Skip to main content

Hva kjennetegner en god middag?

Er det det med gode venner til stede? Er det med 700 kroners hjortekjøtt på menyen? Eller er det til en enkel feiring?

Hva som kan betegnes som en god middag er opp til deg. En god middag kan være at en lager seg sitt favoritt-måltid alene og nyter stillheten, eller at en briljerer på kjøkkenet med gode råvarer foran familie og venner. I prissegmentet 200-400 kroner skal det uansett være en nesten umulig å ikke finne en god vin som komplementerer din gode middag. Her er noen gode tips!

(MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere.)

Bobler

Contratto Blanc de Blancs Brut 2010 – Bestillingsutvalget – 279 kroner

Smakt en kvalitets-musserende fra italia før? Nei? Dette er muligheten! Contratto er en svært anerkjent produsent av gode musserende viner fra Piemonte. Huset har faktisk produsert bobler siden 1867! Det er laget kun 12 000 flasker av denne og vinen er av 100% Chardonnay-druer.  Vinen gir en kremete og fyldig munnfølelse i den elegante stilen. Til apertif eller fiskeretter.

 

Diebolt-Vallois Blanc de Blancs Brut – Basisutvalget – 299 kroner

Sommer! Denne standard-champagnen fra Diebolt med 100% Chardonnay druer er alltids herlig forfriskende med epler, pærer, sitrusfrukter og mineraler. Denne champagnen svikter aldri. Sommer!

 

A.D Coutelas Louis Victor Fur de Chêne Brut – Basisutvalget – 330 kroner

Importøren skjøt gullfuglen med å finne denne herlige lille produsenten fra Epernay og tilby disse på det norske markedet. Ble på rekordtid norges mest solgte champagne, noe som er forståelig jfr kvalitet. Epler, sitrus, og sjø og fin mousse. Kan fungere til det meste, fra 17-mai frokosten, aperitifen før maten, men også til krabbe og fisk. Flott Entry-Champagne!

 

Pol Roger Brut – Basisutvalget – 398 kroner

En klassiker dette. En av de mest kjente champagne-husene i verden, spesielt takket være deres spesial-cuvèe «Winston Churchill». Denne standard-champagnen gir alltid mye for pengene, med en soldiarisk blanding, ca 33% av hver, av de tre kjente champagne-druene Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier.

 

Hvite viner

Bassermann-Jordan Forster Ungeheuer Ziegler Riesling Trocken – Bestillingsutvalget – 225 kroner

Vinen kan ikke klassifiseres som GG, da de bruker noe druer fra ”Ziegler-marken”, som ligger i forlengelsen av Ungeheuer. Dette gjør ikke noe, da kvaliteten overgår prisen de må ta for vinen da den mangler den ”ypperste” merkingen. Vinen er oppulent både på duft og smak. Her kommer jeg! Eple og mineraler tar i mot deg på nesen. Videre er syren midedls med konsentrert frukt med eple, lime, noe brente toner og krydder. Herlig kjøp!

 

Greywacke Wild Sauvignon 2014 – Bestillingsutvalget – 240 kroner

Håndplukket 100 % Sauvignon Blanc-druer fra New Zealand. En sikker vinner hvert år denne vinen, som kommer fra den legendariske vinmakeren Kevin Judd, som var med å sette New Zealand på kartet med Cloudy bay. Vinen drikker du til en fin dag ved sjøen, til krabben eller den mektige fisken. 

 

Penfolds Bin 311 Tumbarumba Chardonnay 2015 – Bestillingsutvalget – 260 kroner

Penfolds, ikon-produsenten fra Australia, lager herlige viner i flere prisklasser og anledninger. Denne vinen er av 100% Chardonnay og I 2015-årgangen er vinen klar, veldig intens lys strågul farge med aromaer av hvit stenfrukt, melon og mineralitet av fint. En kjenner fat, noe alkohol med dens 13,5%. Vinen har medium kropp med medium til høy syre. Lang kjørlig ettersmak av røde og grønne epler, og litt mineralsk saltpreg. Denne vinen kan du fint lagre de neste 5-7 årene. Syre og eiken vil hjelpe lagringen. Grove fiskeretter, krabbemåltid eller til lyst kjøtt. Fabelaktig godt kjøp!

 

Trimbach Sélection de Vielles Vignes Riesling 2014 – Bestillingsutvalget – 270 kroner

Dette var en liten skjult skatt for et år siden da 2012-årgangen lå knapt over 200 kroner. Nå er den dessverre satt opp en god del, som kanskje begrenser salget litt. Men denne er fortsatt en kul vin, denne Alsace-vinen fra ikonet Trimbach. Vinen er en entry til Trimbach sine bedre viner med et godt mineralsk preg, sitron, lime og noe tropiske undertoner. En morsom fun-fact er at kongen av Sverige er stor fan og denne ble servert under prinsesse madelaines bryllup. En annen morsom fun-fact er at storesøster, kronprinsesse Victoria, fikk servert Storebror/søster av denne vinen – «Cuvèe Frederic Emilie» til sitt bryllup. Til dobbel pris. Men er man tronearving, så er mann…. Flott vin til fiskeretter og krabbemåltid.

 

Georg Breuer Terra Montosa 2015 – Bestillingsutvalget – 273 kroner

En av mine aller største favoritter hvert år. Denne Rieslingen fra Rheingau kommer fra Breuers tre vinmarker i Rottland, Nonnenberg og Schlossberg. Det som nok er nøkkelen til denne vinen er at prosentandelen av de forskjellige vinmarkene varierer fra år til år. Det gir vinmakeren en større mulighet til å finne den beste blandingsforholdet. I tillegg merkes det også på «Terra Montosa» at 2015-årgangen er et helt fantastisk år! Til fiskeretter. Herlig vin! (Dog må ikke prisen øke spesielt mer nå…)

 

Kante Vitovska 2013 – bestilingsutvalget – 279 kroner

Vit.. hva for noe? Vitovska – er en druevariant som dyrkes i områdene mellom Italia og Slovenia  av meget få produsenter. Denne vinen fra Friuli-Venezia Giulia og kult produsent Edi Kante er befriende annerledes. Tørr, med  mineralitet, asparges, gress og presise grønne frukter. Vin lagrer godt i flere år. Den vil passe nydelig til sjømat. Prøv også Kante sin Chardonnay og Malvasia også.

 

Domaine Weinbach Cuvèe Thèo Riesling 2015 – Bestillingsutvalget – 299 kroner

Domaine Weinbach lager noen aldeles nydelige viner fra Alsace i Frankrike. Cuvèe Theo kan variere litt i kvalitet, men i 2015 treffer Weinbach godt. Vinen er litt sjy frukt av sitron, lemongress, og med flint og stenpreg. Tørr, medium kompleksitet med litt bitre toner av eple og pære. Gjerne til lyst kjøtt eller litt kraftige fiskeretter. Godt kjøp.

 

Domaine Pattes Loup Chablis 2015 – Bestillingsutvalget – 325 kroner

Dom.Pattes Loup blir lovpriset av vinmagasinet Decanter og grunnlegger Tomas Pico  omtales som virkelig som en produsent å følge med i framtiden. Deres 1cru`er forsvant raskt i 2014-årgangen, og det er er «landsby-vinen» som er tilgjengelig nå i den litt varmere 2015-årgangen. Men det er kvalitet her – vinstokkene er over 55 år gamle og alle druer høstes for hånd. Over 30% fermenteres i egge-formede fat. I vinen får du mineraler, smør, lime og grønne epler. Til å nyte alene, fisk eller til lyst kjøtt.

 

Hubert Lamy Saint Aubin «La Princèe» 2014 – Bestillingsutvalget – 325 kroner

Hubert Lamy, en av de store vinmarkerne i lillesøster Saint Aubin i Burgund har laget strålende viner i 2014-årgangen. Denne er en av de rimeligste, men leverer varene. Her kan du forvente en krisphet i frukten, fin konsentrasjon, mineralitet og smør-toner. Vil passe fantastisk til sommerens sjøretter. Kjøp – før den selges ut.

 

Red Car Sonoma Coast Chardonnay 2014 – Basisutvalget – 329 kroner

Som nevnt, prisene i USA begynner også å øke ganske mye nå. Allikevel finner man noen gode kjøp. Dette blir en entry-level chardonnay fra Sonoma i USA som leverer særpreg med fat, nøtter, og syrlige epler. Til fet fisk. Sammenlign gjerne med en hvit burgunder. Her kjenner du forskjell!

 

Matthiasson Napa Valley Linda Vista Vineyard Chardonnay 2015 – Bestillingsutvalget – 359 kroner

Alle som har sett vinfilmene med «Somm – into a bottle» fikk medfølelse med Steve Matthiasson og hans familie etter det store jordskjelvet i 2014 som ødela mye av hans produksjon samt deres hus. Medfølelse eller ikke, gode viner lager han også. denne er fint priset og du kan forvente en vin med fin konsentrasjon og syre og med lag av gul frukt og epler, Litt tropiske frukter kan nok også kjennes. Dekanter gjerne 1 time før servering. Godt valg!

 

Leitz Rudesheimer Berg Schlossberg Riesling Trocken GG 2015 – Bestillingsutvalget – 379 kroner

Her får du mineraler, sjø, og gresstoner med Medium syre og konsentrasjon. Frukten er mer generisk på smak, vanskelig å plukke fra hverandre enda. Denne vinen trenger tid, men er et meget bra kjøp for prisen. Kunne han kostet 100 kroner mer. Utmerket vin!

 

Latour Martillac Blanc 2013 – Bestillingsutvalget – 399 kroner

Bordeaux må også anbefales på «hvit side». Dessverre øker også prisene på de hvite fra Bordeaux, som gjør at kuppene er færre. Denne vinen er av god kvalitet, men vil trenge tid i kjelleren, eller en god lufting i dekanter før servering. Her får du tradisjonelle druer, 65% Sauvignon Blanc, 32% sèmillon, og en liten dæsj med 3% Muscadelle. Her er det fin konsentrasjon, med karakteristiske stikkelsbær, epler, sitrus og eik på smak.

 

Røde

Fontodi Chianti Classico 2013/2014 – Basisutvalget – 215 kroner

For meg det aller beste kjøpet på vinmonopolet nesten hvert år når det gjelder røde viner. Druene håndplukkes og kommer fra vinmarkene som Fontodi eier i Panzano, i hjertet av Chianti og lagres i hele 18 måneder på fat før vinen lanseres. Det lages hele 170 000 flasker av denne, og det er smått utrolig at de greier å opprettholde kvaliteten år på år. Bruk vinen til det godt kjøttmåltid.

 

Castell`in Villa Chianti Classico 2012 – Bestillingsutvalget – 220 kroner

100% Sangiovese fra forskjellige vinmarker. 13,5% alkohol. Maserasjonstid på ca 14 dager. Lagret i ca 12 måneder på gamle og store slavonske fat (botti) samt noe flaskelagring.

Vinmakingen gjør nok at den er litt reduktiv ved åpning, sørg at vinen får minst en time luft før bruk. Medium+ syre og kamuflerte, men tilstedeværende tanniner. Fin konsentrasjon, frukt som brer seg inn munnen. Litt plommeaktig introduksjon, men går over til mer leken rød frukt med markant syrlige kirsebær og solbær-toner. Medium lengde. Dette er en solid vin! Til rødt kjøtt.

 

Ch.Musar Ana 2013 – Basisutvalget – 240 kroner 

Ch.Musar er jo en skikkelig kultvin i Norge – vin fra de tidligere krigsområdene i Libanon som leverer varene vært år. Kanskje burde deres storebror (Ch.Musar) blitt anbefalt i stedenfor, men prisene har steget noe og i denne priskategorien vil «ana» være et godt kjøp. Vinen har en noe annen drueblanding en storebror, der Carignan-druen er byttet ut med Grenache-druen. Cinsault representerer vinen 50% i stedenfor litt over 30% på storebror.

Ana 2013 er litt mer leken i stilen, men har klare fattoner, mørkere bær som bjørnebør og plommer. Også denne vil være helt fortreffelig til lammemåltidet, men greier også noe vilt og storfe. En god vin!

 

Mauro Molino Barolo – Bestillingsutvalget – 250 kroner

Piemonte-produsenten Mauro Molino produserte sine første baroloer i 1983 og har i senere år fått anerkjennelse spesielt for sine baroloer fra enkeltvinmarker. Molino er nok i det moderne sjiktet, uten at det diskvalifiserer hans viner. I standardutgaven lages det 22 000 flasker som er lagret 18 måneder på eikefat. Her får du fortsatt ganske markante tanniner, roser, og lær på smak. For meg er dette en vin til entrocote eller til å følge utviklingen av vin laget på nebbiolo-druen ved å kjøpe inn flere flasker. Det kan du – se prisen – En av de rimeligste baroloene på markedet – som faktisk har karakter. Godt kjøp.

 

Penfolds Bin 138 Barossa Valley 2013 – Bestillingsutvalget – 270 kroner

Drueblandingen på denne vinen fra det australske flaggskipet er 75 % Shiraz, 15% Grenache og 10 % Mataro. Vinen er lagret 12 mnd på franske og amerikanske gamle ”hogsheads”. Vinen har ren mørk lilla farge, med medium intensitet. Wow, komplekse dufter! Plommer, urter, lakris, og sjokolade. Tørr med medium syre og tanniner. Friskhet møter deg med medium konsentrasjon av røde bær med bringebær og solbærpreg. Også noe sjokolade, lakris og lett eik. Denne vinen er superfrisk! For de neste 5 årene. Perfekt å matche til grill, og vilt.

 

Margaux de Brane 2014 – Bestillingsutvalget – 275 kroner

3.vinen til Brane Cantenac, Margaux i Bordeaux.  Overraskende høy Merlot-blend i denne vinen med hele 57% og kun 43 % Cab.Sauvignon.

Medium intens røde bær møter deg på duft. Overraskende tilgjengelig, leken rød frukt med solbær, jordlige toner, og lakrisavslutning. Lekende tanniner, godt balansert. Dette var en god vin uten stor kompleksitet, men som vil passe til ett hver kjøttmåltid, spesielt Entrecote. Sier litt om 14-årgangen dette. Litt dyr i Norge, men verdt det.

 

Seghesio Old Vine Zinfandel Reserve 2013 – Basisutvalget – 300 kroner

Her kommer årets grill-vin! Zinfandel er en fantastisk anvendelig vin til sommerens nytelser – spesielt til burger med kraftige sauser til, Spareribs, eller helgrillet indre og ytrefilet. Den særdeles hyggeligeTed Seghesio styrer et av flaggskipene når det gjelder amerikas drue Zinfandel (Som strengt talt stammer fra Primitivo-druen fra Puglia i Italia, som igjen har aner i Kroatia i druene Crljenak Kaštelanski and Tribidrag. – Hysj, ikke fortell amerikanerneog har en fin range av viner laget på denne druen. Deres entry-vin, «sonoma-county» har hatt en solid prisøkning i det siste, men det er gledelig at denne «Old vine»-utgaven har holdt seg stabil i pris. Vinen gir deg trøkk med litt varme kraftige sorte bær, mørke bringebær, krydder og litt vanillje. Trenger litt luft. Godt kjøp!

 

Vincent Paris Granit 30 Cornas 2015 – Bestillingsutvalget – 300 kroner

Det er særdeles store forventninger til 2015-årgangen fra Rhone-dalen i Frankrike og den er nå på vei inn til det norske markedet. Vincent Paris har fått en stor fanskare i Norge i de siste årene, og hos lillebror Granit 30 vil du oppleve mørke bær, krydder, lær og noe fattoner. Fin vin til sommerens grillede ytrefilet av storfe og lammekjøtt.

 

Rioja Alta Gran Reserva 903 2007 – Bestillingsutvalget – 345 kroner 

Spanske viner er populære i Norge, men det er et lite stykke igjen på kvaliteten hos enkelte produsenter. Denne derimot er særdeles bra med elegante røde bær, krydder og litt tretoner. Medium syre og balanserte tanniner. Vinen har du til svinekjøttet eller lammekjøttet du griller i sommer. Meget godt kjøp dette!

 

Il Poggione Brunello di montalcino 2012 – Basisutvalget – 350 kroner

Polets aller aller beste basiskjøp! En fantastisk vin fra Il Poggione som holder hos ved Montalcino i Sør-Toscana. Det er 2012 årgangen som selges nå, men vær rask, denne ryker fort! Vinen er  konsentrert og har flere lag av røde moreller, kirsebær, sjokoladetoner og litt sigarfølelse. Denne trenger nok en 3-5 år før den helt vil synge, men luft den i dekanter i 2-3 timer hvis du vil prøve en kvalitets-brunello.

 

Vincent Paris Granit 60 Cornas 2014 – Bestillingsutvalget – 390 kroner

En god nord-rhone vin fra Frankrike har også blitt vanskeligere å få tak i til en god penge i de siste årene. Paris har derimot både Granit 30 og Granit 60 til fortsatt en allright penge. Denne har litt mer av alt enn Granit 30 og du vil oppleve mørkere bær, røyktoner, og litt bitende tanniner. Til høstens vilt og storfe.

 

Durochè Gevrey-Chambertin Champ 2014 – Bestilingsutvalget – 395 kroner

Denne vinmaker-familien er up`n coming i Burgund og lager viner som fortsatt har levbar kvalitet vs pris. Druene er fra en vinmark som er over 45 år gamle, og i 2014-årgangen har vinen har en klar rød kjerne, presis farge. Medium intensitet med blomstrede aromaer, fylde av bringebær og lette eiketoner. En fin presis syre som indikerer fin lagring på denne. Vinen imponerer i en kjørlig tone, ingen monstervin, åpenbart, men flott entry-level Gevrey Chambertin. For de neste 5-7 årene og til god til lyst kjøtt. Godt burgund-kjøp.