Skip to main content

Trykk på vinens navn for å gå til vinmonopolets nettside. (MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere.)

Musserende viner

Baron Fuente Champagne Brut Tradition Champagne NV – Bestillingsutvalget – 250 kroner

Champagnen er laget på 70% Pinot Meunier og 30% Chardonnay og har en fin intensitet på nesen med modne tropiske frukter, litt røde epler og med fersk lett rå gjærbakst. Champagnen har faktisk overraskende bra trøkk den med saftige epler, brioche og noe ferskere gjærbakst. Ganske så bra syre også merkes på den fine utgangen. Ukomplisert, men rett og slett en god introduksjon til Champagnens verden. Vil fungere både som aperitiff og til skalldyr. Bra levert.

Diebolt-Vallois Blanc de Blancs Brut – Basisutvalget – 310 kroner

Denne standard-champagnen fra Diebolt-Vallois med 100% Chardonnay druer er alltids herlig forfriskende med epler, pærer, sitrusfrukter og mineraler. Denne champagnen svikter aldri. Gjester liker dens friske karakter – En fin start til Champagnens verden!

A.D Coutelas Louis Victor Fur de Chêne Brut – Basisutvalget – 350 kroner

Importøren skjøt gullfuglen med å finne denne herlige lille produsenten fra Epernay i Frankrike og denne her ble på rekordtid Norges mest solgte champagne, noe som er forståelig jfr kvalitet. Drueblenden er på 34% Chardonnay, 33% Pinot Meunier og 33% Pinot Noir. I Champagnen finner du Epler, sitrus, og sjø og fin mousse. Kan fungere til det meste, fra 17-mai frokosten, nyttårsaften, aperitifen før maten, men også til krabbe og fisk. Flott Entry-Champagne!

Pierre Peters Cuvée de Reserve Grand Cru, Brut – Basisutvalget – 350 kroner

Nok en entry-level Champagne som er en «Blanc de Blancs», altså laget av 100% Chardonnay som gir et lett og ledig inntrykk av hvordan Champagne kan være. Lagret 2 år på flaske før lansering. Typisk lett preg av sitrus, epler, noe kjeks og lett mineralitet med fine bobler. Denne har du til lette småretter eller til å sende rundt bordet før en skål. Godt kjøp.

Bernard Pitois Brut Millesime 2008 – Bestillingsutvalget – 369 kroner

Denne Champagnen er faktisk laget på 80% Pinot Noir-druer og kun 20% Chardonnay kommer fra den flotte 2008-årgangen. Vinen har en litt lay-back stil på nesen med litt forsiktige undermodne sitrusfrukter med et spisst lime-preg og med bittelitt Brioche. Champagnen har en middels fylde, men med en fin syrlighet som er lett å like med grønne friske epler, syrlige sitroner, noe stenfrukter og med en fin mineralsk nerve. Dette er en bra musserende som kanskje kan oppfattes som litt vel syrlige. Dog vil dette passe til sjømat med en frisk syrlig saus til. Bra utført dette og dette er mye Champagne for pengene.

 

Nyetimber Classic Cuvee – Basisutvalget – 389 kroner

Musserende fra England er vel gammelt nytt, men at kvaliteten øker raskt er kanskje ikke like kjent. Denne her kommer på 50% Chardonnay, 30% Pinot Noir og 20% Pinot Meunier, en klassisk Champagne-blend der altså. Vinifikasjonen er også som i moderlandet – tradisjonell med blant annet annengangsgjæring på flaske.

Denne engelske musserende har en overraskende bra konsentrasjon på nesen, nesten litt seriøs med tyngre modne sitrusfrukter og et klart gjærbaktsttegn. Også litt tørr kjeks er å finne. På paletten er vinen middels fyldig, med raskt en fin syre som tar tet og balanserer frukten som framstår som overraskende fresh med fersk saftig gul eple, noe sitrus og et hint av bitter stilk. Utgangen er nesten litt kremete sammen med brødbakst som står og gjør seg klar for ovnen. Denne kan passe fint til sommerens enklere skalldyr-retter. Bra utført!

 

Gyéjacquot Anatom Champagne Blanc Vrai – Basisutvalget – 395 kroner

Denne Champagnen tuller ikke med Chardonnay, Pinot Noir eller annet – her er det Pinot Blanc som gjelder – 100%. Den er lagret 36 måneder på bunnfall og er tørr med en middels + intens nese og dypere frukt. Store modne gule frukter, lett blomst og mineralsk preg. Champagnen har en stor og fin kremet mousse, med en perfekt balanse mellom syre og frukt. Store runde kjeks, brioche og fin tørket frukt med noe innslag av nøtter preger paletten. Dette var også bra! Til krydret fisk.

 

Pol Roger Brut – Basisutvalget – 415 kroner

En klassiker dette. En av de mest kjente champagne-husene i verden, spesielt takket være deres spesial-cuvèe «Winston Churchill». Denne standard-champagnen gir alltid mye for pengene, med en soldiarisk blanding, ca 33% av hver, av de tre kjente champagne-druene Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier.

 

Legras Champagne Brut Grand Cru Blanc de Blancs – Bestillingsutvalget – 430 kroner

Champagnen på 100% Chardonnay er rik på nesen og byr mye på seg selv med tropiske toner og med et tungt nybakt gjærbakst som sitter godt sammen med mineraler. Champagnen er middels konsentrert med litt kremete rund stil der gule epler, sitrus og et lite hint av nøtter preger paletten. Også en vel tydelig syrlig avslutning. Denne Champagnen har du gjerne til mat.

Louis Roederer Brut Premier NV – Bestillingsutvalget – 430 kroner 

Denne NV´en har fått en ny base i 2013-årgangen med selskap av 2008-2012. På nesen er Champagnen middels intens med litt forsiktig halvlunken bakverk med modne gule tropiske frukter og med et fint preg av nøtt. Champagnen har en middels fylde med en bra dybde i frukten. Noe gule syrlige epler, sitrus og lett bakverk gir en harmonisk og bra palett. Ikke kompleks, bare så godt. Bra laget. Ny årgang.

 

Charles Heidsieck Brut Réserve – Basisutvalget – 440 kroner

Laget på 40% Chardonnay, 40% Pinot Noir og 20% Pinot Meunier druer. Tradisjonell vinifikasjon med bl.a. annengangsgjæring i flasken. Denne champagnen er flaskelagret i minimum 36 måneder uten lagring på fat. For meg har dette blitt selveste SAS-Champagnen da flyselskapet har gjort et skup og serverer denne nå på flyvninger i business-klassen. Champagnen har også fått status som verdens beste NV (non-vintage) i sin klasse, og det er forståelig at denne får positive tilbakemeldinger. Veldig fin balanse med mer frukt og mineralsk preg enn champagner som har hatt fatlagring. Vil passe til det meste – fra aperitif på terrassen til et krabbemåltid.

Bollinger Spécial Cuvée, Brut – Basisutvalget – 449 kroner

Jepp, en stor mainstream produsent men tar med denne for å rydde litt opp i bruksfeltet til deres standard Champagne. Jeg ser den frekventerer på utested som en festchampagne, men for meg er det riktige tilbehøret til denne mat – ikke ren fest, selv om sukkernivået er nokså høyt. Drueblandingen er på 60% Pinot Noir, 25% Chardonnay og 15% Pinot Meunier og har andre gangs gjæring som innbyr til litt mer kraft i frukten som preges av modne epler, sitrus, og mer brioce preg. Skalldyr og fiskeretter vil være en fin kombinasjon til denne champagnen. Så kan du feste. Basta.