Skip to main content

Beste vinopplevelser i 2017

Å være vinskribent og vinentusiast innebærer som nevnt å holde seg oppdatert på viner, vinstiler, vinområder, produsenter med videre og ikke minst smake en god del vin både inn og utlands. I forbindelse med dette blir blant annet flere vinmesser, vinsmakinger, vingårder og presse-smakinger besøkt og jeg sitter igjen med mange gode opplevelser.

Derfor har jeg laget en liten uhøytidelig kåring av årets beste vinopplevelser innenfor kategoriene årets:

 • Beste viner
 • Beste viner som ble lansert og umiddelbart utsolgt
 • Vinmesse
 • Vinbar
 • Vinrelaterte restaurant
 • Vinsmaking
 • vingårdsbesøk
 • Vinmøte
 • Lansering på Vinmonopolet
 • Spesiallansering på Vinmonopolet
 • Pågangsmot

Ha en fornøyelig lesing og ikke minst – et riktig godt nytt år!

 

Årets podium for de tre beste vinene smakt i 2017 er:

Casanova di Neri Brunello di Montalcino  «Cerretalto» 2010

Las Cases 2000 (St.-Julien, Bordeaux)

Gaja Barbaresco Sòri Tildin 2013

 

Årets podium for årgangsviner smakt i 2017 er:

Las Cases 1989 (St.-Julien, Bordeaux)

Pape Clement 1988 (Pessac-Leognan, Bordeaux)

Biondi Santi Brunello di Montalcino 1977

 

Årets lansert og umiddelbart forsvant 

Burlotto Barolo Monvigliero 2013

 J.Chave Hermitage 2014

Raveneau Chablis Les Clos 2014

 

Årets vinmesse i Norge

Fine Wine Event – Arrangert av Vinetum og Norske Vinklubbers forening 5.september 2017 

Messen fikk terningkast 6 av botti.no og det fremheves bredden på messen med produsenter som stiller blant annet fra USA, Libanon, Sør-Afrika, Frankrike med videre. I tillegg har messen mange flotte Masterclass der raust med viner serveres. I år var høydepunktet masterclass med Hubert de Billy, 5.generasjon Pol Roger der 3 årganger med Pol Roger Sir Winston Churchill ble smakt.

 

Årets vinbar i Norge

Territoriet

Det er fortsatt ingen vinbar som kan ta opp kampen med Territoriet i Norge. Her kan du få (hvis du er heldig) mulighet til å smake noen dråper DRC eller prøve deg igjennom det omfattende vinkartet med mange storheter som fast inventar. Og igjen – det er en helt unik mulighet å kunne kjøpe noen av verdens beste viner på et halve glass. (så en har råd til det).

 

Årets restaurant – vin og matopplevelse 

Restaurant À L’aise

Oslo har fått en ny restaurant som tar opp arven etter Bagatelle på en fortreffelig måte. Maten er meget bra og ikke minst er kunnskapsnivået på sommelieren høy og vinpakkene har hatt viner med et høyere nivå enn øvrige sammenlignbare restauranter.

 

Årets Vinsmaking i Norge

Raveneau vs Dauvissat på Kolonialen Bislett

Kolonialen Bislett inviterte til en flott smaking av 2014-årgangen og noen eldre årganger av Raveneau og Dauvisssat der Kolonialens kunnskapsrike herremann Pontus Dahlstrôm var et hyggelig vertskap.

 

Årets vingårdsbesøk

Casanova di Neri – Montalcino, Italia.

Gianlorenzo di Neri, sønn i huset, tok i mot botti.no og viste både vineri og vinmarker før møtet ble avsluttet med smaking av Cerretalto 2010 og 2012-årgangen av brunello-vinene deres. En meget hyggelig familie som fortsatt har beinene stødig plantet på jorda.

 

Årets vinmøte

Pablo Alvarez – eier av Vega Sicilia

Årets vinmøte var med Pablo Alvarez – eier av Vega Sicilia – flaggskipet i Spania. Under møtet ble tre årganger av Valbuena no.5, to årganger av Unico og den majestetiske Oremus Tokaji Eszencia 2005 presentert.

 

Årets lansering hos Vinmonopolet

September-lanseringen

(Utmerkelsen tar for seg basis, test og partilanseringen hos Vinmonopolet samt nyheter på bestillingsutvalget fra vinimportørene.)

Vinskribenter skal ikke klage, men for å oppsummere september-lanseringen på best mulig måte siterer jeg en av landets fremste vinanmelderne når vedkommende satt fortumlet i en sofa på en pressesmaking og sa: «Nå er jeg sliten«. Både Vinmonopolet og importørene lanserte en rekke flotte viner som passet til høstens første måltider og selv om vinene som får nettbutikken til å knele manglet, var det påfallende mange viner av høy kvalitet som ble lansert.

 

Årets spesiallansering hos Vinmonopolet

Bordeaux og moden vin – desember 2017

Lanseringen leverte strålende Bordeaux-viner fra 2014-årgangen der hele 18 viner fikk betegnelsen spesielt anbefalt. Og når en rekke Gaja-viner og D`Angerville viner i tillegg ble lansert til en meget god pris ble den ypperlige Rhône-lanseringen slått på målstreken.

 

Årets pågangsmot

Aune Lohmann – norsk/tysk vingård med passion fra Portugal

«Men vi reiser oss fra asken og sender mer vin til Norge, vi». Sitatet kom fra Roar Aune, halvparten av Aune Lohmann, da han orientere botti.no om at deres 4-500 år gamle hus, 1 hektar skog, uthus, låver og en del vinstokker brant ned under de forferdelige skogbrannene i Portugal i år. Botti.no ønsker lykke til videre i 2018!

 

Her kan du lese om kåringen av årets viner.