Skip to main content

Kåring av årets viner

Utmerkelsen årets botti-vin er en uhøytidlig kåring av viner som har utmerket seg innenfor sin priskategori, som har vært tilgjengelig for salg (enten via basis, bestillingsutvalget eller spesialbutikkene) og er forsøkt under pressesmakinger eller messer i 2019.

Utmerkelsene utdeles til årets musserende, hvite, røde, søte og hetviner innenfor kategoriene:

  • 100 – 250 kroner
  • 250 – 500 kroner
  • 500 – 1000 kroner
  • over 1000 kroner

Utvelgelsen tar høyde for en subjektiv helhetsvurdering der pris, kvalitet ogtilgjengelighet er tatt i betraktning.

Merk – Denne kåringen må ansees som en kuriositet og er ikke ment som en innkjøpsliste. Flere av vinene er nå utsolgt eller har endret årgang. Vinene som fortsatt er å finne på Vinmonopolets nettbutikk er merket tilgjengelig. 

Ha en god fornøyelse og gratulerer til produsentene og importørene bak disse flotte vinene!

 

Årets botti-vin i priskategorien 100-250 kroner

Musserende: Matthias Gaul Pinot Brut NV 

Importør: Vinetum

Begrunnelse: Denne meget hyggelige familien Gaul lager gode håndverk med særpreg. Denne musserende vinen representerer tyske bobler på en god måte, knusktørr med meget frisk og god munnfølelse.

Tyskland. Null dosage. 80% Pinot Noir og 20% Chardonnay. Tradisjonell metode med annengangsgjæring på flaske. 18 måneder på bunnfallet. Frisk og forførende på duft med pen stenfrukt, epler, lett blomst og mineralitet. Litt enkel, men frisk tysk musserende med god stenfrukt, limeskall og epler. 87 poeng. 

Tilgjengelig: Ja

 

Hvite viner: Bodega Elizalde Mendraka Txakolina 2018 

Importør: LaMarc Wines

Begrunnelse: For mange er kanskje vinene fra Spania litt for kjedelige og enkelte områder rett og slett for varme til å kunne lage interessante hvite viner. Da var overraskelsen stor da denne gode vinen ble smakt. Dette er en utmerket vin laget på den ukjente druen Hondarribi Zuri fra Baskerland som imponerer med god fylde og pen frisk frukt. Og det til en flott pris, kun 180 kroner.

Smaksnotat:  Bizkaiko Txakolina, Spania. 100% Hondarribi Zuri. Rikere og forførende på duft med flotte sødmefulle gule frukter og lette blomster. Ganske så overraskende fyldig og bred sak på munn. Rike røffe gule frukter og godt jordsmonn. Fersk og nydelig syre på vinen som imponerer. Dette var en overraskende flott vin. 89 poeng. 

Tilgjengelig: Ja

 

Røde viner: Phillipe Viallet Les Flocons Mondeuse 2016

Importør: LaMarc Wines

Begrunnelse: Det kjølige området Savoie begynner endelig å få oppmerksomhet og det er spesielt den herlige friske frukten som imponerer. Det er ikke for mye kropp å hente her, men allikevel er vinene virkelig tiltalende. Denne vinen til 180 kroner imponerer veldig med sin tilgjengelighet og er absolutt en vin som gir mye glede hos både vin-entusiaster og for de bare liker god vin.

Smaksnotat: 100% Mondeuse Savoie i Frankrike. Frisk og tiltalende med ung bringebær, kirsebærsskall, og flott mineralitet på duft. Middels fyldig og virkelig frisk vin. God fruktfølelse med kirsebær, bringebær, markjordbær, og mineraler. Nydelig syrlighet i vinen. Perfekte tanniner. Dette er ikke veldig komplisert, bare særdeles tiltalende og godt. Til hvitt kjøtt eller bare til glede. 88 poeng.

Tilgjengelig: Ny årgang 

 

Hetvin: Niepoort Late Bottled Vintage 2015 

Importør: Winetailor

Begrunnelse: Portvin kan bli litt for mye av det gode. Da er det fint at en av de beste produsentene på området også kan lage friskere og mer ukomplisert utgave som fortsatt smaker meget godt og som folk har råd til. 200 kroner altså. Ikke værst.

Smaksnotat: Stram og foreløpig litt ubalansert på duft med mørke bær, salt, kaffe og lær. Bra fyldig LBV med tydelig mørkere ungdommelige bær, kaffe og lær. Bra tanninstruktur og utgang. Litt alkoholstikk. Trenger litt tid eller luft denne ungdommelige LBV`en, men kvalitet er det. 88 poeng. 

Tilgjengelig: Ja

 

Årets Botti-vin i priskategorien 250-500 kroner

Musserende: Ambriel Blanc des Blanc 2010

Importør: Stenberg & Blom

Begrunnelse: Britiske bobler har sakte men sikkert fått fotfeste  i Norge. Kvalitetsmessig er de beste engelske produsentene på nivå med de bedre Champagne-husene i Frankrike. Produsenten Redfolds drives av den særdeles hyggelige Outhwaite-familien som eier gode vinmarker sentralt plassert i West-Sussex. Denne musserende vinen er fra 2010-årgangen, en årgang som er kanskje den beste som har vært i Storbritannia. Kjølig frisk frukt og tydelig jordsmonn begeistrer. Dette er en særdeles god britisk boblevin til en meget hyggelig penge.

Smaksnotat: Sussex, England. 7 g/l restsødme. 9 år på berme. 100% Chardonnay. Tradisjonell metode. Lagres 71 måneder på flaske, hvorav 66 måneder på bunnfall. Stram og nesten litt arokratisk aromabilde som på sin måte virkelig forfører med frisk ungdommelig lys gul frukt, og med nydelig kremete og nøtteaktig stil. Bra fyldig og uttalt frisk musserende vin som balanserer sin fedme med like uttalt friskhet. Sitrus, grønt epleskall, nøtt og kjeks. Tydelig saltede kant sammen med den friske syren bidrar til å tydeliggjøre vinens jordsmonn og opphav. Lang og god utgang. Dette er en ypperlig musserende vin helt i toppen av engelske bobler. 92 poeng.

Tilgjengelig: Ja

 

Hvite viner: Pieropan Calvarino Soave Classico 2017 

Importør: Winetailor

Begrunnelse: Soaves omdømme er rettmessig ikke den høyeste innenfor vinverden. Dog er det enkelte produsenter som lager fabelaktige viner og Pieropan lager kanskje de beste vinene fra området. Det generelle omdømmet gjør (dessverre) at Pieropan og de andre (få) kvalitetsprodusentene ikke kan ta premium-pris på vinene sine. Det er dog godt nytt for vin-entusiasten.  Dette er kanskje det beste kjøpet du kan gjøre på Vinmonopolet kvalitet vs pris. Vinner kategorien for andre år på rad.

Smaksnotat: Soave, Veneto, Italia. 30% Trebbiano og 70% Garganega. Virkelig tiltalende og aromatisk på duft med saftige gule frukter, gule blomster og saltaktige mineraler. Middels fyldig og rik vin med meget god munnfølelse. Saftig sitrus, grapefrukt og nektar. Varmere stil, men har allikevel en overraskende pen friskhet. Virkelig god og pen bitter utgang. Super vin som oppleves ganske så tilgjengelig allerede. 91 poeng. 

Tilgjengelig: Ja

 

Røde viner: Mas Zenitude Vent d Anges Carignan 2016 

Importør: Autentico 

Begrunnelse: Dette er vinen som gjør det morsom å være vinskribent. Vin i naturvins-kategorien fra Languedoc kan få fordommer til lage barrierer, men dette er vin med druer fra eldgamle vinstokker som virkelig viser karakter og særpreg. Herlig konsentrert frukt som imponerer. Særdeles godt håndverk!

Smaksnotat: Languedoc-Roussillon, Frankrike. Carignan. Sertifisert økologisk  13,5 % alkohol. over 105 år gamle Carignan stokker plantet som bush vines/gobelet 50% avstilket, 50% hele klaser sluppet i koniske betong kar. Maserasjon i 10 dager. Spontan alkoholgjæring uten temperaturkontroll, kun forsiktig overpumping noen få ganger før pressing. Vinen pumpet tilbake i samme betongtanker for modning i et år, før en omstikking og videre modning i ståltank før tapping sommeren 2018.

Virkelig eksplosiv og intens på duft med maskulin, dog allikevel så forførende toner av skogsbær, lilla bær-skall, støv, salt og snev av sopp. Nydelig presist anslag på denne fyldige vinen som imponerer med sin flotte fruktbilde med rikere lilla bær, krydder, kjølig espresso og dyp mineralitet. Kraft allikevel silkeaktig munnfølelse. Pen utgang. God syre og perfekt tanninstruktur. Kjempevin som vil være ypperlig til alt av kjøttretter. Fabelaktig pris! 93 poeng.

Tilgjengelig: Ja (Nytt parti ankommet)

 

Søtvin: Fèlsina Vin Santo Chianti Classico 2007

Importør: Good Beverage

Begrunnelse: Felsina lager noen av de beste røde vinene som kommer fra Toscana. Da er det kanskje ikke så rart at Felsina også lager en fabelaktig søtvin med nydelig utviklet frukt. Syren er også så høy at vinen framstår så frisk også. Utmerket søtvin til en god penge.

Smaksnotat: Chianti, Toscana. Italia. Trebbiano, Malvasia and Sangiovese. Umiddelbart forførende aromaer med virkelig bra nerve. Stram fruktbilde med konsentrerte aprikoser, nektar og nøtter. Pen fyldig vin med tydelig oljete/sirupspreget munnfølelse av rike aprikoser, nøtt og kjølig brødbakst. Syren er høy og balanserer sødmenivået på en meget god måte. En strålende søtvin, rett og slett. 94 poeng.

Tilgjengelig: Ja

 

Hetvin: Graham’s Quinta dos Malvedos Vintage 2012 

Importør: Stenberg & Blom 

Begrunnelse: God seriøs Portvin som vil passe til mange retter med oster. prisen er også meget bra.

Smaksnotat: Duoro, Portugal. Tinto Cão, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Touriga Nacional og Touriga Franca. 18 måneders lagring på eikefat. Forførende på duft med delikate rike mørke bær, krydder, lær og salter. Bra dybde. Middels fyldig vin med god munnfølelse med litt strammere mørkere røde bær, tørket plomme, lakris og pent krydder. Faste tanniner, men det gir et godt bitt til vinen. Meget god portvin. 91 poeng. Spesielt anbefalt. 

Tilgjengelig: Ja

 

Årets Botti-vin i priskategorien 500 – 1000 kroner

Musserende: Ulysse Collin Pierrières Blanc de Blancs Extra Brut

Importør: Unico Real Wines

Begrunnelse: Min forkjærlighet til Blanc de blancs er vel ikke ukjent og denne flotte champagnen fra Ulysse Colin viser rå kraft og dyp konsentrert frukt som virkelig imponerer. Dette er terroir!

Smaksnotat: 100% Chardonnay. Ny base i 2014. Håndhøstet og førstegangsgjæring i brukte fat med ca. 11 måneders modning på bunnfall før flasketapping og andregangsgjæring. Ca. 33 måneder på bunnfall. Champagnen imponerer umiddelbart på duft med virkelig høy kompleksitet og flott fruktfølelse med grønn eple, sitrus, autolyse, våt ull, flintsten og salter. Dette forfører! Pen fyldig og frisk Champagne med flott fruktfølelse av sitrus og med et imponerende lag med salter og flott knusktørr avslutning. Dette er dybde. Dette er terroir! Imponerende Champagne som viser hvordan frukt og jordsmonn kan vises fram i stedenfor alt for mye brødbakst og nøtter. Herlig! 94 poeng. 

Tilgjengelig: Nei

 

Hvite viner: Weingut Wittmann Kirchspiel GG Riesling 2018 

Importør: Moestue Grape Selections 

Begrunnelse: 2018 var en av de varmeste årgangene noensinne i Tyskland. Allikevel er vinene så frisk og tiltalende. Wittmann Kirchspiel er ingen unntak! Jeg synes at vinen underpresterer i enkelte årganger, men 2018 bare sjarmerer og imponerer fra første sekund. Like bra som Morstein i denne årgangen. Super vin til super pris.

Smaksnotat:Rheinhessen, Tyskland. 13% alkohol. 100 % riesling. Biodynamisk. Rik, men alliekvel så fabelaktig frisk på duft med flotte sitrus, stenfrukt, flott mineralitet og lette florale toner. Pen fyldig og rik vin med meget god munnfølelse. God sødmefull stenfrukt og supervasse gule epler. Bra mineralitet på den saftige utgangen med balansert syre. Flott Kirchspiel. 94 poeng.

Tilgjengelig: Nei

 

Røde viner: Fontodi Flaccianello 2016 

Importør: Blend Wines

Begrunnelse: Fontodi har rett og slett laget den mest komplette vinen noen sinne fra denne eiendommen. Vin for en halv evighet! Fantastisk!

Smaksnotat: Toscana, Italia. Blend Wines AS. Fantastisk dybde og kompleksitet på duft med stram allikevel et utadvendt aromabilde fyldige mørke bær, salter, tydelig lakris og forførende parfyme som smelter hjerter. Virkelig fyldig vin med fantastisk konsentrert mørkere rødbærsfrukt, krydder, lakris og salter. Nydelige tanniner og høy syre. Fabelaktige komponenter som vil vare lett i 20 år. Den mest komplette Flaccianello noen gang smakt. 96 poeng. 

Tilgjengelig: Nei

 

Søtvin: Ch.Suduiraut 2016

Importør: Grapestone Fine Wines

Begrunnelse: En herlig søtvin i den gode 2016 årgangen som virkelig imponerer med nydelig frisk frukt. Superb sak for prisen.

94% Semillon og 6% Sauvignon Blanc. Særdeles frisk og forførende med nydelig aromabilde av ung aprikos, honning, søte røykttoner og pene mineraler. Middels fyldig og særdeles frisk søt vin. Perfekt fedmepreg. Nydelig frukt med aprikos, nektar, karamell, nøtt og sterk kaffe. Lang og tiltalende utgang. Vil ha et fint liv i kjelleren, mens sjarmerer allerede nå. Eksellent søtvin. 95 poeng. 

Tilgjengelig: Ja

 

Hetvin: Niepoort Vintage Port 2017

Importør: Winetailor

Begrunnelse: Noen få ganger står siden stille når du smaker vin. Det gjelder sjelden Portvin, men denne gang ble det stille gitt. For en fantastisk portvin! Så delikat, kompleks og detaljert! Beste unge portvin som er smakt.

Smaksnotat: Douro, Portugal. Uhyre raffinert på duft med fantastisk friskhet og kompleksitet av mørke lilla bær, virkelige konsentrerte kaffebønner, lakrisbåter og herlig lær. Nydelig fyldig portvin som får tiden til å stå stille. Så delikat, allikevel så kompleks og detaljert! Fantatisk slank og frisk mørkere rødbærsfrukt, mokkabønner og søt lakris. Lang og elegant utgang. Vil nok bygge litt mer kropp de enste 40 årene, men dette blir topp-score i nær framtid. 98 poeng. For nå. (98-100p) 

Tilgjengelig: Nei

 

Årets Botti-vin i priskategorien over 1000 kroner

Musserende: Louis Roederer Cristal Champagne 2002 

Importør: Strøm 

Begrunnelse: Cristal er også en av disse vinene som for meg underpresterer enkelte år og blir nok litt overeksponert. Så kommer disse kongeårgangene som 2002 og 2008 som bare får deg til å smile. Et utmerket Champagne som bare har alt! Strålende!

Smaksnotat: Drueblenden er 60% Chardonnay og 40% Pinot Noir. Druene som brukes til Cristal er følgelig fra Grand-Cru marker og fra vinstokker som er minst 25 år gamle. De eldste stokkene er opp til 90 år gamle.  Ingen maloaktisk gjæring. 17% er modnet på eikefat. 6 år på berme før 9 år flaskelagring før lansering.

Champagnen er fantastisk spiss og konsentrert med flott fruktbilde med mørke sitrusfrukter, gul eple, grønt fruktskall, touch av pene florale toner og god mineralitet på duft. Virkelig kompleks og herlig aromabilde. Meget pent fyldig og kompleks Champagne med herlig sitrusfrukt, kjeks og tiltalende sopppreg. Champagnen utvikler seg i munnen – her er det virkelig lag på lag. Lang heftig utgang der syren bidrar til en meget flott frisk følelse med tiltalende lyse grønne frukter og en lang herlig saltpreget utgang. Det er ingen hast med å nyte denne, til tross for at den allerede har 16 år på baken. Den greier minst det dobbelte. Fantastisk champagne. 97 poeng. 

Tilgjengelig: Ja

 

Hvite viner:

Famille Perrin Château de Beaucastel Blanc Roussanne Vieilles Vignes 2017 

Importør: Moestue Grape Selections 

Begrunnelse: Dette er en særdeles krevende vin og som mange ikke helt vil forstå. Men for den erfarne vin-entusiasten som forstår vinen – Dette er vanvittig bra! Virkelig konsentrert, dyp og svær vin som imponerer.

Smaksnotat:Rhône, Frankrike. 100 % roussanne med druer fra 100 år gamle vinstokker. Økologisk. Herlig bred og maskulin på duft med heftig smørete følelse med virkelig konsentrert gul frukt, tyngre bjørkekvister, karamell og lett røyk som virkelig forfører. Pen fyldig vin med herlig svær fruktfølelse. Flyter maskulint og flott rundt. Kremete stil med kraftige konsentrerte gule frukter, lett bittert fruktskall og pen salthet. Gir virkelig nerve. Til svære fiskeretter. Super vin. 95 poeng.

Tilgjengelig: Ja

Røde viner: Ch. Canon 2016 

Importør: Grapestone Fine Wines / Moestue Grape Selections 

Begrunnelse: Noen ganger stanser tiden. Det gjorde det med denne flasken. Fabelaktig frukt, tanniner og syre i ytterste balanse. Tårer i øynene av denne. Superb vin.

Smaksnotat: 74% Merlot og 26% Cabernet Franc. Fantastisk aromabilde som virkelig forfører. Stram, allikevel så frisk. Slank, allikevel så tilstedeværende. Virkelig super-sexy og bløt rødbærsfrukt, pirrende røyk og gode salter. Et lynskarpt anslag fører frukten til en umiddelbar vektløs tilstand. Lineær er en underdrivelse. Superkonsentrerte fabelaktige røde bær, fantastiske dype salter og søt karamell. Lang, og her kommer det som hever vinen på øverste hylle – så fabelaktig frisk på den lange og nydelige utgangen. Vinen er virkelig energifull og leken! Tanninene bidrar til en meget pen struktur, uten å stjele oppmerksomheten. Dette er vin som for årgangen kan drikke tidligere, og mellom 15-25 år vil dette kanskje ha optimal utvikling. Allikevel – dette var – er – og blir – 100 poeng! 

Tilgjengelig: Nei

 

Søtvin: Weingut Egon Müller Scharzhofberger Riesling Auslese 2018 

Importør: Winetailor 

Begrunnelse: Kongen av Tyskland lager superbe viner og denne følger opp. Spesielt pluss for en fantastisk balansert munnfølelse.

Smaksnotat:  Innledningsvis er vinen sta og lite medgjørlig som et lite barn i trassalder. Med tid i glasset byr vinen noe på seg selv på duft og viser en uendelig dyphet og tydeliggjør at her vil det skje mye i framtiden. Stram nektar, lett voks, hvit blomst og nesten med litt peppertoner aromamessig. Pen fyldig vin med bred og allikevel så fantastisk balansert munnfølelse. Saftig gul honningmelon, sødmefull stenfrukt og pen salthet. Dette vokser seg ut og blir bare linær hele veien igjennom og tar liksom aldri slutt. Kan oppleves som svær, men har denne perfekte balansen mellom sødme og syre allerede. Treffer en virkelig nerve. Virkelig lang utgang med frisk og syrlig utgang som skinner virkelig. Fantastisk vin som bare vil åpne seg enda mer opp med årene. 95 poeng. (95-97 poeng)

Tilgjengelig: Kun i to utsalg

 

Hetvin: Graham’s 40 Years Old Tawny    

Importør: Stenberg & Blom

Begrunnelse: Det er spesielt å drikke en Tawny med over 40 år år eikefat som fortsatt virker så frisk! Imponerende.

Smaksnotat: Duoro, Portugal. Minimum 40 års lagring på eikefat før tapping. Utviklede aromaer som framstår som dyp, men alliekvel så elegant og tiltalende. Nydelig aromaer av tørkede fiken, aprikoser og karamell. Pen fyldig og virkelig delikat Tawny. Fremdeles framstår denne noble drikken som frisk. God munnfølelse av tørket aprikos, sort kjølig kaffe, krydder og delikat sirupsfølelse. Lang sval utgang. Drikker perfekt nå. Pen sak! 94 poeng. 

Tilgjengelig: Ja