Skip to main content

Vinene merket Basisutvalget er nyheter og vil være tilgjengelig i de fleste butikkene onsdag 5.mai 2021.

Vinene som Botti.no mener er meget gode kjøp kvalitet vs pris eller som viser et helt spesielt særpreg har betegnelsen «Spesielt anbefalt». 

Der vinene er ekstra lukket og potensialet fortsatt er uavklart vil foreløpig potensial stå i klammetegn. 

Medarbeidere i denne utgaven er Andre Brattland (AB).

(MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere.)

Annonse

Annonse

Smaksnotater 

Musserende viner

Vin: Yves Ruffin Premier Cru Brut
Varenr: 13032301
Smaksnotat: Rik og tiltalende på duft med gul frukt, eple, nøtt, kjeks og strå. Middels fyldig vin med god saftig munnfølelse av saftig eple, grapekant, nøtt, denne tydelig kjekskarakteren og tørre saltene som skaper et godt uttrykk. Bra kompleksitet i denne på en god utgang. God balanse her. Fin denne her.
Poeng: 89
Pris: 449,80 kr (parti)
Importør: Hand Picked Wines
Alkohol: 12.00%
Område: Champagne, Frankrike

 

Vin: Lelarge-Pugeot Tradition 1er cru ex brut
Varenr: 13046301
Smaksnotat: Tiltalende på duft med denne fine brødbakstonen som ligger over sammen med hvete, nøtt, karamell og modent gul eple. Rik, men frisk Champagne med denne fine saftige modne eplefrukten, grape, nøtt, brioche og med lette salter. Mangler bittelitt konsentrasjon på slutten og ut, men dette gir et godt uttrykk av Champagne til en behagelig pris. Bra kjøp.
Poeng: 88
Pris: 389,– kr (parti)
Importør: Pure Wine
Alkohol: 12.50%
Område: Champagne, Frankrike

 

Vin: Bruno Michel Assemblée Extra Brut
Varenr: 10493301
Smaksnotat: Rik og lett svær på duft med disse fremovervendt brødbakstonene, litt gjær, blomst og solvarmet eple. Middels fyldig Champagne med ganske bred mousse som tar tak og viser seg. Litt varm eple, lett sitrus og kjeks. Bra saltet utgang. Ikke for detaljert, men gir bra basis uttrykk av Champagne.
Poeng: 87
Pris: 359,– kr (basis)
Importør: World Wines as
Druer: pinot meunier og chardonnay.
Alkohol: 12.50%
Område: Champagne, Frankrike

 

Vin: Plana d’en Jan Magnànim Brut Nature Reserva 2017
Varenr: 12999801
Smaksnotat: Snev av florkarakter med strå og hvete over eple og melon. Litt gammelmodig på munnfølesen med stram gul frukt, nøtt, urt og med et et bra kremet midtparti. Ganske grov, men dette gir bud av godt håndverk. Han den til salte skinker. Veldig fin vin. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 87
Pris: 217,90 kr (parti)
Importør: Blend Wines
Alkohol: 12.00%
Område: Penedés, Catalonia, Spania

Vin: Petnat Rosé by Toni Hartl 2020
Varenr: 12944401
Smaksnotat: Rik og blomstrete på duft med denne litt ubestemmelig fruktkarakteren av fersken, litt lysere frukt og lett jordsmonn. Middels fyldig og saftig PetNat med eple, bringebær, litt kjeks og nøtt på en god saltet utgang. Ganske seriøs denne, men på en god måte. Fin syre også. Veldig bra laget. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 87
Pris: 179,80 kr (basis)
Importør: AMKA
Alkohol: 11.00%
Område: Østerrike

Vin: Schabl Pet Nat Schaumwein brut 2020
Varenr: 12959501
Smaksnotat: Tiltalende på duft med sommerlige blomster som kommer opp sammen med en frisk sitruskarakter og lett saltet tone. Rik, men på en frisk og energisk måte med disse lett perlende boblene som kommer opp med skikkelig syrlig sitrus, fersk eple, kjeks og nøtt. Ganske så lang utgang med sursøt frukt som gleder. Ikke for detaljert, men en artig PetNat dette. Veldig godt kjøp. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 87
Pris: 179,90 kr (parti)
Importør: Blend Wines
Alkohol: 12.00%
Område: Østerrike

 

Vin: Loxarel a pèl +18 Brut Nature Reserva 2016
Varenr: 12944101
Smaksnotat: Rik og lett maskulin karakter med grovere salter over eple, litt grov brødbakst og blomst. Middels fyldig og knusktørr spansk musserende med fine salter som ligger over sitrus, kjeks og nøtt. Ikke for detaljert og med litt grovere saltet utgang som gjør at denne trenger litt matfølge til, f.eks spanske skinker. Bra kvalitet.
Poeng: 85
Pris: 169,90 kr (basis)
Importør: AMKA
Alkohol: 12.50%
Område: Penedés, Catalonia, Spania

 

Hvite viner 

Vin: Josef Chromy Chardonnay 2019
Varenr: 12524101
Smaksnotat: Snev av reduktiv, men har ting under her som gleder med saftig modent eple og dette pene fatpreget med nøtt i bakgrunnen. Middels fyldig og frisk vin med god Chardonnay-karakter med denne kjølige gulere frukten, lett salt, kremete midtparti og mer sitrusaktig saftig skall på en ikke for komplisert, men god utgang. Fin syre hele veien igjennom. Nok en gang Leverer Chromy en oppsiktsvekkende god Chardonnay fra Tasmania. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 88
Pris: 254,90 kr (parti)
Importør: LaMarc Wines
Alkohol: 13.80%
Område: Tasmania, Australia

Vin: Paul Prieur Sancerre Monts Damnés 2018
Varenr: 3913101
Smaksnotat: Rikere Sancerre, men som greier å vise karakter på duft allikevel med denne sommerlige blomstertonen som ligger over gul eple, snev av nøtt og salt. Middels fyldig vin med god karakter i munnfølelsen også med fin balanse mellom den gulere eplefrukten og mer sval syre som frisker opp vinen, God kremete midtparti. Bra utgang med lette salter. Syren greier seg fint her. Bra kompleks Sancerre mange vil like, men ha den til mer kraftigere hvite fiskeretter.
Poeng: 88
Pris: 339,90 kr (parti)
Importør: Better Wines
Druer: Sauvignon blanc.
Alkohol: 13.00%

Område: Sancerre, Loire

Vin: Wineglass Bay Chardonnay 2018
Varenr: 12508101
Smaksnotat: Frisk og tiltalende på duft med vårlig sommerblomst, pent trevirke, lett sjøaktig kant og nøtt. Middels fyldig og frisk vin med god syre ved ungdommelig eple, kjølig melon og lette saltere på en og utgang. Fin balanse. Ikke for kompleks, men godt.
Poeng: 87
Pris: 285,50 kr (basis)
Importør: Palmer Fine Wine
Alkohol: 13.50%

Område: Tasmania, Australia

Vin: Pithon La D 2018
Varenr: 8012001
Smaksnotat: Ganske røff og lett uvøren på duft med jordsmonnskarakter som ligger over salter og strammere frukt av sommervarm eple og hint mot det medisinale. Middels fyldig vin med bra kremete og lett fedmeaktig munnfølelse av gule saftige epler, litt brent jordsmonn, tyngre salter og snev av det medisinale også her. Bra saltet utgang. Bra vin som krever litt. Ha den litt sjømat, gjerne i pastaform.
Poeng: 87
Pris: 329,90 kr (basis)
Importør: AMKA
Druer: grenache og grenache blanc.
Alkohol: 13.50%

Område: Roussillon, Frankrike

Vin: Gross Ried Obere Ranz Sauvignon Blanc 2019
Varenr: 12969501
Smaksnotat: Ganske tilstedeværende på duft med eple, våt sandstein, lett havreåker og litt pepper. Middels fyldig vin med allikevel tydelig bermelagring med  kremete midtpartiet sammen med gule lett modne epler, lett saltkarakter og krydder. God saltet utgang. En vin som anslagsvis ikke gir deg det store, men som vokser på deg underveis med sjarme og karakter. Prøv den med sjømat. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 87
Pris: 269,90 kr (parti)
Importør: Moestue Grape Selections
Alkohol: 13.00%

Område: Steiermark, Østterike

Vin: Franz Hahn Sauvignon Blanc Trocken 2020
Varenr: 13031901
Smaksnotat: Lett reduktiv på duft foreløpig, men under har du toner av glede med saftig gult eple, sval blomst og nøtteskall. Middels fyldig og frisk vin med god fruktkarakter av gult eple, syrlig sitrusskall, lett salt og nøtt. Syren frisker opp og kler vinen hele veien igjennom. Ren. Ikke for detaljert, men den fine saltkarakteren på utgangen trekker opp, Veldig bra kjøp dette. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 87
Pris: 184,90 kr (basis)
Importør: Blend Wines
Alkohol: 12.00%

Område: Pfalz, Tyskland

Vin: De Loach russian River Chardonnay 2018
Varenr: 4500301
Smaksnotat: Lett leken på duft med stenfrukter, fint mineralsk snitt og lette fatkrydder. Middels fyldig og saftig vin med denne amerikanske stilen av moden gul frukt, fatkrydder og smør. Bra syre frisker derimot vinen opp og gjør den til en fin kamerat til terrasselivet med litt enklere skinker og oster. Bra vin dette, uten for store kompleksiteter.
Poeng: 86
Pris: 199,90 kr (test)
Importør: Momentum Wines
Druer: Chardonnay.
Alkohol: 14.50%

Område: Russian River Valley, California, USA

Vin: Couveys Chardonnay 2020
Varenr: 3773101
Smaksnotat: Ganske intens og smørete på duft med stenfrukter og lette salter. Enkel, men saftig og god munnfølelse av tropiske toner av meloner og lette salter. Enkel utgang og lite dybde, men hey – det er sommer, vinen er balansert, godt priset og drikker godt. Det er bra det. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 84
Pris: 119,90 kr (test)
Importør: Red & White
Druer: Chardonnay.
Alkohol: 13.00%

Område: Pays d´Oc, Frankrike

Vin: Lagar de Besada Albariño 2020
Varenr: 12992501
Smaksnotat: Frisk, lett parfymert og enkel i slitt slag med frisk eple og slørete blomster. Lav til middels fyldig vin med denne tydelig syren som tar grep og sammen med litt sursøt kjølig frukt gir en krevende, men allikevel lett innsmigrende tone med eple, limeskall og herbal kryddersort. Enkel utgang. Bra vin til prisen. Ha den til enkel skalldyr eller syrerik mat. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 84
Pris: 123,30 kr (basis)
Importør: Heyday Wines
Alkohol: 12.00%

Område: Rias Baixas, Spania

Rosé-viner

Vin: Planeta Rosé 2020
Varenr: 5089301
Smaksnotat: Aromatisk og blomstrete på duft med mye ferskentoner som ligger over salter og krydderier. Middels fyldig og uttalt saftig vin som gleder i munnfølelsen med jordbær, fersken, mangoskall og lette salter på en utmerket finish. Syren er vibrant her og leverer en opp rosé som imponerer. Meget bra denne her. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 87
Pris: 169,90 kr (test)
Importør: Tellus Wine & Spirits
Druer: syrah, nero d’avola og syrah.
Alkohol: 12.50%
Område: Sicilia, Italia

 

Vin: Capréoles Cossinelle Beaujolais Villages 2020
Varenr: 13041501
Smaksnotat: Ikke for intens, men har en underliggende sjarme som kommer snikende med jordbær, snev av ferskenskall og tydelig parfyme. Lav til middels fyldig rosé med en fin sjarmerende tone med denne fine jordbærkarakteren, fruktskall, rips og lette kryddersorter. Kan framstå litt skrinn, men nyt dette og kjenn den fine syren tar tak og frisker opp vinen og sjarmerer på en god syrerik utgang. Bra saltkant gir også litt uventet dybde her. Dette er veldig godt! Spesielt anbefalt. 
Poeng: 87
Pris: 199,90 kr (parti)
Importør: Arendal Vintners
Alkohol: 13.00%

 

Vin: Les Chaumes Oeil de Perdrix 2020
Varenr: 12946101
Smaksnotat: Rik og litt grov på duft med litt oljete søl som ligger over kraftigere rødbærsfrukt, salter og blomst. Ganske fint særpreg på aromabildet. Middels fyldig og litt saftig rose med bærete preg, ferskenskall og krydrete utgang. Bra substans i denne, kanskje litt høy alkohol. Men verdt et forsøk for en seriøs rose.
Poeng: 86
Pris: 249,40 kr (parti)
Importør: Enowine
Alkohol: 13.50%

 

Vin: Still by Hattingley 2020
Varenr: 12933301
Smaksnotat: Overraskende framovervendt på duft med med mer rødbærskarakter enn kjent fra andre roséviner. Nesten noe kjeks og urteaktig i stilen. Middels fyldig brite med bærete smak av jordbær, nesten litt epler og bringebær. Bra, litt krevende utgang med krydder. Bra, spesiell vin men med bra struktur og til interesse.
Poeng: 86
Pris: 229,– kr (parti)
Importør: Winemarket
Alkohol: 12.00%

 

Vin: Gruber Röschitz Zweigelt Rosé 2020
Varenr: 12960201
Smaksnotat: Noe tydelig på duft med denne fine sommerengen, parfyme og fersken som gir karakter. Middels fyldig og frisk rose med litt rampete uttrykk, med fin frukt som stikker til med jordbær, bringebær, rips og lette salter. Like fort som den kom forsvant den, men gav en frisk følelse på utgangen. Ja, dette var morsomt. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 85
Pris: 159,80 kr (basis)
Importør: Palmer Fine Wine
Alkohol: 12.00%

Vin: Hédoniste Beaujolais Village Rosé 2020
Varenr: 12945001
Smaksnotat: Rik på duft med dette litt grovere jordsmonnspreget som ligger i forkant av sommerblomst, jordbær, lett krydder og nøtt. Middels fyldig rose med rødbærskarakter, lett nøtt og salter på en bra utgang. Syren utfordres, men det lander på den gode siden. Bra seriøsitet i denne.
Poeng: 85
Pris: 195,– kr (basis)
Importør: Enowine
Alkohol: 12.50%

 

Røde viner

Vin: Haddow Dineen Private Universe Pinot Noir 2019
Varenr: 12485501
Smaksnotat: Dette er tydelig en mer strammere og seriøs Tasmanier i snittet som viser sitt mer majestetiske preg av konsentrerte røde bær, tydelig dette fatkrydderet som er der, men også snev av denne Vosne-følelsen med krydderier som forvirrrer, men også gleder. Bra fyldig, vektig og mer moderne i preget med dette fatkrydderiet som ligger over konsentrert rødbærsfrukt med bringebær på topp og lær. Syren frisker derimot opp vinen hele veien og det blir en balanse her som er god. En mer krevende Pinot, men man skal virkelig opp i Burgundersk pris for å finne like mye substans og frukt som i denne her. Dette er virkelig karakter og noe man bør prøve blindt. Tipper mange hadde gått mot US og en solid toppvin derfra. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 91
Pris: 415,60 kr (parti)
Importør: Concealed Wines NUF
Alkohol: 13.50%

 

Vin: Copain Tous Ensemble Pinot Noir 2017
Varenr: 8279701
Smaksnotat: Rik og ganske breial på en frisk måte på duft med denne tydelig roseengen som kommer i mot deg med solvarme røde bær, lakris, grafitt og med denne fine lett sødmefulle kryddertonen som forfører. Middels fyldig og saftig vin med god munnfølelse av kirsebær, moden bringebær, lær, fatkrydder og lette salter. Bra syre greier å holde den i de godes tjeneste. Bra utgang med typeriktige tanniner som biter kjærlig. Bra Tous Ensemble dette.
Poeng: 89
Pris: 314,90 kr (test)
Importør: Tramontane
Druer: Pinot noir.
Alkohol: 13.20%

Vin: COS Cerasuolo di Vittoria Classico 2016
Varenr: 9523601
Smaksnotat: Mer stram i aromabildet, men allikevel på en god måte med dette lett jordlige som ligger over kjeller, markante røde bær og krydder. Middels fyldig Cos med god lett stram munnfølelse av kirsebær, snev av noe lysere frukt, krydder og salter. Lett fast utgang. God vin som trenger litt tid i kjelleren for å finne fram sjarmen, men dette er et godt håndverk, ingen tvil om det. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 88
Pris: 257,70 kr (test)
Importør: Liquid
Druer: frappato, nero d’avola, nero d’avola og frappato.
Alkohol: 13.00%

 

Vin: Holm Oak Pinot Noir 2019
Varenr: 12485601
Smaksnotat: Fin lett moden fruktkarakter gleder på duft med denne røde fine bærkarakteren sammen med roser og urt. Middels fyldig, saftig og delikat vin. Fin lysere rødbærskarakter tar tak fra første sekund med saftig munnfølelse sammen med litt mer tørket fruktskall, lær og lakris. Bra lett saltet utgang. Dette var mye Pinot for pengene og et meget godt kjøp. Spesielt anbefalt. 
Poeng: 88
Pris: 275,– kr (basis)
Importør: Concealed Wines NUF
Alkohol: 13.50%

Vin: Heidelberg Maienfelder Pinot Noir 2018
Varenr: 12959201
Smaksnotat: Veldig Pinot i stilen, men nesten mot den nye verden med rikere stil av mørkere bringebær, salt, lakris og sommerblomst. Middels fyldig og rik sveitser med god saftig rødbærsfrukt, urter og lett trevirke, men som bygger på en god måte. Syren blir utfordret litt, men det gir mye smak av denne, med en fersk og saftig utgang. Fin vin.
Poeng: 88
Pris: 319,90 kr (parti)
Importør: Blend Wines
Alkohol: 13.50%

Vin: Wegelin Malanser Blauburgunder 2018
Varenr: 12969301
Smaksnotat: Ganske intens og nesten litt overtydelig bærete med dette saftige men mørkere røde preget sammen med lær, jordsmonn og tydelig fatkrydder. Middels fyldig vin med fin balanse mellom litt stramhet og saftighet. Bra seriøsitet i fruktbildet egentlig, med bringebær, morell, kirsebær og fatkrydder. God lett seriøs utgang. Bra vin dette.
Poeng: 87
Pris: 329,90 kr (basis)
Importør: Winepartners Nordic
Alkohol: 13.00%

Vin: De Muller Legitim Priorat 2018
Varenr: 4089001
Smaksnotat: Rik og tiltalende på duft med våt bakke og steiner som ligger over sommerblomster, krydder og røde bær. Middels fyldig vin med rødbærsfølelse, lilla frukt, krydder og lær. Saftigheten er der, selv om syren må jobbe på hardgir. Kommer ut på den gode siden. Til lette kjøttretter.
Poeng: 86
Pris: 200,– kr (test)
Importør: ProCura Truls Flakstad
Druer: Garnacha, merlot, syrah og cariñena.
Alkohol: 14.50%

Vin: Laibach The Ladybird Cape Blend 2019
Varenr: 12601201
Smaksnotat: Pen krydrete stil på duft med mørkere bær, mot skog og lakris. Middels fyldig og litt fast vin med grovere fruktbilde av mørkere rødbær, lakris og krydder. Bra, lett seriøs sør-afrikaner som kanskje ikke sjarmerer for mye. Men bra laget.
Poeng: 85
Pris: 225,60 kr (basis)
Importør: Concealed Wines NUF
Alkohol: 13.50%

Annonse

Annonse