Skip to main content

Kåring av årets viner

Utmerkelsen årets botti-vin er en uhøytidlig kåring av viner som har utmerket seg innenfor sin priskategori, som har vært tilgjengelig for salg (enten via basis, bestillingsutvalget eller spesialbutikkene) og er forsøkt under pressesmakinger eller messer i 2018.

Utmerkelsene utdeles til årets musserende, hvite, røde, søte og hetviner innenfor kategoriene:

  • Årets overraskelser
  • 100 – 250 kroner
  • 250 – 500 kroner
  • 500 – 1000 kroner
  • over 1000 kroner

Utvelgelsen tar høyde for en subjektiv helhetsvurdering der pris, kvalitet og tilgjengelighet er tatt i betraktning.

Merk – Denne kåringen må ansees som en kuriositet og er ikke ment som en innkjøpsliste. Flere av vinene er nå utsolgt eller har endret årgang.

Ha en god fornøyelse og gratulerer til produsentene og importørene bak disse flotte vinene!

Årets overraskelser: 

Vinene som får denne utmerkelsen leverer det lille ekstra utover det som forventes av produsenten og vinene. Her vil allerede anerkjente produsenter kunne stille svakere på grunn av forventningene.

Musserende: Fratelli Cosmo Cosi è Col Fondo 

Importør: AMKA

Begrunnelse: Mange vin-entusiaster trekker på skuldrene når enklere musserende fra støvellandet serveres. Ja, denne er ikke vinen er ikke kompleks, men dette var virkelig et godt håndtverk der stikkordet er god  fruktkvalitet til en rimelig pris.

Smaksnotat: Denne perlende saken fra Veneto er laget på 100% Glera druer som er forsiktig presset og det er brukt tradisjonell gjæring. Vinen er ikke for voldsom på nesen, men gir mye frisk frukt som roper sommer. Pære, sitrus, noe frisk gress som har våt dugg på seg. Vinen har et litt lavt anslag, men får etterhvert en bra mousse med pære, lett sitrus, nesten røde epler og litt stein. Kort utgang, men mange vil like denne på sommerterrrassen sin. Bra!

 

Hvite viner: Ca´Rugate Soave Classico Monte Fiorentine 2016 

Importør: Gaia Wine & Spirits

Begrunnelse: Soave Classico er kanskje ikke det heteste lengre, men her har du et godt motsvar – området har virkelig livets rett med denne flotte vinen! Vinen er laget på Garganega-druen og har ikke vært bort i eikefatene. Lurt. Denne var overraskende frisk og tiltalende og ropte vår/sommer. En stor overraskelse.

Smaksnotat: Vinen har umiddelbart en rik og fruktig nese med friske frukter av harmoniserte stikkelsbær, nektar, saftig melon og et pent krydderpreg. Vinen har en middels fylde, men holder seg overraskende rent igjennom hele smakskurven. Saftige gule frukter, modne stikkelsbær og bittelitt tutti. Bra utgang, og gir en bra smattende saftig følelse. Dette er en absolutt en sommer-favoritt i meget god balanse.

 

Røde viner: Juice Asylum Project-II Terzo Grado 2017

Importør: Autentico

Begrunnelse: Etter å ha testet noen seriøse viner kom denne og gjorde ettermiddagen mye hyggeligere. Ukomplisert, dog bare befriende ærlig og leken Sangiovese-frukt.

Smaksnotat: Denne vinen har druer fra Cortona og Montepulciano i Toscana der vinmarkene ligger fra 275 – 375 m.o.h. Drueblenden er 90% Sangiovese, 8% Merlot og 2% Cabernet Sauvignon. Vinen er spontangjæret med kort maserasjon og modnet på ståltanker.

Meget frisk og leken på duft med kirsebær, bringebær og plommeskall. Middels fylde og lett syrlig vin med en flott ukomplisert friskhet. Rene naturlige frukter er å finne her. Kirsebær og moreller preger smaksbildet med tørrende utgang. Av og til kan det ukompliserte være det beste. Flott vin!

 

Søtvin: Lions de Suduiraut 2013 

Importør: Winetailor

Begrunnelse: At Ch.Suduiraut lager gode søte viner er vel ikke akkurat en nyhet. Men at deres 2.vin var av så god kvalitet og lanseres til en penge som de fleste har råd til – det var virkelig en hyggelig overraskelse!

Smaksnotat: Fin konsentrasjon på duft med mørk moden gyllen frukt, honning, smørblomster og krydder. Pen fyldig og lett kompleks søtvin med modne mørkere gule frukter og honning. Bra utgang med aprikoser og litt salter. God fruktfølelse, en anelse tung. Men dette er godt utført i Bordeaux sin vanskelige årgang. Bra! 

 

Hetvin:

Domaine Marie Rivesaltes 1945 

Smaksnotat: Tramontane

Begrunnelse: Det er fantastisk å få muligheten til å drikke viner fra historiske år. 1945 – året da freden kom har feiret friheten med å gi flotte vekstvilkår i mange vinmarker. Også for denne hetvinen har det formentlig vært en godt år for druene og denne gamle traveren skinner  pent.

Smaksnotat: På duft viser vinen en middels intensitet og gir et fint preg av litt mørkere modne rødsorte bær med plommer i spissen. Også noe lysere toner med preg av tørket frukt, karamell og nøtter. Ingen utoner aromamessig, vinen gir et godt velbehag. På paletten har vinen en pen fylde, med umiddelbart et preg av en vin i skjønneste harmoni med en søt toffee-aktig følelse. Det er helt klart mer frukt i denne vinen enn de øvrige årgangene og den oppleves som levende med modne kirsebær, litt stilkpreg, myk toffee, søt sjokolade, noe lær og et bittelitt petroleumspreg. Dette er nesten flytende sirup av den gode sorten. Flott hetvin!

 

Årets botti-vin i priskategorien 100-250 kroner

Musserende: Spürnasen Riesling Brut 

Importør: Stenberg og Blom

Begrunnelse: Prosecco, Cava og Cremant. Pass dere – det har kommet en ny konkurrent i klassen. Tysk kvalitetsmusserende som lanseres til riktig pris vil trolig få en bra fanskare de neste årene. Denne vinen fra markedsføringsprofessoren Stefan Beyerle og doktoren Steffen Michlerer representerer dette segmentet på en god måte. Bobler på ren Riesling som oppleves frisk og tiltalende og vil passe til et godt måltid eller i forkant som aperitif.

Smaksnotat:

Tradisjonell metode med andregangs gjæring på flaske. 9 måneder på berme. Frisk tiltalende duft av sitrus, tropiske toner, nøtt og lett brødbakst. Middels fyldig musserende vin som vokser pent med god kremete mousse. Gule og grønne epler, mineraler og lett vokspreg. Lett sitrus og fin mineralitet på en bra utgang. God syre i vinen som kanskje ikke er for kompleks, bare et meget godt håndtverk. Dette er kvalitet og er superior mange av sine konkurrenter fra Italia, Spania og Cremant fra Frankrike til samme pris. Meget godt kjøp!

Hvite viner:

Pieropan Soave Classico Calvario 2016 

Importør: Winetailor

Begrunnelse: Soave sliter som nevnt litt med omdømmet sitt. Etter en tur i området skjønner jeg hvorfor. Lavland og store selskaper som pumper vin igjennom særdeles store ståltanker imponerer lite. Så har heldigvis området noen kvalitetsprodusenter også da. Den kanskje aller beste – Pieropan – lager en herlig Soave Classico med flott fruktfølelse til en meget gunstig penge.

Smaksnotat:

70% Garganega og 30% Trebbiano. Frisk og leken på duft med sitrusfrukter, gresstrå, jordsmonn og nøtter. Pen fyldig og lett syrlig vin med god fedmefølelse. Frukten er herlig med frisk sitrus, aprikos, nøtt og pent trevirke. Lang utgang med fin mineralsk nerve. Meget god vin til krabber, fiskegryte og risotto.

 

Røde viner:

Selvapiana Chianti Rufina 2016 

Importør: Moestue Grape Selections

Begrunnelse: Denne vinen er ikke ukjent for vin-entusiasten, men i 2016-årgangen overgår Selvapiana seg selv og lager en knallgod Chianti Ruffina til en fortsatt gunstig penge. Vinen er såpass seriøs i utrykket at den fint kler lette kjøttmåltider også.

Smaksnotat: 97 % sangiovese og 3 % Cabernet sauvignon. Virkelig tiltalende på duft med mørkere røde bær, plommer og stilk.  Middels fyldig vin med godt fruktbilde. Mørke skogsbær, kirsebær, nydelig kryddertone og fint trevirke. Dette er en meget god Rufina til en fantastisk pris.

 

Søtvin: Nik Weis St. Urbans-Hof Bockstein Auslese Gold Capsule 2014 (0,375ml)

Importør: Dørstad Grapes

Begrunnelse: Frisk og pent fyldig søtvin til en overkommelig penge. Slik kvalitet til prisen trenger vi! kudos.

Smaksnotat: Tett og relativt maskulin på duft med konsentrerte gule tropiske frukter, modne mørke sitruser og mineraler. Pen fyldig og lett syrlig søtvin som gir overraskende bra friskhet. Moden sitrus og sødmefull fersken på en lang og frisk utgang. Kul søtvin som vil sjarmere mange.

Hetvin: Niepoort Late Bottled Vintage 2013 

Importør: Winetailor

Begrunnelse: Portvin kan bli litt for mye av det gode. Da er det fint at en av de beste produsentene på området også kan lage friskere og mer ukomplisert utgave som fortsatt smaker meget godt og som folk har råd til. 200 kroner altså. Ikke værst.

Smaksnotat: Frisk på duft med mørk syrupstoner med solbær, mørk karamell, salt og lakris. Frisk og leken vin med middels fylde med god fruktfølelse av skogsbær, bjørnebær, og espresso. Veldig god syre i denne hetvinen som ikke er for  kompleks, dog en lekker liten sak.

 

Årets Botti-vin i priskategorien 250-500 kroner

Musserende: Von Buhl Reserve Brut

Importør: Palmer Fine Wine

Begrunnelse: Tysk Winzersekt vil du høre mye om i framtiden. Mannen bak denne heter Kaufmann og var vinmaker hos den kjente champagne-produsenten Bollinger. «Kjedelig», tenkte han og startet hos Von Bûhl i 2013. Smart valg – denne reserve-utgaven er en av Tysklands aller beste sekt og imponerer veldig. Pris? Under 300 kroner. Ikke mange andre musserende som er av bedre kvalitet til denne prisen, spør du meg.

Smaksnotat: 80% Weissburgunder (Pinot Blanc) og 20% Chardonnay. Tradisjonell fremstillingsmetode med 18 måneder på bunnfall før degorgering. Konsentrert og seriøs på duft med tiltalende ferske epler, sitrusfrukter og fint brødpreg. Pen fyldig og tørr musserende vin som gir herlig fruktfølelse av sitrus, tydelig limeskall, grønne epler og fint mineralsk snitt. Frisk syre med lang tiltalende utgang. Balansen i vinen er ypperlig. Flott eksemplar av kvalitetssekt.

 

Hvite viner: Zind-Humbrecht Riesling Brand Grand Cru 2015 

Importør: Winetailor

Begrunnelse: Lanseringen av denne i basisutvalget var et PR-stunt av de sjeldne da vinen koster minst det dobbelte ellers i Europa. Kvaliteten varierer litt i årgangene, men 2015 var absolutt outstanding og sjelden (eller aldri) har du fått så god kvalitet til under 300 kroner på Vinmonopolet.

Smaksnotat: Denne flotte Rieslingen kommer fra en av de aller beste produsentene i hele Alsace som jeg fikk gleden av å besøke i 2016. Druene i denne vinen er håndplukkede og kommer fra 65 år gamle vinstokker i Grand Cru vinmarken Brand i Turckheim. Modningen har foregått i 18 måneder på store fat før tapping.

Aromamessig er vinen umiddelbar dyp og relativt konsentrert med en herlig lett smørpreget gyllen sitrusfrukt som har badet i mineraler før ankomsten i glasset. Vinen fortsetter med sin overraskende flotte fylde og tar tak med sin harmoniske og friske frukt med mørkere lett modne sitruser, gule epler, et heftig mineralsk snitt, samt noe krydder på en lang og delikat utgang. Denne kan du prøve nå etter litt tid i dekanteren, eller så kan du fint legge den bakerst i kjelleren og ta den fram om 10 år. Opp til deg. Til tradisjonsrike fiskeretter med litt krydder og pondus.

 

Røde vinerBurlotto Cannubi 2014 

Importør: Gaia Wine & Spirits

Begrunnelse: «Jeg har laget vinene på samme måte i alle år jeg«, sa Fabio til meg i sommer. Han var forundret over at nå hadde blitt rockestjerne over natten. Burlotto Monvigliero 2013 oppnådde nemlig 100 poeng i internasjonale forum. Hans Cannubi er også strålende og viser virkelig autensiteten fra vinmarken. Dette er vel siste gang en av cru´ene til Burlotto er å finne til under 500 kroner i Norge / verden – så velfortjent utmerkelse i år.

Smaksnotat: Vinen er ikke like intens og forførende som Verduno-kameraten, men har et tydelig tegn av røde friske roser som har fått røykaromaer etter en nærliggende skogbrann. Fin kirsebærsfrukt, noe sjokolade, lett oregano og bittelitt kjøtt er med på å gi et ganske så bra komplekst aromabilde. Vinen har en god fylde med en klart dypere fruktkonsentrasjon enn Monvigliero. Vinen har et bra anslag og vokser pent i munnen. Her er det saftig mørk kirsebærsfrukt, krydder, grønne stilker og med et flott lærpreg på den gode utgangen. Tanninene er grovere her, og vinen trenger nok minst 10 år i kjelleren før balansen er vunnet. Dog, dette er også en overraskende god vin, og verdt å satse på.

 

Søtvin: Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Spätlese 2016 

 

Importør: Moestue Grape Selections

Begrunnelse: Anerkjente Weil viser med denne søtvinen at de ikke bare kan lage flotte tørre rieslinger, men også viner med et herlig søtere uttrykk. Nydelig aromabilde, flott frukt, syre og balanse. Ikke noe å tenke på – dette er en vinner!

Smaksnotat: Denne spätlesen er virkelig presis og herlig sylskarp på duft. Her er det rent hvitt fruktkjøtt, og ferske knuste mineraler. Også litt røyk. Ah, nydelig! Vinen har flott fylde, den brer rundt seg, tar ikke unødvendig plass, men er bare det naturlige midtpunktet. Fersken, nektar, og en følelse av søt og behagelige meloner kjennes. Dette var en fryktelig bra balansert vin! Og for en syre! Lekkert!

 

Hetvin: Churchills Late Bottled Vintage 2013 

Importør: Signature Wines

Begrunnelse: Mørk og kraftig i utrykket og gir en seriøs Portvin til en overkommelig penge.

Smaksnotat: Overraskende dyp og mørk fruktkarakter på duft med plommer, bjørnebær, tydelig krydder og kaffe. Middels fyldig og litt uventet seriøs LBV med mørk. lett kompleks fruktbilde med bjørnebær, kaffe, lær og salthet på en litt grov og virkelig brent utgang. Dette er en pent priset LBV som passer til tyngre oster og kraftig marmelade.

 

Årets Botti-vin i priskategorien 500 – 1000 kroner

Musserende: Ulysse Collin Champagne Les Enfers Blanc de Blancs 

Importør: Unico Real Wines

Begrunnelse: Min forkjærlighet til Blanc de blancs er vel ikke ukjent og denne flotte champagnen fra Ulysse Colin viser rå kraft og dyp konsentrert frukt som virkelig imponerer. Kanskje litt svært for noen, men dette stråler hos meg.

Smaksnotat: Ulysse Colin har 0,64 hektar i vinmarken Les Enfers i Cogny der vinstokkene er 40 år gamle. Jordsmonnet er kalkholdig. Basen er fra 2013 der 20% er reservevin. Modning i 48 måneder. Kun 1.2 g dosage. 6000 flasker er laget av denne.

På duft er den ganske så intens – relativt maskulin og rå utgave av Bdb med dyp kraftpakke av konsentrerte sitrusfrukter, smørbukk og med et pent fatpreg. Også et pent steinete mineralsk preg her. Champagnen har herlig fylde med rå kraft – som en liten tsunami som ferdes vilt og røsker med seg det meste på ferden. Moussen er som en lett frådene foss i munnen med tydelig sitrusfrukt, grønne og gule epler, tøff mineralitet og et snev av voks. Gjærbaksten tilstede uten at dette dominerer. Syren framstår som veldig høy, men det gjør ingenting som frukten er med på ferden. Lang tone, med et snev av herbale toner. Champagnen er ungdommelig og mangler idag eleganse og kan vel bli for svær for noen. Dog – dette er en kul Champagne for kjenneren.

 

Hvite viner:

Ridge Monte Bello Chardonnay 2014

Importør: Vinarius

Begrunnelse: Vinen er den eneste i denne kåringen som kommer utenfor Europa og det sier sitt. Nydelig uttrykk av Chardonnay som i denne årgangen ikke blir for svær eller plump. Mer elegant utgave av tropiske frukter og flotte mineraler. Begrenset bruk av ny eik er også veien å gå.

Smaksnotat: Vinen er laget på 100% Chardonnay som er håndplukket fra fire plotter i den berømte Monte Bello-vinmarken og innehar 14,2% alkohol. Det er brukt hele klaser og vinen er fermentert på fat før den ble modnet i 19 måneder på 92% amerikanske og 8% franske eikefat. Kun 8% av fatene var nye i 2014-årgangen. Vinen er flasket i mai 2016.

Rik, mer mot kjøligere frukter på duft med et flott fruktpreg der herlige undermodne sitrus og nektar bader i en symfoni av smørblomster, nøtter, tofee, og et fint intergrert treverk. Det er ingen overkonsentrert eller kraftig sak, men ren, presis og elegant frukt som vektløst driver rundt i ganen. Noe gul tropisk frukt, sten som er gnisset sammen for å tenne bålet, og et resultatet av bålet – et vel brent treverk – gir en meget flott vin, som dog kanskje har vært mer kompleks i tidligere årganger. Trenger også litt tid for å integrere eiken, så gi vinen 3-4 år i kjelleren. Antar det blir som å drikke silke.

 

Røde viner:

Altesino Brunello di Montalcino Montesoli 2013 

Importør: Terroir Wines

Begrunnelse: Dette er en vin som er lett sensjonell og melder seg på som outsider for årets beste Brunello di Montalcino. Til en pris på ca 750 kroner var dette et suveren kjøp i 2018.

Smaksnotat: Vinen treffer umiddelbart så presist og rent på duft at det nesten kommer et forbløffende sukk. Intense og dype kirsebær, mot lekne friske jordbær, mørke urter, og lett asiatiske kryddertoner. Også noe nyere treverk. Dette er massivt, allikevel lekent. Over tid endrer aromabildet noe karakter, og den kommer enda mer mørkere og lunefull opp av glasset, nå med noe mer mørkere plommer og lær.

På paletten er vinen konsentrert med flott dybde i frukten. Vinen brer seg ut med kraft i anslaget. Ikke bryskt, bare bestemt ut. Her er det syrlige innslag av unge kirsebær, noe solbær, og et tydelig trevirke som krever sin plass. Vinen skifter også stil mot det herbale mot grønne urter og mørk skogbunn. Også noe tørrere karamell merkes. Med tid i glasset får vinen mer harmoni og smoothness, dog har vinen også utviklet enda mer preg av lær, brente stein, peppertoner og et tydelig urtepreg som kanskje kan være for mye for noen. Tanninene er faste og er en anelse rå, uten at det er noe annet som forventes på dette nivået og alder tatt i betraktning.

 

Søtvin: Zilliken Saarburger Rausch Riesling Auslese Lange Goldkapsel 2005 

NB: Flaskebilde viser GG-utgaven.

Importør: Moestue Grape Selections

Begrunnelse: En vanvittig herlig søtvin i den gode 2005 årgangen som virkelig viste flott nerve. Heldig den som får smake noe sånt.

Smaksnotat: Nydelig på duft med forførende moden tropisk frukt og pent nøttepreg. Bra nerve! Pen fyldig søtvin med nydelig fruktfølelse og perfekt balanserende syre. Gul moden fresh frukt, noe honning og mineraler. Silke dette. Nydelig sak!

 

Hetvin: Niepoort Vintage port 2015

Importør: Winetailor

Begrunnelse: Denne vant også kåringen i fjor og det var morsomt å oppleve at portvinen var enda mer silkeaktig enn i fjor. Dette er en strålende årgangs-port.

Smaksnotat: Portvinen er rik på duft med sylskarp mørk frukt som treffer godt. Lett sjokoladepreg på baksiden her også. Pen fyldig Portvin med nydelig mørk solbærtoddy, lær og espresso. Fast og god tanninstruktur på en lang og flott utang. Enda mer silkeaktig sak enn fjorårets flaske og stiger et poeng opp. Smak idag eller om 30-40 år. Opp til deg. Flott Portvin!

 

Årets Botti-vin i priskategorien over 1000 kroner

Musserende: Pol Roger Cuvee Sir Winston Churchill Brut 2008 

Importør: Vinetum

Begrunnelse: Pol Roger Sir Winston Churchill viser hvordan en champagne skal bygges i den strålende 2008-årgangen. Fyldig med herlig syrlig fruktfølelse. Saltutgangen er virkelig verdt investeringen i seg selv. Prisen? Se til USA. Der koster den det dobbelte!

Smaksnotat: Intens og overraskende aromatisk med pen moden sitrus, gule meget freshe blomster, brioche, nøtter, autolyse og med meget pene salter. Meget fyldig og dyp Champagne med stor munnfølelse. Ungdommelige sitrusfrukter og gule epler med et pent fint syrlig snitt. Litt trang, men er fylt til randen av alle nødvendige komponenter. Fantastisk lang utgang med nydelig saltutgang. Hvilken energi i avslutningen! Champagne for de neste 20-3o årene. Flott Sir Winston!

 

Hvite viner: Bouchard Pere & Fils  Corton-Charlemagne 2015 

          

Importør: Einar A Engelstad

Begrunnelse: Bouchard, som kanskje er litt undervurdert i Norge, lager en flott Corton-Charlemagne fra en av de minste plottene på Corton-berget i Beaune. Faktisk, under smakinger som arrangereres blir denne vinen servert etter deres Montrachet. Det sier sitt. En nydelig Corton med alt en ønsker seg fra en sentral-burgunder.

Smaksnotat:På duft er vinen rik og intens, den kommer bort til deg som en bilselger fra Bergen med høy selvtillit og gir mye av seg selv med herlige frukter med lett moden sitrusfrukt, smør, et fiffig mineralsk preg og noe gule blomster. Vinen er maskulint fyldig, nesten fet og brer seg herlig ut med frisk frukt som vokser godt. Her er det gule epler, sitroner, limeskall, nesten noe jordlig steinete preg, toast og lett brent treverk. Syren sliter litt med å holde følgen med bergenseren, men greier jobben greit til slutt. Hva er det med store hus, Corton og 2015? De leverer jo helt strålende!

Røde viner:

Ch. Ducru-Beaucaillou 2015 

Importør: Hans A. Flaaten

Begrunnelse: I den lett varme 2015-årgangen fyrer Ducru-Beaucaillou på alle sylinderne og viser alt det det kan – herlig floralitet, konsentrasjon, fantastisk frukt og nydelig grafitt/saltnerve som jeg virkelig liker. Sjelden får du så høy kvalitet til under 1600 kr.

Smaksnotat: 95% Cabernet Sauvignon og 5% Merlot. Tiltalende og kompleks på duft med mørkere røde bær, lett floralitet, solbær, bjørnebær og søt pipetobakk. Herlig fyldig vin som har et elektrisk anslag der nervene virkelig spenner seg. Fantastisk rødbærsfrukt, nydelig grafitt/saltnerve, flott lakris, noe trevirke og lett mokkabønner. Bittelitt alkoholstikk som foreløpig trekker litt ned. Nydelige integrerte tanniner er med å gi en flott balanse. Svært lang utgang på denne strålende vinen.

Søtvin:

Ch. d’Yquem 1990 

NB: Bilde tatt fra 2009-årgangen.

Importør: Lars Søreide

Begrunnelse: Kanskje litt dyr til å stikke av med prisen, men dette var så ubeskrivelig godt at det er vanskelig å la den være.

Smaksnotat: 80% Semillon og 20% Sauvignon Blanc. Relativt ungdommelig på duft med kraftfull fruktfølelse av aprikos, moden honningmelon, mørk karamell og lett floralt snitt. Nydelig konsentrert og delikat sak med herlig fruktbilde av aprikos, moden fersken, honning og flott karamell. Lett bitter utgang trekker litt ned, men fantastisk Y’quem dette!

 

Hetvin: Grahams The Stone Terraces Vintage 2015

Importør: Stenberg & Blom

Begrunnelse: Portvinen vant i fjor også, og så lenge den fortsatt er tilgjengelig er det ikke vits å bytter vinner – denne er helt strålende med herlig konsentrasjon og kompleksitet.

Smaksnotat: Druene til denne karen kommer fra en 2.9 hektar vinmark som ligger i et amfibie-teater i hele tre solretninger. Alle druene er innhøstet på to dager, så her har det gått fort i svingene. Denne portvinen har rå kraft og viser maskulinitet på duft, nesten med en kraftig rødsbær-sirup aromamessig sett. Portvinen er konsentrert med herlig dybde. Røde saftige skogsbær og mørke bjørnebær. Lang utgang med et herlig pepperpreg. Faste tanniner. Sødmefølelsen er ikke så stor som restsødmen på 102 g/l skulle tilsi. Dette er en meget flott portvin med stort utviklingspotensiale. Totalproduksjon på ca 4800 flasker.