Skip to main content

Bobler

 

Charles Heidsieck Champagne Brut Réserve – Basisutvalget – 440 kroner

Ikke vet jeg hvordan de greide dette – men dette har blitt flyselskapet SAS sin lille kjæledegge på interkontinentale flyvninger. Om ikke det er verdt å fly seg en tur, så er dette en meget god champagne mer elegant eplefrukt, fin mousse med brioche og mineraler. Passer til det meste.

 

A.D Coutelas Cuvée 1809 – Basisutvalget – 585 kroner

Ingen hemmelighet lengre at dette  er kanskje the «it» når det gjelder champagne vs pris nå om dagen. Dette er champagne med særdeles overraskende kvaliteter med en heftig mousse med epler, kjeks, og mineralske toner. Dette er til et kraftig festmåltid eller for å vise noen en kvalitets-champagne. Super-kjøp!

 

Hvite viner

Schäfer-Fröhlich Schloßböckelheimer Felsenberg Riesling Großes Gewächs 2011 – Bestillingsutvalget – 400 kroner

Dette er en liten perle som har ligget å svevet på bestillingsutvalget noen år. Etter slippet av den magiske 15-årgangen, forsvant de siste årgangene av  Felseneck, men Felsenberg 11-14 årgangen er fortsatt mulig å sikre seg. Her er det klassisk Nahe-riesling – epler, sitrus og mineraler. Bare å kjøpe!

 

Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile 2008 – Bestillingsutvalget – 420 kroner

Husker du hva jeg skrev under en «god middag»? Denne vinen fra Ribeauville i Alsace er vinen som kronprinsesse Victoria fikk til sitt bryllup, mens søsteren fikk – ja, riktig – lillesøstervinen til sitt bryllup. Her er det petroleumstoner, flint, og sitrus så det holder. Til rike fiskeretter.

MERK – vinen er utsolgt, men finnes på en rekke vinmonopol.

 

2013 Hubert Lamy Saint-Aubin 1er Cru En Remilly 2013 – Bestillingsutvalget – 446 kroner

Nok en gang så ser vi at lillebrødrene fra Saint Aubin får en solid pris i Norge. Hyggelig for oss. Super-fresh vin i 13-årgangen med fin syre. Til en sommerkveld, lyst kjøtt eller medium tunge fiskeretter.

 

Beringer Private Reserve Chardonnay 2011 – Bestillingsutvalget  – 450 kroner

Denne kraftige amerikaneren, pompøs som få, har i et par år vært en min favoritt til kveite med til feit tilbehør. Denne høres og kjennes, som en enkelte amerikanere. Tropiske frukter, smør, og fatpreg på en lang ettersmak. Merk at vinen er litt lunefull – IKKE server den for kald, fatpreget blir veldig tydelig, og gi den minst en time i dekanter «and you will be rewarded». God vin!

 

Franz Künstler Berg Schlossberg Riesling Großes Gewächs 2015 – Bestillingsutvalget – 460 kroner

Nydelig nese! Konsentrert, generisk lys gul frukt og mineraler tar i mot deg. Syren er frisk, men på ingen måte over kanten. Lang og konsentrert ettersmak av grønn epler og steiner. Vil lagre i mange år. Herlig vin! Ps – Tydeligvis fått inn flere flasker nå, tilgjengelig på bestilling.

 

Fichet Meursault 2013 – Bestillingsutvalget – 470 kroner

470 kroner for en hvit andsby-vin? Ja, dessverre. Prisene øker. Men Fichet lager flotte viner fra Meursault som er en drøm å ha med litt fet fisk. 2013 oppleves som mer syrlig, så pass på tilbehøret. Ellers er det sitrusfrukter og fint smør/fatpreg. Blir fin til sommeren denne!

 

 

Røde

Penfolds BIN 389 Cabernet Shiraz 2014 – Bestillingsutvalget – 450 kroner

”Poor mans Grange” eller ”Baby-Grange” er vinen som ”vanlige samlere” i verden kaster seg rundt for å lagre i kjelleren. Selve begrepet kommer av at vinen lagres på fat som året før er brukt til å lagre den legendariske ”Grange” i. Denne har en blanding på 52% Cabernet og 48% Shiraz-blanding. Vinen er lagret i 12 mnd på amerikansk eikefat derav 39% nye fat. Tørr vin med medium syre og mye tanniner. Her er det solbær, krydder og mint med balansert friskhet. Nå er den litt tilkneppet og sky på smak, men hiv den i en dekanter i et par timer og den åpner opp!

 

Aurelio Settimo Barolo Rocche dell’Annunziata 2008 – Bestillingsutvalget – 460 kroner

En tradisjonell barolo fra Rocche-vinmarken. Her er det roser, kirsebær og bringebær med en del fatpreg. For prisen og årgangen synes jeg den er verdt det jeg. Kjøp den for å kjenne hvordan en klassisk barolo smaker, gjerne mot en modernist-produsent som Renato Ratti sin Rocche, eller så har du den til entrocote. God vin.

 

Burlotto Barolo 2012 – Bestillingsutvalget – 465 kroner 

Jada, enkeltvinmarkene til hr.Burlotto er nok et bedre kjøp – men de kommer og drar nesten samme dagen, så denne vinen som er på bestillingsutvalget får være et godt plaster på såret. Denne vinen fra undervurderte Verduno-kommunen i Piemonte er elegant og på den forsiktige siden av barolo med integrerte tanniner og fin tilgjengelig frukt. Kan drikkes ganske ung. Til Entrecote og Lam. Nam!

 

Fontodi Vigna del Sorbo 2012 – Bestillingsutvalget – 470 kroner
Første år med 100% Sangiovese, fra den sør-vest liggende enkelt-vinmarken Vigna del Sorbo som har vinstokker ca 40 år gamle. Fermentering og maserasjon i temperaturkontrollerte ståltanker i minst tre uker. Lagring i tønner med eik fra Troncais og Allierskogen i Frankrike. 50% er fra nye fat. Maloaktisk gjæring i fatene. Lagring er 24 måneder. 30 000 flasker lages.

En symfoni av rød frukt – syrlige yngre moreller, perfekte kirsebær, og lett modne plommer går sammen med litt animalsk preg på en medium lang utgang. Elegansen er der, trenger bare litt tid før alt faller sammen på plass. Men det vil den absolutt gjøre. Dekanter den minst to timer til rødt kjøtt. Flott vin.

 

Ch.La Lagune 2006 – Bestillingsutvalget – 595 kroner 

Haut-Mèdoc, 3.klassifisert slott. 60% cab.Sauvignon, 30% Merlot, og 10% Petit Verdot. Mørk bærfarge. Tydelig bordeaux-blend på nese, skogsbær og lær er fremtredene. Høy syre og tanniner, en vin med kompleksitet og lang ettersmak. Tydelige solbær og skogsbær smaker med et hint av røyk.  Idag vil den passe utmerket til entrecote-måltid. Prisen er gunstig nå som alt annet har steget godt.

 

Leroux Volnay 1er Cru Pitures 2014 – Bestillingsutvalget – 599 kroner

Ren presis rødfarge, litt dypere kjerne på fargen. Litt lukket på aroma, kjørlig stil av kirsebær og bringebær. En helt klar mørkere munnfølelse her, jord, mørkere frukt, noe tre og konfekt, framstår som lett kompleks, men dog balansert allerede. Noe lagringsdyktig. En helt super vin for pengene. Godt håndtverk av Leroux. Rart den ikke er utsolgt.