Skip to main content

Trykk på vinens navn for å gå til vinmonopolets nettside. (MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere.)

Hvite viner

Felines Jourdan Picpoul de Pinet 2016 – Basisutvalget – 135 kroner

Denne vinen fra Langudoc-Roussillon i Frankrike er sakte fermentert mellom 16-18 grader, og er lagret 4 måneder på bunnfall før tapping som gir den mer litt kompleks aromabilde med gul tropisk frukt og litt grønt gress. Behagelig aroma altså! Vinen er tørr med under 3 gram restsukker, men har forførende friskhet med stikkelsbær, urter, gul frukt og nøtter på en tørr enkel utgang. Ingen kompleks vin, men en fin vin for lange sommernetter med til litt enkle småretter. Et meget god kjøp for prisen dette!

Grand Bateau Blanc 2016 – bestillingsutvalget – 160 kroner

Ingen kompleks hvit vin fra Bordeaux, men herlig toner av litt syrlige epler, stikkelsesbær og jordlige toner. 100 % Sauvignon Blanc. Dette er et kupp for prisen fra produsentene av det berømte 4.klassifiserte slottet Ch.Beychevelle. Vil passe et krabbemåltid eller litt fyldig fisk.

AA Badenhorst Secateurs Chenin Blanc 2017 – Basisutvalget – 165 kroner

Denne Sør-Afrikaneren er laget på 100% Chenin Blanc fra 60 år gamle vinstokker. Vinen er rik og tydelig ny verden med sine tropiske toner. Middels konsentrert på paletten med bra sitrusfrukt, melon, nektar, og et lite vaniljepreg. Vinen mangler kanskje litt syre, men er tiltalende og har frisk frukt. Bra vin til fiskeretter dette.

Bergkloster Riesling Trocken 2016 – Bestillingsutvalget – 170 kroner

Vinmarkene til denne ligger både i Morstein samt Aulerde og ligger rundt der både Keller og Wittmann har vinmarker. Vinen har ikke vært fatlagret, men har vært lagret på bunnfallet i 7-8 måneder. Ca 2300 flasker er laget av denne vinen. Til å være en «enklere riesling» viser denne en ganske så seriøs nese med gule store epler, noe sitrus og lett mineralitet. Middels konsentrert frukt med gule epler, sitrus, lime og grei mineralsk preg på paletten. Vinen er bittelitt knytt og trenger noen minutter med luft. Jeg synes dette er beundringsverdig vin for prisen, og er til dem som liker de litt tunge utgavene av riesling. Morstein-folket vil like denne.

Dom.La Suffrene Bandol Blanc 2016 – Basisutvalget – 189 kroner

Prøvd en hvitvin fra Bandol før? Nei? Du vet nok allerede at Provence-området i Frankrike er kjent for Rosè, men jammen lager de gode hvite også. Denne vinen er laget på 60% Clairette og 40% Ugni Blanc druer som er håndplukket fra 30 år gamle vinstokker med 1 døgns skallkontakt. Vinen er lys, litt grønn gul med litt spisse toner som hopper opp – sitrus, blomster og urter. Vinen har et fruktig preg med fin syre der grønt gress og grapefrukt dominerer med en litt krydrete og steinete enkel utgang. Fin behagelig terrassevin.

Manuel Olivier Bourgogne Aligotè Vielles vignes 2015 – partiutvalget – 200 kroner 

Manuel Olivier er en up´n coming vinpersonlighet i Burgund som gjerne blir omtalt som en av  den nye generasjonen vinmakere. Druene til denne vinen på Aligotè er håndplukket i vinmarker med 35 gamle vinstokker og er spontanfermentert. Vinen har en fin harmonisert aromabilde med grønne epler, tropisk innslag med fin mineralitet og sjøpreg. Som å sitte ved sjøen dette. Virkelig behagelig. Vinen balanserer 4,7 gram syre på en fin måte, med medium intens frukt på litt crispy inntrykk med modne epler, nøtter, og en fin steinpreget utgang – en nesten tygger på litt flint, som kanskje varer litt kort. Ingen stor kompleksitet, men skikkelig behagelig – til terrasselivet eller til enkle fiskeretter.  

Dom.Roux Bourgogne Chardonnay Les Murelles 2015 – Bestillingsutvalget – 200 kroner

Domaine Roux er en av de større negociantene i Burgund med over 70 hektar vinmark fra hele 16 appelasjoner. Denne Bourgognen har faktisk alle druene sine fra vinmarker rundt Saint Aubin og er litt  tilbakeholden på nesen, men epler, sitrus og et snev av ananas. Et fint underliggende kryddertoner lurer under. Medium konsentrert på paletten med mer rik eplefrukt og en fin syre som skinner igjennom.

 

Katharina Wechsler Riesling Westhofen 2016 – Bestillingsutvalget – 204 kroner

Denne vinen har en rik, men også kraft i nesen med noen flotte syrlige epler. Vinen er middels konsentrert, men har en bra dybde i frukten med epler, lime og et godt mineralsk smattende preg. Dette er en meget bra vin for prisen. Denne damen lager bare bedre og bedre viner altså!

Boeckel Pinot Gris Midelberg 2016 – Bestillingsutvalget – 205 kroner

Denne svært tradisjonsrike familien fra Alsace har sine røtter i Mittelbergheim fra 400 år tilbake og lanserte sin første utgave i eget navn i 1853. De har nå over 23 hektar vinmark med Grand Cru vinmarker i Wiebselberg og Zotzenberg. Denne vinen er medium intens, litt enklere stil, men med delikate friskhet i den gule frukten og litt sjy kryddertoner. Medium konsentrasjon med fine gule frukter, kraftig deilig mineralitet på en fin smattende utgang. Fin balanserende syre. En tilgjengelig og god vin. Til sjømat med litt salt i. Gjerne også til enkel skalldyrretter.

 

Bassermann-Jordan Forster Ungeheuer Ziegler Riesling Trocken 2016 – Bestillingsutvalget – 225 kroner

Vinen fra Pfalz i Tyskland kan ikke klassifiseres som GG, da de bruker noe druer fra ”Ziegler-marken”, som ligger i forlengelsen av Ungeheuer. Dette gjør ikke noe, da kvaliteten overgår prisen de må ta for vinen da den mangler den ”ypperste” merkingen. Vinen er oppulent både på duft og smak. Her kommer jeg! Eple og mineraler tar i mot deg på nesen. Videre er syren middels med konsentrert frukt med eple, lime, noe brente toner og krydder. Herlig kjøp!

Armand Heitz Bourgogne Aligotè 2015 – Bestillingsutvalget – 230 kroner

Denne burgunderen er det Armand Heitz, nye generasjon fra Heitz-Lochardet, som står bak. Vinen er laget på kjøpte druer av Aligoté og modnet lett på fat. Vinen er rik og gir moden fet gul frukt på nese. Middels konsentrert på paletten, men som allikevel har litt trøkk som er interessant. Fin sitrusfrukt og lett smørpreg på en grei utgang. Ingen komplisert vin, men det er en fin nerve i denne vinen som har en utmerket pris. Til middels fet fisk og kos.

Sandhi Santa Barbara Chardonnay 2015 – Basisutvalget – 231 kroner

Vinen fra Sandhi, som kult-produsent Rajat Parr står bak, har tatt landet med storm og viser at viner fra Sta. Rita Hills i Santa Barbara County er verdt å følge med i tiden framover. Vinen er rik og gir et modent preg på nesen med gul tropisk frukt, smør og med et fint krydderpreg. Vinen er  middels konsentrert på paletten med et snev av litt varmere frukt med melon, papaya samt et herlig smørpreg. Dette er en vin mange vil like, dog mangler den litt kompleksitet. Vinen er allerede å finne på en del utsalg. 

AOTEA by Siegfried Nelson Sauvignon Blanc 2015 – Bestillingstuvalget – 240 kroner 

Denne hvite vinen fra New Zeland gir en flott intens tropisk nese med et fint mineralsk snitt. Vinen har en middels konsentrasjon men gir raskt et preg av delikate gule frukter, noe vanilje og med et lett stikk av stikkelsesbær, uten at det blir overdrevet katteaktig. Mangler kanskje den lille kompleksiteten, men dette gav absolutt mersmak! En god vin dette!

Billaud Chablis 2015 – Bestillingsutvalget – 250 kroner

Denne enklere vinen fra Billaud stiller meget prisgunstig opp med litt forsiktig sitrusfrukt på nesen. Litt enklere på paletten, men gir en saftigere sitrusfrukt og med noen steinpreg som forsåvidt gir en god vin uten de store kompliserte tankene. En fin entry level Chablis. Årgangsendring.

Greywacke Wild Sauvignon 2015 – Bestillingsutvalget – 240 kroner

En liten favoritt fra kultprodusenten Kevin Judd i New zealand. I 2014-årgangen var vinen enda litt sjy på nesen enda, vil trenge litt tid i glasset for å åpne seg, med under ligger det et fint lag med blomster og nøttetoner. Medium syre og intensitet av tropisk frukt, gule blomster, og litt valnøtter. Ikke så ekspressiv frukt, men rund og mer elegant i stilen. Litt steinpreg på en fin utgang. En vin som passer fint til skalldyr og forskjellig type hvit fisk.