Skip to main content

Røde viner

Trykk på vinens navn for å gå til vinmonopolets nettside. (MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere.)

Chateau des Jaques Fleuire – 2014 – Bestillingsutvalget – 250 kroner

Denne eiendommen i Beaujolais, Frankrike eies av den store kjente negocianten Maison Louis Jadot og vinen lages på 100% Gamay-druer. Etter tre uker maserasjonstid lagres vinen 10 måneder på Barriques (de franske eikefatene på 225 liter, husker du) før vinen tappes ufiltrert på flaske. Vinen er intens på nese med spisse røde bær som er tydelig konsentrert. Også noe forførende blomsterpreg. Vinen har en herlig trøkk i frukten som balanserer eleganse vs power og viser mørkere bær og lett sjokoladetoner på en herlig utgang. Vinen trenger litt tid til å komme sammen, med alt som trengs til er der i rette mengde. En meget bra vin som absolutt er et lagringsprodukt! Til lette retter av rødt kjøtt. Vinen har fått redusert pris. Bra for oss. Bør prøves!

Fèlsina Chianti Classico Riserva 2015 – Bestillingsutvalget – 260 kroner

Felsina er personlig en av mine toscanske favoritter og deres Berardenga Chianti Classico Riserva har de samme likhetstrekkene som deres prisgunstige Chianti Classico, bare litt mer av alt. Modningstiden på flaske er mellom 12 til 16 måneder på slavonske eikefat og 2-3 års gamle franske eikefat.

Vinen er fortsatt litt lukket og forsiktig på nesen med en litt varmere tone der modne bringebær og litt lær gir et fint og behagelig aromabilde. På paletten har vinen en middels fylde, der frukten umiddelbart oppfattes som fresh  og leken, og har ikke for varme toner i seg. Frisk klar rødbærsfrukt med halvmodne jordbær, bringebær og plukkeklare moreller dominerer sammen med et lett jordlig preg og tiltalende eiketoner. Ja, dette fungerte! En god Riserva dette, med litt mer av alt i sammenlikning med Berardenga CC. Kan passe til de fleste kjøttretter nå i sommer.

Scarzello Barbera d´alba Superiore 2015 – Bestillingsutvalget – 269 kroner

Dette er en klassisk Barbera fra en tradisjonell produsent der vinen faktisk har over 30 dager skallmaserasjon. Vinen er selvfølgelig laget på Botti og noe Tonneau. (550 liters fat).

Vinen på barbera-druen kommer rik, stor og forførende opp av glasset.  Her er det fyrrige skogsbærtoner med et lett animalsk preg av halvmodent kjøtt samt røyktoner som preger aromabildet. Varmen i årgangen kommer fram med litt søtt tilsnitt på nesen, men det blir aldri for mye. På paletten er vinen middels fyldig og gir straks en forførende saftig  tone med skogsbær, halvmodne plommer, lær og litt kaffetoner. Syren er pen. Dette er en seriøs barbera av den tradisjonsrike sorten. Sånn skal det være. Flott vin!

Ch.Ksara 2014 – Bestillingsutvalget – 269 kroner 

Dette er flaggskipet til Ch.Ksara fra Libanon som er laget på 60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, og 10% Petit Verdot-druer.

Vinen viser en rikere stil på nese med solbær, klare jordlige toner og lett fatpreg. Også noe eksotisk krydder. Selv om den er rik, blir det mer elegante og jordlige preg enn oppulent og svær, jeg synes nesen er riktig så elegant. Kan vel minne noe om Pessac dette? Medium + konsentrert frukt med tydelige modne solbær, lær, et tydelig brent og røykpreg, og med en lang utgang som preges av mokkabønner. En tydelig syre, nesten for mye, som holder et godt grep i vinen. Denne har kraft, men allikevel en fin eleganse, dog ikke helt samme sjarmen som på nesen. Men dette er et ganske ytterpunkt til f.eks Ch.Musar. En stor vin dette som passer fint til sommerens lam på grillen!

Save our Souls Yarra Valley Pinot Noir 2016 – Bestillingsutvalget – 270 kroner

Denne Australia-produsenten lager viner på forskjellige kjente druer og har ganske så fiffige etiketter, for de som bryr seg om slikt. Vinen er modnet på ståltank og fat.

På nesen gir vinen umiddelbart en leken profil med rene og lette bringebær og jordbær, før den svinger over til noen mørkere toner med et lett kjøttpreg. Vinen har en bra fylde, men det er den digge (med australsk sleng) saftige frukten som merker seg på paletten med rene kirsebær, bringebær og med en flott syrlig tone av moreller og rips. Også en pen liten tone av fat. En spesiell og fin liten sak dette til sommerens lette grillretter.

 

Bosio Leda The Truffle hunter Barolo 2013 – Bestillingsutvalget – 270 kroner

En Barolo i den meget gode 2013-årgangen kan det se ut til skal være vanskelig gjøre dårlig. Nok en vin som leverer med ganske intens nese med store røde frukter, roser og med et herlig spicy krydder. En fin nebbe-nese dette! Konsentrert på paletten med runde røde frukter, litt mørke-blå kirsebær og lett syrlige bringebær. Faste tanniner. Lett fat og lakrisbåter på en lang utgang. En vin som har det som skal til for å kunne lagres greit i 7-10 år til. Til rødt kjøtt.

 

Casanova di Neri Rosso di Montalcino 2015 – Bestillingutvalget – 279 kroner

Druene kommer fra yngre vinstokker gjennomsitt ca 8-10 år gamle i Casanova di Neri vinmarken og gjennomgår de samme teknikkene som brunello-vinene. Vinen lagres på fat i ca 15 måneder før den tappes i flaske og ytterligere lagring i seks måneder. Alkoholprosenten er på 14% prosent.

Dyp rød, tydelig på nese, med et spisst fruktig anslag som når deg raskt med kjølige kirsebær og jordbær. Ungdommelig preg. Framtredende leken syre i munnen, men i fin balanse med godt integrerte tanniner. Nydelige kirsebær, urter, mineraler og med lett sjokolade og trevirke på en fast finish. Denne vinen har en flott friskhet, men også en struktur og konsentrasjon som få rosso`er har. Den har ikke den voldsomme kompleksiteten med flere lag som deres Brunelloer har, men det er heller ikke meningen med en Rosso.

Det er tydelig at 2015-årgangen blir en meget god årgang i Montacino. Det er bare å glede seg til storebrødrene er klare til markedet, mens du fyller opp kjelleren og nyter de kommende sommerkveldene med grillmat på tallerken.

Dom.La Suffrene Bandol Rouge Les Lauves 2010 – Basisutvalget – 288 kroner

Stort sett Mourvedre på denne, hele 90%, samt en liten andel på Carignan-druen. Druene er håndplukkede og lagret 18 måneder på foudres fat. Dette er store franske eikefat, som kan minne om italienske «botti», men som kan også være enda større. Vinen er  mørk dyp rød, med forførende aromaer av plommer, cedertre, og kaffe. Fin moden fruktkonsentrasjon med litt varme mørke bær, med en fin syre og medium tanniner som balanserer vinen godt. Også litt animalsk og lær på en lang utgang. Fin lagringstruktur på denne, men drikker godt med litt luft idag også. Hva med å ha denne til sommerens lamme-koteletter? God vin!

 

San Polo Rosso di Montalcino 2015 – Bestillingsutvalget – 289 kroner

Også Baby-Brunello´ene – begynner å stige i pris. Men det går fint det så lenge kvaliteten er bra! Vinen på følgelig 100% Sangiovese Rosso har en type og årgangsrik nese med sødmefulle kirsebær, lær, og lett søtere trevirke. Vinen er middels konsentrert på paletten og viser virkelig en herlig frukt som leker og koser seg. Litt sødmefulle kirsebær, flint, og fine kryddertoner gir et flott smaksbilde. Dette er en overraskende god Rosso som vil kle de fleste lette kjøttmåltider eller bare til glede. Bra levert!

Stolpman Love You Bunches Carbonic Sangiovese 2017 – Bestillingsutvalget – 300 kroner

Denne vinen er vinkelnerens drømmevin og serveres blant annet i vinpakken på Michelin-restauranten Kontrast i Oslo. Vinen er laget av amerikanske Stolpman fra Santa Ynez i California og er faktisk laget på den erkeitalienske Sangiovese-druen etter teknikken karbonisk maserasjon. Det brukes hele klaser i en lukket gjæringstank som som er fylt med karbondioksid. I denne vinen  er 40% presset etter en uke med fermentering, men resterende er presset tre uker til tørrhet.

Vinen er leken og fruktig på nesen, nesten litt smågodtpose-aktig med alle dine favoritter med jordbær, bringebær og røde epler som fører til en meget fresh nese. Vinen er ikke fyldig i det hele tatt, men superfrisk med sine freshe jordbær, rips, og kirsebærstoner. En fin syrlig nerve kjennes i det som strengt talt er en rask utgang. Det gjør ingenting. Dette er sommer og sol og en vin med ytterst særpreg. PS – det anbefales at vinen serveres kjølig.

Seghesio Old Vine Zinfandel Reserve 2013 – Basisutvalget – 320 kroner

Her er årets grill-vin! Zinfandel er en fantastisk anvendelig vin til sommerens siste nytelser – spesielt til burger med kraftige sauser til, Spareribs, eller helgrillet indre og ytrefilet. Den særdeles hyggelige Ted Seghesio styrer et av flaggskipene når det gjelder amerikas drue Zinfandel (Som strengt talt stammer fra Primitivo-druen fra Puglia i Italia, som igjen har aner i Kroatia i druene Crljenak Kaštelanski and Tribidrag. – Hysj, ikke fortell amerikanerneog har en fin range av viner laget på denne druen. Deres entry-vin, «sonoma-county» har hatt en solid prisøkning i det siste, men det er gledelig at denne «Old vine»-utgaven har holdt seg stabil i pris. Vinen gir deg trøkk med litt varme kraftige sorte bær, mørke bringebær, krydder og litt vanillje. Trenger litt luft. Godt kjøp!

CVNE Imperial Reserva 2012 – Bestillingsutvalget – 320 kroner

CVNE (Compañía Vinícola del Norte de España) er historisk produsent i fra Rioja i Spania med historie helt tilbake til 1879. Alle de vinene som produsenten har i Norge er absolutt ledende viner fra Spania i sin prisklasse. Denne er vinen er helt i ypperste klasse med en Tempranillo-blanding som viser en middels intensitet på nese med mørke modne bjørnebær, litt solbær og med et sjokoladepreg som faktisk gir et lett elegant uttrykk. Medium konsentrert skogsbær, bjørnebær, jordsmonn og med noe fatpreg. Tanninene er godt integrerte og ligger ikke utenpå. Syren balanserer vinen fint. Denne trenger mer tid for å utvikle seg litt, men er en flott vin til de neste sommers grillretter.

Ch.Musar 2010 – Basisutvalget – 330 kroner

Chateau Musar er legenden fra Libanon som er umåtelig populær i vinverden og spesielt hos de nordiske landene. Druene kommer fra «Bekaa Valley, en dal med over 300 soldager som kan kanskje bekymre enhver – blir vinene herfra litt vel varme med overmoden frukt? Nei, heldigvis hjelper blant annet kjølige briser gjennom dalen plantene til å bevare friskheten på druene. Når det gjelder arbeid i vinmarkene ønsker Ch.Musar å la vinplantene få gjøre jobben selv, uten mye menneskelig påvirkning i vinmarken. Druene håndplukkes og spontanfermenteres i betong, før druene blir modnet i fat i ca 2 år. Vinene flaskelagres i mange år, opp mot 9 år før lansering. Vinene er ufiltrert og det brukes minimalt med sulfur i vinene. Deler av vinmarkene deres har allerede vært sertifisert organisk i over ti år, og Ch.Musar var den første produsenten i Libanon som fikk en slik status. Ch.Musar lager nå flere hvite og røde viner. Legenden er fortsatt denne vinen som kalles «Gaston Hochar» der drueblandingen er som oftest 33% Cabernet Sauvignon, 33% Carignan og 33% Cinsault. (1% varierer mellom årgangene)

Ch.Musar er for meg topp tre viner til lam – fungerer perfekt til sommerens ferske lammekjøtt.

Fattoria Selvapiana Chianti Rufina Riserva Bucerchiale 2013 – Bestillingsutvalget – 334 kroner

Denne flotte produsenten har vært et flaggskip for Rufina-området i Toscana og har historie langt tilbake i tid. Dagens drivere er sjette generasjon etter Greve Francesco Giuntini som overtok eiendommen tidlig på 1800-tallet. Beliggenheten til Rufina gjør at en kjølig strøm kommer ned fra fjellkjeden (Appenninene) som skiller Toscana fra Emilia-Roagna. Dette medfører større forskjeller mellom dag og nattestid, og hjelper til å holde varmen nede om sommeren.

Denne vinen leverer en rik og jordlig nese, der den mer klassiske Sangiovese-frukten med kirsebær, bringebær og lette solbærtoner holdes litt i bakgrunnen foreløpig. Vinen er konsentrert og er pakket inn med fin frukt der skogsbær og bringebær dominerer fruktbildet sammen med en fin lærtone. Tanninene er som ventet faste, og vinen trenger godt med tid i kjelleren før den vil vise klasse. Bare vær tålmodig. Øker et par poeng med årene denne.

 

Col d´Orcia Brunello di Montalcino 2013 – Basisutvalget – 340 kroner

2013-årgangen fra den anerkjente Brunello-produsenten Montalcio er første årgang vinen lanseres som sertifisert organisk. Vinen er faktisk modnet på større fat i ca 4 år samt med noe flaskelagring.

Vinen har en forførende og relativt dyp nese med sine konsentrerte kirsebær, litt sopp, rødt halvtørkede kjøtt og lærpreg. Vinen har en overraskende bra fylde, selv om det er den fine Sangiovese-frukten som dominerer med dype kirsebær, en fin syrlig rødbærstone, asiatisk krydder, og lett lær. Vinen er laget i en tilgjengelig stil, men kan også legges i kjelleren i 5-10 år. Bra vin til en ypperlig penge!

Vignamaggio Chianti Classico Riserva Di Monna Lisa DOCG Gran Selezione 2013 – Bestillingsutvalget  – 350 kroner

Denne tradisjonsrike produsenten rundt Greve in Chianti lager denne riservautgaven på 85% Sangiovse-druer og resten på en blanding av Merlot og Cabernet Sauvignon. Vinen lagres på fransk eik i 18-20 måneder før et opphold på større fat for noen måneder med flaskelagring. En unyttig fun-fact er at vinen kalles Monna Lisa som kom fra Vignamaggio, udødeliggjort av Leonardo di Vinci. Vinen har intens dyp nese med bjørnebær, blomster og noe tretoner og med medium + konsentrasjon på paletten med modne bjørnebær, skogsbær, urter og noe fat. Faste tanniner men en typeriktig avslutning – Dette er en seriøs Chianti Classico Riserva. Lagre noen få år og ha den til rødt kjøtt. Dette var veldig bra.

Il Poggione Brunello di montalcino 2012 – Basisutvalget – 350 kroner

Et av polets aller aller beste basiskjøp! En fantastisk vin fra Il Poggione som holder til ved Montalcino i Sør-Toscana. Det er 2012 årgangen som utrolig nok selges fortsatt – til 350 kroner! Dette er særdeles mye vin for pengene! Vinen er  konsentrert og har flere lag av røde moreller, kirsebær, sjokoladetoner og litt sigarfølelse. Denne trenger nok 5 år før den helt vil synge, men luft den i dekanter i 2 timer, og den er overraskende tilgjengelig allerede nå. Ha til mørbrad, ytrefilet, og kalv til sommeren. Igjen – Mye bedre kjøp enn dette finnes knapt på basisutvalget!

Francesco Sobrero Barolo Ciabot Tanasio 2013 – Bestillingsutvalget – 350 kroner

Druene til denne vinen kommer fra tre vinmarker rundt Castiglione Falletto som vinifiseres hver for seg og blendes sammen før flasketapping. Vinen har en hel måned med skallkontakt før modningen skjer på de tradisjonelle store bottiene i 30 måneder før tapping.

På nesen kommer det en ytterst klassisk tradisjonell Nebbiolo-duft med sine modne kirsebær, stall, tjære, roser, samt et fint steinpreg som gir et relativt komplekst og fint aromabilde. Vinen har som ventet bra fylde og vinen brer seg fint ut i munnen. Her er det modne, lett sødmefulle kirsebær, roser og et lett trevirke som preger vinen med sine faste piggrådaktige tanniner og fine syre. Vinen har en lang utgang også. Dette er en vin som åpenbart trenger sin tid i kjelleren, men et godt kjøp er det.

 

Podre Monastero La Pineta – Bestillingsutvalget 2015 – 350 kroner

En liten produsent som lager kun 1000 flasker av denne særegenheten. Ulempen? Den er laget på på 100% Pinot Noir og modnet på amerikanske eikefat. I Toscana? Uhørt!

Vinen er rik og leken på nesen, og gir en fiffig blanding av det litt jordlige og stallpreget som viner fra Sangiovese kan få, i lett blanding med leken rødbærsfrukt. Vinen er middels fyldig på paletten med lett syrlige leken kirsebærsfrukt, et fint lærpreg og noe jordsmonn. Ja. Dette fungerer. Dessverre. Morsom vri.

 

Ch. Saint Pierre de Corbian 2014 – Bestillingsutvalget – 350 kroner

Denne eiendommen ligger rett ved svært kjente Ch.Montrose i St.Julien og det kommer 20 000 flasker fra denne eiendommen. Drueblenden er 48% Cabernet Sauvignon, 47% Merlot, og 5% Petit verdot.

Vinen har saftige frukter og oppleves som lett animalsk med litt blodig steik, noe modne plommer med et lett sjokolade og kaffepreg på nese. Ganske så konsentrert med stor mørk lilla frukt på paletten. Bra tanninstruktur og syren er i riktig balanse. Denne vinen har mye av alt, og trenger litt tid på å sette seg. Litt sjokolade på en fin utgang. En meget bra vin i en god årgang. Ha den til sommerens grillbiff.

 

Ch. Siaurac 2010 – Bestillingsutvalget – 365 kroner

Denne vinen er laget på 80% Merlot og  20% Cab.Franc og det sies at skal du besøke dette slottet, så ta med deg en hatt!

Vinen er stor med skikkelig 2010-årgang på nese med mye kraft og trøkk. Her er det mørke bær med innslag av solbær, blyantspiss og lakris som dominerer den maskuline nesen. Vinen har en høy konsentrasjon med flott dybde. Vinen bare vokser og vokser i munnen, med mørke bær, lær og brent eik. Heftige tanniner vises på en lang utgang med preg av lett sjokolade. Dette er en meget god vin dette! Det er mangel på litt kompleksitet og særpreg som gjør at den ikke spretter opp på skalaen. Noen vil synes dette er vulgært, men igjen, jeg liker det! Til rødt kjøtt.

Black Sheep Finds Holus Bolus Presqu’ile Syrah 2016 – Bestillingsutvalget – 369 kroner 

Dette var en av sensasjonene som ble lansert i fjor, Syrah fra herlige Black Sheep i fra Santa Barbara County, et av de aller hotteste «nye» vinområdene for tiden. Vinen er ikke like balansert i denne årgangen, men leverer allikevel strålende mye vin for pengene.

Vinen gir mye av seg selv på nesen med mørke sødmefulle plommer og sprekkferdige bjørnebær. Også noe fyrrig lær. Vinen er fyldig og brer rundt seg maskulint og upåvirket av det er andre områder i verden som er mer kjent for Syrah enn Santa Barbara. Her får du mørke sødmefulle kirsebær, saftige plommer, tobakk, krydder og med et fint steinete preg på en lang, og kanskje vel søtladen utgang. Vinen passer kanskje bedre til et saftige storfe-stykket enn tradisjonell vilt, men vinen er uansett super-kul med godt integrerte tanninner.  Bra vin! Nok engang!

Home Block Pinot Noir 2016 – Partiutvalget – 386 kroner

Dette er sjefen blant flokken av viner fra Wairarapa som lanseres på Vinmonopolet denne gang. Vinen er laget på 100% Pinot Noir-druer fra en sydvendt vinmark. Vinen har gjennomført 1 uke kaldmaserasjon, deretter spontangjæret i åpne tanker med 7% hele klaser. Modningen har foregått i franske eikefat i 12 måneder.

Vinen er oppulent, rik og tar føringen med sin åpne stil med modne jordbær, bringebær, et fin underliggende krydder og nesten med litt kremete nese. Vinen er middels fyldig, men leverer saftig og delikat frukt med bra dybde der mørkere skogsbær, en fyrrig lærtone, granbar, og en lett smattende mineralsk utgang er med på gi en flott vin fra den nordre øya på New Zealand. Pene integrerte tanniner og en flott syre også. En referansevin derfra dette?

 

Massolino Barolo 2013 – Bestillingsutvalget – 386 kroner

Massolinos klassiske Barolo viser virkelig at 2013-årgangen vil levere strålende. Vinen er modnet i 2 1/2 år på større eikefat og er en blend fra flere vinmarker. Vinen viser en herlig Nebbiolo-nese med relativt dyphet der saftige kirsebær, herlige roseinnslag, lær og et fint lakrispreg gir et godt aromabilde.

Vinen har en bra fylde med fine fruktige kirsebær, et fint mineralsk snitt og med noen lette lærtoner. Tanninene er ikke grove her, men relativt modne og gir et perfekt bitt til vinen. Dette er en meget god vin for pengene som vil skape mye glede for pengene de neste 5-8 årene.

 

Azelia Barolo 2013 – Bestillingsutvalget – 398 kroner

Azelia fra Castiglione de Falletto lager beundringsverdige viner og deres standard-Barolo i 2013-årgangen leverer sakene. På nesen har vinen en fin kirsebærsfrukt, tørkede roser, lær og lett umami-tendenser. På paletten følger vinen opp med en pen fylde med konsentrerte kirsebær, noe lær og et pent trevirke. Tanninene merkes, men såpass må det være. En flott entry-Barolo dette.

 

Durochè Gevrey-Chambertin Champ 2014 – Bestilingsutvalget – 405 kroner

Denne vinmaker-familien er up`n coming i Burgund og lager viner som fortsatt er levbar kvalitet vs pris. Druene er fra en vinmark som er over 45 år gamle, og i 2014-årgangen har vinen har en klar rød kjerne, presis farge. Medium intensitet med blomstrede aromaer, fylde av bringebær og lette eiketoner. En fin presis syre som indikerer fin lagring på denne. Vinen imponerer i en kjørlig tone, ingen monstervin, åpenbart, men flott entry-level Gevrey Chambertin. For de neste 5-7 årene og til god til lyst kjøtt. Godt burgund-kjøp.

Fèlsina Fontalloro 2011 – Basisutvalget – 420 kroner

Fontalloro er en annen klassiker Fra Fèlsina som har solgt så imponerende bra at den er inne på basisutvalget og finnes i hyllene på en rekke Vinmonopol. Fontalloro har tilnærmet lik vinifisering som Rancia, der de franske eikefatene er enten nye eller brukt ett år. Modningstiden er 18-22 måneder og vinen har flaskelagring i 8-12 måneder før lansering.

Denne vinen er intens på nese med skogsbær og med et skarpt tydelig krydder som pirrer. På paletten er det en middels konsentrert frukt, som gir en saftig munnfølelse som brer seg godt rundt. Skogsbær og herlige mokkatoner leder an, med tydelige tanniner som gjør at en smatter godt på utgangen. Flott vin! Ha den til påskens retter eller til en Entrecôte. 92 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Dom. Faiveley Monopolet Beaune 1er Cru Clos de l’Écu 2014 – Bestillingsutvalget – 425 kroner

En liten stund siden denne ble prøvd, men er overrasket over at denne fortsatt ligger å slenger på bestillingsutvalget. Prisene går dessverre en vei, det får en ikke gjort noe med, men allikevel gir denne burgunderen fra monopolvinmarken Clos de l’Écu i Beaune et lite inntrykk om burgund. Druene er følgelig håndplukket og har en maserasjonstid på 18-20 dager, før lagring på eikefat med lav brennegrad i 14-16 måneder. I 2012-årgangen hadde vinen en fruktig stil med røde bær, bjørnebær, og noe mineralitet. Vinen er fin til and, eller til faktisk til lammeretter med enklere tilbehør. En god vin hvis intensjonen er å forsøke en burgunder – og at du kan skryte av at det er kun en produsent som eier hele vinmarken. Da får du ekstrapoeng.

Ridge Lytton springs 2015 – Bestillingsutvalget – 430 kroner

Vinen fra Lytton Springs i Healdsburg er laget på 74% Zinfandel, 16% Petite Sirah, 8% Carignane, og 2% Mataro (Mourvedre). Druene er fra 24 plotter som er vinifisert hver for seg. Druene er fermentert i hele klaser og har gjennomgått malokatisk gjæring. Vinen er modnet i 14 måneder på 100% amerikanske eikefat derav på 15% nye fat.

Lett rik opp av glasset med følelse av kaffebønner som forsiktig forsvinner før syrlige kirsebær og saftige plommer tar over aromabildet. Bittelitt floralt preg også. Litt forsiktig og tilkneppet på paletten enda med røde / lilla bær, litt lær, og en del eikefat. Middels + tanniner, med syre som er litt lav kanskje. Middels lang utgang med noe smattende følelse. For meg trenger vinene fra Lytton Springs litt mer tid i kjelleren, og er den litt forsiktige og sky naboen til den maskuline og tøffe Geyserville`en. Men vil du prøve – så gi et par timer i dekanter og den vil passe fint til sommerens grillretter den.

 

Ch. Latour Martillac 2012 – Bestillingsutvalget – 430 kroner

Denne Bordeaux-produsenten fra Pessac-Léognan er alltid et meget godt kjøp på vinmonopolet. Som du sikkert vet var det kun Haut Brion som ble klassifisert fra Graves i 1855, som nok har medført at områdets produsenter har gått glipp av over 160 år med gratis markedsføring og prisene har ligget litt lavere enn hva kvaliteten er.

2012 var ingen stor årgang i Bordeaux, men for meg overrasker årgangen alltid med viner som er ganske så tilgjengelig og sjarmerende idag. Ja, vinene mangler litt kompleksitet, men det får gå. Denne røde vinen fra Latour Martillac har en tradisjonell vest-Bordeaux blend av druer med 55% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot og 5% Petit Verdot. Kirsebær og en krydrete tone preger vinen, men fortsatt litt tilstedeværende tanniner som gjør at vinen passer utmerket til et godt storfe-måltid, gjerne Entrecote med litt krydrete saus. Vinen lagrer fint de neste 5-10 årene, men for meg vil jeg drikke denne tidligere enn senere. Godt kjøp!

 

A Tribute to Grace Besson Vineyard Grenache – Bestillingsutvalget – 449 kroner 

Denne vinen med det fiffige navnet kommer rett sør for Santa Cruz Mountains, mellom Los Angeles og San Fransisco og er laget på Grenache. Vinen har en intens forførende nese med kirsebær, saftige plommer og et pent lærpreg. På paletten har vinen en flott sødmefull fylde med sprekkferdige kirsebær, skogsbær, lær, og med et pent preg av salter. Også noe krydderaktige toner som gjør dette til en meget spennende vin på Grenache. Syren og tanninene greier seg pent, det blir ikke for lite. Alkoholen er på «lave» 13,7%. Fabelaktig vin til sommerens grillretter!

 

Tenuta Terre Nere Etna Calderara Sottana 2015 – Bestillingsutvalget – 451 kroner

Denne herlige vinen fra en av vulkanøya Sicilias store produsenter er laget på 98% Nerello Macalese og 2% Nerello Capuccio-druer fra eldre vinstokker. Vinen lagres i 16-18 måneder på flere ulike typer franske fat der rundt 20% av fatene er nye. Rubinrød farge, med forførende runde aromaer av rene bringebær og litt mørkere skogsbær som kommer opp av glasset. Litt mer konsentrert og vill frukt på paletten med fruktig inngang med et kirsebærpreg så det holder sammen med ferske jordbær og mineraler som går over til mineralsk og harmonisk utgang. Noe mørke sjokoladetoner fra fatet, men det gjør vinen bare godt. God balanse mellom syre, taninner og alkohol som vil holde vinen oppe i mange år til. Super vin! Til hvitt kjøtt med mye krydder.

 

Aurelio Settimo Barolo Rocche dell’Annunziata 2008 – Bestillingsutvalget – 460 kroner

En barolo fra den velrennomerte vinmarken Rocche dell’Annunziata i kommunen La Morra og i en meget god årgang for viner fra Piemonte, nemlig 2008. Dette er vel en vin som får litt blandet mottakelse, men for hva den er verdt – jeg synes det er en interessant vin! En skikkelig tradisjonell Barolo på gamlemåten som du kan for eksempel bruke til å sammenligne med viner fra modernist-produsentene. I tillegg er dette en vin som har vært tilgjengelig en stund, så å fortsatt få tak i en Barolo fra den meget gode 2008-årgangen er vanskelig. Vinen har medium intensitet og kompleksitet men årgangens tilgjengelighet viser seg i mer elegant preg med røde bringebær, mineraler, lett rose og lærpreg med lett integrerte tanniner. Vil passe fint til all slags rødt kjøtt. En god vin for pengene.

 

Storm Pinot noir John Sebastian Vineyard – Bestillingsutvalget – 489 kroner

Jeg møtte dette sympatiske amerikanske ekteparet bak Storm i våres og fikk en god kjemi da de viste seg at Hr Ernst Storm har vært vinmaker hos Firestone Vinery i Santa Barbara, California som jeg besøkte for noen år siden. Ernst fortalte i vår at han blant annet plukker druene veldig tidlig for å unngå den litt søtladen frukten. I andre årganger har det vært med litt vekslende hell, da de grønne tonene har vært merkbare. Men ikke i denne vinen, nei! Vinen har en fin intensitet på nesen, med litt varmere rund kirsebærfrukt med noen fine kryddertoner. På paletten er det eleganse som gjelder. I denne årgangen er det verken varme eller grønne frukter som dominerer – bare harmoni – flotte, perfekte modne kirsebær, en tendens mot røde epler faktisk, herlig krydder, og med en syre som holder godt grep i frukten. Tanninene er der, men merkes ikke, men strukturen holder. Dette er en bra vin det!