Skip to main content

Vinene merket NYHET lanseres på Vinmonopolets nettbutikk fredag 2. november 2018 kl 0800.

De øvrige vinene som omhandles fra bestillingsutvalget er viner med årgangsendring. Vinene kan allerede ha blitt lansert eller er i ferd med bli lansert i ny årgang. Det kan derfor stå på nettsiden til Vinmonopolet at vinen er «utsolgt» eller at det foreløpig står feil årgang.

I tillegg omtales enkelte viner som er merket spesialbestilling eller viner fra tilleggsutvalget.

Viner på spesialbestilling er kun tilgjengelig ved direkte henvendelse til importørene som hjelper deg videre i den litt omstendige prosessen. For vinene som må spesialbestilles er det ikke opprettet varenummer og importørens navn er lagt inn slik at du kan ta direkte kontakt.

Det er også viner som som føres på tilleggsutvalget som må bestilles direkte av Vinmonopolets utsalg eller fra kundesenteret. Dette er gjerne viner som finnes i et begrenset opplag. Importørene har også stort sett et minimumskrav for bestilling (gjerne seks flasker). Stort sett så hjelper utsalgene deg med bestilling uavhengig av kravet. Flere av disse vinene blir også bestilt inn og lagerført av det enkelte utsalg på eget initativ. 

Hvis noe er uklart så ta kontakt med Vinmonopolets kundesenter eller send en mail direkte til importørene, de fleste svarer raskt og er veldig hyggelige.

Merk at enkelte av vinene kan være en re-lansering eller at vinene er testet på et tidligere tidspunkt, men ikke har blitt omtalt før nå.

Vinene som jeg mener er meget gode kjøp kvalitet vs pris eller som viser et helt spesielt særpreg har betegnelsen «Spesielt anbefalt». 

Musserende viner 

Louis Roederer Cristal Champagne – Bestillingsutvalget – 2999,90 kr (10407501)

Drueblenden er 60% Chardonnay og 40% Pinot Noir. Druene som brukes til Cristal er følgelig fra Grand-Cru marker og fra vinstokker som er minst 25 år gamle. De eldste stokkene er opp til 90 år gamle.  Ingen maloaktisk gjæring. 17% er modnet på eikefat. 6 år på berme før 9 år flaskelagring før lansering.

Champagnen er fantastisk spiss og konsentrert med flott fruktbilde med mørke sitrusfrukter, gul eple, grønt fruktskall, touch av pene florale toner og god mineralitet på duft. Virkelig kompleks og herlig aromabilde.

Meget pent fyldig og kompleks Champagne med herlig sitrusfrukt, kjeks og tiltalende sopppreg. Champagnen utvikler seg i munnen – her er det virkelig lag på lag. Lang heftig utgang der syren bidrar til en meget flott frisk følelse med tiltalende lyse grønne frukter og en lang herlig saltpreget utgang. Det er ingen hast med å nyte denne, til tross for at den allerede har 16 år på baken. Den greier minst det dobbelte. Fantastisk chamapgne. 97 poeng. 

 

Billecart-Salmon Cuvée Nicolas Francois Billecart Brut 2006 – Bestillingsutvalget – 1299 kroner (10458301)

60% Pinot Noir og 40% Chardonnay. Frisk Champagne med mørk forførende sitrusfrukter, limeskall, kjeks, autolyse og smøraktig trevirke på duft. Meget pen fyldig Champagne med flott mousse. Flott friskhet med gule saftige epler, sitruser, kjeks og spisst mineralsk preg. Dette er en flott musserende vin. NYHET. 94 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Champagne AR Lenoble Grand Cru Blanc de Blancs 2008 – Bestillingsutvalget – 699,90 kroner (1405301)

Frisk Champagne med modne dype konsentrerte frukter, nøtt, brødbakst, autolyse og pent trevirke. Fyldig og kraftig Champagne som bevarer friskheten og forfører med nektar og sitrusfrukter. Virkelig en fin nerve med god syrestruktur. Flott balansert champagne i denne meget gode årgangen. 93 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Champagne AR Lenoble Premier Cru Blanc de Noirs 2012 – Bestillingsutvalget – 699,90 kroner (7651701)

Frisk Champagne med sitrus, lett honning, brødbakst og nøtt på duft. Middels til middels + fyldig Champagne med delikat og frisk stil. Epler og litt nøtt. Fin mousse og pent syrlig preg gir fin friskhet. Mangler kanskje litt i midtpartiet, men dette er en god Champagne. 92 poeng. 

 

Agrapart Minéral Blanc de Blancs Grand Cru Extra Brut  2012– Bestillingsutvalget – 789,90 kroner (10478801)

Frisk Champagne med sitrus, grønne epler og pen mineralsk nerve. Pen fyldig Champagne med friske gule bær. Nydelig smattende mineralsk nerve. Fin syre. Foreløpig litt tight. Denne trenger mer tid til å utvikle seg, men vil bli meget lekker. NYHET. 92 poeng. For nå. 

 

Champagne AR Lenoble Brut Nature NV – Bestillingsutvalget – 359,90 kroner (1405601)

Frisk og leken på duft med ren sitrus og nøtt. Middels fyldig og frisk Champagne med fin sitrusfrukt. God syre og mousse. Bra entry-level Champagne. Godt kjøp. 90 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Reichstrat von Buhl Rosé Brut – Bestillingsutvalget – 260 kroner (10432101)

100% Pinot Noir er brukt på denne Sekten fra Tyskland. Tradisjonell metode. 20 måneder på berme. Frisk og overraskende dyp med sødmefulle jordbær, bringebær, bakst og lett florale toner. Pen fyldig musserende vin med god mousse og små konsentrerte bobler. Saftig tiltalende rødbærsfrukt, moden appelsinskall og mineraler. Pen syre. Middels lang utgang. Delikat og god Rosé. NYHET. 89 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Champalou Vouvray Mousseux Brut – Bestillingsutvalget – 211 kroner (3721901)

100% Chenin blanc fra Vouvray i Loire. Litt forsiktig på duft med nektar og limeskall. Middels fyldig vin med pen friskhet. Sitrus og saftige gule epler. Fin utgang. Meget god musserende vin for prisen. 87 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Griesel Blanc de Noirs Brut 2014 – Bestillingsutvalget – 270 kroner (10426601)

Sekt på 90% Pinot Noir og 10% Pinot Meunier. Tradisjonell metode. 30 måneder på berme. Frisk sitrus og rød syrlig eple med pent gjæret brødbakst på duft. Middels fyldig og virkelig syrefrisk vin med røde epler og frisk pære. Lett brødtoner og karamell. Vel syrerik, men vin med særpreg dette. NYHET. 87 poeng. 

 

Griesel Chardonnay Brut Nature Prestige 2015 – Bestillingsutvalget – 325 kroner (10426501) 

Sekt. 100% Chardonnay. Tradisjonell metode. 22 måneder på berme. Rik med moden sitrus, gul eple, og tiltalende brødbakst på duft. Rik og middels fyldig vin med gule frukter og pent trevirke. Pen mousse. Syren er godt integrert. God musserende vin, som nok mangler det lille ekstra. NYHET. 87 poeng.  

 

Josep Chromy Sparkling NV  – Basisutvalget – 199,90 kroner (10013301)

Denne musserende fra Tasmania i Australia er laget på 58% Pinot Noir, 41% Chardonnay og 1% Pinot Meunier. Druene er håndplukkede og det er brukt hele klaser ved pressing. Vinen har minst 18 måneder på berme. Rik med saftige epler og moden sitrus. Middels fyldig og lett syrlig musserende vin. Pen mousse. Moden sitrusfrukt og friske epler gir en god munnfølelse. Mye musserende vin for pengene dette. 87 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Markus Molitor Haus Klosterberg Riesling Sekt Brut – Bestillingsutvalget – 220 kroner (1809901)

Sekt med 100% Riesling. Tradisjonell metode. Rik på duft med tiltalende mørkere gule frukter, epleskall, nøtter og autolyse. Middels fyldig og lett syrlig musserende vin med bra mousse og godt fruktbilde. Gule lett sødmefulle modne epler og sitrusskall. Noe jordsmonn. Mangler kompleksitet, men gir et godt inntrykk av Sekt. NYHET86 poeng. 

 

Markus Molitor Haus Klosterberg Pinot Noir Rosé Sekt Extra-dry – Bestillingsutvalget – 219,90 kroner (10532601)

Sekt på 100% Pinot noir. 2.gjæring på trykktank. Frisk og tiltalende med søtladne røde bær og aprikos på duft. Middels fyldig musserende vin med pen mousse og fine bobler. Saftige og tiltalende røde bær med kirsebær, lett rød eple og stilkpreg på en litt stum utgang. Bra Rosé. NYHET. 86 poeng.

 

Majgual Sempre Special Brut Metodo Classico 2015 – Bestillingsutvalget – 255 kroner (8334501)

Italiensk musserende på druene Passerina, Trebbiano, Cococciola, og Pecorino. Klassisk metode med minst 2 år på berme.

Rik og aromatisk med tropiske frukter, moden sitrus, tydelig autolysepreg og noe salter. Rik og seriøs sak med gule frukter, lett brent brødskorpe, nøtteskall og salter. Lang tørr utgang. Dette er en musserende vin med virkelig særpreg og fin kompleksitet. Mangler nok litt friskhet og energi, men verdt å forsøke. 86 poeng.