Skip to main content

Årgangen

Varmen la seg over både Norge og det sentrale Europa i 2018 og gav både glede med gode avlinger, men også utfordringer for Europas vinprodusenter med varmere stil på vinene. Men det er heldigvis andre forhold enn hva gradestokkene viser som avgjør hvor vellykket en vekstsesong kan bli.

I Burgund startet året med å være den varmeste januar måned siden 1945, før februar igjen kjølte ned området. Mars gav nesten dobbelt så mye regnskyll som gjennomsnittet for måneden. Det medførte gode vannreserver som gjorde at vinplantene hadde litt å gå på under den påfølgende lange, varme sommeren. Første halvdel av 2018 førte med seg kun lokale frost og haglutbrudd og hadde heldigvis ikke stor påvirkning under vekstsesongen dette året.

Blomstringen var jevn og foregitt uten store utfordringer og avlingen ble stor, den største siden den varme 2009-sesongen. Plukkingen startet som forventet tidlig, med start i slutten av august. Men større avlinger tok blant annet innhøstingen tid, og en av de lengste som faktisk er registrert. Det var derimot ikke for stor ulempe da septemberkveldene var kjølige og bidro til å hjelpe holde syrenivået oppe.

Kvaliteten

2018-årgangen er en rik og tiltalende årgang for både hvite og røde viner med alkoholnivå nord for normalen. Det framstår også som at produsentene har fortsatt trenden med å bruke mindre nye andel fat og færre måneder i selve fatene. Dette samspillet mellom natur og produsent hjelper vinene i denne årgangen. Det er viner som blir utfordret på syrenivå, men det er sjelden at vinene framstår som direkte sjelløse og plumpe. De beste hvite vinene er uttrykksfulle og med tydelig saftig frukt, uten at det er i tropiske toner i vinene. Tenk saftige gule epler og frådene sitrus med innspill av friske saftige meloner. En del av de hvite vinene kan derimot framstå som litt generiske og uten kanskje de detaljene og friskheten man får i kjøligere årganger.

2015-årgangen var også en varmere årgang spesielt for de hvite vinene. Det som åpenbart er merkbar forskjell mellom 2015 og 2018 er at førstnevnte årgang har mer energi og lekenhet i fruktbildet og skaper denne nerven som skaper glede tross litt rikdom. Den samme intensiteten og energien finnes sjelden i de hvite 2018 vinene.

De røde vinene fra 2018 er rike, fremovervendte og gode i sitt uttrykk. De beste vinene er meget strukturerte og kan ha en relativt fast tanninstruktur for Pinot Noir å være. Det er kraft i årgangen, men druens delikate preg kommer også til uttrykk som gjør 2018-årgangen til en interessant årgang. De beste vinene greier å vise tydelig rødbærspreg og sval parfyme. Tross varmen har også vinene evne til å lagre godt uten at kvalitetene og friskheten vil forsvinne nevneverdig. Det er verdt å merke at vinene lite har utviklet seg fra det som er smakt fra fatprøver til nå. Det du fikk, det beholder du framstår det som, selv om det følgelig vil flaskeutvikling også.

Prisene

Det er dessverre å meddele at prisene har gått opp  selv med økt volum av viner hos produsentene. Dette skyldes flere årsaker. Her kan det nevnes årsaker som stadig synkende kronekurs, stadig økt etterspørsel og vinbønder som endelig ser muligheten til å betale ned ekstra på lånene sine eller investere videre etter noen magre år kvantummessig.

Det er dessverre synd. Kvaliteten på årgangen er god, men det er rett og slett for dyrt sammenlignet med kvalitet å kjøpe mange av disse vinene. Mange av vinene vil nok smake lett bittert når vin-entusiasten tenker på hva flaskene kostet.

Det er derfor relativt få viner som blir spesielt anbefalt pris vs kvalitet.

Konklusjon

Det anbefales at vin-entusiasten plukker hvite viner etter eget smaksbilde og følg gjerne vinjournalistenes tips om viner som får fram friskheten. Da er du på trygg grunn.

De røde vinene er rike og fremovervendte. Liker du den større stilen er dette en årgang du bør virkelig vurdere å investere i. Er det derimot det slanke, delikate og på kanten skjøre uttrykket du liker i vinene dine fra Burgund bør du heller være noe mer selektiv, selv om denne typen viner også finnes der ute. Lytt til din vinjournalist denne gang.