Skip to main content

Beste vinopplevelser i 2019

Å være vinskribent og vinentusiast innebærer som nevnt å holde seg oppdatert på viner, vinstiler, vinområder, produsenter og ikke minst smake en god del vin både inn og utlands. I forbindelse med dette blir blant annet flere vinmesser, vinsmakinger, vingårder og presse-smakinger besøkt og jeg sitter igjen med mange gode opplevelser.

Derfor har jeg laget en liten uhøytidelig kåring av årets beste vinopplevelser innenfor kategoriene årets:

  • Beste viner
  • Vinmesse
  • Vinbar
  • Vinrelaterte restaurant
  • Vingårdsbesøk
  • Vinmøte
  • Lansering på Vinmonopolet
  • Spesiallansering på Vinmonopolet
  • Sitat

Ha en fornøyelig lesing og ikke minst – et riktig godt nytt år!

Årets podium for de tre mest minneverdige vinene smakt  i 2019 er:

1) Ch.Mouton-Rothscild 2016

2) Jacques-Frédéric Mugnier Musigny 2017

3) Aldo Conterno Barolo Riserva GranBussia 2010

 

Årets vinmesse i Norge

Fine Wine Event – Lysaker brygge – Arrangert av vin-importøren Vinetum og Norske Vinklubbers Forbund 

Messen fikk terningkast 6 av botti.no og vinner for andre gang. Stemningen er lun og det som imponerer under Fine Wine Event er bredden av produsenter. Her får du snakke med hyggelige representanter og smake viner fra alle verdensdeler. Det er også flere masterclass, så her det mye lærdom å hente.

 

Årets vinbar i Norge

Vinoteket

Vinoteket har kanskje landets beste priser på vinkartet sitt og har imponert med både bredde og nisje-viner. Det hjelper også at stedet serverer pizza som du aldri har smakt det før. Vel fortjent pris!

 

Årets restaurant – Mat og vin

Restaurant Statholdergaarden

I år er flere av de beste norske nye topp-restaurantene forsøkt, men det hjelper ikke – Tradisjon slår nyvinning denne gang! Statholdergaarden leverer som aldri før og imponerer med perfekt varmebehandling og med ypperlige råvarer. Servicen er i Norges beste og atmosfæren er fabelaktig. Du blir høytidsstemt, men det føles aldri for stivt å besøke denne ærverdige restauranten. Vel fortjent pris som årets restaurant. 

 

Årets restaurant – Opplevelse

Restaurant Under

Den fabelaktige restauranten er virkelig oppsiktsvekkende og tar pusten av deg. Men det er det ikke bare det estetiske du reiser hit for. Matopplevelsen er god,  men det er spesielt å trekke fram at Restaurant Under har en av Norges dyktigste sommelier ansatt som vin-ansvarlig. Her får du ypperlige mineralrike Champagner fra små-skalarpodusenter som Frederic Savart, til legendariske viner fra Weingut Keller. Under Bottis besøkt var det også Langhe Nebbiolo fra Cappellano i årgangen 1976. Det er strålende saker!

 

Årets vingårdsbesøk

Familien Clape – Cornas 

Dette er den vanskeligste kåringen i år og nesten frekt å utelatte noen. Men når Olivier Clape kjører deg rundt i markene i flere timer og far Pierre Marie klarerer i stigen og lar deg smake alle parsellene hans fra fat. Da er det et privilegium å være vin-skribent.

 

Årets vinmøte

Guillhaume d´Angerville – eier Domaine d´Angerville 

Samme som over – vanskelig å utelate noen her, men å vandre rundt ved legendariske vinmarken Clos des Ducs i Volnay var en spesiell opplevelse.

 

Årets sitat

Chiara Boschis – Eier av E.Pira Chiara Boschis

«Robotene kan bære ting, kutte gress, brukes til spraying i markene. Super-kult! Ler hun høyt med sin meget sjarmerende latter»

Chiara og broren har som de første investert i roboter i Barolo. Snakk om å se framover!

 

Årets lansering hos Vinmonopolet

Nyhetslanseringen Mars 2019

(Utmerkelsen tar for seg basis, test og partilanseringen hos Vinmonopolet samt nyheter på bestillingsutvalget fra vinimportørene.)

Sassicaia og Ch.Montrose 2015 på parti-.lansering? Helt kokko. Flott lansering!

 

Årets spesiallansering hos Vinmonopolet

Bordeaux 2016 og andre storheter – desember 2019

En fabelaktig lansering av Bordeaux 2016 som i tillegg ble krydret av noen av verdens beste viner utenfra Frankrike som Sassicaia, Opus One, Penfolds Grange osv. Svært lange køer og trangt. Ikke rart. Absolutt årets lansering. Kudos til Vinmonopolet!