Skip to main content

Vinene som jeg mener er meget gode kjøp kvalitet vs pris eller som viser et helt spesielt særpreg har betegnelsen «Spesielt anbefalt». 

Vinene som har årgangsendring er merket «Ny årgang», resten av vinene lanseres fredag 2.mars.

Flere av vinene med årgangsendring som omhandles er allerede lansert eller er i ferd med bli lansert. Det kan derfor stå på nettsiden til Vinmonopolet at vinen er «utsolgt» eller at det foreløpig står feil årgang. Hvis noe er uklart så ta kontakt med Vinmonopolets kundesenter eller send en mail direkte til importørene, de fleste svarer raskt og er veldig hyggelige.

Smaksnotater på de hvite vinene

Château de Beaucastel Blanc Roussanne Vieilles Vignes 2016 – Bestillingsutvalget 1290 kroner   

Denne vinen på 100 % roussanne er det hvite flaggskipet til Ch.de Beaucastel fra sør-Rhône og er ikke akkurat for sarte sjeler.

Vinen er faktisk ikke veldig oppulent på nesen enda, den er tung og svær, men prøver desperat å gjemme seg. Tunge tropiske toner, sitruser, smørblomster, og skifer gir et relativt komplekst aromabilde.

På palletten hopper derimot vinen brutalt fram! Her er jeg! Den er fet, bred og med en voldsom konsentrasjon. Dette blir nesten litt sirupstendenser, bare uten sødmen. Her er det også tung tropisk moden frukt, heftig trevirke, nøtt, lys sjokolade, toffee, og noe floralt preg. Dette sært, villt og vakkert. Flott vin! 94 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Ridge Monte Bello Chardonnay 2014 – Bestillingsutvalget – 649 kroner

Vinen er laget på 100% Chardonnay som er håndplukket fra fire plotter i den berømte Monte Bello-vinmarken og innehar 14,2% alkohol. Det er brukt hele klaser og vinen er fermentert på fat før den ble modnet i 19 måneder på 92% amerikanske og 8% franske eikefat. Kun 8% av fatene var nye i 2014-årgangen. Vinen er flasket i mai 2016.

Ren lys gyllen på farge. Rik, mer mot kjøligere frukter på nesen med et flott fruktpreg der herlige undermodne sitrus og nektar bader i en symfoni av smørblomster, nøtter, tofee, og et sjarmerende treverk.

Det er ingen overkonsentrert eller kraftig sak som treffer deg på paletten, men ren, presis og elegant frukt som vektløst driver rundt i ganen. Noe gul tropisk frukt, sten som er gnisset sammen for å tenne bålet, og et resultatet av bålet – et vel brent treverk – gir en meget flott vin, som dog kanskje har vært mer kompleks i tidligere årganger. Trenger også litt tid for å integrere eiken, så gi vinen 3-4 år i kjelleren. Antar det blir som å drikke silke. 94 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Spätlese 2016 – Bestillingsutvalget – 459 kroner      

Anerkjente Weil viser at de ikke bare kan lage flotte tørre rieslinger, men også viner med et søtere uttrykk. Denne spätlesen er virkelig presis og herlig sylskarp på nesen. Her er det rent hvitt fruktkjøtt, og ferske knuste mineraler. Også litt røyk. Ah, nydelig!

På paletten har vinen en flott fylde, den brer rundt seg, tar ikke unødvendig plass, men er bare det naturlige midtpunktet. Fersken, nektar, og en følelse av søt og behagelige meloner kjennes. Dette var en fryktelig bra balansert vin! Og for en syre! Lekkert! 93 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Leroux Meursault 1er Cru Le Porusot 2015 – Bestillingsutvalget – 858 kroner

Denne micro-negocianten har jeg nevnt før og Benjamin Leroux lager interessante viner både på Chardonnay og Pinot Noir. Denne Meursaulten har en skikkelig smørete eikenese som ligner på trollet i historien om de tre bukkene bruse. «Nå kommer jeg og tar deg», og hopper opp av glasset med gule epler, sitruser, en flott tretone og med et delikat smørpreg.

På paletten er vinen konsentrert og har en flott fruktig nerve som tar tak og viser vei. Her er det gule modne saftige epler og fine tydelige mineraler. Litt lengre bak i køen ligger litt smør og eik. Jeg synes dette var meget bra vin jeg, med en overraskende flott syre i denne varme årgangen. Flott vin. 93 poeng. Spesielt anbefalt.

 

Angerville Meursault 1er Cru Santenots 2015 – Bestillingsutvalget – 879 kroner

Angerville er kanskje mer kjent for sine røde vidundere men denne hvite fra Meursault har begynt å få en bra fanskare den også.

På nesen kommer vinen fram litt med litt smørete sitrusfrukter og fine mineraler som gir et delikat og interessant aromabilde. Dette kan luktes lenge på! På Palletten er vinen middels fyldig, men brer seg rundt seg med gule epler, noe fattoner og lett grapefrukt. Jeg synes syren er litt lav her, og frukten blir ikke like sjarmerende som Leroux sin Meursault, men dette er aboslutt en bra vin som vil trenge litt tid. 92 poeng.

 

Château de Beaucastel Blanc 2016 – Bestillingsutvalget – 750 kroner    

Drueblenden på denne fra CdB er 80 % roussanne, 15 % grenache blanc og 5 % picardan, clairette og bourbolenc.

Vinen er ikke for intens, men du kjenner en flott dyphet aromamessig med blomster, smør, nektar, og lett brent treverk.

Vinen er konsentrert og brer rundt seg, nesten litt vill og lite samarbeidsvillig enda. Men det er mye her, ingen tvil om det. Smør, røyk, vanilje, tropisk preg, honning, litt urter og brent tre på en lang og flott utgang. Syren er der, men kanskje litt lav. Kanskje er vinen litt uharmonisk, med dog – en vin med skikkelig særpreg! 92 poeng.

 

Lamy Saint Aubin 1er Cru En Remilly 2015 – Bestillingsutvalget – 518 kroner

Lamy lager kanskje noen av de flotteste vinene fra Saint Aubin og har vært særdeles gunstig priset i Norge. Nå er nok prisene noe på vei opp, men vinene forsvarer allikevel prisen jfr kvaliteten. Denne er laget på 100 % chardonnay.

Vinen er årgangstypisk – rik og relativ intens på nesen med en fin floralitet, litt røyk, grønngule frukter og litt flint. Vinen er middels fydlig og har et snev av litt varm frukt i seg, men kommer ned på den friske siden med grønne og gule epler, et mineralsk bitt og ikke minst den fiffige syren som har greid seg bra igjennom den varme sommeren. Bra vin dette. 91 poeng.

 

Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Grosses Gewächs 2016 – Bestillingsutvalget – 510 kroner   

Vinen er rik på nesen med mer litt undermodne gule epler, lett røyk og lett floralt preg.

Vinen har en bra fylde og viser sitronene, limen og bittelitt petroleum på paletten. Frukten er saftig og vinen viser muskler da den vokser fint i munnen og får en lang og god utgang. Vinen trenger nok enda litt mer tid for å legge enda mer på seg, men dette er en vin for kjelleren det. 91 poeng.

 

Pierre Ponnelle Meursault 2014 – Bestillingsutvalget – 350 kroner

Vinen er middels intens på nesen med en fin fruktig nerve med sitrus, smør og lett trevirke som gir en kanskje litt ukomplisert, men fint aromabilde.

Vinen er middels fyldig, men er meget fruktig og levende på paletten  med syrlige sitroner, lime, lett blomstereng og med smørblomster på en lang delikat utgang. Ingen tung og bred vin dette, men tar det igjen med herlig friskhet og syre. En flott vin for vår og sommer dette. Bra! Ny årgang. 90 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Ostertag Muenchberg Grand Cru Riesling 2016 – Bestillingsutvalget 410 kroner     

Denne flotte Alsace-produsenten har laget en vin på Riesling som er litt mer forsiktig og sky på nesen. Her er er det grønne epler og et bittelitte søtt smørblomstpreg som kommer fram.

Vinen er middels konsentrert og kommer litt forsiktig fram også på paletten, men antydningen til delikat frukt kjennes. Etterhvert kommer vinen mer fram i rampelyset med sin flotte kjøligere grønne og gule frukter som får et meget lekkert mineralsk bitt. Denne vinen trenger mer tid i kjelleren, men kvaliteten er absolutt til stede. Tålmodighet vil bli belønnet. Ny årgang. 90 poeng. For nå.

 

Brocard Chablis 1er Cru Vaulorent 2015 – Bestillingsutvalget 335 kroner   

Denne vinen fra premier cru vinmarken Vaulorent i Chablis er litt reduktiv på nesen og kommer forsiktig opp av glasset med tyngre sitruser, fersken og nesten med et litt søtt toffee preg. Vinen er middels fyldig på paletten og har en fin syre som tar tak og viser veien for sitroner, syrlige grønne epler og med et fint smøraktig flintpreg. Vinen vil passe flott til litt syrlige fiskeretter med kremet smørsaus til dette. Bra vin. Ny årgang. 89 poeng.

 

Domaine du Pélican Arbois Savagnin 2015 – Bestillingsutvalget 335 kroner      

Domaine du Pélican fra Jura er det nye prosjektet til den anerkjente burgundprodusenten Angerville fra Volnay. Vinen er laget på 100 % savagnin-druer og har et litt kjøligere uttrykk med forsiktige frukter av hvitt fruktkjøtt og litt stein som har fått en dusj av diesel. Også lett florale toner på nesen. Vinen er middels fyldig, men viser en flott fruktighet med fine syrlige grønne epler, et snev av fersken og mineraler. Vinen varer ganske lenge i munnen. En herlig syre i denne vinen som nesten minner om riesling. Dette er en bra vin med særpreg. 89 poeng.

 

Emrich-Schönleber Monzinger Halenberg Spätlese 2016 – Bestillingsutvalget 294 kroner     

Vinen kommer greit opp av glasset, men er kanskje slapp og viser litt kjedelig nese med sitrusfrukter og noe nektar. På palletten er vinen mer med. Vinen har en middels fylde, med ganske så bra syrlige sitrusfrukter, fersken, toffee og litt nøtt. Ja, dette kom seg bra det. Bra vin til asiastisk mat. Ny årgang. 88 poeng.

 

Wieninger Riesling Nussberg 2016 – Bestillingsutvalget – 249 kroner

Dette er en østerrisk riesling som kommer rik og leken opp av glasset med modne, lett bitre gule epler og med noe smøraktig følelse. Vinen har en bra fylde med store gule seriøse epler som vokser godt i munnen. Det merkes også noen blomstertoner og et bra mineralsk snitt  Her mangler den lille syrlige nerven som gjør riesling så herlig,  men vinen er allikevel en seriøs utgave som vil passe utmerket til Sushi. Ny årgang. 88 poeng. Spesielt anbefalt.

 

Weil Kiedrich Turmberg Riesling trocken 2016 Bestillingsutvalget – 345 kroner    

Vinen er rik på nesen, dog ikke for kompleks, men gir fin fruktighet med grønt eple, lime og med lette mineraler. På paletten er vinen frisk og viser overraskende fin syre med sitruser, grønne epler og med et ett smørblomst preg. Vin en er kanskje vel ukomplisert, men gir mye god riesling frukt for pengene. 88 poeng.

 

Trimbach Pinot Gris Rèserve 2015 – Bestillingsutvalget – 239 kroner

Dette er den livsglade jenta som ikke ser de store bekymringene og gir en lett og behagelig nese med hvitt fruktkjøtt, snev av moden ananas, og fersken. På paletten er vinen mer seriøs med en relativt pen fylde. En lett kremete følelse der tropiske frukter og en pen syre gir en bra balansert vin. Trimbach leverer som alltid. Ha vinen til hvitt kjøtt eller kremete pastaretter. Ny årgang. 88 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Brocard Chablis Pierre de Préhy 2016 – Bestillingsutvalget 190 kroner  

Vinen er laget på 100% Chardonnay-druer, er frisk, enkel og tiltalende på nesen med ferske lekne sitruser, lime, og bittelitt smør som sammen utgjør et fint aromabilde. Vinen er ikke veldig kompleks på paletten heller, men viser fin fruktighet med sitruser, lette mineraler og det litt merkelige smørpreget. Ukomplisert og godt, kan raskt bli en sommerfavoritt for mange nordmenn. Ny årgang. 87 poeng. Spesielt anbefalt.

 

Wieninger Grüner Veltliner Nussberg 2016 – Bestillingsutvalget – 200 kroner

Denne Grüner´n er heller ikke voldsom intens, men gir en harmonisk og interessant nese med litt tunge sitrusfrukter, lett florale toner, og nesten med en bittelitt smøraktig tone. På paletten er vinen middels konsentrert men har en fin dybde i frukten med tunge kraftigere gule frukter, tydelige grønne urter, og med en litt kremete avslutning. Også litt moden grapefrukt på utgangen. Litt lav syre kanskje, men det fungerer allikevel. Dette er en vin til fiskeretter tilsatt en del grønne kryddertoner. Ny årgang. 87 poeng. 

 

Veyder-Malberg Grüner Veltliner Hochrain 2016 – Bestillingsutvalget – 399 kroner

Vinen er ikke intens men kommer lettere seriøs og konsentrert på nesen med halvmodne gule epler, lett sitrus og med tydelige mineraler som er med på å gi et interessant og behagelig aromabilde.

På paletten er ikke vinen like spennende. Vinen har en middels fylde med tunge lett overmodne epler og litt bitre blomstertoner som får en kremete følelse på en middels lang utgang. Dette er en seriøs utgave av Grüner, og trenger absolutt et kraftig matfølge for at vinen skal finne seg til rette. Ny årgang. 87 poeng. For nå. 

 

Haag Brauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling Spätlese 2016 – Bestillingsutvalget – 270 kroner

Rik, intens og litt ukomplisert på nesen med fersken og nektar som får selskap av et par sitroner. På palletten er vinen middels konsentrert med gir bra frukt med fersken, melon og noe sitrus på en middels, og litt ukomplisert utgang. Kan passe fint til litt spicy mat. Ny årgang. 86 poeng.

 

Clüsserath Piesporter Goldtröpchen Riesling feinherb 2016 – Bestillingsutvalget – 241 kroner

Kona til Phillip Wittmann fra anerkjente Riesling-produsenten Weingut Wittmann lager denne vinen og Phillip får visstnok ikke komme ned i kjelleren engang. Vinen er rik og leken på nesen med litt halvmodne sitrusfrukter og litt røyk. Vinen er ikke for fyldig, men er leken, fruktig og ukomplisert med litt syrlige epler, steiner og litt nøtt på en lang, men vel syrlig utgang. Det er litt vanskelig å sette denne til mat kanskje. Men morsom vin. Ny årgang. 85 poeng.

 

Guigal Côtes du Rhône Blanc 2016 – Bestillingsutvalget – 175 kroner      

Vinen er laget på 60 % viognier, 15 % roussanne, 10 % marsanne, 8 % clairette, 5 % bourboulenc og 2 % grenache blanc druer. Vinen er rik og lett vulgær på nesen med et markant floralt preg og med mørke tydelig modne tropiske frukter. Vinen er middels konsentrert, relativt fet i munnen, med en lett kremete følelse. Frukten er vel tung og moden med varm tropisk frukt og litt nøtt på en enkel, men grei utgang. Til litt fet fisk kan det dog fungere fint. Ny årgang. 84 poeng.

 

Wieninger Gemischter Satz 2017 – Bestillingsutvalget – 180 kroner

Vinen er fruktig og leken på nesen med tung gressslette, litt syrlige epler og peppertoner. Vinen har en middels fylde med litt bitre syrlige grønnaktig frukter som har et litt tungt preg over seg. Dette er ikke en vin å drikke alene, men trenger en kraftigere Fiskerett til. En vin om du vil prøve noe nytt. Ny årgang. 84 poeng.

 

Fontanafredda Roero Arneis Pradalupo 2016 – Bestillingsutvalget – 165 kroner

Litt slapp italiener på nesen med fersken og lett pære. Vinen har derimot våknet på paletten og viser en overraskende fylde med pen frisk tropisk frukt med et bittelitte honning preg. Syren er tilstede den, og gir et fint snitt på vinen. Denne vinen kan du fint servere til enkle skalldysretter. Ny årgang. 83 poeng.