Vinene som jeg mener er meget gode kjøp kvalitet vs pris eller som viser et helt spesielt særpreg har betegnelsen «Spesielt anbefalt».
Der vinene er ekstra lukket og potensialet fortsatt er uavklart vil foreløpig potensial stå i klammetegn.
(MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere.)
Merk at Barth produserer en rekke musserende viner, men på grunn av popularitet er det ikke mye store mengder å få tak i Norge. Den norske importøren har p.t to viner tilgjengelig på bestillingsutvalget.
Smaksnotater
Musserende og perlende viner
Barth Pinot Noir Brut – 348,90 kroner (10704601)
Rheingau, Tyskland. T&T Wine. 100% Spätburgunder. 12,5% alkohol. 9,6 g/l restsødme. 4,5 g/l syre. Lang skallkontakt, rød musserende. 2011 årgang. Tradisjonell metode med 68 måneders flaskelagring på bunnfall.
Blodrød i fargen. Maskulin aromafølelse med solbær, lær, jern og med en blodig tanke. Middels fyldig og lett maskulin musserende vin som fyller munnen med god mousse som brer seg kraftig ut. Noe krevende munnfølelse med røde bær, solbær, jern, blod, salt og lakris. Bra mineralsk preg. Lett bitterhet på en kraftig, men noe kort utgang, Høyr syre. Mangler kanskje sjarme og trenger vinen definitivt matstykke til. Her kan du ha rødt kjøtt til, en kombinasjon mange vil løfte øyenbrynene til! Krevende, men interessant vin. 87 poeng.
Barth B-Nat 2018 – 345 kroner (11664401)
Rheingau, Tyskland. T&T Wine. 100% Cabernet Sauvignon. 12 % alkohol. Under 3 g/l restsødme, 4,3 g/l syre. Håndplukkede og nøye utvalgte druer. Spontangjæret, usvovlet og ufiltrert. Naturlig ettergjæring i flaske.
Ganske frisk og særpreget på duft med fersken, bringebær, lett krydder og blomster. Middels fyldig vin som er markant i munnfølelsen. Røde bær, fersken, fruktskall, mineraler og noe nøtt. Noe grapefrutkt-bitterhet på utgangen. Noe krevende perlende vin som mange vil synes er spesiell. Men for naturvins-entusiaster og generelle vin-entusiaster som liker å lære noe nytt – dette vinen! 86 poeng.
Hvite viner
Barth Hattenheim Wisselbrunnen Riesling GG 2011 – 449 kroner (1744301)
Rheingau, Tyskland. T&T Wine. 100% Riesling. 13,5% alkohol. 9,6 g/l restsødme. 6,3 g/l syre. Håndselektert, spontangjæret, 12 måneder hvile på bunnfall.
Gylden gul på farge. Pent utviklet på duft med vektig aromabilde av kjølig honning, saftig nektar, melon, sitrus, nøtt, lett petroleum og våt stein. Pent utviklet og fyldig vin. Bra friskhet i anslaget, før vinen blir lett fetlaten i munnfølelsen og brer seg ut med modne sten og tropiske frukter, tydelige petroleumstoner og med pen mineralitet. Ganske tydelig sødme i vinen, men balansen er allikevel god med nok friskhet. Pen konsentrert og kompleks vin som forfører i denne årgangen med meget varm høst. Denne vinen drikker pent nå til asiatiske matretter gjerne med litt sødmefull saus. 91 poeng. Spesielt anbefalt.
Barth Hattenheim Hassel Riesling GG 2017 – 469 kroner (1744601)
Rheingau, Tyskland. T&T Wine. 100% Riesling. 12,5% alkohol. Under 3 g/l restsødme. 7,4 g/l syre. Modnes i 2 år på 12 hl fat (Stück).
Meget klar, lys strågul. Foreløpig litt reservert på duft med forsiktig blomstereng som ligger over stram sitrusfrukt og tydelig kompleks saltmineralitet. Pen fyldig og frisk vin som fortsatt oppleves som tett og noe uvillig. Stram, men konsentrert og virkelig kompleks munnfølelse av sitrusfrukt, stenfrukt og grønt syrlig fruktskall. Tett og lang utgang med skarp og pirrende syrlig tone og med imponerende kraftig saltlag. Vinen kan oppsummeres som skarp og syrlig frøken, som kommer til å blomstre til harmonisk dronning om 5-10 år. Hold i kjelleren. 90 poeng. For nå. (90-92 poeng) Spesielt anbefalt.
Barth Wisselbrunnen Riesling Beerenauslese 2015 – 506,40 kroner – 0,375 ml (11587102)
Rheingau, Tyskland. T&T Wine. 100% Riesling. 9 % alkohol. 186,1 g/l restsødme. 12,3 g/l syre. Strågul på fargen.
Foreløpig litt reservert på duft med kjøligere sten og tropiske frukter. Noe honning og sten-mineralitet i bakgrunnen. Bra fyldig og tiltalende Beerenauslese med sødmefull tropisk frukt, honning og litt bakst. Ikke la seg lure av sødmenivået, den høye syren ligger bak og prikker til på slutten og gir pen frisk utgang med god saltpreg. Fortsatt en søtvin som trenger tid til å utvikle seg. Dette tåler minst 10 år, trolig mer. Meget god vin som har ytterligere potensiale. 90 poeng. For nå. (90 – 92 poeng) Spesielt anbefalt.