Skip to main content

Vinene merket NYHET lanseres på Vinmonopolets nettbutikk fredag 2. november 2018 kl 0800.

De øvrige vinene som omhandles fra bestillingsutvalget er viner med årgangsendring. Vinene kan allerede ha blitt lansert eller er i ferd med bli lansert i ny årgang. Det kan derfor stå på nettsiden til Vinmonopolet at vinen er «utsolgt» eller at det foreløpig står feil årgang.

I tillegg omtales enkelte viner som er merket spesialbestilling eller viner fra tilleggsutvalget.

Viner på spesialbestilling er kun tilgjengelig ved direkte henvendelse til importørene som hjelper deg videre i den litt omstendige prosessen. For vinene som må spesialbestilles er det ikke opprettet varenummer og importørens navn er lagt inn slik at du kan ta direkte kontakt.

Det er også viner som som føres på tilleggsutvalget som må bestilles direkte av Vinmonopolets utsalg eller fra kundesenteret. Dette er gjerne viner som finnes i et begrenset opplag. Importørene har også stort sett et minimumskrav for bestilling (gjerne seks flasker). Stort sett så hjelper utsalgene deg med bestilling uavhengig av kravet. Flere av disse vinene blir også bestilt inn og lagerført av det enkelte utsalg på eget initativ. 

Hvis noe er uklart så ta kontakt med Vinmonopolets kundesenter eller send en mail direkte til importørene, de fleste svarer raskt og er veldig hyggelige.

Merk at enkelte av vinene kan være en re-lansering eller at vinene er testet på et tidligere tidspunkt, men ikke har blitt omtalt før nå.

Vinene som jeg mener er meget gode kjøp kvalitet vs pris eller som viser et helt spesielt særpreg har betegnelsen «Spesielt anbefalt». 

 

Hvite viner 

Wittmann Morstein GG 2017  – Bestillingsutvalget – 600 kroner (7946701)

Konsentrert og dyp aromabilde med tyngre gule epler, sitrus, litt nektar og frisk mineralsk preg. Fyldig vin med store maskuline gule frukter, mineraler og krydder med velkjent flott Rieslingsyre. Mangler litt nerve enda, men er en flott Morstein. NYHET. 93 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Girardin Meursault 1er Cru Les Perrières 2015 – Bestillingsutvalget – 940 kroner (10531801)

Mørk moden maskulin gul frukt, smøraktig eik og gule blomster danner et herlig duftbilde. Pen fyldig vin med mørke gule konsentrerte og frodige frukter. Nydelig nerve med trevirke og lett søt vanilje. Pen syre i vinen bidrar til nok friskhet, dog kan vinen oppfattes som litt tung foreløpig. Lang og god mineralsk utgang. Flott Les Perrières med videre utviklingspotensiale. NYHET. 93 poeng. For nå. Spesielt anbefalt. 

 

de Montille Corton-Charlemagne Grand Cru 2015 – Bestillingsutvalget – 1325 kroner (10461701)

Rik med moden sitrus, gule epler, frisk pære, gule blomster og pent integrert trevirke på duft. Middels til middels + fyldig vin med god syrestruktur. Frisk delikat frukt. Moden sitrus, lett nektar, syrlig fruktskall og lett nøttepreg.  Også forførende trevirke på en lang utgang. Elegant vin med betydelig oppside. NYHET. 93 poeng. For nå. 

 

Rotem & Mounir Saoma Magis Châteauneuf-du-Pape Blanc 2015 – Bestillingsutvalget – 719,90 kroner (7998501)

80% Grenache blanc og resten Clairette og Bourboulenc. Mørkere og ytterst sjarmerende gule saftige frukter, søtladen røyk, og forførende vanilje på duft. Pen fyldig og fet vin med modne saftige epler og moden grapefrukt. Seriøs og herlig vin med tydelig trevirke på en god utgang. Utmerket vin. NYHET. 93 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Rotem & Mounir Saouma Châteauneauf-du-Pape Amphora 1 Pierredon 2014 – Spesialbestilling – 999,90 kroner (10562501)

Hvit CdP på Grenache blanc, Clairette og Clairette rose. Hele klaser legges i uvoksede amforakrukker i 12 måneder og tappes ufiltrert. Frisk og konsentrert med dyp gul parfymert frukt. Virkelig et rent og delikat aromabilde. Middels fyldig og delikat vin med overraskende frisk og tiltalende steinfrukter og flott kryddertone. Lang og førførende mineralsk utgang. Utmerket hvit CdP. 93 poeng. 

 

Alheit La Colline Vineyard 2017 – Bestillingsutvalget – 600 kroner (7865701)

100% Sémilion fra Sør-Afrika. Vinen er ikke for intens, men har herlig dybde der flotte friske stenfrukter og lett sødmefulle gule frukter gir et herlig rent aromabilde. Pen fyldig vin med slankere stil en forventet som gir ren fruktglede. Stenfrukter med tydelig aprikos, flotte mineraler og lett bitre blomster på en lang og rikere utgang. Dette er ren glede. Flott vin med stort potensiale. 93 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Keller Riesling GG Hubacker 2017 – Bestillingsutvalget – 579,90 kroner (7930201) 

Rik og forførende med pent fruktbilde. Nektar, gule frukter, godt smør og fint mineralsk preg. Middels fyldig og pent syrlig vin. Bra moden sitrus, frisk limeskall og smattende salter. Lang og fin frisk syrlig utgang. En meget god Hubacker med godt utviklingspotensiale. NYHET. Allokering 2 pr ordre92 poeng. For nå. Spesielt anbefalt. 

 

Wittmann Kirchspiel GG 2017 – Bestillingsutvalget – 535 kroner (7946801)

Foreløpig litt forsiktig på duft med tyngre sitrusfrukter, stein og lett røyk som gir et fint preg på aromabildet. Pent anslag og fylde med friske sitrusfrukter, syrlig eple og tiltalende mineralsk preg. Syren er meget pen på denne meget gode vinen som med tid har enda mer å gå på. NYHET. 92 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Domaine Heitz Lochardet Meursault 1er Cru Perrieres 2016 – Bestillingsutvalget – 899,90 kroner (10429001)  

Frisk og leken på duft med lett modne gule frukter, toast og et tiltalende smøraktig preg. Pen fyldig vin med delikat gul frukt og lett trevirke. Mangler litt trøkk i midtpartiet, men sjarmerer allikevel. Gi den litt tid i kjelleren. NYHET. 92 poeng. For nå. 

 

Domaine Borgeot Chassagne-Montrachet 1er Cru Clos St Jean 2014 – Bestillingsutvalget – 499,90 kroner (10474201)

Frisk og meget tiltalende vin med hvite stenfrukter, moden sitrus og limeskall på duft. Pen fyldig og bred vin med gule harmoniske frukter, pent trevirke og herlig smørpreg. Klassisk og god Chassagne til flott pris. NYHET. 92 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Alheit Huilkrans Chenin Blanc 2017 – Bestillingsutvalget – 630 kroner (10342601)

Mer intens og rikere med modne gule frukter, røyk og smeltet smør. Bra dybde. Pen fyldig og kraftigere sak med rikere fruktfølelse. Nektar, gul moden eple, og brent trevirke. Også pene salter. Dette er en seriøs og meget god vin der de sekundære aromaene kamuflerer friskheten noe. Gi den litt tid i kjelleren. God vin. NYHET. 92 poeng. 

 

Rall Ava Chenin Blanc 2017 – Bestillingsutvalget – 480 kroner (10437601)

Sør-Afrikaner på Chenin Blanc. Rik på duft med tiltalende gule frukter, friskt limeskall, smørpreg og kryddertoner. Middels til middels fyldig og rik vin med meget friske gule frukter, lett trevirke, og bitre stilker. Flott balanse i denne vinen som er et godt håndtverk. 92 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Fritz Haag Brauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling trocken GG 2015 – Bestillingsutvalget – 351,90 kroner (7421001)

Fresh og lett sexy Mosel-vin med gul melon, saftig gul eple, noe blomster, pen mineralsk nerve og lett trevirke. Middels fyldig og rik vin med saftig gul eple, krydder og mineraler. Virkelig forførende fruktbilde. Pen utgang. Godt håndtverk. NYHET. 91 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Reichsrat von Buhl Ungeheuer 2017 – Bestillingsutvalget – 390 kroner (10432301)

Konsentrert på duft med mer tyngre saftige gule frukter og fint krydderpreg. Middels fyldig og delikat vin med gule saftige epler og pent krydder. Flott fruktfølelse. God vin. NYHET. 91 poeng. 

 

Weingut Ökonomierat Rebholz Riesling Im Sonnenschein GG 2012 – Bestillingsutvalget – 495,00 (10465301)

Halvfrisk på duft med lett tropisk kjerne med pent smørpreg og lett trevirke. Pen fyldig og rik vin med litt varme gule frukter. Dog er vinen dyp og har fin kompleksitet. Bra mineralitet på en god utgang. Mangler kanskje litt friskhet i årgangen, men bra vin er det. NYHET. 91 poeng.

 

Weingut Gritsch Mauritiushof Kalkofen Riesling Smaragd 2017 – Bestillingsutvalget – 449,90 kroner (10511501)

En vin fra anerkjente østerriske Weingut Grisch. Rik og aromatisk på duft med gule modne frukter, mineraler og pent asiatisk krydder. Fyldig vin med pondus. Gule frukter, trevirke og med pent mineralsk preg. Seriøs vin med auukurat nok friskhet. Gi den litt tid i kjelleren. God vin dette. NYHET. 91 poeng. 

 

Domaine Heitz Lochardet Chassagne-Montrachet 1er Cru Maltroie 2016 – Bestillingsutvalget – 589,90 kroner (7883201)

Frisk vin med delikat gul frukt med smør og pent floral preg på duft. Middels fyldig og frisk vin med moden sitrus og fint smørpreg. Mangler litt konsentrasjon og nerve i den litt kronglete årgangen, men vinen er absolutt et godt håndtverk. 91 poeng.

 

Domaine Borgeot Chassagne-Montrachet Les Chenevottes 1er Cru 2013 – Bestillingsutvalget – 499,90 kroner (7754401)

Frisk og tiltalende på duft med moden sitrus, smørgule frukter og pent trevirke. Pen fyldig og lett syrlig vin med fersk saftig eple, sitrus, og bitter nektarskall. God fruktfølelse med god syre. Litt vel mye fatpreg enda. Gi den litt tid. God vin. NYHET. 91 poeng. For nå. 

 

Pieropan Calvarino Soave Classico 2016 – Bestillingsutvalget – 499,90 kroner – MAGNUM (6726705)

70% Garganega og 30% Trebbiano. Frisk og leken på duft med sitrusfrukter, gresstrå, jordsmonn og nøtter. Pen fyldig og lett syrlig vin med god fedmefølelse. Frukten er herlig med frisk sitrus, aprikos, nøtt og pent trevirke. Lang utgang med fin mineralsk nerve. Meget god vin til krabber, fiskegryte og risotto. NYHET. 91 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Pieropan La Rocca Soave Classico 2016 – 619,90 kroner – MAGNUM (6726805)

100% Garganega. Ingen maloaktisk gjæring. 12 måneder på større fat. Andrea Pieropan forteller at de vil ha litt overmoden frukt og gjerne litt Botryskarakter i vinene sine.

Konsentrert og seriøs på duft med moden sitrus, florale toner, smeltet smørbukk og noe nøtt. Pen fylde. Lett fet følelse. Modne sitrusfrukter og tropiske toner ledet av gul saftig melon. Bra syre er med på å gi en balansert og flott Soave Classico. Lang, lett bitter utgang. Ha den til fet og/eller krydret fisk. Flott vin. NYHET. 91 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Emidio Pepe Trebbiano d´Abruzzo 2015 – Bestillingsutvalget – 530 kroner (3619101)

100% Trebbiano. f0ttråkket, fermentert i små sementtanker, uten selektert gjær. To år modning.

Naturvin-følelse på duft med rik og kraftfull gul frukt, appelsinskall, nøtter og lett salt. Pen fyldig vin som balanserer kraft med eleganse på en god måte. Saftige gule og lett bitre frukter, appelsinskall, gul epleskrott, heftig saltpreg og noe bitre blomster. En maskulin og kul sak dette. Verdt å prøve91 poeng. 

 

Alheit Nautical Dawn 2017 – Bestillingsutvalget – 400 kroner (10295701)

100% Chenin Blanc. Litt tilbakeholden med kjøligere fruktfølelse på duft med parfymerte stenfrukter og friske epler. Middels fyldig og slank vin med stenfrukter og epleskall. Flott friskhet i vinen med god syrestruktur. Lett bitter utgang. Veldig god vin. NYHET. 91 poeng. 

 

Alheit Fire by Night 2017 – Bestillingsutvalget – 380 kroner (10295801)

100% Chenin Blanc. Dyp og forførende stenfrukter, friske blomster og nøtteskall på duft. Middels konsentrert og frisk vin med flott fruktfølelse av stenfrukter, salter og med en lang bitter floral utgang. Bra balanse mellom fylde og en slankere følelse. God Chenin Blanc. NYHET. 91 poeng. 

 

Reichsrat von Buhl Kieselberg GG 2017 – Bestillingsutvalget – 400 kroner (10432201)

Frisk og balansert på duft med elegante sitrusfrukter, nøtt og pent krydderbilde. Middels fyldig og syrlig vin som har en pen delikat stil frisk sitrusfrukt og saftig nektar. Syren kan bli litt voldsom, men god vin er det. NYHET. 90 poeng. 

 

Domaine Borgeot Saint Aubin Derriere Chez Edouard Blanc 1er Cru 2015 – Bestillingsutvalget – 400,30 kroner (7754501)

Saftig og tiltalende på duft med gule frukter, smør, karamell og gule blomster. Middels fyldig og bløt vin som gir en veldig god fruktfølelse med gule saftige frukter. Noe trevirke og bitter stilk på en bra utgang. Bra vin. NYHET.  90 poeng. 

 

Audoin Marsannay Blanc La Charme aux Pretres 2015 – Bestillingsutvalget – 420 kroner (553901)

Rik og tiltalende på duft med moden sitrus, nektar, og forførende smørpreg. Middels fyldig og leken vin med nektar, gjærede gule epler noe bitre appelsinskall og masse salter. Mer delikat og sjarmfull stil, men noe varmepreg på utgangen. Merker også alkoholen på 13% noe. Men dette er god Marsannay som har bevart friskheten greit i varmen. 90 poeng. 

 

Zind-Humbrecht Muscat Goldert Grand Cru 2016 – Bestillingsutvalget – 320,90 kroner (10474001)

Rik og aromatisk vin med konsentrert moden saftig tropisk frukt, gule blomster og jordsmonn. Pen fyldig vin med saftige og tiltalende gule frukter og mineraler. Dette er en seriøs og god Muscat. Vil kle mange forskjellige fiskeretter. NYHET. 90 poeng. 

 

Fritz Haag Brauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling trocken GG 2016 – Bestillingsutvalget – 351,90 kroner (10463801)

Middels intensitet med gule lett tropiske frukter, blomster og nøtter. Middels fyldig vin med fin fruktfølelse der nektar, krydder, bitter stilk og nøtt gir en fin kompleksitet. Ikke like sjarmerende som 2015, men en bra vin er det. NYHET. 89 poeng. 

 

Ch. Musar Blanc 2009 – Bestillingsutvalget – 350 kroner (4439701)

Rik med saftig tropisk frukt, rød epleskall, honning, nøtteskall og lett smørpreg på duft. Mangler litt energi på aromabildet. Middels fyldig vin med tiltalende slankere preg en forventet. Nektarskall, gule epler og nøtter. Fin syre bidrar til bra friskhet i vinen. Bra vin. NYHET. 89 poeng. 

 

Matrot Meursault 2016 – Basisutvalget -439,90 kroner (3316301)

Tiltalende vin på duft med tydelig blomsterpreg, nektar, aprikos og nøtt. Middels fyldig vin med tiltalende gule frukter og lett trevirke. Vinen oppfattes som litt dvask og vinen mangler litt trøkk på midtpartiet, dog er fruktfølelse god. Helt grei vin. 88 poeng.

 

Girardin Bourgogne Chardonnay Terroir Noble 2015 – Basisutvalget – 214,90 kroner (1049901)

Rik og tiltalende på duft med tydelige tropiske frukter, smør og florale toner. Middels fyldig og tiltalende gul frukt. Noe mineraler og lett krydder.  Enkel vin, men gir allikevel en delikat og god følelse. Mye Chardonnay for pengene her. 88 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Lamy Saint-Aubin La Princée 2016 – Bestillingsutvalget – 359,90 kroner (4626201)

Vinen er litt forsiktig på duft med lysere gule frukter og lett nøtt. Middels fyldig og lett syrlig vin med tiltalende litt undermodne gule epler og sitrus. Fin vin, som mangler litt trøkk i midtpartiet i denne årgangen. Gi den litt tid i kjelleren. 88 poeng. For nå. 

 

Audoin Marsannay Blanc Au Champ Salomon 2015 – Bestillingsutvalget – 420 kroner (5078001)

Rik med gule modne frukter, lett smør, popcorn-følelse, forførende nøttepreg og trevirke. Middels fyldig og rik vin med noe varmere preg. Fersken og bitter grapefrukt. Forsåvidt saftig med lett syre. Noe trevirke utgangen. Det er potensiale her, gi den litt tid. 88 poeng. 

 

Norman Hardie Chardonnay Unfiltered Niagara Peninsula 2016 – Bestillingsutvalget – 329,90 kroner (10430701)

Chardonnay fra anerkjente Hardie i Canada. Frisk vin med fine harmoniske gule frukter og herlige blomster på duft. Vinen har et forsiktig anslag og mangler litt fylde. Men frukten er frisk og virkelig elegant. Mer sitrusaktige frukter og pent krydder-preg. Dette er ganske særpreget vin. Kul sak. NYHET. 88 poeng.

 

Penfolds Bin 311 Chardonnay 2017 – Bestillingsutvalget – 280 kroner (9678601)

Druer fra Alelaide Hills, Tumbarumba og Tasmania med enkelte vinstokker som står i 600-700 meters høyde. 8 måneder modning derav 25% nye. Resten av fatene er brukte og som tidligere ble benyttet til modning av toppvinen Yattarna. Vekstsesongen var noe trøblete i 2014, men med ekstra lang modningstid ble resultatet bra med god fruktkonsentrasjon og overraskende pen syre.

Konsentrert og bra dybde på duft med friske steinfrukter, et pent floralt preg, noe nøtt og fint smørpreg. Middels fyldig og lett syrlig vin med nektar, limeskall og pent smørpreg. Fint delikat fruktpreg på denne vinen. God vin. NYHET. 88 poeng. 

 

Broll Rüdesheimer Riesling 2016 – Tilleggsutvalget – 215 kroner (10531701)

Dette er et spennende samarbeidsprosjekt mellom vinskribenten Jørn G. Broll og anerkjente Johannes Leitz fra Rüdesheim. Druene kommer fra enkeltvinmarken Berg Kaisersteinfels. Vinen er modnet på 50 år gammel stückfass (1200 liter fat) og har fått hele 21 måneder på bunnfall. Ca 1500 flasker er laget av denne vinen.

Rik med moden sitrusfrukt og behagelig kryddertone på duft. Middels fyldig vin med god fedmefølelse. Litt varm gul frukt, sødmefull pære, krydder, jordsmonn og med fin smattende mineralsk utgang. Trenger fortsatt litt tid i kjelleren. Interressant vin. 87 poeng. 

 

Penfolds Bin 51 Riesling 2018 – Bestillingsutvalget – 200 kroner (9399901)

3 måneder på ståltank. Rik på duft med sjarmfull tyngre tropiske frukter og lett krydder. Middels fylde med modne stenfrukter, gule tropiske frukter, noe jordlige toner og salter. Vinen oppleves foreløpig som veldig fersk og vil ha godt av litt lengre tid på flaske. Potensiale her. NYHET. 86 poeng.