Skip to main content

Vinene som jeg mener er meget gode kjøp kvalitet vs pris eller som viser et helt spesielt særpreg har betegnelsen «Spesielt anbefalt». 

(MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere.)

For å holde deg oppdatert med nye artikler og smaksnotater på botti kan du like facebook-siden som du finner HER.

Smaksnotater

 

Musserende og perlende viner 

Brick & Mortar Vin Pétillant 2017 – Partiutvalget – 279 kroner

Denne Pet Nat`en fra Napa Valley i California er laget på 52% Pinot Noir og 48% Chardonnay-druer som er presset hele og spontanfermentert.

Denne karen er faktisk ganske så intens og leken på nesen med fruktighet som tenderer mot drops. Jordbær, plomme og noe fersken. Litt rå marsipan også? Middels fylde på paletten med rødaktig fine bær med bringebær og sitrusfrukter som oppleves som enkel, men tiltalende. Overraskende bra syre i denne her som skinner godt. Trenger ikke å være så fydlig disse vinen her  – det er jo en flott sommervin! 88 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Donkey & Goat Lily´s Cuvée Chardonnay 2017 – Partiutvalget – 325 kroner

Produsenten er anerkjent i Norge og denne vinen kommer fra vinmarker i Anderson Valley i California. 1% Roussanne hjelper til Chardonnay-druer som er håndplukket. Vinen er spontangjæret, uklaret og ufiltrert.

Denne musserende vinen har en rikere stil mer modne saftige sitruser, flott smør, rensede nøtter og noe karamell. På paletten er den virkelig frisk og tiltalende med litt mer sødmefull følelse med middels fylde med gule generiske frukter, lett nøtt, marsipan og kjeks. Ikke for kompleks, men fresh og velfungerende for sommerens varme. Bra! 88 poeng.

 

Cruse Deming Sparkling Valdiguié 2017 – Partiutvalget – 333 kroner

Vinen fra Napa Valley er laget på 100% Valdiguie. Vinen er uklar og har en fascinerende farge – noe mellom gul og lakserosa. Helt umulig å si, egentlig. På nesen er det en middels intensitet på modne sitruser, lyse bringebær og karamell. På paletten er vinen middels fyldig med en bra voksende mousse som sprudler godt. Vokser egentlig ganske så bra etterhvert. Syren er skinnende og gir en ekstra dimensjon til vinen. Vanskelig å ta den fra hverandre, men noe sitrus, halvmodne bringebær og karamell. Bra, litt bitter utgang. Dette er en vin for kjennere. 88 poeng.

 

Tribaut Instant Gourmand Champagne Sec – Basisutvalget – 224 kroner

Denne Champagnen er laget på 40% Pinot Noir, 30% Chardonnay og 30% Pinot Meunier og har modning på berme i 3 år.

Frisk på nesen med moden epleskrell og halvmodne brød. Også et pent krydderpreg her. Middels fyldig på paletten med en fin mousse. Frukten oppleves som frisk og tiltalende, spesielt med den fine syren som er med å balansere Champagnen på en bra måte. Her er det litt generiske gule frukter, nøtter og ferdigstekt brød. Bra! 88 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Johan Vineyard Petillant Naturel Pinot Noir – Basisutvalget – 247 kroner

Det er nordmannen Dag Johan Sundby som står bak denne vingården fra Oregon i USA. Vinen er laget på 100% og er spontanfermentert.

Denne perlende vinen har en uklar lakserosa farge. På nesen er det en kjølig frisk og rask frukt som oppleves som tiltalende. Markjordbær, noe roser og urter. Ganske pent særpreg dette. Vinen har ikke allverdens konsentrasjon, men gir ren og enkel nytelse med bringebær, karamell og noe urter. Frisk og fin vin til sommeren dette. Og norsk da gitt. 87 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Onward Wines Petillant Naturel Sparkling 2017 – Partiutvalget – 294 kroner

Vinen fra Suisan Valley i California er laget på 100% Malvasia.

Friskhet! Denne hopper opp av glasset og leker seg rundt der sitruser med limeskall, friske epler, og lette gresstoner gir en fin nese. På paletten er Pet Nat`en middels fyldig, og er dessverre ikke like fresh som nesen. Men kommer seg og gir etterhvert tiltalende sitruser og epleskall. Lett bitter og tørrende utgang. Bra dette her! 87 poeng. 

 

Broc Cellars Petillant Chenin Blanc 2017 – Partiutvalget – 309 kroner

Vinen fra paso Robles i California kommer fra kvalitetsprodusenten Broc Cellars og er følgelig laget på 100% Chenin Blanc.

På nesen er denne perlende vinen litt tilbakelendt og forsiktige med sitruser, toffee, litt nøtt og smør. På paletten er vinen middels fyldig med frisk og tiltalende frukt der sitrusfrukter og lett bitre blomster preger vinen. Snev av brødbakst også. Morsom perlende vin, dog litt ukonsentrert i midtpartiet som trekker ned. 87 poeng.

 

Hager Matthias Pet NAT Grüner Veltiner 2017 – Basisutvalget – 236 kroner

Denne østerrikeren kommer med druer fra 30-50 år gamle vinstokker. Spontangjæret på ståltank og brukte fat. Flasketappet ufiltrert under gjæring.

Nesen er tiltalende med friske sitrusfrukter, pære, mineraler og blomster. Lett og ledig på paletten med en fin perlende stil. Sitruser, litt jernaktig preg, og brødbakst. Litt melon på den enkle men gode utgangen også. En interessant Pet NAT dette. 87 poeng.

 

Langmann Pet NAT 2016 – Partiutvalget – 220 kroner

Vinen kommer fra området Steiermark i Østerrike og er laget på Muscat Ottonel. Metoden er vanlig på Pet NAT – vinen tappes på flaske før alkoholgjæringen er fullført. Den er forøvrig usvovlet.

Vinen er frisk på nesen med fersk vått gress, våt nøtt, sitrus, lett pære og pepper. Ganske tiltalende nese altså. Vinen har en middels fylde med frisk frukt mot det tropiske med pærer, nektar og med en lett bitter utgang som gjerne kjennetegnes av druen. Til fiskeretter. Bra dette. 87 poeng.

 

Bliard-Moriset Blanc de Blancs Grand Cru – Partiutvalget – 238 kroner

Denne champagnen er følgelig på 100% Chardonnay og druene er faktisk fra en Grand Cru vinmark.

På nesen har vinen først litt kjemiske toner, men som blåser av og gir så noe modne sitruser, epleskall og litt brødbakst. Champagnen har en bra fylde med moden sitrus, limeskall, gule epler og noe nøtter. Champagnen mangler litt i midtpartiet, men er ellers helt grei. 86 poeng.

 

Philipzot & Fils Brut numéro 3 – Basisutvalget – 233 kroner

Denne billig-Champagnen er laget på 35% Chardonnay, 35% Pinot Noir og 30% Pinot Meunier-druer. 18-24 måneder modning på berme.

Champagnen har et litt tyngre bilde på nesen med modne epler, kjeks og litt autolyse. En bra nerve aromamessig egentlig. På paletten er Champagnen frisk i anslaget, men faller liksom litt igjennom og kommer egentlig ikke opp i forventet fylde. Dog bra mousse med epler, nøtt og lett brødbakst. Syren er bra. En helt grei introduksjon til Champagne. 86 poeng.

 

Fontanafredda BollaCiao AltaLanga Brut – Basisutvalget – 179 kroner

Fontanafredda er den store og kanskje den litt kjedelige Piemonte-produsenten som er kjent for større volum av viner. Dog leverer de stort sett bra kvalitet på vinene og denne musserende på 70% Pinot Noir og 30% Chardonnay er ingen inntak.

Vinen har en bra friskhet på nesen med halvmodne pærer og har en tydelig floral og herbal tone. Ikke all verdens konsentrasjon som blir forsøkt tildekket med mye skum. Dog frisk og rask musserende med pærer og syrlige epler som vil gi mange glede i løpet av sommeren. 85 poeng.

 

Hvite viner 

Terra Costantino Etna Bianco 2017 – Tilleggsutvalget – 250 kroner 

Denne vinen fra Etna på Sicilia er laget på 80% Carricante, 15% Catarratto, og 5% Minella Bianca.

Vinen har en bra intensitet på nesen med et lett tropisk snitt med saftige meloner samt gule epler. Også et pent floralt preg som er med på å gi et tiltalende aromabilde. På paletten er vinen middels fyldig og gir umiddelbar en friskhet og en fin nerve. Mer epleskall, lime og med et lett nøttepreg. Tydelig mineralsk og floral utgang som kjennestegnens med en bitterhet som er lett å like. Ja, dette var en sommervin med etterlengtet kompleksitet. Bra! 88 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Burja Estate Bela White 2016 – Basisutvalget – 203 kroner

Denne vinen fra Slovenia er laget på Lazki Rizling, Ribolla Gialla og 30% Malvasia.

Vinen gir særpreg på nesen med en rikere stil der eplekompott, modne meloner, nøtt og lett smeltet smør gir en bra nese. På paletten er det kjølige tropiske frukter som avkjøler seg under palmene. Også litt svakt smeltet karamell og pepper. Tørrende middels lang utgang. Vin med særpreg som bør prøves, dog kanskje ikke en vin for alle. 87 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Geil Bechtheimer S Riesling Trocken 2016 – Basisutvalget – 180 kroner 

Denne vinen fra kjente Geil i Rheinhessen er følgelig laget på Reisling kommer løpende opp av glasset lett forvirret med friske meloner, sødmefull fersken og sitrus. Gir mye aromamessig dette. På paletten oppleves vinen som mer sødmefull og med modne sitrusfrukter som er tiltalende. Enkel, men absolutt en sjarmør til sommeren dette. 87 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Femina Etna Bianco 2017 – partiutvalget – 210 kroner

Vulcan-vin fra Etna på Sicilia der druene kanskje er litt ukjente med 60% Carricante og 40% Catarratto.

Navnet på vinen (Femina) ble sett etter at smaksnotatet var utformet som passer bemerkelsesverdig bra…

Dette er kvinnen som løper over stranda i solen med håret flaksende i alle retninger og roper sommer! Virkelig forførende på nesen med sødmefulle sitrusfrukter, karamell, tydelig mineralsk og med et lett krydderpreg. På paletten er det fortsatt elegansen som teller, dog er ikke vinen alt for konsentrert. Sitruser, melon, et lett preg av ananas og noe florale toner sammen med middels syre gir en harmonisk og lettdrikkelig sommervin. Bra. 87 poeng.

 

Reia Poanta 2015 – Partiutvalget – 250 kroner

Vinen fra Slovenia er laget på 50% Ribolla, og 25% hver av Sauvignon Vert og Malvasia. Den har faktisk fått mellom 2-10 dager skallmaserasjon og er gjæret og lagret i store eikeliggere.

Vinen har en rik og moden stil på nesen med gamlemodige epler, lett tropiske føringer, snev av smeltet smør og trevirke. Gammelmodig eller ikke – dette var forførende aromaer. På paletten er vinen middels fyldig med modne sitruser, gule epler og med lett bitre blomster på utgangen. Fin til fersk fisk med krydder på. 87 poeng.

 

Vivoda Malavazija 2017 – Basisutvalget – 146 kroner

Denne fruen kommer fra Kroatia og Istra-halvøyen og åpner ganske så rik og løper i mot deg med stort mot. Her er det mye floralitet, gule litt sursøte frukter og noe kjeks. Vinen er ikke for konsentrert, men frukten er overraskende frisk med gule bitre frukter og floralitet. Varer også ganske så lenge. Bra syre. Til grillete fiskeretter vil dette være en bra kombinasjon, dog er dette en vin for kjenneren og ikke for alle da den kan blir litt oppfattet som litt sær. 85 poeng.