Skip to main content

Smaksnotater 

(Det er importør Grapestone Fine Wines som har disse vinene på spesialbestilling. Ta kontakt med importør for videre spørsmål rundt disse vinene)

Hvite viner – Domaine de Baronarques

Domaine de Baronarques blanc 2015 – Spesialbestilling – 485 kroner

Denne vinen fra Languedoc er laget på 100% Chardonnay der andel nye eikefat er 45%.

Vinen er rik på nesen med gule tropisk varme frukter med hint av ananas, mango, og et fint nøtte og smørpreg. Også lette florale toner i form av gule smørblomster. Ganske behagelig aromabilde dette. Vinen er relativt fyldig med store runde gule tropiske frukter som er godt harmoniske med sitt fine melonpreg. Også noe grønnere urter og mineraler kjennes på den litt tørre utgangen. Vinen er litt i den varmere stilen og mangler kanskje litt syre, så vinen kan du fint drikke de neste 3-5 årene. Dette er et godt følge til både fisk og kylling. Godt utført, dette blir en hvitvin å følge i framtiden. 91 poeng.

Røde viner – Mouton-Rotschild

Mouton-Rothschild 2006 – Spesialbutikk og spesialbestilling – 4843 kroner (Noe mer hos importør på spesialbestilling)

Vinen har i 2006-årgangen en drueblend på 87% Cabernet Sauvignon og 13% Merlot. Vinen er modent på 100% nye barriques i 18 måneder. Det er avdøde Lucian Freud, slekt med Sigfried Freud som har laget etiketten.

Vinen åpner ikke så voldsom intens på nesen, men har en dyp tett kjerne med et skikkelig spisst krydder som setter seg fast sammen med dyp mørk konsentrerte sødmefulle bjørnebær, noe kaffebønner, mint, krydder, lær, og edel sigar som gir vinen flott maskulint preg. Etter litt tid i glasset kommer det en liten regnskyll i form av våt skog som kanskje demper den dype frukten litt og gir derfor alibiet til å trekke et poeng.

På paletten har vinen et vanvittig tungt anslag som treffer deg som en kanonkule, løfter kroppen og spenner nervene. Vinen vokser vilt og uhåndterbar og det er faktisk vanskelig å samle kjevene. For en vanvittig konsentrasjon! Mørke tøffe bjørnebær, et hint av litt syrlige solbær, et spisst anslag med pappas sigar og nylige kvernede brente kaffebønner som brer seg rundt maskulint, men forførende i munnen. Urter, tørr skogbunn og en del brente fat er også med på ferden. Vinen har herlige tanniner som begynner å modnes, selv om de fortsatt er tydelig til stede. Syren har ikke tatt skade av noe varme og er perfekt tilstede. Særdeles lang, tøff og herlig utgang med tørrende tanniner.

Dette er tøffen som overrasker stort i denne mellomårgangen. Jeg har alltid likt 2006-årgangen, men dette var kremen selv! Så hva kan trekkes? Hm. Nei, si det. Kanskje blir den akkurat for endimensjonal. Bevares, vinen er kompleks, men det mangler kanskje det bitte lille særpreget og kanskje et hakk mer eleganse. Men dette er en klassisk Pauillac og Mouton – for en flott vin! 97 poeng.

 

Ch. Mouton Rothschild 2014 – Spesialbutikk – 4053  kroner (Finnes i utvalgte spesialbutikker)

Vinen har en høy andel av Cabernet Sauvignon med 81% og resterende av blenden er 16% Merlot og 3% Cabernet Franc. Andel nye fat er selvfølgelig – 100%.

Vinen har en mørkere dyp rød farge med lilla kant. Også aromamessig er vinen dyp og bred med tydelige bjørnebær, et hint av florale toner, lær og pappas edlere rulletobakk. Vinen framstår som ganske så kompleks, men herlig forførende på nese.

Vinen er virkelig konsentrert og tett. Vinen bare vokser og tar plass i munnen. Vinen er på ingen måte vulgær, det er bare med en naturlig autoritet og lederskap den tar seg fram. Mørke saftige pikante bær, med en nydelig dyp kryddertone. Vinen har engentlig ingen utgang, den bare fortsatter og overskygger det meste. Tanniner og syre er godt pakket inn i vinen, og gjør at vinen allerede framstår som komplett. Flott vin dette også som fint greier 20 år i kjelleren. 96 poeng. 

 

Røde viner – Ch. Clerc Milon

Ch. Clerc Milon 2009 – Spesialbestilling – 1397 kroner

Vinen er i 2009 årgangen laget på 50% Cabernet Sauvignon, 44% Merlot, 4% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot og 1% Carménère. Alkoholen er på meget flotte 13,5%.

Vinen er klar rød med dypere mørk kjerne på farge. På nesen er vinen relativt intens med en varmere bærfrukt som gir flotte sensuelle aromaer med mørke sødmefulle bjørnebær, litt våt jord, og med et fint mintpreg. Vinen har en meget god fylde med store runde bær som vokser fint i munnen og vinen følger opp nesen med de sødmefulle fruktene der solbær, bjørnebær, blåbær, lær og et bra preg av blyantspiss preger munnfølelsen. Foreløpig har vinen kanskje en litt kort utgang, med sine faste tanniner og med et lett brente fatpreg. Gi vinen 10 år i kjelleren og dette vil synge meget flott. 93 poeng. For nå. 

 

Ch. Clerc Milon 2014  – Bestillingsutvalget – 1115 kroner

I 2014-årgangen består vinen av 58% Cabernet Sauvignon, 29% Merlot, 11% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot og 1% Carménère.

Vinen er rød-lilla på farge med en lysere kant. Vinen er forførende intens på nesen med store runde frukter som kommer opp av glasset med solbær, litt spicy krydder, anis og lette vanilje-toner. Litt sjy frukt på paletten, faktisk litt mer elegant fruktpreg enn jeg har opplevd tidligere med saftige lysere solbær, lær, og cedertre. Jeg synes dette var velgjort, Og denne flasken framstår som mer konsentrert enn flasken jeg forsøkte i august. Den er fortsatt leken og tilgjengelig også. Bra vin! 92 poeng.

 

Ch. Clerc Milon 2013 – Spesialbestilling – 1215 kroner

i 2013 årgangen er drueblenden 58% Cabernet Sauvignon, 27% Merlot, 23 Cabernet Franc, 2% Petit Verdot og 2% Carmenère. Alkoholprosent på 13%. Årgangen var kald og var preget av regn på slutten ved innhøsting. Fresse forteller at 300 personer arbeidet i marken for å redde innhøstingen.

Vinen er litt lysere rød med mørk kjerne på farge. På nesen er vinen middels intens med solbær og lett krydder. Også en følelse av en våt kjerne med skogsbær som glir over til litt syrlige toner. Vinen er middels konsentrert på paletten med et ganske så forsiktig anslag som vokser seg greit til etterhvert med et tydelig blåbærpreg, solbær, tobakk, lær samt med noen mineraler også. Tanninene er til stede, men virker litt upresise. Syren er faktisk ganske så bra og redder vinen. Utgangen er middels lang, men oppleves som behagelig med et lett preg av eik og sjokolade. Jeg synes vinen drikker fint idag og vil passe til entrecôten de neste 3-5 årene. Dette ble en bra vin i en meget vanskelig årgang og viser Clerc Milons potensiale. 89 poeng.

 

Røde viner – Ch. d`Armailhac

Ch. d`Armailhac 2010 – Bestillingsutvalget –  915 kroner

I 2010 årgangen er drueblenden 60% Cabernet Sauvignon, 23% Merlot, 15% Cabernet Franc Og 2% Petit Verdot.

Vinen har en mørk rød farge med lysere kant. På nesen er vinen tung og stor med mørke konsentrerte kirsebær, solbær, bjørnebær, litt våt skog og lær som har ligget i regnet. På paletten mangler vinen litt på anslaget, men vokser seg stor og bred i munnnen med et mer maskulint preg med kraft og styrke. Her har du tydelige mørke modne solbær, noen syrlige røde bær, mørk kokesjokolade, noe mint og med et fyrrig lærpreg. Tanninene er følgelig faste og vinen har et fint syrenivå. Kanskje mangler vinen foreløpig litt kompleksitet og balanse, men dette er en stor vin som vil være meget bra om 10-20 års tid. 93 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Ch. d’Armailhac 2014 – Bestillingsutvalget – 689 kroner

Drueblenden i denne vinen er 52% Cabernet Sauvignon, 26% Merlot, 10% Cabernet Franc og 2% Petit Verdot.

Medium intensitet på nese med boysenbær, cassis, solbær, modne plommer, og litt søtladen pipetobakk. Ganske så kompleks nese som gir mye uten å overtenne opp av glasset. Medium konsentrert frukt med fin fylde – Tydelige bjørnebær, solbær, lett krydder og en del røyk. Også lett søtladen ubestemmelig frukt her også. Fine tanniner og syre. En meget god utgave av Ch. Armailhac for de neste 10 årene. 92-93 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Ch. d`Armailhac 2012 – Bestillingsutvalget – 690 kroner

I 2012-årgangen drueblenden 54% Cabernet Sauvignon, 29% Merlot, 14% Cabernet Franc og 3% Petit Verdot. Vinen er modnet på barriques i 16 måneder derav 40% av fatene var nye.

På farge er vinen lys lilla med mørkere kjerne. På nesen er vinen typisk for årgangen – forførende, men dog ikke for konsentrert. Her får du sødmefulle solbær, noe blyantspiss, litt urter, og lett lær. På palletten er vinen middels fyldig og går tilbake til den sjarmerende og tilgjengelige Pauillac-frukten som mangler konsentrasjonen, men som bevarer sjarmen. Her får du solbær, litt bjørnebær, masse steiner, lett brente fat og med en nydelig sigartone som sitter utmerket i. På utgangen får du sannelig en steinmørk sjokolade også. Tanninene oppleves som fine, og blir aldri for grove. Kanskje mangler vinen litt syre? Kort oppsummert har vinen et bra anslag og bra utgang, men midtpartiet blir litt hult, men uansett vinen er behagelig og viser en bra sjarme. 91-92 poeng.

 

Ch. d’Armailhac 2004 – Bestillingsutvalget – 855 kroner

i 2004 årgangen var drueblenden 58% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 14% Cabernet Franc og 3% Petit Verdot.

Vinen er rik på nesen med modne røde bær med et utviklet preg av lær, stall og krydder. Vinen er middels fyldig med saftige skogsbær, bjørnebær, noe røyk og med lett faste tanniner på paletten. Vinen er ikke veldig komplisert, men gir leken og fin frukt som vil passe fint til lettere måltider med rødt kjøtt og lam. De grønne som jeg har kjent i denne årgangen har vært fraværende de siste to årene, tydeligvis har årgangen gått seg fint til. 89 poeng.

 

Røde viner – Domaine de Baronarques 

Domaine de Baronarques 2014 – Bestillingsutvalget – 485 kroner

Drueblenden er 46% Merlot, 28% Cabernet Franc, 13% Syrah, 9% Malbec og 4% Cabernet Sauvignon. Vinen har fått 12 måneder på fat, der 25% er nye og resten opp til 3 år gamle.

Vinen har en fin mørk lillafarge. På nesen er vinen intens med forførende skogsbær, litt våt skog, urter og med et spisst krydder som er relativt forførende. På paletten er vinen middels fyldig og får et litt hult mellomparti der skogsbær, litt urter og et tydelig lærpreg preger vinen. Jeg vet ikke om årgangen spiller denne vinen litt puss med ufokusert frukt, men nesen forteller at her er det muligheter. Gi den litt tid og ha vinen til lettere viltmåltider. 87 poeng. For nå. 

 

Søte viner – Ch.Coutet (eies ikke av Rotschild-familien, men de står for distribusjon av  vinene til markedet)

Ch.Coutet 2011 – Spesialbestilling – 845 kroner 

Denne søtvinen har både i 2009 og 2011-årgangen en drueblend på 75% Sèmilion, 23% Sauvignon Blanc, og 2% Muscadelle. Vinen er fermentert på eik, og har 18 måneder modning på barriques.

Vinen har en gyllen farge og på nesen er vinen intens og forførende med presis og flott frukt av honning, mørke modne sitrusfrukter og med et fint nøttepreg. Vinen er fyldig med en bred og flott munnfølelse der eksotiske gule mørke frukter, delikat honning, aprikos, og flotte hasselnøtter preger vinen. Også litt urtepreg på utgangen. Dette var godt! 93 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Ch.Coutet 2009 – Spesialbestilling – 927 kroner 

2009-årgangen er mer fruktig og leken på nesen enn 2011 med lysere sitrusfrukter og et spisst fint honningpreg. På paletten er vinen middels fyldig med litt lettere stil. Fruktpreget er bra der melon, nektar og honning gir en fin og leken Ch.Coutet. En lang og fin utgang også, også her med et snev av urtepreg sammen med litt brente fat. En god søtvin dette. 92 poeng.