Skip to main content

Franck Balthazar skrenser inn i oppkjørselen

Jakkekraven heves og kroppen småskjelver. Den lunefulle Mistralvinden finner sin vei inne i mellom små hustak og trær. Solstrålene derimot kjemper sin desperate kamp mot vinden for vise Cornas fra sin beste side. Jeg står i bakhagen til et relativt enkelt bolighus i ytterkanten av landsbyen Cornas. Her skal det overraskende nok lages noen av verdens beste viner laget på Syrah-druen. Noen raske føtter nærmer seg. Cornas-tradisjonalisten Franck Balthazar kommer småløpende med nøkkelen til kjelleren i hånden.

«Sorry» sier Franck på sin haltende, men sjarmerende engelsk. – Det går fint, svarer jeg. Franck har akkurat vært i vinmarkene og noen minutter tidligere kom han nærmest skrensende inn på gårdsplassen med den gamle pick-Up`en sin. Nå har han vært og hentet nøkkelen til kjelleren. Produksjonen har ikke alltid vært her. – Jeg laget tidligere vin i kjelleren til foreldrene mine. Men den ble til slutt for liten og trang ler Franck mens hans slår ut armene for å vise sin egen kjeller. Døren knaker og skriker litt i det den slår igjen. Døren høres ikke ut som ferskvare.

Lang historie i Cornas

Nydelige Cornas. Foto: Botti.no

Balthazar-familien har lang historie i Cornas og er i dag en av de fremste tradisjonsbærerne innenfor appellasjonen sammen med familien Clape. Francks bestefar Casimir begynte smått å dyrke druer tilbake til 1931 og fikk på 1950-tallet selskap av Francks far René. Tiden har liksom stått litt stille igjennom generasjoner for familien Balthazar, noe som ofte kjennetegner druedyrkerfamiliene i Cornas. Den største revolusjonen for familien var på 1970-tallet da Renè begynte å tappe vin på flasker for videre salg. Fram til da hadde familien solgt vin på tønner til ulike serveringssteder.

Franck begynte å arbeide med sin far i 2002 og overtok ansvaret for familiens vinparseller, knappe to hekter vinmark tre år senere. Franck ivaretar i dag arven fra sin far og bestefar på en strålende måte. Han viser virkelig at gamlemåten aldri vil gå av moten i Cornas. Tvert om. Vinmarkene pløyes med hest, hele klaser brukes under fermenteringsprosessen sammen med stedsegen gjær og vinen presses med husets gamle presse fra 1950-tallet. Modningsprosessen foregår i karakteristiske 600 liters eldre og nøytrale fat. Balthazar er i dag sertifisert økologisk. Klaring og filtrering er et bannord å regne. Sulfur holdes til et minimum. – Jeg synes at når man tilsetter sulfur så forsvinner frukten litt. Den går liksom ut. Han forsøker Franck å forklare med bruk av engelsk og tegnspråk. – Men vinene mine kan lagres for det forsikrer han.

Fra to til fire hektar med vinmark

Det er hardt arbeid som å utføres i Cornas. Foto: Botti.no

– Har du spyttebakke? Franck snur straks på hælen, ned noen trappetrinn og lyden av sko høres svakt før fottråkkene kommer nærmere igjen. Skoene er på vei opp trappen og Franck kommer med en stor utgave av spyttebakke. Voilá! Han smiler mens han heller vin i glasset. En kjent klukkelyd oppstår. Selv om Franck på mange måter følger i fotsporene til slekten har han også vist evne til utvikling. To hektar har nå blitt til fire hektar med vinmark.

Balthazar-familien har alltid vært prototypen på ordet vinbonde og med en så liten produksjon med forholdsvis lave priser jfr kvalitet kan det ikke alltid vært lett å få regnestykket til å gå opp. Heldigvis har Franck fått muligheten til å vokse noe utover sin Cornas-produksjon. Fra vinmark nær Vinsobres kultiverer han vinmark bestående av 75% Syrah og 25% Grenache-druer som han tapper og selger som Côtes-du-Rhône. Dette gir kjærkommen inntekt og mulighet til å fortsette det gode kvalitetsarbeidet i vinmark og kjeller som Balthazar-familien snart har gjort i 100 år.

Chaillot – Vinplanter fra 1913

Gamle vinstokker er lett å finne i Cornas. Foto: Botti.no

Det er allikevel Cornas-viner laget på Syrah som definerer Balthazar-familien. Vinmarkenes beliggenhet ligger i bratte skråninger med opptil 30% helling. Jordsmonnet består i hovedsak av det kjente granittjordsmonnet i Cornas. Smaragden i deres portefølje er 1 hektar fra virkelige gamle vinplanter i den utmerkede Chaillot-vinmarken.  – Vinplantene ble plantet i 1913. Rett før første verdenskrig forteller Franck. Plottene i Chaillot-marken har fantastisk fin beliggenhet med god soleksponering.

Fra familien har han også arvet beholdningen av 1 hektar vinmark i enkeltvinmarken Mazzard. Her ble vinplantene satt i jorden tilbake til 1951 og 1961. I tillegg overtok Franck  i 2003 vinplotter som ligger i marken Lègre, på grensen mot Les Côtes. Her gikk han i gang med  med det tunge arbeidet med å grave ut terrasser da marken var overgrodd og bestå av et tynt løst topplag over hard granitt. Druene fra disse to markene går i Cornas Cuvèe Casimir, som er oppkalt etter Francks bestefar.

Min vinmark!

Franck ved de gamle 600 liters fatene. Foto: Botti.no

Klikk. Kameraet skrur seg på. – Jeg er sikker på at Guillaume (Gilles, – en annen strålende Cornas-produsent) viste meg parsellene dine i dag. Franck og jeg blar igjennom bildene på kameraet. Bildene ble tatt tidligere på dagen under tøffe fotograf-forhold i møte med Mistralen. – Se! Der! Franck peker. – Yes, Yes. Det er min mark og de du ser på bildet er mine arbeidere. Franck framstår fornøyd i det vi rusler ned noen trappetrinn.

2018 er kommende storårgang

Fatprøver fra 2018 helles i glasset. Foto: Botti.no

2018 ligger på modning i eldre 600-liters fatene. – Jeg plukket tidlig det året. 5. september. Det er Crazy! Franck legger ikke i mellom at klimaendringene også i stor grad merkes her i søndre del av Nord-Rhône. Det har blitt tørt og varmt. Han er derimot veldig fornøyd med den kommende 2018-årgangen. Jeg synes at 2018 kan nevnes i diskusjonen sammen med 2016, 2010 og 2007. Det er gode årganger for meg sier Franck mens mørkeblodige dråper av Syrah havner i glasset.

Den svært kritikerroste 2015-årgangen er han ikke like registrert for. Den ble for varm. jeg liker 2016 bedre avslutter Franck før vi setter oss i den gamle Pick-up`en på vei til et nytt eventyr her i magiske Cornas-land.

Smaksnotater

Lanseres på spesiallanseringen mandag 12.oktober 2020 kl 0800

12292801
Balthazar Cornas Chaillot 2017
Fra Rhone nord, Frankrike
666,40 kr
Importør: Moestue Grape Selections AS
Produsent: Balthazar
Alkohol: 13.00%.
Druer: Syrah

Mer stram og klassisk på uttrykket med dette grovere jordsmonnspreget som ligger over og gir dybde sammen den flotte frukten av plommer, bjørnebær, dypt saltlag, pepper og urter. Bra fyldig og uttalt frisk vin med nydelig munnfølelse av stram fruktkjerne av plomme, bjørnebær, blod, salter og urter. Dette roper Terroir! Lang og fast utgang, men veldig tradisjonelt og veldig Balthazar. Herlig syre. Strålende vin. 94 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Lanseres som spesialbestilling. Ta kontakt med Moestue Grape Selections på spesialimport@moestue.com

Balthazar Cornas Cuvée Casimir 2017
Fra Rhone nord, Frankrike
540,60 kr
Importør: Moestue Grape Selections AS
Produsent: Balthazar
Druer: Syrah

Frisk og tiltalende på duft med denne skikkelige dype saltlaget som virkerlig viser at her er kompleksitet å finne. Flott frukt av bjørnebær, plommer og med et perfekt pepperlag som skaper begjær. Bra fyldig og frisk vin med pen struktur. Pen lilla konsentrert og tettpakket frukt med peppertoner som ligger over urter og ulike krydderier skaper interesse. Bra syre og utmerket tanninstruktur. Flott vin med stort potensiale. 93 poeng. Spesielt anbefalt. 

3 kommentarer

 • Terje Røli sier:

  Herr Brattland
  En flott artikkel om et område som ofte faller under radaren. Jeg har reist,, sett, smakt og kost meg i Cornas i mange år, og undret på når de skal komme ut av dvalen. Og Balthazar er en verdig representant. Jeg har ikke sett andre bedømminger av 2017, men de du har beskrevet lyder meget br. Og bygger de på erfaringene og lærdommene fra 2016, så får jo disse poeng som ligger over det du har antydet for 2017. En ren fornøyelse å lese et slikt innlegg. Stor takk. Hilsen Terje

 • petter tufte sogn sier:

  G´efta!

  noen gode anbefalinger til litteratur om rhône? er nube med sans for cornas…

  non quixote

  • Brattland sier:

   Hei. Abonnerer du på bladet Vinforum? På nettsiden kan du lese digitale utgaver. I 1/2020 finner du min artikkel om Cornas. Den tar deg med på i dype skråninger og i de beste kjellerne. Anbefales for å lære med om Cornas.

Legg igjen et svar