Skip to main content

Vinene som jeg mener er meget gode kjøp kvalitet vs pris eller som viser et helt spesielt særpreg har betegnelsen «Spesielt anbefalt». 

(MERK jfr lenker til vinmonopolet- all bestilling, kjøp og utlevering skjer fra, av eller hos Vinmonopolet eller deres samarbeidspartnere.)

For å holde deg oppdatert med nye artikler og smaksnotater på botti kan du like facebook-siden som du finner HER.

Smaksnotater

Musserende

Nyetimber Classic Cuvee – Bestillingsutvalget – 389 kroner

Musserende fra England er vel gammelt nytt, men at kvaliteten øker raskt er kanskje ikke like kjent. Denne her kommer på 50% Chardonnay, 30% Pinot Noir og 20% Pinot Meunier, en klassisk Champagne-blend der altså. Vinifikasjonen er også som i moderlandet – tradisjonell med blant annet annengangsgjæring på flaske.

Denne engelske musserende har en overraskende bra konsentrasjon på nesen, nesten litt seriøs med tyngre modne sitrusfrukter og et klart gjærbaktsttegn. Også litt tørr kjeks er å finne. På paletten er vinen middels fyldig, med raskt en fin syre som tar tet og balanserer frukten som framstår som overraskende fresh med fersk saftig gul eple, noe sitrus og et hint av bitter stilk. Utgangen er nesten litt kremete sammen med brødbakst som står og gjør seg klar for ovnen. Denne kan passe fint til sommerens enklere skalldyr-retter. Bra utført! 89 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Person l´Audacieuse Champagne Brut 2004 – Partiutvalget – 437 kroner

Champagnen har en mørkere gyllen stil og viser at den har fått noe lagring. Den er 100% fermentert på fat, med minst 120 måneder flaskelagring på berme.

Champagnen har en ganske bra konsentrasjon på nesen, med moden gul eple og ikke minst et overraskende tiltalende smørpreg. Litt smørblomst også vel? På paletten har Champagnen en middels fylde med ganske tung mørkere gule frukter som preges gul eple, tung engelsk kjeks, og litt gjæret brødbakst. En syre som er litt i bakgrunnen, hopper opp febrilsk opp for å vise seg. Klokt. Syren er tiltalende. Bra, men kanskje vel seriøs Champagne, dog er mange kjennere som vil like! 88 poeng.

 

Èmilie Leclére Champagne 5 Génerations – Basisutvalget – 395 kroner

Denne champagnen er fermentert 100% på fat og har 36 måneder bermelagring på flaske.

Champagnen er ganske så rik på nesen med litt tunge sitrusfrukter, litt friske gule blomster, og et hint av karamell. På paletten har Champagnen en middels fylde med kanskje litt dovne gule epler, et lett mineralsk innslag og noe trevirke. Syren er skarp og Champagnen virker kanskje ikke helt i balanse. Utgangen er bra og denne lever godt i munnen. Gi denne litt tid i kjelleren, så kan det gå seg til. 87 poeng. For nå. 

 

Josef Chromy NV Tasmanian Cuvèe – Basisutvalget – 200 kroner

Denne musserende fra Tasmania i Australia er laget på 58% Pinot Noir, 41% Chardonnay og 1% Pinot Meunier. Druene er håndplukkede og det er brukt hele klaser ved pressing. Vinen har minst 18 måneder bermelagring på flaske.

Også denne har en litt uklar gyllen gulfarge, men et snev av røde innslag. Vinen har en fin intensitet på nesen med forførende frukter med litt saftige gule epler på vei inn i modningsalderen og med fersk flott brøddeig. På paletten kommer den inn en flott voksende mousse som skaper glede. Dog har den det mer i snakketøyet, og mangler kanskje litt konsentrasjon. Men fruktene er tiltalende med moden preg av gule epler og med et litt gjæret brød som begynner å få stekeskorpe. Bra musserende dette! 86 poeng.

 

Fratelli Cosmo Cosi è Col Fondo – Partiutvalget – 150 kroner

Denne perlende saken fra Veneto er laget på 100% Glera druer som er forsiktig presset og det er brukt tradisjonell gjæring.

Vinen er ikke for voldsom på nesen, men gir mye frisk frukt som roper sommer. Pære, sitrus, noe frisk gress som har våt dugg på seg. Vinen har et litt lavt anslag, men får etterhvert en bra mousse med pære, lett sitrus, nesten røde epler og litt stein. Kort utgang, men mange vil like denne på sommerterrrassen sin. Bra! 85 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Hvite viner

Manni Nössing Kerner 2016 – Partiutvalget – 225 kroner

Denne unge kvinen kommer fra Südtyrol på den italienske siden i Trentino-Alto Adige og er laget på 100% Kerner-druer som er håndplukkede. Vinen er spontanfermentert i ståltanker med lagring i 19 måneder. Også noe flaskelagring før lansering.

Vinen viser middels intensitet på nesen med ganske så forførende sider med en pen gul blomsterpreg og akkurat så ferske sitrusfrukter som en ønsker det skal smake. På paletten har vinen en middels fylde, med grønne friske epler, noe mineraler, krydder, og toner av lett petroluemspreg på utgangen. Syren er også overraskende høy, uten at den stikker. Den blir bare pirrende. Dette er meget god vin med særpreg som bør prøves. Super-kjøp! 89 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Dipoli Voglar Sauvignon Alto Adige 2014 – Bestillingsutvalget – 246 kroner

Denne fruen er også fra Alto Adige, men er laget på 100% Sauvignon Blanc. Vinen er fermentert og lagret i store akasiefat. På farge er den overraskende gyllen, selv om den ungdom. Sikkert pga fatene.

Vinen er rik og forførende på nesen med et pen smørbukk-tendens som dytter litt parfymert gule frukter i bakgrunnen sammen med litt blomster. Her var det mye dufter, gitt! For mye? Nei, dette var morsomt. Denne kan kjøpes bare for å identitfisere aromabildet.

På palletten har vinen en middels fylde, men har sluknet noe etter det heftige aromabildet. Her får du litt syrlige sitrusfrukter, gule blomster, og litt stikkelsbær. Hmm, blir ikke dette ganske likt det kjente kattepreget fra Bordeaux. Jo, faktisk. Men vinen er morsom, med sine særegenheter. Verdt å prøve. 88 poeng.

 

Rabl Langenlois Kamptal Grüner Veltliner 2017 – Basisutvalget – 155 kroner

Denne østerriske karen på 100% Grüner Veltliner-druer er ganske rik og forførende på nesen med gule frukter og et pent preg av florale toner. På paletten har den ikke all verdens fylde, men gir en pen saftig frukt av gul eple og med et lett preg av grønne krydder. Bra utgang også, denne vil passe fint til fiskeretter med grønnsaker til, for eksempel asparges. Bra vin til en flott pris. 86 poeng. Spesielt anbefalt.

 

Frankland Estate Riesling 2017 – Partiutvalget – 209 kroner

Denne Rieslingen fra Western Australia kommer med jordsmonn av jernholdig grusjord som ligger over leire. Når druene skal plukkes får en ikke sove, druene plukkes på natten for å beholde kjøligheten. Vinen er modnet på ståltank. Vinen er tørr med under 4 g/l restsødme.

Såpass! Skal du gjette Riesling på nesen bør du ha litt kompetanse, for her kommer en ukjent blomstereng opp sammen med noe tropiske toner. Dette er ikke Tyskland nei! På paletten har vinen et forsiktig anslag og roer seg ned med ganske så delikat uttrykk med litt undermodne tropiske frukter og litt syrlig grønn eple. Også lett frisk pære. Dette er en Riesling som er morsom å prøve mot de tyske tørre utgavene. Morsom vin. 86 poeng.

 

Weingut Reichstrat Von Buhl Deidesheimer Riesling 2016 – Partiutvalget – 180 kroner

Vinen har en rik og bred stil på nesen med modne sitrustoner, et bra mineralsk preg, og nesten litt gule smørblomster. På paletten er vinen middels fyldig, men gir et bra fruktbilde, med litt mer maskuline og aggressive gule frukter, litt stein og et lite innslag av krydder. Også litt bitterhet også. Syren er sånn den skal være. Bra vin, med kanskje litt kort utgang. Kan fungere pent til sommerens sushi-retter. 86 poeng.