Skip to main content

Beste vinopplevelser i 2018

Å være vinskribent og vinentusiast innebærer som nevnt å holde seg oppdatert på viner, vinstiler, vinområder, produsenter og ikke minst smake en god del vin både inn og utlands. I forbindelse med dette blir blant annet flere vinmesser, vinsmakinger, vingårder og presse-smakinger besøkt og jeg sitter igjen med mange gode opplevelser.

Derfor har jeg laget en liten uhøytidelig kåring av årets beste vinopplevelser innenfor kategoriene årets:

  • Beste viner
  • Vinmesse
  • Vinbar
  • Vinrelaterte restaurant
  • Vingårdsbesøk
  • Vinmøte
  • Lansering på Vinmonopolet
  • Spesiallansering på Vinmonopolet
  • Sitat

Ha en fornøyelig lesing og ikke minst – et riktig godt nytt år!

Årets podium for de tre beste vinene smakt i 2018 er:

1) Penfolds Grange 2013 

2) Ch. Cheval blanc 2015 

3) Ch.Lafite 2015 

 

Årets podium for årgangsviner smakt i 2018 er:

1) Biondi Santi Brunello di Montalcino Riserva 1997

2) Salon Cuvee ‘S’ Le Mesnil Blanc de Blancs 1997

3) Gaja Barbaresco San Lorenzo 1999

Årets vinmesse i Norge

Bordeaux-messen – Grapestone sammen med Sovex GrandsChateaux og NVKF 3. september 2018 

Messen fikk terningkast 6 av botti.no og dette var en helt unik mulighet til å smake viner fra en flott årgang og fra mange topp-slott. En virkelig energisk messe for alle og en hver inkludert vin-entusiasten, skribenten og bransjearbeideren.

Årets vinbar i Norge

Territoriet

Territoriet vinner såvidt årets utmerkelse. Det spås tøff konkurranse neste år med Vinoteket, Vin (ny vinbar i området Sørenga) og Spontan vinbar i Trondheim som argeste utfordrere.

Årets restaurant – vin og matopplevelse 

Restaurant Riviera

I år går prisen til en restaurant langt utenfor landegrensen. Ristorante Riviera i Venzia leverer strålende autentiske fiskeretter i et fantastiske miljø ved bryggekanten. Eieren er noe eksentrisk og gjør ting på sin måte. Det har nok irritert Michelin-inspektørene for her glimrer stjernen utrolig nok med sin fravær. Vinkartet er «lokalt» – Viner fra nærliggende områder inkludert Slovenia, Kroatia, Fruili og Veneto fyller kartet – som passer utmerket til rettene som serveres her. Kudos til Riviera!

Årets vingårdsbesøk

Aldo Conterno – Piemonte 

Dette er den vanskeligste kåringen i år og nesten frekt å utelatte noen. Men med knapp margin må jeg erkjenne at 4 timer i kjelleren sammen med Giacomo hos Aldo Conterno var helt strålende!

Årets vinmøte

Maria Teresa Mascarello – eier av Bartolo Mascarello. 

Samme som over – vanskelig å utelate noen her, men å sitte ved den gamle pulten til Bartolo og smake Baroloene sammen med Maria Teresa og høre hennes åpenbare betraktninger om hva som skjer i Piemonte var fin opplevelse.

Årets Sitat

Valter Fissore – vinmaker og eier av Elvio Cogno. 

«Spesielt nå som svigerfar er borte er jeg litt lei meg for at pressen og enkelte magasiner snakker om Vietti og andre store produsenter og har glemt at Elvio Cogno var pioneren av denne Cru`en. Men det er min mening, det er hvordan jeg føler det».

Rørende ærlig samtale med den svært hyggelige Valter hos Elvio Cogno.

Årets lansering hos Vinmonopolet

November-lanseringen

(Utmerkelsen tar for seg basis, test og partilanseringen hos Vinmonopolet samt nyheter på bestillingsutvalget fra vinimportørene.)

Kombinasjonen av strålende basislansering med fokus på Piemonte og en helt vill BU-lansering gjorde november til en svært tung måned for lommeboken til vin-entusiasten. Beste lansering noen sinne?

Årets spesiallansering hos Vinmonopolet

Bordeaux og moden vin – desember 2018

En fantastisk lansering som gjorde at enkelte vinmonopol hadde solgt ut 85% av vinene sine før lunsj og Aker Brygge har vel strengt talt aldri hatt så mange i kø før. Kudos til Vinmonopolet!