Skip to main content

Kåring av årets viner

Utmerkelsen årets botti-vin er en uhøytidlig kåring av vinen som har utmerket seg innenfor sin priskategori, som har vært tilgjengelig for salg (enten via basis, bestillingsutvalget eller spesialbutikkene) og er forsøkt under pressesmakinger eller messer i 2017.

Utmerkelsene deles til årets musserende, hvite, røde, søte og hetviner innenfor kategoriene:

  • Årets overraskelser
  • 100 – 250 kroner
  • 250 – 500 kroner
  • 500 – 1000 kroner
  • over 1000 kroner

Utvelgelsen tar høyde for en subjektiv helhetsvurdering der pris, kvalitet og tilgjengelighet er tatt i betraktning.

Merk – Denne kåringen må ansees som en kuriositet og er ikke ment som en innkjøpsliste. Flere av vinene er nå utsolgt eller har endret årgang.

Ha en god fornøyelse og gratulerer til produsentene bak disse flotte vinene!

 

Årets overraskelser: 

Vinene som får denne utmerkelsen leverer det lille ekstra utover det som forventes av produsenten og vinene. Her vil allerede anerkjente produsenter kunne stille svakere på grunn av forventningene.

Musserende: Tissot Crémant du Jura Brut Nature – Bestillingsutvalget – 260 kroner

Wow, dette er lite fyrverkeri med mer villskap enn en polert forglemmelig masseprodusert champagne i samme priskategori. Noen vil like den, mens andre vil kanskje synes den er litt sær. Jeg synes den er meget spennende!

Smaksnotat: Denne musserende vinen på 50% Chardonnay, 40% Pinot Noir samt 5% hver av Trousseau og Poulsard har en uklar mørkere gul på farge med spisse intense toner av modne gule epler, blomster, litt ubestemmelig krydder og gjæret litt søt bakverk. Forførende, men også litt råskap på nese. Fin mousse med små bobler – tydelig syre i munnen sammen med litt vill konsentrert frukt av epler, bitter blodappelsin, salter, og lett brioche. Også en anelse oksidative toner – før den får litt luft og åpner mer opp. Fin lengde på en tørr, litt bitter utgang. Dette er en musserende med særpreg!

 

Hvite viner: Jakob Schneider Dellchen Riesling 2016 – Bestillingsutvalget – 285 kroner

Et relativt nytt bekjentskap i Norge, men historien til familien Jakob Schneider startet i 1575 og er en av de eldste familiegårdene i Nahe. De har flotte parseller i premium-markene i både Dellchen og Hermannshole.

Smaksnotat: Denne vinen fra Dellchen viser typeriktig 2016-årgang med mer rikere stil med fruktige epler, og med en herlig flinttone. En medium konsentrasjon med mer juicy gul frukt, litt fersken og med en stor mineralitet på paletten, med et herlig saltpreg på utgangen. Denne vil passe utmerket til litt salt fisk. En produsent å følge med i framtiden.

 

Røde viner: Black sheep Finds Presquile Syrah 2014 – Bestillingsutvalget – 369 kroner

100% Syrah fra California som bare roper høstkveld! En stor overraskelse som sikkert skaper debatt, men som jeg synes leverer alledeles utmerket.

Smaksnotat: Vinen er rik på stilen med mørke røde bær med litt røyk fra bålet som kommer opp i nesen. En middels konsentrert frukt med en munnfølelse som bare brer seg ut med ville mørke bær, røyk og lær som gir assosiasjoner til kjølige høstkvelder med fyr i peisen og vilt på bordet. Flott amerikansk vri på Syrah.

 

Søtvin: Riecine Sebastiano 2001 – Spesiallansering – 364 kroner

Toscanske Riecine leverer en meget interessant søtvin som er laget på druer som ikke drikkes mest her på berget med en blend på Trebbiano og Malvasia. Vinen modnes i 12 måneder på franske eikefat.

Smaksnotat: Vinen er rik og med fin intensitet på nese med noe tørket behagelig frukt, noe epleskrott, honning og karamell . Vinen er konsentrert på paletten med overmoden gul eple og med et lett honningpreg. En spesiell og utmerket vin i 2001-årgangen som er med og utvider horisonten.

 

Hetvin: Ch. Sisqueille Rivesaltes 1941 – Bestillingsutvalget – 999 kroner

Det er morsomt at de glemte hetvinene fra Languedoc-Roussillon og Rivesaltes dukker opp på det norske markedet, og til en overkommelig penge.

Smaksnotat: Dette er en hetvin med dens kvaliteter og svakheter. Men å drikke en vin fra krigens dager er fortsatt noe spesielt – hetvin eller ikke. Denne gir vel moden frukt på nese med lett sitrus, nøtter og alkohol. Bedre på paletten med høy konsentrasjon med tørket moden frukt, valnøtter og marsipan. En nydelig og lang utgang. En flott overraskelse.

 

Årets botti-vin i priskategorien 100-250 kroner

Musserende: Von Buhl Riesling 2015 – Bestillingsutvalget – 220 kroner

Jeg slår i år et slag for tysk bobler – Sekt – som begynner å vise økende kvalitet på sine musserende viner. Von Buhl gir en rimelig musserende på Riesling-druen som gir et virkelig særpreg. Den syrlige tonen og det typiske mineralske preget fra de tørre utgavene er også gjenkjennbare her.

Smaksnotat: Denne er laget på 100% riesling-druer, lagret på bunnfall og på flaske i 15 måneder. Denne musserende vinen har en mer utviklet gulfarge, med en ganske så intens nese med lett fyldig gule frukter og nøtter. Noe gjærpreg, men ikke så voldsomt. En ganske så fin nese dette faktisk! Medium store bobler med en middels kosentrasjon, der det typisk syrlige grønne eplet leder an foran noe lime, brioche og selvfølgelig mineraler. En ganske lett – men harmonisk og morsom musserende. En liten vinner dette – noe av det bedre jeg har smakt fra Tyskland på den musserende fronten! Hva med å ha den til sushi, asiatisk mat eller bare til kos?

 

Hvite viner: Greywacke Wild Sauvignon 2014 – Basisutvalget – 240 kroner

Kevin Judd besøkte Oslo i våres og viste fram alle årgangene av Wild Sauvignon som han har laget. Vinen er laget med villgjær og har alltid vært en personlig sommerfavoritt de siste årene. Vinen leverer strålende i 2014 og vinner utmerkelsen fortjent.

Smaksnotat: Vinen er litt sky på nesen enda, vil trenge litt tid i glasset for å åpne seg, med under ligger det et fint lag med blomster og nøttetoner. Medium syre og intensitet av tropisk frukt, gule blomster, og litt valnøtter. Ikke så ekspressiv frukt, men rund og mer elegant i stilen. Litt steinpreg på en fin utgang. En vin som passer fint til skalldyr og forskjellig type hvit fisk og leverer som alltid bra.

 

Røde viner: Ch. Thivin La Chapelle 2016 – Bestillingsutvalget – 243 kroner

Vel, vinene fra Côte de Brouilly er ikke de jeg personlig følger mest, men jeg har ingen  utfordring med å gjenkjenne den flotte kvalitetene Ch.Thivin har på vinene sine. Jeg synes denne utmerker seg spesielt med et flott særpreg og har en flott pris i Norge.

Smaksnotat: Denne enkeltvinmarken fra Thivin ligger øverst i marken ved huset deres, opp mot kapellet ved den store gamle vulkanen. Vinen har en stor og fin frukt og er litt dypere på nesen. Mørkere saftig frukt på paletten, med noen jordlige toner og bra mineralitet. Syren holder igjen et godt grep på denne elegante vinen. Til retter med svinekjøtt og vil være en god følgesvenn til kylling og kalkun.

 

Søtvin: Greywacke Late Harvest Riesling 2011 – Bestillingsutvalget – 230 kroner

Denne var også en kandidat til årets overraskelse. Ikke lager Kevin Judd noen av de beste tørre vinene i New Zealand, men i tillegg greier å han finne formelen til en søtere Riesling som jeg ikke kan fatte lages bedre andre steder i verden utenom moderlandet selv.

Smaksnotat: Søtvinen er intens på nese med en spiss tone som hopper opp og treffer deg. Tar deg egentlig ganske nære Mosel i tankene med engang. Men neida, langt unna – geografisk sett. Herlige presise aromaer av melon, nektar, og lett nøttepreg i nesen. Søt, rundere stil i munnen, med moden herlig aprikos og brioche med en herlig nerve på syren også som balanserer 120 gram restsukker på en flott måte. Meidum+ kompleksitet med fin lang ettersmak. Denne matcher ganske så mange tyske og franske Alsace viner. 120 gram restsukker, som Flott dessertvin, til ost med gèeler på.

 

Hetvin: Graham’s Quinta dos Malvedos Vintage 2012 – Basisutvalget – 200 kroner (375ml)

Denne tikker inn til under 200 kroner for halvflaske og kvalifiserer derfor (under lett tvil) innenfor kategorien. Dette er en leken og meget god Portvin til en fin penge som kan forsøkes nå, men vil absolutt utvikle seg pent i årene som kommer. Bra utført i 12-årgangen!

Smaksnotat: Forførende intens med herlige mørke fruktige lekne bær, med tydelig kaffebønner og lett lær og røykpreg. Fin konsentrasjon med mørke skogsbær, noe urter, og lett tobakk på paletten. Relativt faste, tørrende tanniner som kjennes på en middels lang utgang. En flott Portvin dette.

 

Årets Botti-vin i priskategorien 250-500 kroner

Musserende: Drappier Blanc de Quatre Blancs Extra Brut – Basisutvalget – 490 kroner 

Denne Champagnen vinner på særpreg. Her er det druene Pinot Blanc, Petit Meslier, Arbane sammen med 20% Chardonnay som utgjør Drueblenden. Den er modnet på bunnfall i 2-3 år.

Smaksnotat: Champagnen er rik og har en fin gul frukt med brioche og urter som kommer behagelig opp av glasset. Middels konsentrert, men er i fin balanse med gule modne epler, fint mineralsk bitt, litt sitrus og lett brioche preg. En Champagne som mangler litt konsentrasjon med tar det igjen med særpreg, balanse og eleganse.

Knepen, men fortjent oppmerksomhet der bruken av andre druer enn de «ordinære» er utslagsgivende.

 

Hvite viner: Keller Westhofen Kirschspiel 2016 – Bestillingsutvalget – 430 kroner

Jeg er stor fan av Klaus Peter Keller sine viner og har fulgt vinene hans en del år. I 2016-årgangen lager Keller en helt strålende Kirschspiel som setter andre produsenter med planter i samme vinmark totalt i skyggen. En strålende vin og ingen tvil i utmerkelsen her.

Smaksnotat: Vinen er rik, men også dypt konsentrert på nese med herlig gulaktig kremete følelse med en mineralitet som virkelig pirrer. På paletten er vinen ganske så konsentrert med svære gule store modne epler og noen helt fantastiske nydelige sitrusfrukter. Syren bare danser som en maestro som har god oversikt og følger opp resten av gjengen. Også noen flott kryddertoner på en lang og litt mer grønnere frukt på utgangen. En herlig vin!

 

Røde viner: Fontodi Vigna del Sorbo 2012 – Bestillingsutvalget – 490 kroner

Fontodi er for meg en av de flotteste produsentene av Sangiovese i Toscana og jeg jeg nikket anerkjennede når innslaget med franske druer ble tatt bort i fra og med denne årgangen. Dette er en strålende vin og minst like god som Flaccianello i 2012-årgangen. For meg en stor gåte at det var igjen flasker av denne til langt utover høsten. Soleklar vinner i sin klasse i år.

Smaksnotat: Vinen har en markant nese, og med litt rundere frukt på nesen. Unge kirsebær, tydelige urter der rosmarin skiller seg ut. Fin kompleksitet, fyller munnhulen din og tar grep. En symfoni av rød frukt – syrlige yngre moreller, perfekte kirsebær, og lett modne plommer går sammen med litt animalsk preg på en medium lang utgang. Høy syre og faste tanniner preger vinen. Elegansen er der, trenger bare litt tid før alt faller sammen på plass. Men det vil den absolutt gjøre. Flott Vigna del Sorbo dette!

 

Søtvin: Prüm, Joh. Jos. Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese 2009 – Spesiallansering – 417 kroner

Prüm er en god produsent av de søte riesling-vinene fra Tyskland, og jeg synes de leverer flott kvalitet i alle prisklasser. Her får du noen år på baken også, som gir en stilfull Auslese i 2009-årgangen.

Smaksnotat: Denne rieslingen viser middels intense epler og sitrusfrukter. Middels+ kosentrasjon med moden nektar, melon har vinen har et godt behagelig sødmepreg selv om syren åpenbart lurer i bakgrunnen. Bra balansert på en lang utgang. En ypperlig søtvin.

 

Hetvin: Niepoort Bioma 2009 – Bestillingsutvalget – 500 kroner

Niepoort leverer en rekke flotte Portviner og denne her fikk et løft da importøren sank prisen til akkurat 500 kroner. Det mørke preget roper senhøst og juletid.

Smaksnotat: Denne portvinen kommer fra eldre vinstokker i en enkelt vinmark. Drueblenden er 20% Touriga Franca, 20% Tinta Roriz, 20% Tinto Cão 20% Touriga Nacional, 20% og Tinta Amarela. Portvinen har en kraftig nese med dypere toner med mørk solbær-toddy, noe tørket frukt og nøtter. Konsentrert og tett med kraftige sødmefulle bjørnebær, mørke plommer, noe jordlighet, men også med en mørk forførende krydret sjokolade. En flott portvin.

 

Årets Botti-vin i priskategorien 500 – 1000 kroner

Musserende: A.D Coutelas 1809 NV – Basisutvalget – 600 kroner

En Champagne fra den lille produsenten i Epernay som fortsatt leverer strålende og godt over sin prisklasse. En musserende til både nybegynneren og kjenneren med overvekt av Chardonnay-druer sammen med noen Pinot Noir druer. Den mangler kanskje det lille særpreget, men konsentrasjonen den gir får du vel ikke fra andre Champagner i samme prisklasse.

Smaksnotat: Champagnen viser intensitet på nese med eple, bakst og lette fattoner. Champagnen har en særdeles flott konsentrasjon med sine store kremete følelse, gul herlig frukt og tydelig mineralitet. Lang og smattende steinpreg på utgangen. Dette er en flott Champagne til en like flott pris.

 

Hvite viner: Hirtzberger Riesling Singerriedel 2015 – Bestillingsutvalget – 629 kroner

Denne østerriske premium-vinen leverer helt strålende i 2015-årgangen og må absolutt nevnes som kandidat når verdens beste tørre riesling-viner skal kåres.

Smaksnotat: Vinen er rik med et pirrende eksotisk preg med sitrus, gule epler og lett parfymert preg. Velbehag på nese! Stor konsentrasjon med meget komplekse frukter, som bare vokser og vokser i vinen. Det vil liksom aldri avta! Gule epler, flint og brente stener på en lang svær mineralsk utgang. En helt herlig balanserende syre. Dette er en fantastisk flott vin som vil passe perfekt til asiatisk mat.

 

Røde viner: Domaine de Chevalier 2014 – Spesiallansering – 558  kroner (Også tilgjengelig på BU til 850 kroner)

Dette er kanskje den aller tøffeste klassen, og selv om den ikke gikk høyest poeng-score leverer denne franske herremannen fra Pessac-Leognan i Bordeaux så overraskende strålende i 2014-årgangen at det var umulig å ikke gi den tittelen som årets røde vin. Spesielt med tanke på at prisene for vinen var på mellom 500-600 kroner under spesiallanseringen.

Smaksnotat: Vinen har en mørkere rød kraftig farge med mørk kjerne. Intens, saftig frukt kommer opp av glasset, med modne mørke kirsebær, lett solbær og noe fatpreg på nese. Medium + konsentrasjon med herlig dybde i frukten med elegant frukt (til Bordeaux å være), med solbær, jordlige toner, cedertre, deilig sjokolade og et lite mint-preg på utgangen. Kompleksiteten synes jeg allerde har kommet seg med noen måneder lagring. Dette liker jeg! Bra levert!

 

Søtvin: Hexamer Meddersheimer Rheingrafenberg Riesling Trockenbeerenauslese 2015 – Bestillingsutvalget – 600 kroner

Hexhamer begynner å blir en stjerne på søtvinssiden i Tyskland og har i 2015-årgangen laget en rekke flotte søtviner. I denne ganske så sjeldne rakkeren er det 232 gram restsødme og hele 16 g/l syre og viser en fantastisk flott konsentrasjon.

Smaksnotat: Vinen er stor og rik på nesen med herlig moden gul frukt og noe nøtt. Her får du en fin syrlige sitron også som skinner godt. Vinen er konsentrert, nesten som å drikke en sirup i harmoni med store runde gule epler og lett brioche. Nydelig søtvin og som gikk av med utmerkelsen i en liten fight med Oremus Tokaji Aszu 6 Puttonyos.

 

Hetvin: Niepoort Vintage port 2015 – Bestillingsutvalget – 620 kroner

Niepoort viser at 2015-årgangen ser ut til å bli særdeles bra for Portviner og kjennere bør følge godt med her. Niepoort Vintage Port 2015 danket ut 20-30 års Portviner og får fortjent utmerkelsen som årets portvin i denne prisklassen.

Smaksnotat: Portvinen er rik og stor på nesen mer sylskarp mørk frukt som treffer godt. Lett sjokoladepreg på baksiden her også. Portvinen har en middels konsentrasjon med nydelig solbærtoddy, fint lærpreg og med et lett brent preg. Nesten litt fløyelstendenser. Fast tanninstruktur og denne vinen har et drikkevindu nå eller om 30-40 år. Opp til deg. Flott Portvin!

 

Årets Botti-vin i priskategorien over 1000 kroner

Musserende: Taittinger Comtes de Champagne BdB Brut 2006 – Bestillingsutvalget – 1750 kroner

Dette er en Champagne som for årgangen viser en uventet kompleksitet, men som fortsatt oppleves både raffinert og elegant. En ypperlig bdB (100% Chardonnay) som etter en helhetsvurdering fortjener utmerkelsen.

Smaksnotat: Intens med sylskarp sitrusfrukt, epler, den engelske bisquiten og en herlig mineralsk innslag på nese. Dette er en sjarmerende rakkar! På paletten er Champagnen fyldig med stor kremete følelse, men som allikevel greier å balansere seg mot det elegante og lekende også. Gule, men også et preg av syrlige røde epler her. Nydelig skifertoner, krydder og et godt innslag av røyk. Kjeksen er fremtredende, men oppleves som meget behagelig. Syren er en maestro som holder et fint tak i resten av orkesteret. Tørr, men lang utgang.

 

Hvite viner: Faiveley Corton Charlemagne GC 2015 – Bestillingsutvalget – 1499 kroner

Hvite viner fra Corton Charlemagne i Burgund trenger ikke ytterligere presentasjon, og at også en litt svær negociant som Faiveley kan lage ypperlige premium viner er heller ikke ukjent. Det viser Faiveley til det ytterste i denne vinen som er heftig fet og tiltalende uten at det blir for mye. Fortjent utmerkelse i år.

Smaksnotat: Vinen kommer kraftig og bredt opp av glasset med nypresset smør, litt melon og krydder. Med enda litt mer lagringstid vil den bli himmelsk på nese. I munnen er det en heftig fet konsentrasjon som bare fyller ut munnhulen med gule epler, pære, krydder, jordlige toner og med et flott mineralsk uttrykk. Syren holder akkurat og balanserer vinen fint. Litt vel brent tre og tofee på en laaang utgang som sitter skikkelig i. Fattonene vil helt sikkert integreres med årene. Lagrer fint minst de neste 10 år. Må være en himmelsk vin til kveite når eikepreget har mildnet noe. Dette var en særdeles god vin!

 

Røde viner: Casanova di Neri BdM Cerretalto 2010 – Bestillingsutvalget – 2890 kroner

Under mitt besøk hos CdN i sommer fikk jeg en utmerket rundtur i både vinmarker og i kjelleren sammen med Gianlorenzo di Neri. Cerretalto 2010 er kanskje en av verdens aller flotteste viner og som fikk meg til å smile i noen timer etter smakingen. En liten sparring med Las Cases 2000, men vinner til slutt fortjent utmerkelsen som ÅRETS VIN 2017 selv om den er dyr og uoverkommelig for de fleste av oss.

Smaksnotat: Mørk tett rød kjerne, men høyintens nese som slår deg nesten over ende med blodstengte kirsebær, sorte bær, urter og andre kryddertoner som har et klart deilig animalsk preg. Vinen gir en heftig munnfølelse, hvilken struktur! Markant syre og tanniner med høy kompleksitet med flere lag av mørke røde og sorte bær – herunder modne kirsebær, bjørnebær, einer, lakris og litt kaffe. En særledes tiltrekkende lang og minneverdig utgang på vinen. Ingen tvil om at dette koster – men det er en fantastisk vin der 15 % alkohol og faste tanniner er nødvendig for å skape en viss balanse opp mot den heftige fruktkonsentrasjonen.

 

Søtvin: Oremus Tokaji Ezenzia 2005 – Spesialbestilling – 2100 kroner 

At en vin med ca 3-3,5 alkohol skulle være helt der oppe når årets viner skal oppsummeres, var nok ganske utenkelig tidligere i år. Men denne legendariske søtvinen fra Oremus som eies av Vega Sicilia viser en fruktkonsentrasjon og ikke minst syre som er vanskelig å beskrive. Dette er rett å slett å drikke pur glede. Punktum. Dette er unikt.

Smaksnotat: Bare» medium intens på nese, men bare så forbasket forførende allikevel med herlige frukter med aprikos, honning, nøtter og en herlig syrlighet som får deg til å smile. På paletten er det noe helt annet med en vanvittig konsentrasjon med masse appelsin, sitrusfrukter, og honning som bare får munnen til å vokse med en særdeles imponerende syre som virkelig gir en nerve til i «vinen». Er det mulig å få et så stort høytrykk puttet inn i noen muggutsatte bær? Selv om den mangler kompleksiteten som du får i den ypperste elite i en Sauternes, er dette rett og slett en unik opplevelse.

 

Hetvin: Grahams The Stone Terraces Vintage 2015 – Bestillingsutvalget – 1390 kroner 

I dette prissjiktet er det en del årgangsportviner som ligger, men Grahams viser at denne sjeldne herligheten, som det kun er laget 4800 flasker av, leverer strålende i 2015-årgangen. Kudos!

Druene til denne karen kommer fra en 2.9 hektar vinmark som ligger i et amfibie-teater I hele tre solretninger. Alle druene er innhøstet på to dager, så her har det gått fort i svingene.

Smaksnotat: Denne portvinen har rå kraft og viser maskulinitet på nese, nesten med en kraftig rødsbær-sirup aromamessig sett. Portvinen er konsentrert med herlig dyphet. Røde saftige skogsbær og mørke bjørnebær. Lang utgang med et herlig pepperpreg. Denne karen har faste tanniner, sødmefølelsen er ikke så stor som restsødmen på 102 g/l skulle tilsi. Dette er en meget flott portvin! 81 flasker er lansert i Norge av en totalproduksjon på ca 4800 flasker.

 

Her kan du lese om årets øvrige vinopplevelser.