Skip to main content

Trykk på vinens navn for å gå til vinmonopolets nettside. (MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere.)

Hvite viner

Schâfer-Frôlich Bockenauer Vulkangestein Riesling Trocken 2016 – 259 kroner

Schâfer-Frôlich er absolutt en av de beste vinnavnene fra Nahe i Tyskland som lager meget flotte viner i fra flere kjente vinmarker. Denne krabaten gir masse vin for pengene og som du kjøper nå og tar fram igjennom sommeren. Det vil garantert være en suksess!

På nesen er det åpebart Riesling! Det er ingen tvil. Vinen er forførende rik med herlige modne gule epler, pærer og med et fint mineralsk preg. For en sjarmør! Middels konsentrert på paletten med deilig gul søtsyrlig frukt der epler, pærer og et lite limepreg preger vinen. Saftig og lett mineralsk på ugangen. Dette er en leken og relativt ukomplisert vin, men som vil passe til enklere fiskeretter eller som ren glede. Jeg synes dette var bedre enn 2015-årgangen faktisk! Dette er et meget godt kjøp.

Bruno Giacosa Roero Arnis 2017 – Bestillingsutvalget – 260 kroner

I følge sikre kilder skal Bruno Giacosa selv ha fremhevet hvor god denne vinen er i 2017-årgangen dager før han dessverre selv gikk bort fra denne verden og satte vinverden tilbake i sorg og mimrende beundring.

Vinen har i 2017-årgangen en relativt rikere og aromatisk stil med fruktkjøtt, gress, og krydder. Også relativt bra dybde på nesen, dette luktet godt! På paletten har vinen en bra konsentrasjon med fruktkjøtt, fersk melon, litt bitter blomstereng og med en fin smattende utgang som bare vokser og holder seg lenge. Syren er akkurat der denne skal være, og vinen er i god balanse. Til krydret fisk på grillen. Vin med særpreg dette.

Weingut Franz Hirtzberger Steinterrassen Riesling Federspiel 2015 – Bestillingsutvalget – 269 kroner

Franz Hirtzberger er kanskje den aller beste vinprodusenten i Østerrike og lager noen fantastiske flotte viner. Denne entry-vinen er rik på nese med et mer typisk riesling-preg – tydelige grønne epler, stilk og lette petroleumstoner. Medium konsentrasjon med et fint eple og et tydelig flintpreg. Her er det mineraler! Litt bitter utgang. Dette er en god vin som vil passe fint til ulik asiatisk mat.

Knebel Riesling Terrassen Alte Reben 2016 – Bestilligsutvalget – 274 kroner

Dette er en ung kar i 20-årene som har fulgt i sin avdødes fars fotspor og har begynt å få vineriet på rett kjøl igjen, med deres 7,5 hektar vinmark. Druene til denne rieslingen kommer fra bratte skråninger med 80 år gamle vinstokker. Vinen er noe tilstedeværende på nese, men greier i tillegg å være litt sjy også med generisk gule frukter. Middels konsentrert på paletten, med litt slankere stil der gule frukter og noe blomsterpreg dominerer. Vinen er ganske delikat og dette er en vin unge hr.Knebel bør være stolt av. Til hvit fisk og hvitt kjøtt.

Zind Humbrecht Riesling Clos Häuserer 2015 – Bestillingstutvalget – 270 kroner

Zind-Humbrecht er absolutt en av mine personlige favoritter i fra Alsace, og denne vinen har vært en salgsuksess i Norge i flere år. Faktisk så sender ZH over 90% av produksjonen til vårt lille kalde land. På nesen er vinen rik med moden sitrusfrukt, touch av syrligere lime, gul eple, smør og mineral. En fin nese, som gir et snev av litt varmere toner. På paletten er vinen middels fyldig med fin ren gulaktig  frukt, noe lime og med en bra smattende følelse av mineralitet. Syren er tiltalende i vinen, og utgangen bra. Flott vin, flott pris.

Benjamin Leroux bourgogne blanc 2014 – Bestillingsutvalget – 281 kroner

En entre-level hvit Burgund med kjøpte druer fra flere vinmarker rundt i hele distriktet. Leroux er en virkelig up and coming produsent i Burgund som stråler i virket sitt. 2013-årgangen hadde  en strågul farge, middels intense gule frukter, smørpopcorn og lett trevirke. Enkel, men sjarmerende aromaer. Middels konsentrasjon med en fin integrert syre som balanserer vinen. Rund, moden frukt med syrlige grønne epler, sitrus og tropisk frukt på paletten. Mineralsk utgang som sitter overraskende lenge i. En herlig Bourgogne Blanc som gjør nytten sin! Til enklere fiskeretter eller rett og slett til et glass i hagen. – Merk – nå er det 2014 som gjelder, men kvaliteten på denne vil også være meget bra i denne flotte årgangen for hvit burgund

Zind-Humbrecht Riesling Brand Grand Cru 2015/2016 – Basisutvalget – 300 kroner

Denne flotte Rieslingen kommer fra en av de aller beste produsentene i hele Alsace som jeg fikk gleden av å besøke i 2016. Druene i denne vinen er håndplukkede og kommer fra 65 år gamle vinstokker i Grand Cru vinmarken Brand i Turckheim. Modningen har foregått i 18 måneder på store fat før tapping. Vinen ble lansert på Basisutvalget i Mars og ble revet vekk fra lageret. Nå er det faktisk kommet flere flasker inn, så det er bare å bestille!

Vinen er lys gyllen på farge og aromamessig er vinen umiddelbar dyp og relativt konsentrert med en herlig lett smørpreget gyllen sitrusfrukt som har badet i mineraler før ankomsten i glasset. På paletten fortsetter vinen med sin overraskende flotte fylde og tar tak med sin harmoniske og friske frukt med mørkere lett modne sitruser, gule epler, et heftig mineralsk snitt, samt noe krydder på en lang og delikat utgang. Denne kan du prøve nå etter litt tid i dekanteren, eller så kan du fint legge den bakerst i kjelleren og ta den fram om 10 år. Opp til deg. Til tradisjonsrike fiskeretter med litt krydder og pondus.

Mine damer og herrer – ladies and gentleman – Basisutvalgets beste vin finnes i de fleste Vinmonopol!

(Merk – Denne selger raskt ut og er utsolgt både i 15 og 16 på nettbutikken. MEN – du vil finne 2015-årgangen i Vinmonopol utenfor de 5 største byene i hele sommer. Det er bare å sikre seg under sommerens ferietid..)

Trimbach Sélection de Vielles Vignes Riesling 2014/2015 – Bestillingsutvalget – 300 kroner

Dette var en liten skjult skatt for et år siden da 2012-årgangen lå på knapt over 200 kroner. Nå er den dessverre satt opp en god del, som kanskje begrenser salget litt. Men den er fortsatt en kul vin, denne Alsace-vinen fra ikonet Trimbach. Vinen er en entry til Trimbach sine bedre viner med et godt mineralsk preg, sitron, lime og noe tropiske undertoner. En morsom fun-fact er at kongen av Sverige er stor fan og denne ble servert under prinsesse madelaines bryllup. En annen morsom fun-fact er at storesøster, kronprinsesse Victoria, fikk servert Storebror/søster av denne vinen – «Cuvèe Frederic Emilie» til sitt bryllup. En dyrere vin der altså. Men er man tronearving, så er man…. Flott vin til fiskeretter og krabbemåltid.

 

Pieropan La Rocca Soave Classico 2015 – Bestillingsutvalget – 300 kroner

Hva?! En Soave-vin til over 300 kroner? Jepp, dette er kanskje den aller mest kjente hvite vinen fra Soave i Veneto-distriktet og er laget 100% på Garganega-druen. Restsødme og syrenivå ligger å balanserer fint i mellom 5-6 prosent. Vinen lagres på forskjellige størrelser av eikefat i et år og lagres på døde gjærceller som gir enda mer kompleksitet og rikhet. Vinen passer fint til rike og/eller litt salte fiskeretter som med lettsaltet tosk med poteter, gulrøtter, og lett smørsaus.

Wine & Soul Guru White 2016 – Bestillingsutvalget – 300 kroner

En hvit godbit fra anerkjente Douro i Portugal. Vinen er laget på en god blanding på druer som Gouveio, Viosinho, RRabigato, Codega, og Larinho.

På nese en middels rikhet med ren deilig rund gul frukt med et herlig spisst krydder som kommer smygende opp av glasset. Medium konsentrert frukt med med nektar og epler med en fin balanserende syre. Litt hul i mellompartiet, men avslutter med en lang fruktig utgang. En meget god vin som vil paasse til krabbemåltidet eller til faste oster.

Domaine du Pélican Arbois Savagnin 2015 – Bestillingsutvalget 336 kroner      

Domaine du Pélican fra Jura er det nye prosjektet til den anerkjente burgundprodusenten Angerville fra Volnay. Vinen er laget på 100 % savagnin-druer og har et litt kjøligere uttrykk med forsiktige frukter av hvitt fruktkjøtt og litt stein som har fått en dusj av diesel. Også lett florale toner på nesen. Vinen er middels fyldig, men viser en flott fruktighet med fine syrlige grønne epler, et snev av fersken og mineraler. Vinen varer ganske lenge i munnen. En herlig syre i denne vinen som nesten minner om riesling. Dette er en bra vin med særpreg.

Felton Road Bannockburn Chardonnay 2016 – Bestillingsutvalget – 340 kroner

Denne vinen på Chardonnay kommer fra kanskje den aller beste produsenten av vin fra New Zealand. De kanskje fortsatt mest kjent for vinene på Pinot Noir, men denne fruen viser at Felton Road også greier å lage flotte hvite viner.

Medium + intens på nese med blomster og et klart tropisk preg med leken frukt som kommer spisst opp av glasset. Tydeligvis en årgang som kler Chardonnay godt, med en god fruktkonsentrasjon som står behagelig sammen med en tydelig syre. Ikke særlig kompleks, men med herlig tropisk frukt, krydder og en fin mineralitet i seg. Vinen oppfattes ikke som veldig varm utover kanskje den særpregede tropiske frukten. Dette var meget bra utført! Klasseleder dette. En vin til hvitt kjøtt.

Katharina Wechsler Riesling Morstein 2016 – Bestillingsutvalget – 357 kroner

Katharina er ung kvinne i tredve-årene som hvert eneste år øker kvaliteten på vinene sine. Første årgang til Norge av denne vinen var i 2010-årgangen i et lite kvantum. Nå har 480 flasker kommet til landet. Men det er i år du må sikre deg disse flaskene, i høst har en hagl-storm tragisk trolig ødelagt hele 17-produsksjonen hennes. Hun eier både vinmarker i Morstein og Kirchspiel, men markene har vært leid ut i flere år, blant annet til legenden Keller.

Denne vinen er rik på nese med gulaktig presis frukt med lett petroleum og herlig mineralitet. Vinen er konsentrert, men greier å balansere trøkk og eleganse på en flott måte. Vinen vokser greit i munnen med gule frukter, tydelig sitrus og noen jordlige toner. Bra leskende utgang med litt bitter grapefrukt. En super vin dette! Til hvit fisk.

Alheit Cartology 2015 – Bestillingsutvalget – 350 kroner

Denne sør-afrikaneren er laget på Chenin Blanc og Sémilion og kommer fra virkelig gamle vinstokker som ligger i 5-6 plotter. Vinen er modnet på både 225 liters fat og 400-500 litersfat.

Vinen er rik og lett vulgær på nesen der den viser seg fram med nektar, smørblomster, og nøtter. Fint særpreg aromamessig. På paletten slår den til med power og kraft og gir saftige frukter med gule tropiske frukter, nektar, snev av lime og et tydelig saltpreg. Vinen har en lett bitter utgang som kler vinen godt. Denne kan du ha til kraftige fiskeretter, men er nesten et måltid i seg selv. Kanskje mangler den litt syre, men overraskende god vin med et kompleksitet. Virkelig verdt å prøve.

Pierre Ponnelle Meursault 2014 – Bestillingsutvalget – 360 kroner

Pierre Ponnelle er kanskje ukjent for mange, men melder seg som en god produsent med denne flotte landsby-Meursaulten i den gode årgangen 2014. Vinen har ligget 10 måneder på bunfall på barriques, derav 30% nye fat.

Vinen er middels intens på nesen med en fin fruktig nerve med sitrus, smør og lett trevirke som gir en kanskje litt ukomplisert, men fint aromabilde.

På paletten er vinen middels fyldig og er meget fruktig og levende i munnen med syrlige sitroner, lime, lett blomstereng og med smørblomster på en lang delikat utgang. Ingen tung og bred vin dette, men tar det igjen med herlig friskhet og syre. En flott vin for vår og sommer dette. Ha den for eksempel til grillet kveite. Bra vin dette!

Weingut Georg & Martin Fusser No.1 Reiterpfad Riesling Grosse Lage 2015 – Bestillingsutvalget – 370 kroner

Jeg har nevnt de talentfulle brødene Georg og Martin Fusser før, som lager meget spennende viner fra Pfalz i Tyskland.

Denne vinen på Riesling-druen kommer fra et jordsmonn med en blend av kalkstein og rødgul sandstein. Vinen er ikke intens, men har en merkbar flott dybde på nesen med modne gule epler og bittelitt petroleumstoner. Vinen har en uventet god fylde med preg av modne sitrusfrukter, aprikos, og en flott steinpreget avslutning. Det kjennes også lette tretoner, selv om vinen ikke er modnet på eik. En overraskende god vin i en meget god årgang som vil kle de fleste fyldige fiskeretter. 91 poeng.

Samuel Billaud Chablis 1.Cru Sechet 2015 – Bestillingsutvalget – 390 kroner

Husker du familien i lett krangel? Samuel overtok etterhvert marker fra familien og startet opp for seg selv, og f.eks Blanchot 14`viste at det greier han helt utmerket. Denne her er rik og årgangsriktig med sitrus, tydelig floral og med et herlig lite smørpreg på nesen. Denne var leken og vibrant aromamessig! På paletten har også vinen en rikere stil, men mangler litt fylde. Epler, noe pærer, og med noen salte, litt bitre frukter også. En bra vin til forskjellige fiskeretter.

Josmeyer Alsace Grand Cru Hengst Riesling 2012 – Bestillingsutvalget – 430 kroner

Jeg er overrasket over at denne vinen fortsatt er tilgjengelig på vinmonopolet. Dette er et lite kupp. Josmeyer er en av stjerneprodusentene i Alsace og lager en flott riesling fra Hengst vinmarken. Mange av de gode restaurantene i Norge har eldre årganger av denne godt gjemt i vinkjellerne sine, som viser god lagringskapasitet, men jeg liker disse vinene på den yngre siden. 2012-årgangen var flott og denne vinen har en ren gulaktig farge, med medium intensitet på nese med spisse, rene gule frukter av melon, sitron, kalk, samt tydelig pepper i utgangen. Allerede på nesen er det klart at dette er en seriøs riesling. God konsentrasjon av gule modne epler, sitrus, mineralitet og krydder på smak. Ingen tydelig syrefest dette, den flotte syren er skjult bak fruktkonsentrasjonen, men er åpenbart med å balansere vinen på en fin måte. Lang ettersmak.

Jeg ville ha drukket den fram til de neste 5 årene, selv om den fint tåler minst 15 år til. Jeg ville ha hatt vinen i utgangspunkt til fet fisk, men hadde den nylig til lett spicy thaimat (vårruller og fritert scampi) som var en fabelaktisk kombinasjon på grunn av det mineralske og krydrete preget. Igjen – flott vin!

 

Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Émile 2008 – Bestillingsutvalget – 459 kroner

Jeg er jo super-fan av Trimbach – Alsaces ubestridte frontfigur – sine viner (Se forøvrig smaksnotatet på «junioren» over – deres Sélection de Vielles Vignes Riesling 2014). Denne vinen er et lite kupp, for litt over 100-lappen mer får du en mer moden og kompleks utgave fortsatt med modne epler, sitrusfrukter, mineralitet i fokus, og litt petroleumspreg. Jeg tror jeg faktisk betalte mer i Ribeauville for denne vinen enn importørens pris på Vinmonopolet. Ha den til fisk eller faktisk til lett spicy thaimat.

Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Spätlese 2016 – Bestillingsutvalget – 460 kroner      

Anerkjente Weil viser at de ikke bare kan lage flotte tørre rieslinger, men også viner med et søtere uttrykk. Denne har en restsødme på ca 75 g/l og et syrenivå på ca 9 g/l.

Denne spätlesen er virkelig presis og herlig sylskarp på nesen. Her er det rent hvitt fruktkjøtt, og ferske knuste mineraler. Også litt røyk. Ah, nydelig! På paletten har vinen en flott fylde, den brer rundt seg, tar ikke unødvendig plass, men er bare det naturlige midtpunktet. Fersken, nektar, og en følelse av søt og behagelige meloner kjennes. Dette var en fryktelig bra balansert vin! Og for en syre! Lekkert!

Lutum Durell Chardonnay 2015 – Bestillingsutvalget – 480 kroner

Lutum er et samarbeidsprosjekt mellom den berømte vingårds-eieren Bill Price og den anerkjente vinmakeren Gavin Chanin. Selve vinmarkene til denne vinen er fra Sonoma Coast og viser en middels intensitet på nesen, men er allikevel herlig forførende med tropiske toner der melon, nøtter, og treverk gir et ekstra sting til vinen. Vinen er konsentrert og bred på paletten, med tropiske frukter der melon, sitrus, et fint nøttepreg og tydelig brent trevirke tar tak i vinen. For mye? Kanskje, men ikke for meg. Dette er en herlig amerikaner på sitt beste. Flott vin til fet fisk!

Lutum Sanford and Benedict Chardonnay 2015 – 480 kroner

Denne vinen er fra samme produsent som overstående, men vinmarkene ligger i Sta. Rita Hills, vest i Santa Ynez Valley som du finner i Santa Barbara County. Prøv de gjerne mot Durell – hvilken liker du best?

Vinen er rik på nesen med tydelig tropiske toner med sitrusfrukter, noe florale toner og med et herlig smørpreg. På paletten er vinen stor og bred med herlig rund nektar og smørpreg, og i denne vinen får du et tydelig eikepreg som mange vil grine på nesen av. Men jeg liker det! Amerika på det beste! Herlig. Ha den til fet fisk!