Skip to main content

Giacomo Conterno er en av de mest ikoniske vinprodusentene fra Piemonte og lager Barolo-viner som få, om noen, andre gjør bedre. Her kan du lese om vårt besøk til Monforte d´Alba og intervjuet med Roberto Conterno. 

Annonse

Annonse

Nebbia 

Nebbia. Foto: Botti.no v/ Knut Løken.

Tåken, Nebbia, ligger tykt over Barolo-sonen. De siste husene på Via Monchiero før stortorget er nesten usynlige. Monforte d´Alba og den kjente Hotel Grappolo d’Oro kommer derfor litt bardust på. En krapp høyresving senere og kursen er på nytt riktig innstilt. Bilen ruller nedover Localita Ornati og passer den klassiske og lett rustikke restauranten Felicin – Ristorante Albergo. En stor gitterport har ført oss til det som kanskje er Piemontes aller mest anerkjente vinprodusent, Giacomo Conterno. Vinene er  i velkjent klassisk stil, med sublim frukt og med høy lagringsevne.

Lange tradisjoner 

Monforte d´Alba. Conterno holder til nedenfor torget i den tradisjonsrike landsbyen. Bildet er tatt ved et tidligere tåkefritt besøk. Foto: Botti.no

Conterno-familien har drevet med vin i Monforte d`Alba siden 1700-tallet og familien har alltid vært kjent for tradisjoner og har et utpreget klassisk uttrykk i sin vinproduksjon. På begynnelsen av 1900-tallet solgte familien vinen på enten fat eller glassbeholderne, såkalte demi-johns. Etter at Giacomo Conterno kom hjem etter den første verdenskrig begynte familien å selge vin under egen etikett.

«Giacomos første vin var en Barolo Riserva fra 1920, og han adopterte snart navnet Monfortino for å hedre hjembyen Monforte d’Alba».

Giacomos sønner Aldo og Giovanni gikk etterhvert i lære hos faren. Aldo var derimot søkende etter nye utfordringer og emigrerte i en periode til USA med ambisjoner om å starte vinproduksjon ved hjelp av onkler bosatt i San Francisco. Giovanni ble derimot ved sin fars side. Etter noen år i selvvalgt eksil kom Aldo tilbake til Piemonte.

I 1961 overtok Aldo og Giovanni ansvaret for familiens vinproduksjon etter faren Giacomo. De to brødene greide ikke å finne den riktige balansen for å fortsette driften sammen. Giovanni ønsket å holde tradisjoner i hevd, Aldo var mer søkende etter ny inspirasjon. Aldo brøt dermed ut av familiegården i 1969 og startet Poderi Aldo Conterno på egen hånd. Det er i dag giovannis onkelbarn Franco, Giacomo og Stefano Conterno som drifter A.Conterno videre på en utmerket måte.

Francia

Conterno har vinmarker i Serralunga d`Alba. Foto: Botti.no

Giovanni fortsatte i det tradisjonelle sporet med driften av produsenten Giacomo Conterno og fra 1988 skulder til skulder med den yngste sønnen Roberto. Roberto har i dag blitt en av Piemontes største innflytelsesrike stemmer.

Det som kanskje ikke alle vin-entusiaster vet er at druene til Conterno var kjøpte frem til 1970-tallet.

«Det var først i 1974 at Giovanni gikk til innkjøp av egne marker».

1978-årgangen er derfor den første årgangen med druer fra egne eide vinmarker. Med basen i Monforte d´Alba var det kanskje naturlig at Giovanni kjøpte marker innen kommunen. Men sånn ble det ikke. Conternos marker i Barolo ligger faktisk i nabokommunen Serralunga d Alba. Det var i 1974 Giovanni fikk muligheten til å kjøpe Monopol-vinmarken Cascina Francia. Marken består av anselige 14 hektar. Marken med det kalksteinholdige jordsmonnet strekker seg i en skråning mellom Boscareto og Arione-marken og den best eksponerte skråningen er hovedsakelig vestvendt. Høyden er 350 til 440 meter over havet.

Fra marken lager Roberto Både Barolo, Barolo Riserva og Barbera d´Alba som kjennetegnes av å være robuste og lagringdyktige. I de årgangene som gir best uttrykk lanserer Roberto den legendariske Monfortino Riserva med de beste druene fra marken og får ekstra år med fatlagring. Monfortino har alltid utmerket fruktkvalitet og struktur i verdensklasse. Vinene er alltid svært komplekse og lagbygget og trenger ofte flere tiår før de skinner. Siden 1978 har Roberto laget 18 årganger med Monfortino fra Francia.

Cerretta

Roberto Conterno. Foto: Botti.no v/ Knut Løken.

Etter Giovannis bortfall i 2004 fortsatte Roberto utvilsomt i samme retning som både sin far og bestefar. Populariteten økte utover 2000-tallet i takt med den økende etterspørselen etter kvalitets-Baroloer. Det gav etterhvert kapital til å utvide porteføljen ytterligere. Serralunga var også denne gangen kommunen Conterno så til. I 2008 kjøpte Roberto tre hektar vinmark i Cerretta, den store marken som strekker seg majestetisk i høyryggen ovenfor marken Prapo. Jordsmonnet skiller seg ut i fra Francia og har et mer sandholdig karakter. Det gir mer åpne og fruktige viner både når det gjelder Conternos Barbera og Barolo fra denne marken,

Arione

Roberto lytter og besvarer spørsmål med tyngde og troverdighet. Foto: Botti.no v/ Knut Løken.

Den siste anskaffelsen av vinmark innenfor Barolo-sonen gjorde Conterno i 2015.

«Roberto kjøpte store deler av Arione-marken som grenser mot Francia-marken til øst».

Marken deler mye av de samme karakteristikkene som Francia-marken med det kjente kalkholdige jordsmonnet. Det mer østvendte terrenget gir noe ulik soleksponering som er de store forskjellen mellom markene. En interessant betraktning er at en mindre del av marken ligger innenfor Roddino og ikke Barolo. Druene herfra kan da følgelig ikke brukes i Barolo-produksjon, men vil brukes til en Nebbiolo d Alba.

En viktig endring skjedde med Monfortino i 2015. Det blir første årgang det blir å finne druer utenfor Francia-marken (I moderne tid) i vinen. Ca 20% av druematerialet kommer nemlig fra Arione. Da jordsmonnet er av lik karakter vil det ikke påvirke vinen på en særpreget måte.

Vineriet

Store fat som brukes under fermenteringsprosessen. Foto: Botti.no v/ Knut Løken.

En tung eikedør fører oss inn over terskelen til vineriet som mange vin-entusiaster drømmer om å krysse. Vineriet er et speilbilde av Robertos viner. Tradisjonell ramme med delikat og fast uttrykk. Den stilfulle lobbyen varmer nordisk hjerte med et treutskjært bord, nordiske 70-talls sofaer og en valløttsfarget pendellampe fra den finske produsenten Secto. Det er åpenbart at Roberto også har øye til detaljene i omgivelsene rundt vinene.

«Roberto, definitivt en mann med karakter, struktur og  kanskje kompromissløs stil som en fersk Monfortino, møter oss presis».

Det er i her kjelleren at druene vinifiseres og totalt går det ca. årlig ca. 80 000 flasker Barbera og Barolo ut fra vingården etter flere  år med fatlagring.

Ny tappemaskin

Ny unik stasjon for flasketapping. Her kan Roberto tappe dobbelt-magnum flasker. Foto: Botti.no v/Knut Løken.

De siste ukers innhøsting og fermentering av 2021-årgangen er allerede unnagjort. – Jeg er veldig fornøyd med 2021 sier Roberto i det vi kommer inn hans innovative del av vineriet. 2015 var året for investeringer og i tillegg til markene i Arione ble det investert i en ny moderne tappemaskin. – Den er ganske unikt forteller Roberto fornøyd. Det er den eneste i Langhe som kan tappe dobbel-magnum fortsetter han. Et lett kjellerhoste senere er vi ankommet vineriets hoveddel.

Modning i gamle Bottier

Roberto bruker gamle og nyere Botti til modningen. De eldste fatene er ca. 60 år gamle. Foto: Botti.no v/ Knut Løken.

Fermenteringen skjer på større trefat. Både Barbera-vinene og Baroloene modnes videre på store «Botti». Lagringstiden er to år for Barbera, fire år for Barolo og fem til seks år for Monfortino, avhengig av årgangen. Fatene er av ulik alder.

«- De eldste fatene nærmer seg 60 år og avslutningen på livet forteller Roberto».

Stockinger

Stockinger-fat. Foto: Botti.no v/ Knut Løken.

60 år  må betraktes som en anselig alder på noe trevirke. I Barolo er det mange tradisjonalister som velger store slavonske eikefat fra den italienske produsenten Garbellotto som ligger i Pordenone, mot Slovenia. Giovanni og Roberto har derimot de siste 25 årene valgt å se til Østerrike. – Vi har valgt fat fra Stockinger i de siste 25 årene. Han synes det er fat som passer hans viner på en god måte.

Korker 

Fat i ulike store størrelser. Foto: Botti.no v/ Knut Løken.

Robertos investeringer gir muligheten til å rette oppmerksomheten til de små detaljene. Utfordringer med korkene er et kjent global utfordring for vin-industrien. Roberto ønsker å være i forkant og bruker alle sin kunnskap for å luke ut farene.

«Vi veier og inspiserer alle korkene sier Roberto».

Han har også investert i en lasermaskin som brukes til å prege korkene. Det er temperaturer på over 500 grader, så det kan gi litt aromaer av prosessen. Roberto forteller at alle korker luktes på etter pregingen og ved minste mistanke blir korken kastet.

Monfortino 2002

Roberto åpner Monfortino. Foto: Botti.no v/ Knut Løken.

Roberto er ikke mannen som er redd for å gå sine egne veier. Han har sin egen overbevisning og følger den konsekvent. Det er kanske det som har gjort Roberto til Piemontes kanskje aller mest berømte vinprodusent. Klima-endringene har i de siste 20 årene foreløpig hatt en positiv effekt i Barolo-sonen. Nebbiolo-druen krever lang hengetid og varmen har bidratt til rikere og mer tilgjengelige viner. Det har derimot også vært vanskelige vekstsesonger i Piemonte de siste tiårene.

«Roberto lar derimot ikke årgangens varme eller kjølige vekstsesong definere kvaliteten».

Tvert om. 2002 var en av de verste årgangene i manns minne i Piemonte med uttalt regn og kjølige dager. Mange andre Barolo-produsenter, blant annet søskenbarnene hos Aldo Conterno, lagde ikke Barolo dette året. Roberto gikk i mot vinden og laget kun Monfortino Riserva i årgangen. Han lyktes. Vinen representerer pågangsmot, styrke og uventet kraft og har blitt en referanse på at det også i vanskelige vekstsesonger kan lages ubeskrivelige gode viner.

Går mot vinden

Smaking. Foto: Botti.no v/ Knut Løken.

Roberto har fortsatt med å følge sine egne overbevisinger. I 2014, nok en vanskelig vekstsesong med ekstrem våt juli måned, laget Roberto kun Monfortino av det beste druematerialet som han hadde tilgjengelig. I 2016 gjorde han derimot det motsatte. I en årgang som vin-journalister definerer som en av de ypperste i Barolos historie produserte han ikke Monfortino. – Jeg synes 2015-årgangen er bedre sier Roberto bestemt. Han synes at 2016-årgangen ikke var god nok for å lage Monfortino. Det vil heller ikke lages Monfortino i den varmere vekstsesongen fra 2017, der druematerialet brukes utelukkende til Barolo Francia.

Når kommer neste årgang med Monfortino?

Hvilke ny årgang får dele hylleplass med de gamle Monfortino-flaskene fra 1920-tallet? Foto: Botti.no v/ Knut Løken.

2018-årgangen er en annen årgang Roberto hadde store forventninger til, men som han opplever ikke har nådd helt opp.

«Jeg er ikke ekstrem happy med 2018. Allora! Roberto sukker litt oppgitt».

– Det er en god Barolo, men ikke det jeg forventet etter innhøstingen fortsetter han og legger skylden på de siste månedene i vekstsesongen. – Vi manglet temperaturforskjellen mellom dag og nattestid. Bare se 2017-årgangen. Der fikk vi temperaturforskjellen i september måneden. Så selv med generell varmere sesong ble det en friskere vin. Det var forskjellen sier Roberto fornøyd.

Roberto er kryptisk når det gjelder neste årgang av Monfortino. – Jeg har bestemt meg, men har ikke kommunisert dette utad enda. Vi har god tid forteller han. Det ellers stramme ansiktsuttrykket sprekker opp og en latter slipper igjennom strukturen hans da Roberto nok en gang påpeker at han synes 2019-årgangen er veldig god. Det vil sannsynligvis bety at 2015 Monfortino foreløpig blir siste Monfortino før 2019-årgangen.

Nervi

Roberto Conterno – detaljens mann. Foto: Botti.no v/ Knut Løken.

Avslutningsvis smaker vi oss igjennom flere av Robertos viner. Vi kommer også inne på Nervi, den gamle Gattinara-produsenten med opphav fra 1906.

«Conterno kjøpte Nervi i 2018 av norske forretningsmenn».

Nervi ligger i Gattinara, i underkant et par timer kjøretur nord for Monforte d´Alba. Gattinara har,  foreløpig, ikke berømmelsen til Barolo og Barbaresco. Men Gattinara er udiskutabelt et spennende sted for fremtiden spesielt med dagens varme og klima-endringer. – Jeg er veldig fornøyd sier Roberto. Han liker friskheten i vinene og den tydelige forskjellen mellom dag og nattetemperatur som oppleves i regionen. 2018-årgangen er første årgang som tappes under Conternos eierskap og med etiketten tydelig på flasken. Det er åpenbart at Robertos påvirkningskraft merkes med herlig delikat og linær preg i vinen.

Rosé-vinen fra Nervi og Conterno har også rast ut av Vinmonopolets hyller de to siste sesongene. Dessverre kan Roberto melde dårlig nytt for vinen. – Druene til Rosé-vinene har vi kjøpt. Dessverre så har det vært store frostproblemer og druedyrkereen hadde ikke druer til oss nå. Jeg måtte kjøpte druer andre druer fra appellasjonen Boca. Prisen ble høyere forteller Roberto litt oppgitt. Et raskt søk på Vinmonopolet.no bekrefter mistanken. Prisen har også økt svært mye, fra 199 kroner til hele 299 kroner.

Avslutning

Roberto Conterno – «The Man, The Myth, The Legend.» Foto: Botti.no v/ Knut Løken.

Smakingen er over, men Roberto er ikke helt ferdig. Under smakingen serverte Roberto vinene i sine  egne designede Sensory glass som han har laget i samarbeid med den tyske produsenten Zwiesel. På vei ut får vi se hans nye glass for musserende viner som snart skal lanseres på verdensmarkedet. Glassene oppleves som innovative. Roberto sier seg fornøyd og intervjuet avsluttes med de kjente høflighetsfraser.

Et besøk hos Conterno gir god forståelse for Robertos filosofi og arv etter bestefar Giacomo og pappa Giovanni. Det er en underdrivelse å konkludere med Roberto forvalter tilliten på en utmerket måte. Conterno er tradisjonell produsent, men tiden står allikevel ikke stille hos Roberto. Han er åpenbart ikke fremmed for utvikling.

«Sitatet The devil is in the details oppsummerer egentlig Roberto Conternos liv som vinmaker.»

Det blir spennende å se hvordan Roberto nå utvikler Conterno videre. Det er nok ikke utelukket at Roberto vil utvide porteføljen ytterligere. Vin-entusiasten bør ikke bli overrasket over at det kan inkludere vinmarker fra andre regioner eller med viner fra mindre ukjente appellasjoner. Det eneste sikre er at Roberto aldri vil fire på kvaliteten og at det han tar i er av høy kvalitet.

Annonse

Annonse

Smaksnotater

 

Varenr: 13756201
Vin: Giacomo Conterno Barolo Francia 2017
Region: Piemonte, Italia
Pris: 2 514,90 kr (bestilling)
Importør: Red & White
Produsent: Giacomo Conterno
Alkohol:14.50%
Beskrivelse: Det lages ingen Monfortino dette året. Alle druer har gått til Francia. Intens, bred og herlig i aromabildet med masse som vil opp i glassrimmen. Svær sommerlige roser på vei mot tørket løvverk, våt saltmineralitet, lær, lett aceton, tørket appelsinskall, nøtt, Bra fyldig og kraftfull Barolo med utmerket klassisk snitt med denne herlige konsentrerte og tette rødbærsfrukten, nesten mot urt i årgangen, lær og balsamico. Tett skarp utgang med faste tanniner som sliper, men ikke på en unormal måte. Syren holder den oppe. Herlig vin.
Poeng: 94

 

Viner som p.t ikke er tilgjengelig for salg i Norge 

Varenr: –
Vin: Giacomo Conterno Barolo Monfortino Riserva 2015
Region: Piemonte, Italia
Pris: 7799 kr (Systembolaget. Lanseres 27/01-22)
Importør: Red & White
Produsent: Giacomo Conterno
Alkohol:14.50%
Beskrivelse: 20 % av druene kommer i år fra vingården Arione. 9000 flasker totalt.
Stor bred masse kommer umiddelbart ut av glasset med denne årgangstypiske fremoverlente stilen med søte røde kirsebær, balsamicoeddik, trøffeltoner, bacon og med utmerket mineralitet. Fyldig og tett vin som allikevel frigjør den mer fremovervendte rød/lilla frukten, balsamicoeddik og urter. Virkelig delikat og strukturert vin. Lang, kompleks og frisk finish med dette flotte mineralpreg. Nydelig Monfortino for de neste 15 – 25 årene. 97 poeng.
Poeng: 97

 

Varenr: –
Vin: Giacomo Conterno Barolo Cerretta 2017
Region: Piemonte, Italia
Pris: –
Importør: Red & White
Produsent: Giacomo Conterno
Alkohol:15%
Beskrivelse: Pen varm og fyldig aromabilde gir fremovervendthet med delikate toner av tørket blomst, oranshe fruktskall, balasmico og veistøv. Fyldig og delikat vin som brer seg ut med pen tørket appelsinskall, røde bær, nellik, lakris og veistøv. Strukturert, men elegant, Tettere og mer fast i urgangen med tanniner som kler vinen godt med noe tørrende finish. En strålende Cerretta dette.
Poeng: 94

 

Varenr: –
Vin: Giacomo Conterno Gattinara 2018
Region: Piemonte, Italia
Pris: 689 kr ((Systembolaget. Lanseres 27/01-22)
Importør: Red & White
Produsent: Giacomo Conterno
Alkohol:14.50%
Beskrivelse: Virkelig klassisk og flott i aromabildet med kombinasjonen mellom friske roser, tørkede blader, bringebær, kirsebær og lakris., Middes til fyldig og frisk vin med dette mer sarte og delikate i den flotte frukten. Kirsebær, lilla frukt, urt, balsamico og lær. Linær hele veien igjennom. Syren gir energi og gir en levende vin. Pen tanninstruktur. Vinen har struktur, om ikke lik Baroloene. Dog er dette så delikat og gir overraskende mye frukt for pengene. Wow, her har Conterno raised the bar!
Poeng: 93

 

Varenr: –
Vin: Giacomo Conterno Barbera Cerretta 2019
Region: Piemonte, Italia
Pris: – 
Importør: Red & White
Produsent: Giacomo Conterno
Alkohol:15%
Beskrivelse: Frisk og fremovervendt på duft med rødbærspreget som oppleves som veldig bærete. Pen fyldig Barbera med opplevelsen av å være kjøttfull og saftig med plommer, rødere bær, lakris og støv. Noe alkoholstikk, men syren holder vinen oppe og gir energi hele veien igjennom. Utmerkede tanniner.
Poeng: 91

Legg igjen et svar