fersken, modne epler, pærer og sitrusfrukter, samt litt tropisk frukt. Pen gjennomgående mineralitet, samt innslag av tørket frukt, kanel, mandler, nøtter, tobakk og noe fat. Frisk syre. Meget pen lengde med en tørrende og deilig saltaktig avslutning. Nydelig vin. 94 poeng. Spesielt anbefalt.

 

López de Heredia Viña Tondonia Reserva Blanco 2005
Fra Rioja, Spania
Produsent: López de Heredia
Druer: Viura 90 %, Malvasia 10 %

Veldig aromatisk og sammensatt på nesen med dufter av modne gule epler, sitrusskall, voks, honning, blomster, sopp og nøtter, samt krydder og velintegrert fat. Det er også litt snev av smørmalt på nesen. Fyldig kropp med en kompleks, rik munnfølelse. Tross rikheten fremstår vinen usedvanlig frisk i munnen. Nydelig konsentrasjon av kompleks frukt på smak, med vekt på sitroner, mer modne sitrusfrukter og lett oksidative gule epler. Innslag av sitrusskall, tobakk og nøtter, samt flott integrerte toner av kanel og fat. Frisk syre. Nydelig lengde med en tørr og mineralsk avslutning. Dette er ypperlig raffinert, klassisk hvit Rioja. 94 poeng.

 

López de Heredia Viña Tondonia Reserva Blanco 2007
Fra Rioja, Spania
Produsent: López de Heredia
Druer: Viura 90 %, Malvasia 10 %

Vinen har en aldeles nydelig dybde på duft med aromaer av lett oksidative pærer, fersken, modne sitrusfrukter, tropisk frukt, tørket frukt og blomster, samt mer tertiære toner av tobakk, mandler og nøtter, krydder, vanilje og godt integrert fat. Det er også snev av litt marsipan her. Vinen har en fyldig kropp med en ganske nerverik munnfølelse. Nydelig konsentrasjon av frisk, lett utviklet frukt på smak, med vekt på oksidativ grapefrukt, epler, pærer og sitrusfrukter. Dette får selskap av noen innslag av tørket frukt, mineralitet, voks, mandler, nøtter, krydder og fat. Frisk syre. Nydelig lengde med en flott saltaktig avslutning. Intens, meget pen vin som har stort potensiale. 94 poeng.

 

Rosevin

5089801
López de Heredia Viña
 Tondonia Gran Reserva Rosado 2010
Fra Rioja, Spania
350,30 kr (Spesialbestilling)
Importør: Fondberg
Produsent: López de Heredia
Druer: Garnacha 60 %, Tempranillo 30 %, Viura 10%

Vinen er intens og kompleks på nesen med utviklede aromatoner av røde kirsebær, grapefrukt og sitrusfrukter, tørket frukt og gult fruktskall, samt nøtter, sopp, søte krydder, lær og fat. Med litt tid i glasset gjenfinnes blant annet toner av anis, roser og tørkede blomster. Det er i det hele tatt en henrivende dybde i duften som åpenbarer seg. Vinen har en fyldig kropp med en kompleks, rik munnfølelse som virkelig setter tonen. Nydelig anslag av frisk, moden rød frukt på smak, med vekt på lett oksidative røde epler, røde kirsebær, plommer, jordbær og velmodne sitrusfrukter. Gjennom smakskurven er det svært smakfulle innslag av mineralitet, lakris, marsipan, nøtter, krydder og lær. Pen syre og aldeles nydelig friskhet i vinen. Meget pen lengde med en sammensatt, lett bitter avslutning. Superelegant, nydelig balansert rosévin med mye sjel. 95 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Røde viner

6300401
López de Heredia Viña Tondonia Gran Reserva 2001 (NYHET)
Fra Rioja, Spania
1789,90 kr (Spesialbestilling)
Importør: Fondberg
Produsent: López de Heredia
Druer: Tempranillo 70 %, Garnacha 20 %, Graciano, Mazuelo 10 %

30 flasker slippes. Aldeles nydelig dybde og kompleksitet på duft med aromaer av slank og lett – men overraskende lite – utviklet rød og mørkere frukt, med vekt på plommer, kirsebær, bjørnebær, moreller, tranebær og villbringebær, samt lær, lakris, sjokolade, urter, søte krydder, tobakk, tørkede lilla blomster, røyk og tre. Snev av nøtter, litt jord, høstløv og sopp. Hint av stall og noen balsamiske toner. Ved hvert eneste lite sniff i glasset åpenbarer det seg nye aromatoner. Vinen har en middels til fyldig kropp med en fantastisk, raffinert munnfølelse. Nydelig konsentrasjon av lett moden, saftig og frisk rød og mørkere frukt på smak, med vekt på røde plommer, kirsebær, bringebær, jordbær og litt moreller og bjørnebær. Fremragende kompleksitet på smak, med innslag av tørket kjøtt, lakris, lær, sjokolade, urter, krydder. Snev av tørket frukt, integrert tre og noen balsamiske toner. Samlet sett en formidabel dybde også på smak. Vinen er behagelig strukturert med fine, myke tanniner og en pen, frisk syre. Nydelig lengde med en tørr, lett syrlig avslutning. Fabelaktig elegant og svært vellaget vin. 96 poeng. Spesielt anbefalt.

 

López de Heredia Viña Tondonia Gran Reserva 1995
Fra Rioja, Spania
Produsent: López de Heredia
Druer: Tempranillo 75 %, Garnacha 15 %, Graciano, Mazuelo 10 %

Forførende og overraskende slank og frisk på duft med aromaer av bringebær, kirsebær, tranebær, røde plommer og mørkere bær, samt tertiære aromaer av røyk, tobakk, lær, vanilje, litt tørket frukt, nøtter og velintegrert fat. Flotte florale toner i bakgrunnen. På nesen er det nydelig dybde i duften som består av denne herlige kombinasjonen av ung, nerverik frukt og mer utviklede toner av lær, tobakk, nøtter og røyk. Vinen har en middels fyldig kropp med en nydelig, balansert munnfølelse. Kompleks, lett utviklet og saftig frukt på smak, med vekt på syrlige kirsebær, jordbær, bjørnebær og mørke bringebær. Det er toner av tørket frukt, balsamiske toner og hint av tørket kjøtt, samt innslag av lær, lakris og pent integrert fat som sømløst sniker seg inn i smaksbildet. Vinen har en pen struktur med silkemyke tanniner og en virkelig frisk syre. Formidabel lengde med en tørrende, syrlig utgang. Vinen er 26 år gammel, men fremstår merkverdig ungdommelig og frisk. Nydelig vin med en fantastisk dybde. Ren nytelse. 96 poeng. 

 

López de Heredia Viña Bosconia Gran Reserva 1995
Fra Rioja, Spania
Produsent: López de Heredia
Druer: Tempranillo 80 %, Garnacha 15 %, Graciano 3 %, Mazuelo 2 %

Innsmigrende og kompleks på duft med aromaer av kirsebær, tørket frukt, appelsinzest og røyk, som glir over i aromaelementer av mineraler, lær, mørk sjokolade, tobakk, krydder og tørt treverk. Det er noe jordlighet her i form av innslag av høstløv og sopp. Hint av lilla blomster. Vinen har en middels fyldig kropp med en balansert munnfølelse. På smak er det en aldeles nydelig konsentrasjon av frisk, slank og moden rød frukt, med vekt på kirsebær, tranebær, plommer og markjordbær. Noen lag av krydder, lær, tobakk og tørket kjøtt er med på å bygge kompleksitet. Vinen har en perfekt struktur med raffinerte tanniner og pen, ganske livlig syre. Aldeles nydelig lengde. Vanvittig myk og ren vin med en fantastisk balanse. Nesten litt burgundsk i stilen. Denne har ennå ikke nådd toppen. 96 poeng.

 

6300401
López de Heredia Viña Bosconia Gran Reserva 2001 (NYHET)
Fra Rioja, Spania
1789,90 kr (Spesialbestilling)
Importør: Fondberg
Produsent: López de Heredia
Druer: Tempranillo 80 %, Garnacha 15 %, Graciano 3 %, Mazuelo 2 %

30 flasker slippes. Forførende og sammensatt på duft med aromaer av noe utviklet rød frukt, med vekt på røde kirsebær, bringebær og kjøttfulle plommer, samt lær, blå og lilla blomster, urter, krydder, sitrusskall, lakris, sjokolade, røyk og noe trevirke. Innslag av tørt høstløv og sopp. Et lett anstrøk av mineraler og litt tørket frukt, men det sistnevnte er ikke særlig fremtredende. Nydelig aromaspill og dybde på duft. Vinen har en middels til fyldig kropp med en fantastisk fløyelsaktig og balansert munnfølelse. På smak er det e nydelig konsentrasjon av saftig, frisk og bare lett utviklet rød frukt, med vekt på kirsebær, plommer, markjordbær og villbringebær, samt litt tranebær. Delikate, komplekse innslag av en nydelig mineralitet, samt av urter, krydder, lakris, lær, tobakk, appelsinskall. Snev av tre og noen balsamiske toner. Her ligger det lag på lag. Vinen er pent strukturert med avrundede, modne tanniner og en pen, frisk syre. Utsøkt lengde med en tørr avslutning. En særdeles vellaget vin som virkelig synger allerede nå. 95 poeng.

 

López de Heredia Viña Tondonia Reserva 2005
Fra Rioja, Spania
Produsent: López de Heredia
Druer: Tempranillo 75 %, Grenache 15%, Graciano, Mazuelo 10 %

Vinen dufter av mørke kirsebær, bjørnebær, solbær, tørket frukt, kaffe, tørkede urter og krydder, samt av lær, tobakk og tre. Fascinerende toner av veistøv kombinert med små hint av blomster på duft. Dette må karakteriseres som en fyldig vin med en flott, balansert munnfølelse. Kompleks, frisk og noe utviklet rød og mørkere frukt på smak, med vekt på kirsebær, røde plommer, bjørnebær og tranebær. Vinen fremstår mer rødbærsfruktig på smak enn på nesen. Pene innslag av tobakk, lær og te, samt pent integrert fat. Vinen er delikat strukturert med frisk syre og raffinerte, fine tanniner med et akkurat passe bitt. Pen lengde. En meget flott vin. 93 poeng.

 

López de Heredia Viña Tondonia Gran Reserva 1964
Fra Rioja, Spania
Produsent: López de Heredia
Druer: Tempranillo 75 %, Garnacha 15 %, Mazuelo, Graciano 10 %

Vinen er kompleks på nesen med aromaer av velmoden frukt, særlig solbær, bringebær og kirsebær, samt tørket frukt, litt paprika, røyk, vanilje, kaffe og søt tobakk. En god dose jordlighet er det også på nesen, i form av noe som trekker tankene i retning av høstløv og skogbunn. Virkelig nydelig dybde på duft. Vinen har en fyldig kropp med en silkeaktig, samtidig overraskende rik munnfølelse. Godt moden rød frukt på smak, med vekt på solbær, rips og kirsebær, som etter hvert glir over i tørket frukt i retning av rosiner og fiken. Typeriktige innslag av nøtter, tobakk, krydder og fat. Det er noen hint her av noe kjøttaktig i retning av spekeskinke. Bra strukturert vin til å være 57 år gammel, med modne tanniner og balansert syre. Fin lengde med en kompleks avslutning. Vinen har kanskje passert middagshøyden, men den er nydelig balansert og er en stor opplevelse å drikke. 93 poeng.

 

López de Heredia Viña Bosconia Reserva 2005
Fra Rioja, Spania
Produsent: López de Heredia
Druer: Tempranillo 80 %, Garnacha 15 %, Mazuelo, Graciano 5 %

Forførende på duft med utviklede aromaer av røde kirsebær og plommer, litt appelsinskall, lær, tobakk, krydder og tre, samt med snev av blomster, skogbunn og noe litt soyaaktig (soyasaus?). Vinen har en fyldig kropp med en flott, nerverik munnfølelse. Utviklet, lett sødmefull og saftig rød og mørkere frukt på smak, med vekt på kirsebær, plommer og bringebær. Vinen utmerker seg med overraskende friskhet på smak, aromabildet tatt i betraktning. Innslag av en flott mineralitet, appelsinskall, røyk, lær, noen balsamiske og jordlige toner og bittelitt jern. Pent strukturert med lett avrundede tanniner og en forholdsvis frisk syre. Meget pen lengde med en elegant avslutning. Pen vin med mye finesse. 93 poeng.

 

1917901
López de Heredia Viña
 Bosconia Reserva 2008
Fra Rioja, Spania
359,90 kr (basis, kat. 6)
Importør: Fondberg
Produsent: López de Heredia
Druer: Tempranillo 80 %, Garnacha 15 %, Mazuelo, Graciano 5 %

Nydelig på nesen med dufter av moden rød og mørkere frukt, med vekt på bringebær, kirsebær, jordbær og plommer, samt tørket frukt, lilla blomster, tobakk, lær/sal, krydder, mørkbrent kaffe, mørk sjokolade, litt skogbunn og litt søtt treverk. Vinen har en middels fyldig kropp med en flott, ren munnfølelse. Konsentrert, saftig moden og lett sødmefull rød frukt på smak, med med vekt på bringebær, plommer og kirsebær. Tydelig innslag av litt mørkere bær, som blåbær og solbær, samt toner av te, tobakk, urter, pepper og krydder, lakris, fat og litt sjokolade. Vinen har en pen struktur med lett strukturerte, pent integrerte tanniner kombinert med en frisk syre. Pen lengde med en krydret, tørrende avslutning. Dette er utviklet Rioja-vin av høy kvalitet. Et meget godt kjøp. 92 poeng.

 

López de Heredia Viña Gravonia Crianza 2012
Fra Rioja, Spania
Produsent: López de Heredia
Druer: Viura 100 %

Aromatisk og kompleks på duft med preg av oksidative og modne gule epler, aprikos og sitrusfrukter, samt honning, oliven, brød, nøtter og noe som bringer tankene i retning av brunet smør. Her er også snev av karamell, vanilje, voks og blomster. Utmerket dybde på duft. Vinen har en fyldig kropp med en rikere munnfølelse. Sammensatt bilde på smak som ledes an av saftig, oksidativ moden frukt, med vekt på sitrusfrukter, pære, ananas, melon og gule epler. Dette får selskap av toner av mineralitet, honning, mandler, nøtter, smør og fat, og med hint av litt bakst. Vinen har en pen frisk syre og en meget kledelig bitterhet. Flott lengde med en tørr, saltaktig avslutning. Virkelig fascinerende og god vin i en særegen stil. 92 poeng.

 

3461001
López de Heredia Viña Tondonia Reserva 2008
Fra Rioja, Spania
369,90 kr (basis, kat. 6)
Importør: Fondberg
Produsent: López de Heredia
Druer: Tempranillo 75 %, Garnacha 15%, Graciano, Mazuelo 10 %

Vinen fremstår elegant på nesen med dufter av noe utviklet rød og noe mørkere frukt, med vekt på kirsebær, bjørnebær, plommer og moreller, noe tørket frukt, samt tørkede blomster, tobakk, lær, pepper og krydder, sjokolade, vanilje og tre. Vinen har en middels til fyldig kropp med en god, rikere munnfølelse. Vinen har en flott konsentrasjon av saftig, frisk og begynnende moden rød og mørkere frukt på smak, med vekt på plommer, blåbær og kirsebær, og med fine, klassiske innslag av krydder, lakris, mørk sjokolade, lær, tre og balsamiske toner. Hint av røyk. Pen struktur med avrundede tanniner og frisk syre. Fin lengde. Fremstår litt ung nå, men dette er en virkelig solid og flott vin med mye potensiale. 92 poeng. Spesielt anbefalt.

 

1991101
López de Heredia Viña
 Cubillo Crianza 2011
Fra Rioja, Spania
259,90 kr (BU)
Importør: Fondberg
Produsent: López de Heredia
Druer: Tempranillo 65 %, Garnacha 25 %, Mazuelo, Graciano 10 %

Dufter av lett moden rød og mørkere frukt, med vekt på kirsebær, plommer og moreller, samt toner av tørket frukt, krydder, lær, lakris og fat. Noen hint av svart te og tobakk, samt snev av urter. Vinen har en fyldig kropp med en god munnfølelse. Flott konsentrasjon av myk, lett moden rød og mørkere frukt på smak, med vekt på røde kirsebær, mørke plommer og bjørnebær. Innslag av mørk sjokolade, lær, lakris og tydelige fattoner. Smått modne, lett avslipte tanniner og frisk syre. Pen lengde med en tørr avslutning. Dette er en strålende vin og et meget godt kjøp. 91 poeng. Spesielt anbefalt.