Skip to main content

Smaksnotater røde viner

Ponsot Clos de la Roche Vieilles Vignes 2015 – Morey-St.-Denis – 4612,50 kroner

Meget uventet ble det i 2017 meldt at fjerde generasjon Ponsot, hr Laurent Ponsot, har forlatt familiebedriften sammen med sin sønn og startet opp et Nègociant-firma. Så får vi se hva det betyr for familie-eiendommen på sikt.

Denne vinen kommer rikt, intens og lett oppulent opp av glasset, «her kommer jeg folkens, se på meg«! De litt sensuelle bringebærene er tungt dyppet i krydder og pirrer virkelig nesen.

Vinen er konsentrert, bred og nesten brutal delikat når vinen treffer paletten. Kroppen spenner seg fast og nyter opplevelsen. Her er det tøffe røde bær, med helling mot det mørkere preget. Noe sjokolade, toffee og den berømte mineralrike salte asfaltstenen gir et flott smaksbilde. Tanninene er modne, men virker litt grove og tøffere enn mange av de andre vinene fra 2015-årgangen. Syrenivå er også her fantastisk. Lang og flott utgang med bittelitt fatpreg, selv om et ikke er brukt ny eik i denne vinen. Wow! Strålende vin! 60 flasker tilgjengelig. 96 poeng.

 

DRC La Tâche 2014 – Vosne-Romanee – 10174,00 kroner   

Vinen kommer perfekt presis opp av glasset med en delikat og herlig forførende ren rødbærsfrukt i flott kombinasjonen med noe floralt preg. I vinen finnes perfekte modne bringebær, en flott mineralsk nerve, noe lett animalsk, en lett krydrete tone og nesten noe tørr granbar på nesen.

La Tâche´en er godt konsentrert med en fantastisk dyphet i frukten. Selv med den flotte konsentrasjonen driver vinen nesten vektløst rundt i munnen. Hele kroppen spenner seg av glede her også. Vinen har en nydelig rødbærsfrukt med vekt på bringebær med en kjøligere stil enn vinene fra 2015-årgangen. Her det også en fantastisk mineralsk nerve som utfolder seg i form av litt asfaltsteinaktig måte. Utgangen er vanvittig lang og sømløs med et snev av et grønt granbar preg. Sitter å smatter lenge på denne. Trekkpunktene blir kanskje at vinen mangler litt fylde og har et snev av noe grønt. Uansett. Fantastisk vin! 18 flasker tilgjengelig. 96 poeng.

 

Lamarche Grande Rue 2015 – Vosne-Romanee – 3912,50 kroner           

Tro det eller ei, men denne Monopol-vinmarken som ligger smal og lang mellom DRC Romanèe Conti og La Tâche er ofte litt oversett. Ikke har den fått samme status som DRC, og faktisk er ikke vinene like gode heller. Men i 2015 er det ihvertfall en meget pen kvalitet på denne vinen!

Vinen kommer svært forførende og feminint opp av glasset med presise røde intense bær som smelter hjertet litt. Her er det fine kirsebær, bringebær og lette herlige jordstøv på nesen.

Vinen er konsentrert i flere lag men kommer ut som en rund fløyelsesrik masse som er raffinert, sjarmerende og flott. Druene er presise med litt generisk røde bær, noe våt lær preg, de fine brente steinene og med det samme lette jordpreget som nesen viste fram. Tanninene merkes ikke, de holder sømløst vakt over den flotte frukten. Vinen har en lang konsentrert utgang med et preg av lett toffee og noe brent eik. Vinen trenger litt tid, men det er lett å oppsummere denne vinen. PENT! 60 flasker tilgjengelig. 95 poeng.

 

Armand Pommard Clos des Epenaux  2015 – 1397,70 kroner

Vinen har en mørkere rød kjerne med lysere kant. På nesen kommer en mørk, tyngre innsmigrende masse opp av glasset og gir klar beskjed om at Burgund trenger ikke å være tynn suppe. Skikkelig konsentrert med dyp nese der rene plommer, yngre bjørnebær, og en svakt krydrete tone forfører på en flott måte.

Vinen er meget fyldig på paletten og brer rundt seg med sine perfekte modne lett søtladne plommer, kirsebær og med et litt brent mineralrik sten. Vinen har en nydelig syrlig tone og tanninene er skikkelig faste. Vinen virker kanskje idag bittelitt tung i sessen, men såpass må det være. Faktisk fantastisk godt allerede. Særdeles godt kjøp. 60 flasker tilgjengelig. 95 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Jadot Gevrey-Chambertin Clos St.-Jacques 2015 – 1299,00 kroner             

Jadot er også en av store produsentene i volum som både eier vinmark og kjøper druer. Kvaliteten herfra er åpenbart økende og under denne lanseringen er det mye Jadot som bør komme med i kurven.

Denne vinen er ikke intens, men heller ikke sky på nesen. Vinen er rett også slett bare i aromamessig perfekt balanse med presise forførende silkeaktige røde bær. Dette lukter fortreffelig!

Vinen er ikke spesielt konsentrert men leverer presis og fløyelsesmyk røde frukt med kirsebær, bringebær, lett lær, noe eksklusiv sjokolade og med lette tretoner på paletten. Denne vinen bare leker og koser seg. Tanninene er faktisk ganske så faste, men oppleves som stealth-aktige, du verken ser eller føler de noe særlig. Utgangen på vinen er lang med et fint steinete mineralsk preg. Nydelig vin dette. 108 flasker tilgjengelig. 95 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Prieur, J. Gevrey-Chambertin Premier Cru 2015 – 972,30 kroner 

Hørte du det ble visket i mellom vinhyllene i fjor at det skulle visstnok være en vin som hadde druer fra den legendariske Chambertin-vinmarken som ble lansert som Premier Cru for siste gang til en latterlig rimelig pris?

Jepp, det er denne det. Og her er den igjen. Noe sikker årsak finnes ikke, men reklamen den har fått har visst vært gull verdt for produsenten og selv om vinstokkene har nå blitt over 20 år lager de fortsatt denne vinen med 100% druer fra Chambertin. Sikkert for siste gang. Eller?

Vinen kommer overraskende stram og mørk opp av glasset med en flott konsentrasjon på nesen med lett modne kirsebær, noe søtere modne bringebær, mørkere kaffetoner og noe melkesjokolade. Dette var en merkbar kompleks nese!

På paletten er vinen fyldig og ganske bred uten at den blir altfor maskulin, men den tar nok vel mye plass slik at de elegante uttrykkene kommer litt i bakgrunn. Dype mørke skogsbærtoner, solbær, på kanten bjørnebær og et flott preg av jordbunn. Her er det åpenbart faste tanniner og høy syre, men såpass må det være for å kunne holde styr på den ville frukten. Dette er en meget god vin som trenger mange år i kjelleren. Et meget godt kjøp dette. 180 flasker tilgjengelig. 94 poeng. For Spesielt anbefalt. 

 

Rousseau Clos de la Roche  2015 – Morey-St.-Denis – 2298,90 kroner         

Armand Rosseau leverer alltids strålende viner og denne her er den eneste vinen som Rosseau lager med druer utenfor Gevrey-Chambertin.

Vinen er ikke intens eller brutal, men kommer bare delikat opp av glasset med aromatisk preg av fine krydrete røde bær og med et jordlig preg på nesen. Også noe syrligere røde lysere frukter pirrer godt.

På paletten er vinen mer opptatt av å vise seg fram med god fylde og en masse som vokser pent i munnen. En energisk rødbærsfrukt danser rundt, tanniner og syre prøver å være med på ferden. Lang og flott utgang, allikevel virker det mer i vente, vinen virker litt uforløst enda. Men et flott kjellerprosjekt dette. 24 flasker tilgjengelig. 94 poeng. For nå.

 

Lambrays Clos des Lambrays 2015 – Morey-St.-Denis – 2053,00 kroner     

Denne vinen kommer nesten litt forsiktig opp av glasset, men en merker at den har en tyngre bagasje med seg med mørkere røde bær med følelse av modne dype bringebær som er dyppet ned i en flott sjokolademasse.

Vinen er fyldig, men viser en ren flott presis frukt med generiske røde bær og med noe jordbunn på paletten. Faste tanniner og høy syre er med på å kanskje gi en vel stram utgang. Men såpass må det være. Et meget godt lagringsprosjekt. 120 flasker tilgjengelig. 94 poeng. 

 

Roumier Morey St.-Denis Clos de la Bussiere 2015 – 962,30 kroner             

Legenden Roumier har hovedsete i Chambolle, men har også denne flotte vinmarken i Morey-St.-Denis som kanskje er litt oversett inne i mellom.

Vinen er rødlilla på farge med en mørkere kjerne. På nesen kommer vinen rikt og lett sensuell opp av glasset. Litt macho, litt myk. Her er det mørkere saftige kirsebær og tydelig anmimalsk preg med en blodig superfersk biff på tallerken. Meget pirrende aromaer!

På paletten er er dette en feminin utgave av en bodybuilder som vet han ser godt trent ut. Stor og kraftig, men allikevel med eleganse. Fruktene er relativt pakket godt inn med faste tanniner og et høyt syrenivå. Noe saftige kirsebærspreg med lette kryddertoner merkes, utover dette er vinen tung å lese enda. En meget god vin for framtiden! 94 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Faiveley Corton Clos des Cortons 2015 – Aloxe-Corton – 1449,00 kroner             

Faiveley – en stor Negociant med mye penger i banken – trenger egentlig ikke å kjøre opp prisene. Det er godt nytt. I denne årgangen har Faiveley laget en flott rekke viner i alle prisklasser. Deres hvite Corton-Charlemagne var blant annet helt stunning i 2015. Dette er absolutt en produsent å følge med framover.

Vinen er rik, intens og forførende på nesen der kjøtt og røykpreget tar godt overhånd mens de modne kirsebærene og den flotte sjokoladen lurer i bakgrunnen.

Vinen er relativt fyldig, men greier kunststykket å balansere vinen i mellom det maskuline og det mer elegante preget. Men fortsatt er den stor og dyp med super-freshe modne kirsebær, litt kjøtt, sjokolade og et preg av fat. Lang herlig utgang med faste tanniner og med en tydelig flott syre. Vinen trenger tid i kjelleren, men dette er en flott vin. 94 poeng. For nå.

 

Jadot Corton Poulets 2015 – Aloxe-Corton – 899,90 kroner     

Vinen er rik, intens og ganske så konsentrert på nesen med dypere toner av modne bringebær, litt blodig halvferskt kjøtt, lett røyk og med jordbunn. En meget konsentrert og herlig nese!

Vinen er også konsentrert på paletten, men kommer litt forsiktig ut av startblokken med litt tung og stram frukt med mørkere røde bær, noe jord, noe kjøtt og med en fin krydrete nerve. Meget lang og god utgang på denne vinen med superbe faste tanniner og flott syre. Ja, dette er stramt nå, men er en vin for evigheten. 240 flasker tilgjengelig. 94 poengSpesielt anbefalt. 

 

Bachelet, D. Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes  2015 – 821,90 kroner           

På nesen er vinen faktisk bare middels intens, men lamslår deg av elegante toner med lett parfymerte bringebær, på kanten til ferske solbær og med en touch av lys forførende sjokolade.

På paletten er vinen mer konsentrert, men gir allikevel en feminin og forførende opplevelse med ferske rene røde bær som som bare er mønstereleven på eleganse. Vinen er i fryktelig god balanse og du merker bare på utgangen at det faktisk er en lett følelse av tanniner i denne vinen. En av de beste kommunevinene som lages vel? 120 flasker tilgjengelig. 93 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Trapet Gevrey-Chambertin Ostrea 2015 – 734,00 kroner           

Denne vinen fra Trapet kommer fra forskjellig parseller med spesielt merkbart fossilt jordsmonn.

På nesen har vinen en middels intens, men akk så sjarmerende tone, med lett parfymerte modne jordbær, krydrete bringebær og lett lakris.

Vinen har mer fylde enn hva nesen lover og vokser pent i munnen med rene herlige saftige kirsebær. Tanninene og syren er ypperlig integrert og utgangen er konsentrert og lang. Dette er den beste Ostrea jeg har smakt i hvertfall, har det vært laget bedre?Legger på et ekstra «i like» poeng her. 93 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Jadot Chambolle-Musigny Feusselottes  2015 – 849,90 kroner           

Vinmarken ligger ikke langt unna den fantastiske Les Amoureeses ved kirkegården i området.

Vinen har en rubinrød farge med lett mørkere kjerne. På nesen er vinen rik, lett intens med mer ungdommelig og villere preg. Her kommer en del frukt i mot deg med parfymerte bringebær, litt våte markjordbær, og med et lett lærpreg.

Vinen har forholdsvis bra fylde men det er den delikate frukten som viser vei med litt tyngre mørkere røde bær der kirsebærspreget er framtreden. Tanninene er faste, men viser seg nesten ikke med sitt silkeaktige preg. I denne vinen er syren kanskje ikke så framtreden som i de mange andre kvalitetsvinene, men jeg tror denne er bare er pakket inn med flott frukt og tanniner. Dette er en vin for framtiden. 120 flasker tilgjengelig. 93 poeng. For nå. Spesielt anbefalt. 

 

Meo-Camuzet Clos de Vougeot 2015 – Vougeot – 1941,70 kroner      

Vinen er rik og kommer med en fruktig sødmefull kirsebærnese samt med et pent floralt preg.

På paletten er vinen konsentrert med litt sødmefulle røde bær som tar plass og brer seg ut. Bra struktur i vinen, som idag kanskje virker litt vel grov med sine faste tanniner og høye syre. Dette blir vakkert, men ikke i de første 10 årene. Trenger litt tid. 60 flasker tilgjengelig. 93 poeng.

 

Moine Grands-Echezeaux 2015 – Flagey-Echezeaux – 3151,80 kroner     

Dette er den andre flasken som ble testet og den slet tungt med å vise seg fram. Etter litt tid synes jeg den kom seg greit jeg, mens andre skribenter var litt uenig.

Vinen er rik og kommer litt voldsom opp av glasset. «Her kommer jeg», maskuliniteten selv. Mørkere røde bær, mye jordbunn og med litt vel skjemmende eiketoner på nesen.

Vinen er maskulin og svær på paletten, med all verdens selvtillit brer den seg rundt med saftige tunge røde bær som overskygger det meste sammen med sin venn «tretone». Tanninene er faste, men må være såpass for å holde styr på frukten. Lang utgang med tørrende tanniner. Dette var godt altså. Trenger bare masse tid. 12 flasker tilgjengelig. 93 poeng.

 

Coquard-Loison-Fleurot Echezeaux 2015 – Flagey-Echezeaux – 1218,00 kroner         

Denne gamle produsenten med det travle navnet har faktisk holdt på lenge, men har i mange år solgt druene til Negocianter i stedenfor å lage vin selv. Det er det slutt på nå.

Vinen er litt reduktiv ved åpning, men litt hardt arbeide i dekanter gjør susen. Etter litt røff behandling og luft kommer vinen plutselig rikt og meget floralt opp av glasset. Frukten blir satt i baksetet umiddelbart. Etterhvert kommer mørkere kirsebær, modne bringebær, lys sjokolade og mint fram.

Vinen er konsentrert på paletten med en fin rødbærsfrukt med et bra lærpreg. Vinen framstår som litt grov og stram enda. Tanninene framstår også som litt mer grovkornede enn andre viner av samme kvalitet. Lang, litt stram utgang på denne vinen som trenger litt tid. 36 flasker tilgjengelig. 93 poeng. For nå.

 

Bouchard Pere & Fils Nuits-St.-Georges Cailles  2015 – 805,80 kroner           

Vinen har en mørkere rød kjerne med lysere rød kant. Vinen er rik på nesen og kommer brått opp av glasset med sødmefulle og meget friske plommer samt lett undermodne bjørnebær. I tillegg kommer det forsiktig fram tiltrekkende røyktoner og pirrende mineraler.

Vinen er ganske så fyldig på paletten med herlig fløyelsmyk masse av saftige kirsebær, røyk, mineraler og lett lakris som blir guidet i vei av en flott syre og tanniner som beveger seg nesten usynlig rundt i manesjen. Du merker de knapt, du bare vet de er der. Dette var godt. 120 flasker tilgjengelig. 93 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Chevillon, R. Nuits-St.-Georges Vaucrains  2015 – 908,10 kroner             

Vinen har en lilla kjerne med lysere kant. Vinen er ikke intens, men har en skikkelig dyp konsentrert nese med kirsebær, skogsbær, lett blåbær, på kanten mot solbær og fine røyktoner. Minner jo nesten om en fyrrig Bdx dette!

På paletten er det derimot annerledes. Vinen har en god konsentrasjon uten å bli for voldsom og viser nesten fløyelsaktig frukt med parfymerte moreller og med et brent steinete preg. Skikkelig mineralske toner her! Tanninene er perfekte finkornede og sammen med syren blir dette en meget balansert vin som vil bare utvikle seg positivt med årene som kommer. 93 poeng. 

 

Bouchard Pere & Fils Le Corton 2015 – Aloxe-Corton – 919,90 kroner           

Allsidige Bouchard lager en fantastisk hvit vin fra Corton, men også denne røde fra samme område leverer varene.

På nesen er vinen rik og ganske så dyp med kirsebær, noe florale toner og med noe lærpreg. Vinen er konsentrert på paletten med flott dybde i den flotte frukten.

Fin kompleksitet med saftige kirsebær, noe stilk og med et fint kaffepreg. Tanninene er faste og er med å gjøre den meget lange utgangen ganske så tørrende. En flott vin som trenger enda mer tid i kjelleren. 120 flasker tilgjengelig. 93 poeng.

 

Roche de Bellene Corton 2015 – Aloxe-Corton/Ladoix – 857,70 kroner           

Denne vinen fra Corton er frisk og rask på nesen med rene presise bringebær, noe jordlig preg, lakris og et snev av velhengt kjøtt. Meget god kompleksitet i aromabildet.

Vinen er ganske så fyldig med bred litt søtladen frukt med kirsebær, modne bringebær og mørkere sjokoladetoner. Vinen har et fint tanninbitt og en bra syre. En meget god vin dette som gjerne trenger mange år i kjelleren. 60 flasker tilgjengelig. 93 poeng. 

 

Nudant Corton Bressandes 2015 – Aloxe-Corton – 716,60 kroner             

Det er fjerde generasjon Nudant som holder i tøylene nå og lager viner fra over 20 vinmarker rundt i Burgund. Druene til denne vinen kommer fra en 100% østvendt vinmark med 0,6 hektar der vinstokkene er ca 60 år gamle.

Vinen viser intensitet og kompleksitet på nesen med fine røde bringebær, et fint floralt preg, noe lær og litt kjøtt.

Pen fylde i vinen også på kanten mot noen solbær og kirsebær med et lett jordlig preg. En skikkelig fin fruktig nerve i vinen, sitter å smatter lenge på den flotte utgangen. Tanninene er flott integrerte og vinen vil tåle lagring i mange år framover. 120 flasker tilgjengelig. 93 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Canneyt Gevrey-Chambertin 2015 – 581,70 kroner       

Vinen er klar med litt mørkere rød kjerne. På nesen er vinen rik, med litt søtladen parfymert frukt av flotte jordbær, bringebær og med et fint lærpreg.

Vinen har overraskende god fylde og vokser opent i munnen med superfriske bringebær, noen syrlige kirsebær og med fine jordlige toner som ender i en god utgang. Tanninene kler vinen meget godt også. En ypperlig kommunevin dette! Meget bra for prisen. 60 flasker tilgjengelig. 92 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Tortochot  Gevrey-Chambertin Lavaux St.-Jacques 2015 – 878,90 kroner           

Tortochot har arbeidet med å få ned eikebruken som har ført til at vinene deres har blitt bedre i de siste årene.

Denne vinen har en litt mørkere kjerne på farge. På nesen er vinen rik, men viser litt tyngre og seriøse frukter med mørkere bjørnebær, kirsebær, og lette lærtoner.

Vinen er ikke like mørk og dyster på paletten med middels fylde og holder seg til den seriøse siden med mørkere saftige skogsbær, krydder og skogbunn. Blir det for sært? Nei, frukten er super, tanninene og syren er fint med på verden. Til deg som liker mer mørkere toner på Burgund-vinene sine. En vin med særpreg. 120 flasker. 92 poeng. 

 

Rion, P. Chambolle-Musigny Cras 2015 – 712,30 kroner           

Ren rubinrød farge med litt mørkere kant.

Vinen kommer litt bredt opp av glasset med herlige røde bær som tar plass og forfører deg med en sjarmerende nese med halvmodne jordbær og krydrete bringebær. Ah, flott nese!

Vinen er middels konsentrert på paletten med delikat frukt med kirsebær, mineraler og noe lysere kaffepreg som vokser seg mer markant på den flotte utgangen. Også her en flott syre og silkeaktige tanniner. Ikke kompleks, bare en deilig vin. 92 poeng.

 

Olivier Vosne-Romanèe Damaudes 2015 – 613,10 kroner     

Hr. Manuel Olivier er en liten Negiociant som både kjøper druer og eier vinmarker.

Vinen er middels rødlig med lysere kanter. På nesen er vin rik og bred og viser seg med søte jordbær, parfymerte bringebær og med et lett preg av lakris.

Vinen er riktig så ren og delikat på paletten med sødmefulle bringebær og lett krydder. Middels lang, litt søtlig utgang på vinen. Syren er flott og tanninene er silkeaktige. Kanskje mangler vinen litt kompleksitet, men dette er fløte dette. Bra vin. 240 flasker tilgjengelig. 92 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Pousse d’Or  Volnay Clos des 60 Ouvrees 2015 – 908,10 kroner             

Ren rød med mørkere kjerne på farge. Vinen er leken og lett intens på nesen med litt saftig våte parfymerte mørkerøde bær, med noe lær og bittelitt kjøttpreg.

Bra fylde i vinen med tyngre mørkerøde bær, som har påheng av en syrlig rød tone som følger vinen igjennom smakskurven. Bra struktur i denne vinen med faste tanniner og tydelig syre. Denne vinen trenger tid, men vil være helt ypperlig om ca 12-15 års tid. 60 flasker tilgjengelig. 92 poeng for nå.

 

Meo-Camuzet Fixin Clos du Chapitre 2015 – 636,10 kroner   

Meo-Camuzet lager viner fra flere områder i Burgund, også fra den mindre kjente appellasjonen Fixin.

Vinen er er litt reduktiv og forsiktig opp av glasset med litt litt mørkere preg med modne kirsebær og med tørr skogbunn.

På paletten er vinen ganske konsentrert og ikke så mørk som på nesen med en fin saftig kirsebærsfrukt og litt jordlige toner. Tanninene er finkornende og kjennes knapt på en langt og bæraktig utgang. En fin vin dette. 84 flasker tilgjengelig. 91 poeng.

 

Joliet Fixin Clos de la Perriere 2015 – 560,60 kroner       

Munkene holdt på i disse vinmarken på 1100-tallet og marken består fortsatt her i Fixin.

På nesen er vinen litt strammere opp av glasset med mørke modne kirsebær, mer jordlige toner og kaffe.

Vinen er middels konsentrert på paletten med litt mørkere røde bær som gir en relativt stram følelse. Vinen følges av en ypperlig liten rødlige bærtone som gir en flott syrlig preg på utgangen. Dette er en klassisk og litt pensjonert måte å lage vin på, da dagens viner er lettere og enda mer fruktdreven kanskje. Men jeg liker den jeg. Det er plass til alle i herberget. 120 flasker tilgjengelig. 91 poeng. 

 

Faiveley  Gevrey-Chambertin Lavaux St.-Jacques 2015 – 779,90 kroner   

Vinen er litt reduktiv og kommer forsiktig ut av startblokken med noe saftige parfymerte jordbær og med et hint av kirsebær.

Også på paletten er vinen noe reduktiv og denne trenger tid i kjelleren og/eller rikelig med luft for å åpne opp. Etterhvert viser den fin saftig kirsebærsfrukt, noe jordlige toner og en bra mineralitet. Tror dette kommer seg fint jeg. 84 flasker tilgjengelig. 91 poeng.

 

Olivier Nuits-St.-Georges Chaboeufs  2015 – 610,00 kroner             

På nesen er vinen rik og lett intens med parfymerte toner av kirsebær samt med et lett jordlig preg.

Vinen er relativt fyldig med bra dybde i frukten. Det merkes litt mørkere sødmefulle bær sammen med et lett eikepreg på paletten. Tanninene er fint intergrerte og vinen gir inntrykk av å være i meget god balanse. Vinen oppleves faktisk ganske så tilgjengelig allerede. 120 flasker tilgjengelig. 91 poeng.

 

Jadot Cote de Nuits-Villages Vaucrains  2015 –  370,10 kroner     

Denne vinen kommer fra en enkeltvinmark og fra den nye regionale appellasjonen som er innført i Cote-de-Nuits.

Vinen har en lett mørkere rød kjerne med lysere kant. Vinen kommer litt stor og bred opp på nesen med rene kirsebærfrukter og en bra touch av mineralitet.

På paletten er det overraskende bra fylde og akkurat passe dybde i frukten. Her får du en fruktdreven vin med sødmefulle presise røde bær der tanninene nesten er sømløst med på ferden. Glem etikett og appellasjon. Dette er et meget bra kjøp! 360 flasker tilgjengelig. 91 poengSpesielt anbefalt. 

 

Nudant Aloxe-Corton Clos de la Boulotte 2015 – 401,10 kroner     

Vinen har en mørkere kjerne på farge. Fin intensitet på nesen med litt våte røde bær og med et pirrende røykpreg.

Vinen er middels fyldig med saftige parfymerte kirsebær og syrlige markjordbær. Tanninene er tilstede, men er allerede flott integrerte og holder et fint tak i vinen. Kanksje kan vinen oppleves som ukomplisert, men spesielt den herlige syren gir en ekstra flott dimensjon. Et meget godt kjøp dette. 120 flasker tilgjengelig. 91 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Clos de la Chapelle Volnay Clos de la Chapelle 2015 – 778,50 kroner             

Plottene til denne vinen ligger fint plassert midt i marken som gir en fin beskyttelse. Bare 4 fat som gir 1400 flasker er laget og nesten 10% kommer til Norge.

Litt reduktiv start, men kommer seg opp av glasset etterhvert, og tar plass med en ganske intens og bred framføring med kirsebær, noe animalske toner der lett kjøttpreg og røyk gir en bra kompleksitet på nesen.

Vinen er middels fyldig på paletten og oppleves som en litt uferdig vin med sursøte røde frukter, noe lær, lett blyant og med faste og tørrende tanniner. Syren forsøker å være med på verden. Dette er ikke en vin som tåler dagslys idag, men noe sier meg at 10-15 år på denne vil gjøre underverker. 120 flasker tilgjengelig. 91 poeng. For Nå.

 

Jadot Beaune Boucherottes  2015 – 539,90 kroner

Denne vinen fra allsidige Jadot er tydelig rød mer lett mørkere kjerne. Vinen viser røde generiske bær med lett steinpreg på nesen som har akkurat fått seg en liten regnskyll og ligger og tørker seg i lett sollys.

Vinen er middels konsentrert med bra dybde i frukten der syrlige toner av kirsebær, sødmefulle bringebær og lett trevirke preger paletten. Tanninene er faste, og er middels grove. Pen syre i vinen. Vinen oppfattes som litt ubalansert og trenger enda mer tid, men dette er absolutt en vin som er verdt å legge i kjelleren. 120 flasker tilgjengelig. 91 poeng.

 

Clair Marsannay Longeroies 2015 – 436,40 kroner           

Bruno Clair lager flotte viner flere plasser i Burgund og deres Clos-de-Bezè er fabelaktig. Det er sønnen i huset som har tatt over og endringer er nok å se. Sønnen har blant annet gått over til den gamle teknikken med hele klaser. Vi får se hva framtiden bringer for vinene herfra.

Denne vinen spretter opp av glasset og viser en herlig bærtone som kommer hånd i hånd med litt feminin parfyme. Her er det kirsebær, nesen på kanten mot undermodne bjørnebær, noe stilk, og med en flott touch av anis.

Vinen er middels konsentrert på paletten og viser litt strammere og mer jordlig preg enn hva nesen antyder. Fin, litt enklere røde frukter med en bra kryddertone. Tanninene er godt integrerte, men vinen tåler noen år med lagring den. 72 flasker tilgjengelig. 90 poeng. 

 

Giroud, C. Gevrey-Chambertin Lavaux St.-Jacques 2015 –  884,60 kroner           

Camilla Giroud har dessverre mistet sin flotte vinmaker til Roulot, og dette er den siste årgangen de laget sammen.

Vinen er på nesen rik, intens, tar tak og viser deg parfymerte kirsebær, bringebær og noe anis.

På paletten viser vinen en bra fylde med litt saltaktige bringebær, jordbær og lett lakris på en middels lang utgang. Dog føles vinen litt i ubalanse. Konklusjonen? Dette er en vin som trenger litt tid, men som nå rett og slett ikke smakte like delikat som mange av de andre Gevrey´vinene. 180 flasker tilgjengelig. 90 poeng. 

 

Lafouge Pommard Noizons 2015 – 440,60            

Vinen er rik og har bra intensitet på nesen med litt mørkere aromabilde. Litt syrlig touch er med å gi en fin nese.

Vinen har en bra fylde og gir et fast preg med mørke modne jordbær og lett syrlige kirsebær. Vel faste tanniner og tydelig syre akkurat nå, med fruktkonsentrasjon er så bra at denne vinen vil komme seg rundt. Vær tåmodig. 84 flasker tilgengelig.  90 poeng. For Nå. 

 

Ramonet Chassagne-Montrachet Clos St.-Jean 2015 – 398,90 kroner            

Denne markante produsenten er selvfølgelig kjent for sine flotte hvite viner. Dog lager familien også røde viner fra Chassagne-Montrachet som har god kvalitet i seg.

Vinen kommer litt forsiktig opp av glasset med lett modne bær med fiffige sødmefulle tendenser.

På paletten er vinen middels konsentrert med fruktige presise røde bær med et flott preg av syrlige kirsebær og markjordbær som gir et fint særpreg i vinen. Noe lysere sjokolade gir et ekstra sting til vinen. Ikke komplisert men er en flott fruktdreven vin med fine integrerte tanniner. 132 flasker tilgjengelig. 90 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Pousse d’Or Santenay Clos Tavannes 2015 – 581,70 kroner

Vinen er litt reduktiv og forsiktig opp av glasset med sødmefulle kirsebær og mørkere skogsbær på nesen. Noe våt lær også.

Middels konsentrert på paletten med fin saftig frukt, dog ukomplisert men gir mye av seg selv med leken frukt som tenderer mot solbær og kirsebærfrukt. Fine integrerte tanniner og bra syre. Bra balanse i denne vinen, dog litt ukomplisert. 120 flasker tilgjengelig. 90 poeng. 

 

Giroud, C.  Santenay Clos Rousseau 2015 – 439,90 kroner            

På farge er vinen presis rød, med litt lysere mot rosa kant.

Fin fintensitet på nesen med krystallklare bringebær, noe undermodne jordbær, og bittelitt våt lær.

Middels konsentrert på paletten med bra ren delikat frukt med bringebær og kirsebær. Fine integrerte tanniner som gir en lett tørrende slutt. Litt kort utgang og lett ukomplisert, men dette er aboslutt en fin vin dette. 180 flasker tilgjengelig. 90 poeng.

 

Tollot-Beaut Bourgogne 2015 – 326,60 kroner           

Ren rød med lysere feminin kant på farge. Vinen er rik og tydelig parfymert opp av glasset med lett sødmefulle modne bringebær og kirsebær.

Vinen er middels konsentrert på paletten med en flott frukt der lekne jordbær, bringebær og et lett fatpreg gjør jobben. Samspillet mellom de tre hovedkomponentene fungerer fint og gir vinen en grei utgang med lett tørrende tanniner. En bra vin dette! 132 flasker tilgjengelig. 89 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Moine Bourgogne 2015 – 421,70 kroner           

Lucien Le Moines entry-vin kommer litt forsiktig og lett reduktiv opp av glasset med generiske røde bær.

Vinen er middels konsentrert, men vokser greit i munnen til å være en Bourgogne. Her får du kirsebær, noe sjokolade og et lett trepreg. Syren er relativt gjemt i denne vinen som har middels faste og tørrende tanniner. En meget god entry vin dette. 240 flasker tilgjengelig. 89 poeng. 

 

Lamarche Bourgogne Hautes Cotes de Nuits 2015 – 336,90 kroner             

Vinen har en ren lysere rød farge, nesten med rosa skjær i seg. På nesen er vinen fruktig, leken og ukomplisert med presise røde bær der markjordbær og bringebær dominerer aromabildet.

Vinen er middels konsentrert med syrlige jordbær og bringebærsfrukter som er dynket i lett kvinneparfyme. Tanninene er softe og syren flott til stede. Der ser du – det er mulig å lage en burgund fortsatt innenfor rimelighetes grenser! 120 flasker tilgjengelig. 89 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Glantenay, B. & T. Bourgogne  2015 – 284,00 kroner       

Nok en historie om to brødre som skilte lag. Det sies at det er eieren av denne, Thierry, som er den kvalitetsbevisste. Vinen kommer med druer fra Volnay og Pommard og Thierry holder faktisk til rett ved den herlige vinmarken Clos des Ducs, udødelig gjort av d`Angervilles viner.

Vinen er ren rødlilla med vannete kant. På nesen er vinen middels intens med litt dypere toner av mørkere friske kirsebær.

Vinen er middels konsentrert på paletten med fin leken fruktig stil med kirsebær og yrlige markjordbær som preger vinen. Fine finkornede tanniner som tar grep på den middels lange utgangen. En leken og bra vin som du må sikre deg hvis mulig. Kun 84 flasker tilgjengelig. 88 poeng. Spesielt anbefalt. 

 

Pascerette des Vignes Macon Milly-Lamartine 2015 – 239,20 kroner

Vinen har en lillarød farge med mørkere kjerne. Vinen viser på nesen fruktig skogsbær og lysere sjokolade.

Vinen er middels konsentrert på paletten med rene og lekne bær med preg av sødmefulle skogsbær og med et jordlig preg. Vinen har en tørrende utgang. En grei vin. 360 flasker tilgjengelig. 86 poeng.