Skip to main content

Smaksnotater på musserende viner 

Castelnau Champagne Brut Réserve – Testutvalget – 319,90 kroner    

 

Denne Champagnen er laget på 40% Chardonnay, 40% Pinot Meunier og 20% Pinot Noir druer etter Méthode Champenoise som krever andregangs fermentering i flaske.

Champagnen er rik og ganske så intens på nesen med modne epler, gjærbakst og nøtter. På paletten er Champagnen preget av en markant syre som holder tak og fører den gule sitrusfrukten, mineralene og kjeksen til alters. Champagnen oppfattes som relativt fyldig, og vil kreve en tyngre matrett til. Han den gjerne til sjøkreps eller lignende. Bra champagne dette! 88 poeng.

 

Giró Ribot Mare Gran Reserva Brut Nature 2011  – Partiutvalget – 200 kroner

Dette er en vin fra Catalonia med drueblenden 60% Xarel·lo, 35% Macabeo og 5% Parellada. Det er brukt tradisjonell metode (bl.a. annengangsgjæring i flasken) på denne musserende som er lagret på bunnfall i 48-50 måneder. Ingen bruk av fat.

På nesen gir denne musserende vinen en lett og rik følelse av gule epler, sitrus, lett brødbakst og toffee. Spanjolen er ikke fyldig, men gir et fint harmonisk smaksbilde med en bra kremete mousse med gule epler, litt gjærlig brødbakst, et snev av nøtter på en kort, men behagelig utgang. Denne vil imponere som aperitiff ved ankomst til middagen din. Bra levert dette! 87 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Alta Alella Laietà Gran Reserva Brut Nature 2013 – Basisutvalget – 231 kroner

Denne musserende fra Catalonia i Spania er laget på druene 85% Macabeo. 7% Xarel·lo og 7% Chardonnay-druer. Vinen er spontanfermentert. Det er også gjennomført annengangsgjæring på flaske hvor vinen ligger på fint bunnfall i 48 måneder før degorgering.

Vinen er forsiktig på nesen med litt kjøligere grønne frukter, litt steinfrukt og med et lett floralt preg. På paletten er den mer i live med et fint sitruspreg samt lette kjekstoner. Den har også en bra utgang, med nesten litt smattende følelse. Bra syre i denne også. Flakser litt ut av hoppkanten, men lander greit ned i bakken. 84 poeng.

 

Smaksnotater på hvite viner 

Zind-Humbrecht Riesling Brand Grand Cru 2015 – Basisutvalget – 300 kroner

Denne flotte Rieslingen kommer fra en av de aller beste produsentene i hele Alsace som jeg fikk gleden av å besøke i 2016. Druene i denne vinen er håndplukkede og kommer fra 65 år gamle vinstokker i Grand Cru vinmarken Brand i Turckheim. Modningen har foregått i 18 måneder på store fat før tapping.

Vinen er lys gyllen på farge og aromamessig er vinen umiddelbar dyp og relativt konsentrert med en herlig lett smørpreget gyllen sitrusfrukt som har badet i mineraler før ankomsten i glasset.

På paletten fortsetter vinen med sin overraskende flotte fylde og tar tak med sin harmoniske og friske frukt med mørkere lett modne sitruser, gule epler, et heftig mineralsk snitt, samt noe krydder på en lang og delikat utgang. Denne kan du prøve nå etter litt tid i dekanteren, eller så kan du fint legge den bakerst i kjelleren og ta den fram om 10 år. Opp til deg. Til tradisjonsrike fiskeretter med litt krydder og pondus.

Mine damer og herrer – ladies and gentleman – Basisutvalgets nye dronning ankommer straks et utsalg nær deg. 93 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Loew Grand Cru Riesling 2016 – Partiutvalget – 281 kroner    

Vinen er fra Alsace i Frankrike og er laget på 100% Riesling-druer. Vinen har modnet i 11 måneder før flasketapping.

Denne vinen er rik og mer floralt rettet på nesen sammen med litt modne konsentrerte sitrusfrukter og grønne epler. Dette gir et nysgjerrig og fint aromabilde det. På paletten er vinen litt forsiktig, men gir etterhvert litt saftige gule epler, litt bitre blomster og med det lille mineralske særpreget som finnes i vinene fra dette området. En bra lengde også på gode vinen. Ha den gjerne til litt asiatisk mat. 88 poeng.

 

Boeckel Sylvaner Zotzenberg Grand Cru Vieilles Vignes 2016 – Partiutvalget – 248,00 kroner     

Alsace – Frankrike – Sylvaner. Jepp, det klinger fint det, selv om det tre andre druer som kanskje er mer kjent for området. Vinstokkene til denne vinen er 40 år gamle og Boeckel har gjennomført forsiktig pressing av druene, lang spontan gjæring og modnet vinen i gamle franske eikefat i minst 10 måneder.

Vinen er litt forsiktig og tilbakeholden på nesen, men har en fin underliggende nerve med sitrusfrukter og lette florale toner. Vinen er middels konsentrert, men har en fin harmonisk frukt med litt undermodne tropiske frukter, litt nøtter og med en floral, positiv bitter tone, på en ganske så lang utgang. Denne vil kle kylling med litt fyldig saus og med grønnsaker til. Faktisk asparages også. God vin. 88 poeng.

 

Engel Renaissance Sylvaner Vieilles Vignes 2016 – Basisutvalget – 200,00 kroner    

Nok en Sylvaner fra Alsace der druene er håndplukket og selektert fra 47 år gamle vinstokker. Vinen er spontanfermentert og modnet i 8 måneder.

Vinen er ikke voldsom intens på nesen, men har en fin dyphet med kjølige gule frukter, lime og med lett søtlig smørpreg.

På paletten åpner vinen med en flott syrlighet som gir et fint særpreg sammen med litt halvmodne sitrusfrukter, krydder og med et bittelitte floralt preg. Dette er en vin som passer perfekt til halvsyrlige retter med hvitt kjøtt. Bra laget. 87 poeng.

 

Borthwick Vineyard Pinot Gris 2016 – Basisutvalget – 185,00 kroner

Denne vinen på 100% Pinot Gris er fra Wairarapa på New Zealand.

Gyllen gul på farge og på nesen følger vinen opp med en overraskende fyldighet med modne gule frukter, nøtt og med et lett smørpreg. På paletten er vinen litt spinklere enn hva nesen forteller, men vinen gir en god munnfølelse med modne tropiske frukter, noe lett grapefrukt, og med en lett krydrete utgang. Vinen vil passe til kylling med grønnsaker til den. En vellaget vin dette. 87 poeng. Spesielt anbefalt.

 

Charles Frey Sylvaner Lieu Dit Blettig Vieilles Vignes 2016 – Basisutvalget – 165,00 kroner

En rimeligere Sylvaner som faktisk får druene sine fra 40 år gamle vinstokker. Vinen er modnet i syv måneder på døde gjærceller.

Vinen er typeriktig og kommer lekent og offensivt opp av glasset med sin rike gule generiske frukter samt med en flott vårlig tone av ungdommelig blomstereng. Vinen er ikke voldsom konsentrert, men gir en behagelig munnfølelse med saftige gule frukter og med det velkjente lille bitre, men behagelige blomsterpreget. En lett og fin Sylvaner til hvitt kjøtt nå på vårparten. 86 poeng. Spesielt anbefalt.

 

Urlar Select Parcels Sauvignon Blanc 2016 – Partiutvalget – 221 kroner

Denne vinen er fra Wairarapa på New Zealand og består av 100% Sauvignon Blanc. Vinen er spontangjæret etter kort skallmaserasjon. Vinen har gjennomgått delvis malolaktisk gjæring. Vinen er modnet i 8 måneder på brukte eikefat.

Vinen er litt forsiktig med å uttrykke seg på nesen med sitrusfrukter, lett toffee og smørblomster. På paletten er vinen ikke voldsomt fyldig, men gir en behagelig munnfølelse med litt kjøligere sitroner, bittelitt urter og et lett jordlig preg. En fin litt syrlig kremete utgang gjør at vinen kommer greit ut av det også. 86 poeng.

 

Wageck Kalkstein Riesling Trocken 2016 – Testutvalget – 119,90 kroner     

Denne rimelige Rieslingen er fra Pfalz og vinen er lagret på ståltanker og 4 måneder på bunnfall.

Vinen er rik og kommer med litt saftige gule frukter og med et pent floralt innslag på nesen. Vinen har ikke allverdens fylde på paletten, men gir en bra syrlige nerve sammen med modne sitruser, gule epler, lett melonpreg og faktisk med et snev av mineraler også. 120 kroner? Ja – det fungerer fint det! 84 poeng. Spesielt anbefalt.