Skip to main content

Smaksnotater hvite viner

Leflaive Chevalier-Montrachet 2015 – 4332,50 kroner  

Denne vinen fra Anne Lefalives siste leveår kommer fra den fantastiske vinmarken Chevalier-Montrachet og hedrer henne med en ubeskrivelig flott vin som er ren og dyp gyllen på farge. Vinen kommer rikt og bredt opp av glasset, men er allikevel ikke bråkete eller støyete, men viser ytterste eleganse og finesse aromamessig! Her er det en herlig balanse mellom sitrusskall, florale toner og med et herlig forsiktig steinpreg.

På paletten er vinen konsentrert og meget dyp, men føles ikke tung eller for kraftig. Vinen svever på skyene og flyter sømløst, nesten lineært rundt med en fantastisk balanse. Frukten er særdeles flott med preg av herlige syrlige epler, friske faste pærer, sitrusskall, limeskall og med en særdeles lang og nesten krevende ettersmak med flott skiferpreg. Syren har en crisp preg og har et optimalt treffpunkt opp i mot resten av vinen. Wow. Dette var alledeles strålende! 24 flasker tilgjengelig. 97 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Bouchard Pere & Fils  Corton-Charlemagne 2015 – Aloxe-Corton/Pernand-Vergelesses/Ladoix – 1299,90 kroner               

Bouchard, som kanskje er litt undervurdert i Norge, lager en flott Corton-Charlemagne fra en av de minste plottene på Corton-berget i Beaune. Faktisk, under smakinger som arrangereres blir denne vinen servert etter deres Montrachet. Det sier sitt.

I 2015-årgangen har vinen er dypere gyllen gul farge. På nesen er vinen rik og intens, den kommer bort til deg som en bilselger fra Bergen med høy selvtillit og gir mye av seg selv med herlige frukter med lett moden sitrusfrukt, smør, et fiffig mineralsk preg og noe gule blomster.

På paletten er vinen maskulint fyldig, nesten fet og brer seg herlig ut med frisk frukt som vokser godt. Her er det gule epler, sitroner, limeskall, nesten noe jordlig steinete preg, toast og lett brent treverk. Syren sliter litt med å holde følgen med bergenseren, men greier jobben greit til slutt. Hva er det med store hus, Corton og 2015? De leverer jo helt strålende! 120 flasker tilgjengelig. 95 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Boillot, J.-M. Puligny-Montrachet Combettes  2015 – 1016,90 kroner            

Familien Boillot, som bor i Pommard, har også slektskap til den flotte hvitvinsprodusenten Sauzet og lager både interessante hvite og røde viner.

Denne vinen er ren lys gyllen på farge. På nesen er vinen rik, bred og meget leken med generiske gule frukter, et fint toast-preg samt med noen nøtteaktige toner.

På paletten er vinen fyldig og med en fin dybde i frukten. Noen nydelige friske bitre gule epler, noe pære og et tydelig saltpreg vokser pent i munnen sammen med noe fatpreg, men som ikke blir skjemmende. Alt henger sammen i denne vinen som viser perfekt balanse og fruktkvaliteten er så høy at denne plasserer du fint i kjelleren på ubestemt tid. Grand Cru kvalitet over dette. 96 flasker tilgjengelig. 94 poengSpesielt anbefalt. 

 

Boillot, H. Puligny-Montrachet Clos de la Mouchere  2015 – 1125,70 kroner

Vinen kommer litt ukontrollert og ubalansert opp av glasset, men skikker seg til slutt og tar sats med en herlig blanding av friske gule frukter, dyp regntung blomstereng samt med et flott nøttepreg på nesen. Her var det mye av alt!

På paletten er vinen som forventet konsentrert, brer seg godt ut med herlige fruktdreven stil. Her merkes perfekte modne epler, noe salter og et herlig lett brent preg som viser at vinen har litt mer eik i seg, uten at dette er negativt. Nydelig balanserende crisp syre er med på å gjøre dette til en strålende vin i 2015-årgangen og som vil lagre meget godt. 94 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Bouzereau, M. Meursault Perrieres 2015 – 1071,30 kroner               

Denne produsenten har en god del vinmarker rundt i Burgund med spesielt vekt på Meursault. Perrieres er som kjent kanskje den aller beste vinmarken i Meursault og Bouzerau gjør ikke skamme på vinmarken med denne vinen her som også har fått 12 måneder på eikefat, derav 12-15% nye fat.

Vinen har en gyllen gul farge. På nesen er vinen rik og intens med flott dybde. En gul forførende masse kommer opp av glasset med generiske gule frukter og med et tungt pirrende mineralsk steinpreg.

Vinen er fyldig, antydning til fet, men har markant ren herlig frukt som er dyp og seriøs. Sitrusfrukter, snev av pære, og med et markant steinete preg som gir en herlig vin på paletten. Det er også noe smørtoner i vinen, men er ikke så markant. Enda. Lett snev av eik viser også et godt lagringspotensiale. Flott vin! 96 flasker tilgjengelig. 93 poeng. For nå.

 

Latour-Giraud Meursault Genevrieres  2015 –  799,30 kroner

Vinen har en lysere gyllen farge. På nesen er vinen intens, ganske så oppulent og krever sitt med modne sitrusfrukter, smørtoner, et lett toastpreg, på kanten mot popcorn samt med et fint preg av smørblomster.

Vinen er relativt konsentrert på paletten med en stor fet munnfølelse, på kanten kremete, men som greier kunstykket å ha primærfrukten i første linje med herlige sitrusfrukter, mineraler, et pent smørpreg og en crispy flott syre. Dette er en vin som er bygd for lagring, og frukten vil vare lenge på denne her. 96 flasker tilgjengelig. Bra levert! 93 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Bouchard Pere & Fils Meursault Perrieres 2015  – 699,80 kroner

Allsidige Bouchard er en av de største landeierne i Perrieres-vinmarken. Før var vinene preget av en del eik, men andel nye fat har gått ned og er idag rundt gjennomsnittet på 10-15%.

Vinen har en mørkere strågul farge. På nesen er vinen rik, oppulent og leken. På kanten til sensuell. Aromamessig er vinen meget fruktdreven med epler, sitroner, limeskall, på kanten et lett honningpreg og med noe florale toner.

Vinen har en bra fylde, og føles overhodet ikke for varm eller stor. Vinen leker med en veldig fruktdreven stil og holder seg oppe med epler og med en del stenfrukter. Hint av eik på en lang og sitruspreget utgang. Vinen er meget god, men mangler kanskje det lille ekstra. Enda. 180 flasker tilgjengelig. 92 poeng. For nå.

 

Germain, H. Meursault Charmes 2015 – 685,60 kroner           

Vinmarken ligger på grensen til Puligny-Montrachet og vinen modnes stort sett på gamle fat.

Vinen viser en gyllen gul farge. På nesen er vinen først litt reduktiv og holder litt tilbake. Noe sitrus, florale toner og smør kjennes etterhvert.

På paletten våkner vinen og viser strålende, nesten litt vektløs frukt med gule sitrusfrukter, et tydelig limeskall, grønne stilker og med en toast som er dynket med litt smeltet smør. Syren er herlig leken og kler vinen virkelig godt. Trekker foreløpig litt ekstra på grunn av aromabildet men antar at dette går seg fint til. 60 flasker tilgjengelig. 92 poeng. For nå. 

 

Berthelemot Puligny-Montrachet Garenne 2015 – 661,20 kroner            

Fru Berthlemot hadde litt penger til overs og kjøpte opp en gammel eiendom i 2006. Vinene har bare blitt bedre og bedre og det hevdes at dette er kanskje hennes beste vin.

Vinen er lys gyllen på farge. På nesen kommer vinen litt bredt og intens opp av glasset med parfymerte generiske gule frukter, noe floralt samt med underliggende toner av eik og nøtter.

Vinen er middels konsentrert på paletten og spiller mer mot den elegante, nesten litt den kjølige stilen. Det er virkelig en fin nerve i frukten og vinen har en ypperlig crispy syre. Noe gule frukter, lett fat og toast på en pen og lang utgang. Vinen trenger fortsatt litt tid i kjelleren, men dette er absolutt en flott vin. 179 flasker tilgjengelig. 92 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Pascal Clement Chassagne-Montrachet Baudines 2015 –  720,60 kroner   

Pascal Clement spesialiserer seg på hvite viner og kjøper druer både på lange kontrakter eller på årlig basis. Druer fra denne marken har han heldigvis en lang kontrakt på og som han forhåpentligvis vil lage i flere år framover. Det ryktes om blokkert maloaktisk gjæring i 2015-årgangen forøvrig.

Vinen er lys gyllen på farge. På nesen er vinen intens, nesten litt oppulent og svær. På kanten tropiske toner med innslag av sitrus, toffee og med en følelse av kaffetoner.

Vinen middels konsentrert, men selv om den ikke er bred og stor er vinen allikevel lett oppulent på paletten. Dette er den lille bikkja som bjeffer høyt. Frukten er flott og vinen har en markant syre. Noe tropiske toner, lett syrlige epler og med et fint integrert eik. En lang og smattende utgang på denne flotte vinen også. 360 flasker tilgjengelig. 92 poeng.

 

Pascal Clement Meursault Narvaux  2015  –  571,60 kroner    

Det nevnes at etter et spesifikk ønske skal Clement ha laget denne vinen med druer fra Narvaux i Meursault for det norske markedet.

Vinen har en lys  gyllen farge. På nesen er vinen ganske så rik og tydelig med lett parfymerte sitrusfrukter, nøtter og noe florale toner. Leken nese altså!

Vinen er middels konsentrert på paletten med bra dybde i frukten. Perfekt modne og fruktige situsfrukter, noe toffee, lett trepreg og med et fiffig preg av syrligere grønt limeskall. Dette er absolutt en leken og fruktig vin. Bra utført! 360 flasker tilgjengelig. 360 flasker tilgjengelig. 91 poeng.

 

Carillon, J. Puligny-Montrachet 2015 – 535,60 kroner         

Uenigheter har gjort brødrene Carillon splittet opp og lager idag viner hver for seg. Det hevdes at Jaques Carillon lages de beste vinene av de to brødrene og jeg er ikke uenig i det.

Denne vinen har en mørkere strågul farge. På nesen er vinen relativt intens og tilstedeværende med generiske sitrusfrukter og med et lett smørpreg.

Vinen er middels konsentrert på paletten, men har en fin dybde frukten med både gule lett bitre epler, sitrus, og med et fint nøttepreg. Syren er crispy og holder et fint tak i vinen. Dette kommune-vinen framstår som et meget godt kjøp. 120 flasker tilgjengelig. 91 poeng. For nå. Spesielt anbefalt. 

 

Leroux Chassagne-Montrachet Baudines 2015 – 727,70 kroner  

Benjamin Leroux er en annen av disse yngre, men kvalitetsbevisste micro-negociantene, som lager flotte viner for tiden.

Denne vinen har en dypere gul farge og på nesen er vinen middels intens, men allikevel relativt konsentrert med modne, litt varme epler som har ligget et par minutter i sola. Noe floralt preg og med tretoner også.

Vinen er faktisk ikke så svær, selv om den vokser fint i munnen. Nesten litt vektløs. Også er er det mer mot tropiske toner og et lett toastpreg. Syren er bra, men ikke så markant som mange andre. Kan druene være plukket akkurat i seneste laget? Skiller seg litt ut, ikke i negativt, bare i en litt annen stil. 96 flasker tilgjengelig. 91 poeng. 

 

Buisson-Charles Meursault Vieilles Vignes 2015 – 581,70 kroner               

Druene til denne kommunevinen kommer fra 2 hektar vinmark med ca 60 år gamle vinstokker.

Vinen har en lys gyllen farge. På nesen viser vinen en fin intensitet med middels dyp generisk gul frukt med tydelige mineraler og lett eikefat.

Vinen er middels konsentrert og gir en fin fruktfølelse, dog kanskje litt ukomplisert. Syrlige sitrusfrukter, toffee og lett toast preger denne gode vinen på paletten. 120 flasker tilgjengelig. 90 poeng.

 

Chateau du Quarts Pouilly-Fuisse Clos du Quarts 2015 – 510,80 kroner       

Dette er et sammarbeidsprosjekt med den berømte hvitvinprodusenten Lafon i spissen og blir nevnt som en av de beste eiendommene i Pouilly-Fuisse.

Vinen har en lett gulaktig farge og på nesen kombinerer vinen både rikhet og litt skyaktighet med å vise gule epler, noe lett toffee og valnøtt på nesen.

Vinen er middels konsentrert med en en flott fruktig stil med gule epler og noe eikepreg. Syren er tydelig, men kler vinen bra. Vinen trenger et par år til å finne den helt optimale balansen, men det kommer det. 120 flasker tilgjengelig. 90 poeng. For nå. 

 

Moreau, B. Chassagne-Montrachet 2015 – 527,30 kroner  

Vinmarkene til denne vinen kommer rett ovenfor huset til Moreau-familien i Chassagne-Montrachet. Det hevdes at dette er kanskje den aller gjeveste produsenten i Chassagne, over blant annet Ramonet. Vinen har 12 måneder på fat, derav 15% nye eikefat.

Vinen har en litt uklar, strågul farge. På nesen er vinen litt forsiktige fram i skoene, men med bra dyphet med tydelige undermodne litt våte stenfrukter, sitrus og et preg av brioche.

Vinen er middels konsentrert og får et fint fløyelsespreg med sitrus, lett pære, epler og med noen parfymerte toner. Lett trepreg gjør at denne trenger litt tid i kjelleren den. 120 flasker tilgjengelig. 89 poeng. For nå. 

 

Leflaive Macon-Verze 2015 – 353,20 kroner

Magiske Leflaive har gjort denne vinen fra Mâcon noen år nå og på farge er vinen gyllen gul.

På nesen er vinen rik med bra intensitet med gule epler, et forsiktig trepreg og med noen nøtter. Også noen mineraler her.

Vinen er middels fyldig med gule generiske frukter, tydelig syrlige sitroner, noe treverk og med en fin utgang med lett bittert preg. Dette er absolutt en vin som forsvarer prislappen sin og gir mye Burgund for pengene fortsatt. 574 flasker tilgjengelig. 89 poeng. 

 

Lafon St.-Veran  2015 – 391,30 kroner          

Den svært anerkjente vinprodusenten Lafon har faktisk hadde dette prosjektet her siden 1999 og har nå i den siste tiden også startet opp vinprosjekter i USA.

På farge er vinen dyp gyllen. Aromamessig viser vinene rikhet med en fruktig og leken nese. Gule frukter, lett moden brioche og lett nøttetoner.

Vinen er middels konsentrert på paletten med gule epler, lett tre, noe brent stein og med en markant syre som kan bli for meget. Men dette er også en fin, litt ukomplisert vin, i en god årgang. 88 poeng.

 

Bouzereau, M. Bourgogne  2015 – 342,40 kroner  

Vinen er lys dypere gul på farge. På nesen er vinen ganske så intens, med leken og en fruktdreven tone. Litt parfymerte sitrusfrukter preger aromabilde.

Vinen er middels konsentrert på paletten med en lett og fruktig stil, der vinen er i bra harmoni og har en fin tydelig syre. Her er det sitrusfrukter, stilken på de gule blomstrene og et snev av vanilje som gjelder. 600 flasker er tilgjengelig. 88 poeng.

 

Pascerette des Vignes Macon Milly-Lamartine Cuvee Claude et Alphonsine 2015 – 227,00 kroner.

Dette er sauebonden som fant ut at hun også ville laget vin og første årgang ble lansert så sent som i 2013. For første gang er vinene lansert i Norge og kommer fra eiendommen som ligger sør-vest i Mâcon. Tilsammen eies det 5 hektar vinmark og 11 hektar mark for som er beitemark for sau. Druene til denne vinen kommer fra 70-100 år gamle vinstokker og det brukes kun brukte fat.

Vinen er rik og pirrende parfymert på nesen med gule epler, litt stilkpreg og noe nøtter.

Vinen har en middels fylde med litt kremete stil med sitrus, noen meget syrlige epler og nøtter. Utgangen er middels lang og framstår som lett bitter. Dette er en bra vin med særpreg, men på grunn av den ekspressive syren så ha den gjerne til noe syrligere matretter. Godt kjøp dette. 240 flasker tilgjengelig. 87 poeng.

 

MERK – ADVARSEL

Fontaine-Gagnard  Chassagne-Montrachet Morgeot  2015 –  528,50 kroner

3 av fire flasker som Vinmonopolet har hatt til smaking av denne her har dessverre vært korket. Dette er uvanlig – for vinmarken og produsenten. Her har nok noe gått galt. Ved kjøp bør en flaske sjekkes ganske så raskt.